Skip to Content

Familjebild som visar en kvinna med fyra barn. Barnadödligheten i Sverige var dock hög på 1700-talet och inte många barn nådde vuxen ålder, oavsett om de tillhörde en rik eller fattig familj. Bild av Elias Martin, cirka 1779.
HISTORIA

Nils Rosén von Rosenstein och barnläkekonsten

Digital utgåva

Under första halvan av 1700-talet vågade sannolikt inte många svenska föräldrar fästa sig vid sina barn. Barnadödligheten i det här landet var nämligen mycket hög på den tiden och de barn som inte dog som spädbarn avled till följd av sjukdomar och infektioner. Den svenske läkaren Nils Rosén von Rosenstein kom dock att bli mycket betydande för barnens liv och hälsa och är än idag känd som pediatrikens fader.

Publicerad: 2 april, 2019, 07:29

  • Svenska

Läs även

På 1700-talet levde majoriteten av alla barn i fattigdom. En bidragande orsak till det var krigen som utkämpats under stormaktstiden. Som Martin Jägervall skriver i boken Nils Rosén von Rosenstein och hans lärobok i pediatrik hade de upprepade krigen urholkat ”den produktiva befolkningen och därmed den svenska ekonomin, en rad farsoter som drog från by till by, missväxt, bristande kunskaper om sjukdomar och dess botemedel, dålig hygienisk standard, med mera.”

Nils Rosén von Rosenstein är än idag känd för sina insatser inom pediatriken.
Odaterad målning av Lorens Pasch d.y. Wikimedia Commons

Jägervall noterar även att ”vid 1700-talets mitt” dog ”vart femte barn före ett års ålder.” Denna höga barnadödlighet berodde, enligt honom, på ”en rad faktorer, som ofta var associerade med varandra; fattigdom, svält, dålig hygien, högt födelsetal, infektioner och farsoter, synen på oäkta barn med mera. Det var dock inte enbart den fattiga befolkningen som drabbades. Spädbarnsdödligheten i europeiska kungahus var cirka 15 procent under 1700-talet.”

På det stora hela var således barnadödligheten i 1700-talets Sverige ett mycket utbrett problem. Sjukdomar som skördade många barns liv på den tiden var, enligt Jägervall, scharlakansfeber och kikhosta och mässling, men även bristsjukdomar som rakit (engelska sjukan) då ”matsituationen var svår”.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophia Eklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Three Springs

    Barnadödligheten var stor in på 1900-talet och kan ses i min familj före och efter spanska sjukan. En av mina anmödrar kunde inte glömma att hon föddes utom äktenskapet. Det var tider i Sverige och Finland då det var ont om män i länderna och kvinnorna hade svårt att mata sina barn. Rakitis har varit ett problem i flera länder. Barnen gick kobenta med knäna inåt. Försvagade föll de offer för olika sjukdomar. Ännu på 30-talet var fattigdomen stor och TBC tog flera liv i Sverige.

    Läs Sven Stolpe och Jan Fridegård. Båda är värda kulturartiklar på suveräna Nya Tider. Wilhelm Moberg berättade om soldatänkornas situation.

    I Ryssland var TBC ett gissel efter kriget. Svaga barn insjuknade och vittnar nu om bra vård på sanatorierna. TBC kan kapslas in, inte helt avlägsnas.

Den förste kungen av Ungern

HISTORIAStefan (född Vajk) av ätten Árpád (cirka 975-1038) är en mycket betydande gestalt i den ungerska historien. Han införde kristendomen och länsindelningen, stiftade lagar samt kom att lägga grunden för staten Ungern. Han helgonförklarades år 1083 och idag förvaras hans hand i ett relikskrin i Sankt Stefansbasilikan i Budapest.

Stenarna på heden ovan hav

INRIKESSkeppssättningen Ale stenar på Skånes sydkust har gett upphov till sagor och myter. Den restes under 600-talet och användes troligen framför allt som gravplats. Men amatörforskare vill ha det till att den också är en solkalender, vilket arkeologer ifrågasatt. Hur som, är Heesteena ett mycket populärt utflyktsmål och besöks av mer än en miljon människor varje år.

Ellen Key och kvinnan

HISTORIAEllen Key (1849–1926) stödde helhjärtat den svenska kvinnorörelsens kamp för rättigheter i samhället samtidigt som hon betonade vikten av att bevara det kvinnliga samt det faktum att män och kvinnor är olika och inte lämpade för att exakt samma uppgifter. Hon kom inte desto mindre att bli betydande för kvinnorörelsen i Sverige.

Den (o)önskade nattbesökaren

HISTORIAEnligt den svenska folktron fanns det två väsen som särskilt männen ofta råkade ut för. Det ena var skogsrået. Det andra var maran och hon var den de hade svårast att värja sig mot, då hon ansatte dem om nätterna när de sov. Maran var om dagen en helt vanlig kvinna men på grund av en förtrollning tvingades hon driva omkring om nätterna och plåga män.

Verklighetens Dracula

HISTORIAHan är idag huvudsakligen förknippad med den europeiska vampyrmyten, men under sin livstid var Vlad III Drăculea av Valakiet (cirka 1429/1431-cirka 1476/1477) de kristnas hjälte och de ottomanska turkarnas stora skräck. Samtidigt var han allmänt känd och fruktad för sin brutalitet. Hans vana att pålspetsa sina fiender gav honom namnet ”pålspetsaren” och att det än idag inte är helt känt vad som hände med hans kvarlevor har bidragit till att göra honom till legend.

Statare, trälar och Jan Fridegård

HISTORIAI sina litterära verk skildrar Jan Fridegård (1897-1968) de svenska proletärernas hårda verklighet, i synnerhet statarmiljön han själv kom från, samtidigt som han väver in inslag av folktron i berättelserna. På så vis ger hans verk intressanta inblickar i ett Sverige som inte längre finns, men vars minne lever kvar.

Vems fel var det att Regalskeppet Vasa sjönk?

HISTORIADen 10 augusti 1628 förliste regalskeppet Vasa på sin jungfruresa, en av stormaktstidens största olyckor. Vid den här tiden rasade trettioåriga kriget i Europa och Vasa byggdes för att delta i sjöslag mot Polen-Litauen. Men vems fel var det att skeppet kantrade och sjönk? Kaptenen fängslades. En utredning gjordes och förhör hölls, men då det visade sig att kung Gustaf II Adolf godkänt hela byggnadsarbetet trots invändningar, kunde ingen hållas ansvarig för Vasas förlisning.

Fallet Cats Falck

HISTORIACathryn ”Cats” Falck arbetade på Rapport och år 1983 började hon undersöka det elektrotekniska företaget ASEA, som hon misstänkte för att smuggla högteknologi via Sverige. Den 19 november 1984, medan hennes undersökning ännu pågick, försvann Cats och hennes väninna Lena Gräns plötsligt. De två kvinnorna hittades döda i Lena Gräns bil i Hammarbykanalen den 29 maj 1985. Dödsorsaken kunde inte fastställas och än idag är det oklart vad som egentligen hände kvinnorna.

Gå till arkivet

Send this to a friend