Skip to Content

Familjebild som visar en kvinna med fyra barn. Barnadödligheten i Sverige var dock hög på 1700-talet och inte många barn nådde vuxen ålder, oavsett om de tillhörde en rik eller fattig familj. Bild av Elias Martin, cirka 1779.
HISTORIA

Nils Rosén von Rosenstein och barnläkekonsten

Digital utgåva

Under första halvan av 1700-talet vågade sannolikt inte många svenska föräldrar fästa sig vid sina barn. Barnadödligheten i det här landet var nämligen mycket hög på den tiden och de barn som inte dog som spädbarn avled till följd av sjukdomar och infektioner. Den svenske läkaren Nils Rosén von Rosenstein kom dock att bli mycket betydande för barnens liv och hälsa och är än idag känd som pediatrikens fader.

Publicerad: 2 april, 2019, 07:29

 • Svenska

Läs även

På 1700-talet levde majoriteten av alla barn i fattigdom. En bidragande orsak till det var krigen som utkämpats under stormaktstiden. Som Martin Jägervall skriver i boken Nils Rosén von Rosenstein och hans lärobok i pediatrik hade de upprepade krigen urholkat ”den produktiva befolkningen och därmed den svenska ekonomin, en rad farsoter som drog från by till by, missväxt, bristande kunskaper om sjukdomar och dess botemedel, dålig hygienisk standard, med mera.”

Nils Rosén von Rosenstein är än idag känd för sina insatser inom pediatriken.
Odaterad målning av Lorens Pasch d.y. Wikimedia Commons

Jägervall noterar även att ”vid 1700-talets mitt” dog ”vart femte barn före ett års ålder.” Denna höga barnadödlighet berodde, enligt honom, på ”en rad faktorer, som ofta var associerade med varandra; fattigdom, svält, dålig hygien, högt födelsetal, infektioner och farsoter, synen på oäkta barn med mera. Det var dock inte enbart den fattiga befolkningen som drabbades. Spädbarnsdödligheten i europeiska kungahus var cirka 15 procent under 1700-talet.”

På det stora hela var således barnadödligheten i 1700-talets Sverige ett mycket utbrett problem. Sjukdomar som skördade många barns liv på den tiden var, enligt Jägervall, scharlakansfeber och kikhosta och mässling, men även bristsjukdomar som rakit (engelska sjukan) då ”matsituationen var svår”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]tider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Three Springs

  Barnadödligheten var stor in på 1900-talet och kan ses i min familj före och efter spanska sjukan. En av mina anmödrar kunde inte glömma att hon föddes utom äktenskapet. Det var tider i Sverige och Finland då det var ont om män i länderna och kvinnorna hade svårt att mata sina barn. Rakitis har varit ett problem i flera länder. Barnen gick kobenta med knäna inåt. Försvagade föll de offer för olika sjukdomar. Ännu på 30-talet var fattigdomen stor och TBC tog flera liv i Sverige.

  Läs Sven Stolpe och Jan Fridegård. Båda är värda kulturartiklar på suveräna Nya Tider. Wilhelm Moberg berättade om soldatänkornas situation.

  I Ryssland var TBC ett gissel efter kriget. Svaga barn insjuknade och vittnar nu om bra vård på sanatorierna. TBC kan kapslas in, inte helt avlägsnas.

  • Sophia Eklund

   Hej och tack för kommentaren och författartipsen. I artikeln skriver jag inte att barnadödligheten upphör utan att den sakta men säkert började minska efter att Nils Rosén von Rosensteins bok getts ut, vilket man kan se i statistiken som hittar i Jägervalls bok. Bara efter något år märks en skillnad. Dock har du helt rätt i att barnadödligheten fortfarande var ett problem in på 1900-talet.

   • Three Springs

    Sophia, jag är inte här så ofta längre. Betalväggen är ett problem. Du skriver bra, så det är synd.

    Stolpes tyskvänlige far krävde att familjen solidariskt skulle leva på krigsransonerna. Hans hustru dog och Sven blev svag och sjuk. Han hade bara en fjärdedels lunga. Läs I dödens väntrum och Lätt, snabb och öm, en kärlekshistoria.

