Före djurens tid. Så här såg den svenska bronsåldersornamentiken under spiralmotivets tid. Foto: Wikimedia Commons/Statens Historiska Museer

Nordens tidiga konst

HISTORIA
Vid sidan av den kristna konsten på den europeiska kontinenten fanns den nordiska djurornamentiken. Ornamentik är utsmyckningar på byggnader, keramik, vapen, smycken och spännen. I Norden skapades djurornamentik från cirka 375 e.Kr. till 1100-talet. Vad som gör denna ornamentik speciell är att den inte utvecklades i en stadskultur, utan av ett folk som levde sida vid sida med djur och natur.

Ornamentik är en väldigt gammal konstform, som förekom redan under bronsåldern, som varade från cirka 1700-cirka 500 f.Kr. här i Skandinavien. Den skandinaviska bronsåldern både började och slutade senare än vad den gjorde på kontinenten.

Ornament är utsmyckningar på – för att nämna några exempel – keramik och byggnader, vapen och smycken samt spännen. Syftet med dessa utsmyckningar har varit dekorativt. Ornamentik förekommer i tre varianter: geometriska former, växtmotiv och djurmotiv. Av dessa är, som det berättas i Konstlexikon. Del II (utgiven av Kjell B. Sandved), ornamentiken med geometriska former den äldsta.

I Arkeologi i Norden 1, redigerad av Göran Burenhult, får man i kapitlet om äldre bronsåldern (cirka 1700-1100 f.Kr.) veta att de första geometriska ornamenten vanligen utgjordes av sicksackmotiv och trianglar. Dessa former var vanliga på vapen som dolkar, yxor och spjutspetsar. Sedan kom spiralformen, som var särskilt vanlig på kvinnornas smycken. Spiralornamenten blev, som det också nämns i Arkeologi i Norden 1, ersatt av stjärnmönstret, som i sin tur avlöstes av vågbandstilen som, enligt den kronologiska översikten i boken, var vanlig fram till bronsålderns slut.

I egenskap av historiker kan jag inte förneka att en del inspiration utifrån kom då nordborna bevisligen inte var isolerade från omvärlden fram till medeltiden. Tvärtom har handeln alltid varit viktig – även under bronsåldern – och när det gäller konst har nordborna både inspirerats av och inspirerat andra. Det är felaktigt att hävda att det aldrig funnits något typiskt nordiskt. Men det är lika felaktigt att hävda att kontakter och influenser aldrig förekommit.

Nordborna – särskilt i de länder som i idag är Norge och Sverige – kom faktiskt att ge ornamentiken en egen prägel, vilket vi kommer in på nu.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Nordens brödrafolk

Nordens brödrafolk

🟠 HISTORIA 1800-talet var en blomstringstid för nationalismen i Europa, även i Norden där den skandinaviska rörelsen växte fram på 1840-talet. Skandinavismen kom att prägla både politiken och litteraturen.

Där öst och väst möttes

Där öst och väst möttes

🟠 HISTORIA Hedeby var i mer än tvåhundraårs tid en mycket viktig handelsstad under vendeltiden och vikingatiden. Här handlade öst och väst samt nord och syd flitigt med varandra. Dock gick staden under och försvann under lång tid.

Läs även:

Telefonins svenske pionjär

Telefonins svenske pionjär

🟠 HISTORIA Telefonen började bli en del av människans vardag från och med den sena delen av 1800-talet. Man kan fundera över hur telefonins historia här i Sverige hade sett ut om det inte hade varit för värmlänningen Lars Magnus Ericsson.

Guldhalskragarna i Sverige

Guldhalskragarna i Sverige

🟠 HISTORIA Ända sedan begynnelsen har människan tyckt om att smycka sig och göra sig vacker. Vid arkeologiska utgrävningar har man hittat både mycket enkla och mycket praktfulla smycken. De kunde bestå av hasselnötter, vackra stenar eller benbitar genomborrade och uppträdda på en rem eller en snodd av något slag. Det kunde också vara storslagna huvudprydnader och halskragar i guld besatta med ädelstenar. Alla folk och kulturer har smycken och dessa prydnader har ett starkt symbolvärde.

Germanernas stora epos

Germanernas stora epos

🟠 HISTORIA Beowulfkvädet, som skrevs på 700-talet, är det äldsta bevarade forngermanska eposet. Berättelsen som förtäljs handlar om hjälten Beowulf, som besegrar Grendel och strider mot en drake. Eposet nämner även svearna och götarna.

Släkten och arvet

Släkten och arvet

🟠 HISTORIA Sverige är det enda europeiska landet där arvsformen fideikommiss lever vidare trots 1964 års avvecklingslag. Fideikommiss innebär, i korthet, att en släkts egendom inte delas upp utan ärvs av äldste sonen. Denna arvsform har i första hand varit vanlig inom adeln.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Medryckande biografi från ett liv inom internationell business

🟠 BOKRECENSION Näringslivet och dess aktörer har ofta något att berätta. Efter ett yrkesliv inom handel, finans och industri, i alla dess förgreningar, så samlar man visdom och upplevelser av en speciell typ – av näringslivstyp. Det vill säga minnen från sådant som affärsjuridik, management och resor och förhandlingar med allsköns affärspartner. Den senaste i raden av sådana memoarer har skrivits av en skånsk äventyrare och businessman vid namn Björn Fajersson. Nya Tiders recensent har läst och begrundat.

Det kristna dopet

🟠 KULTUR ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den helige Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er i alla dagar till tidens slut.”

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.