Kostnaderna för Nord Stream 2 upplöper till omkring 9,5–10 miljarder Euro. Runt 2 300 kilometer av ledningen genom Östersjön är redan lagd, de sista 160 kilometerna saknas tills vidare. Foto: Nord Stream 2/Axel Schmidt

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

Är det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Rederiet Allseas hade en nyckelroll i bygget av Nord Stream 2, deras specialfartyg Solitaire svetsade och lade ut gasledningen på Östersjöns botten. Men Allseas, som är verksamma globalt med undervattensarbeten av detta slag, skulle drabbas hårt av USA-sanktioner så de kunde inte annat än att dra sig ur bygget. Detta skedde omedelbart när USA:s president den 20 december undertecknade lagen om sanktioner mot alla företag som verkar inom bygget av den tysk-ryska gasledningen genom Östersjön. Motsvarande sanktioner infördes mot deltagande byggföretag vid gaspipelinen TurkStream genom Svarta havet som dock är färdigställd och kunde hålla sin officiella invigning den 8 januari i år med flera statschefer närvarande. Fram tills något annat företag (rimligen med helryskt engagemang) kan återuppta bygget av Nord Stream 2 försenas det lång tid med stora kostnader som följd. I Tyskland lät reaktionerna mot USA:s tilltag inte vänta på sig, genast uppstod en krigsliknande stämning. Man betraktar USA:s agerande som en sabotagehandling och ett övergrepp mot en suverän stats rätt att bedriva sin egen politik. Flera debattörer konstaterar bara att det totala handelskriget mot delar av den tyska ekonomin är ett faktum. Att sedan flera år inte kunna handla fritt med vare sig Ryssland eller Iran är kännbart för vissa sektorer som inte kan kompensera det inkomstbortfallet med annan export inom västsfären.

Nord Stream 2-ledningen blev redan från början ett problem för USA och dess allierade Polen och Ukraina. De två senare fruktade minskade inkomster på transitavgifter (påstådd förlust för Ukraina två miljarder dollar) från de befintliga ledningarna och att den tyska energimarknaden skulle bli oberoende av deras maktinflytande. Dessutom anses det öka Rysslands makt, vilket de inte gillar. USA försökte först stoppa ledningen genom en tuff retorik mot Tyskland. Man försökte också påverka Sverige och Danmark till att sätta käppar i hjulen, men den 30 oktober 2019 var även Nato-landet Danmark tvungna att ge tillstånd för bygget på danskt territorialvatten, något som sparade både tid och pengar för Nord Stream 2-projektet. Nord Stream 2 hävdar istället att de bidrar till att öka konkurrensen på gasmarknaden och att de inte kommer att ersätta andra gasledningar. 2019 levererade Gazprom 200 miljarder kubikmeter gas till Europa, varav 87 miljarder kubikmeter kom över Ukraina-ledningen. Nord Stream 2 kommer att ha kapacitet för 55 miljarder kubikmeter gas och den växande europamarknaden behöver mer. 2018 uppges Tysklands gasimport ha uppgått till 55 miljarder kubikmeter från Ryssland, 24,7 miljarder kubikmeter från Norge och 15,8 miljarder kubikmeter från Nederländerna. I flera länder vill man stänga kolkraftverk och ersätta dem med den praktiska naturgasen, men också industriaktörer behöver byta energikälla. Nya terminaler för fartygsimport av gas byggs också i olika länder. USA:s påstående om att EU skulle bli gisslan under ryska energiföretag har ingen substans.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Gå inte på snacket om Europa – det är en fälla

Gå inte på snacket om Europa – det är en fälla

🟠 DEBATT Den senaste tiden har EU-pampar och deras småpåvar i de enskilda medlemsländerna, däribland Sverige, plötsligt talat om Europa som aldrig förr. ”ReArm Europe ska medföra 800 miljarder euro till försvar av Europa”, meddelade EU-kommissionens svenska representation. Ulf Kristersson talade om ”det europeiska försvaret”. Här finns stora faror att se upp för. Det menar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i denna opinionsartikel.

Läs även:

Kanada byter premiärminister

Kanada byter premiärminister

🟠 UTRIKES Kanada byter nu premiärminister, tio år efter att den ”unge globale ledaren” Justin Trudeau kom till makten. Efterträdaren är Mark Carney, tidigare chef för Kanadas centralbank, novis inom politiken, men med erfarenhet inom ekonomi och finans, som nu kastas in i det handelskrig som USA:s president Donald Trump startat och som påskyndade Trudeaus fall.

Epsteins högra hand

Epsteins högra hand

🟠 UTRIKES Jeffrey Epstein, som dömdes för sextrafficking av minderåriga, är nu åter på tapeten sedan den nya enheten Task Force on the Declassification of Federal Secrets i februari klargjorde att dokumenten som rör Epstein och hans klienter ska offentliggöras.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.