    Sven Stolpe och signaturen Bang blev katoliker för att Svenska Kyrkan var antiintellektuell. Idag är det ännu värre. Sven lät Sven Hedin få träffa en norsk koncentrationslägerfånge. Halvblinde Hedin kände efter med händerna och förfärades.

    Sven Stolpe var intellektuell medan Jan Fridegård var arbetarpojke. Jan blev lungsjuk och brottades med döden han också. Han arbetade på antikvariat och läste allt han kunde. Bibeln kunde han fram- och baklänges, men slutligen blev han spiritist, utan att bryta med Bibeln, och fick många att tänka på meningen med livet. Man ser hur han utvecklades i bok efter bok och till slut skrev på ett helt annat sätt.

    Sven sade att framtiden skulle behärskas av Rödskägg, men glömde Rödluvorna. Den mäktige Moberg gjorde intryck ända till Abba (Kristina från Dufvemåla). Makten vill beröva oss vår historia och våra kulturskatter faller i glömska. Strindberg använde fler ord än Shakespeare. Så undervisa de unga, Sophia. Historien började inte med den nya grundlagen och EU. Den började inte med nätet och Stefan Löfven.

Mord utan motiv

HISTORIADen sjunde mars 1932 hittades politikern Hjalmar von Sydow samt hembiträdena Karolina Herou och Ebba Hamn ihjälslagna i den von Sydowska lägenheten på Norr Mälarstrand i Stockholm. Senare samma dag sköt den sannolike mördaren Fredrik von Sydow först sin fru och sedan sig själv. Motivet är dock okänt än idag och morden kan möjligen ha hjälpt en brutal mördare att undkomma rättvisan.

Konsten att skaffa hustru, Historien om när Gustaf IV Adolf valde hustru

HISTORIAFörr i tiden var arrangerade äktenskap det som gällde, men Sveriges egensinnige kung Gustaf IV Adolf var av en helt annan mening. Efter två uppslagna förlovningar chockerade han inte bara sin familj utan även resten av landet genom att själv välja en brud i hemlighet och sedan låta underrätta om att bröllopet skulle firas redan månaden därpå.

När Augusta Löwenhielm tog tillbaka Gustaf III

HISTORIAI augusti och september 1779 pågick ett svartsjukedrama bakom det dekadenta svenska hovets kulisser. Många anade att något pågick, men få förstod vad det var tills Augusta Löwenhielm öppet gjorde anspråk på Gustaf III och tog tillbaka honom från sin egen syster. Hon gjorde det dessutom på ett sätt som ingen glömde på länge.

Majblommans historia

HISTORIASedan år 1907 har majblomman sålts i Sverige av Förstamajblommans riksförbund, som grundades samma år i Göteborg. Intäkterna går till utsatta barn. Initiativtagaren till majblomman var Beda Hallberg som sedan 1890-talet engagerat sig för de fattiga i Göteborg.

Farsoter som drabbat oss genom historien

HISTORIAVärlden är i chock. Som en löpeld sprids coronaviruset och skapar rädsla hos alla världens befolkningar. Men pest och virus har slagit till långt tillbaka i historien med jämna mellanrum med stor ödeläggelse som följd, så det är inget nytt. Även om coronaviruset kan få förödande konsekvenser, kommer det sannolikt inte att bli som digerdöden, som härjade under medeltiden och i genomsnitt dödade var tredje person i Europa.

Freja – Nordens gudinna

HISTORIATill Frejas boning kommer hälften av de stupade krigarna, hon är sexualitetens och fruktsamhetens gudinna och ”Ynglingasagan” berättar om att hon är sejdkonstens mästarinna. Hon är en av de största nordiska gudinnorna och är långt ifrån glömd.

Historierna om Björn Järnsida

Stalins stora svält

HISTORIAUnder åren 1932–33 svalt mellan tre och tolv miljoner ukrainare ihjäl. Orsaken till denna hungersnöd, som gått till historien under benämningen holodomor, var Josef Stalins strävan att utplåna de mer välbärgade bönderna och kollektivisera jordbruket i kommunistisk anda.

Gå till arkivet

Send this to a friend