Norge slutar transportera migranter över Medelhavet

Efter förslag från det islam- och invandringskritiska Fremskrittspartiet har Norges regering beslutat att stoppa ekonomiskt stöd till operation Triton. Projektet är ett samarbete mellan flera europeiska länder som tillsammans finansierar så kallade ”räddningsaktioner” av asylsökare i Medelhavet.

Triton är ett samarbete mellan Kroatien, Island, Finland, Norge, Sverige, Tyskland, Nederländerna, Frankrike, Spanien, Irland, Portugal, Österrike, Schweiz, Rumänien, Polen, Litauen och Malta. Sverige har till exempel bidragit med Kustbevakningens fartyg KBV 002 och flygplanet KBV 501.

Nu drar sig alltså Norge ur projektet Triton och menar att de kommer prioritera annat.

Många länder och ickestatliga organisationer (NGO) har varit verksamma på Medelhavet sedan migrantvågen 2015, vilket kommit att bli allt mer kritiserat. Anledningen är att räddningsbåtarna kommit att fungera snarare som gratis taxi från Libyen till Italien och Grekland. Människosmugglarna har kört ut sina gummiflottar någon kilometer utanför Libyens kust fullastade med lycksökande män från Afrika och arabvärlden, och signalerat till någon räddningsbåt, som strax varit där, lastat över männen och kört dem hela vägen till Italien. Gummiflotten har vänt tillbaka till Libyens kust, lastats på med nya män, åkt ut på nytt och signalerat till räddningsbåtarna, och så har proceduren fortsatt.

Vetskapen om denna bekväma och säkra resa över havet har lockat många migranter att ta chansen att komma till Europa.

Sveriges deltagande i Operation Triton, här på Kustbevakningens fartyg KBV 002. Foto: Valdemar Lagerkrantz, Kustbevakningen
Sveriges deltagande i Operation Triton, här på Kustbevakningens fartyg KBV 002. Foto: Valdemar Lagerkrantz, Kustbevakningen

 

 

Slut på taxiverksamhet

Tidigare i år fick den italienska regeringen nog av NGO:ernas taxiverksamhet. Landets kustbevakning lyckades bland annat filma en påstådd räddningsaktion och kunde visa att det inte handlade om att hjälpa människor i sjönöd utan snarare var ett samarbete med de libyska människosmugglarna. Flera NGO-medlemmar kom att utredas av åklagare. Samtidigt iförde Italien nya regler för att få bedriva räddningsverksamhet. Bland annat att kustbevakningen skulle tillåtas dokumentera räddningsaktioner och att migranter som tagits från flottarna skulle köras tillbaka till Libyen istället för till Europa.

Då tyckte bland annat NGO:en Läkare utan gränser inte längre att sjöräddningen var meningsfull och slutade skicka båtar för att rädda folk. Nya Tider har i tidigare nummer skrivit om organisationens beslut och även försökt att få en förklaring från Läkare utan gränser om varför det skulle vara svårare att rädda personer i sjönöd bara för att de tvingas köra dem någon kilometer tillbaka till Libyen istället för tiotals mil till Italien. Organisation har dock inte närmare kunnat förklara varför detta skulle försvåra räddningen.

 

Färre drunknar när ”räddningsbåtarna” försvann

Läkare utan gränser är inte ensamma. Sedan de nya reglerna som bara gör det möjligt att rädda folk undan drunkning, inte att köra dem till Europa, har intresset för sjöräddning sjunkit till närmast obefintlighet. Detta har också fått gummiflottarna med migranter att upphöra, och därmed har också antalet drunkningsoffer minskat nu när ”räddningsbåtarna” försvunnit.

Det EU-finansierade projektet Triton har dock varit fortsatt verksamma. Men nu tycks det som att även detta är på väg att upphöra i och med att Norge meddelar att det slutar medverka.

Trots att räddningsbåtarna i praktiken kommit att innebära fler drunkningar på Medelhavet, anser vänsteroppositionen i Norge ändå att konsekvenserna av Norges uteblivna stöd kommer vara ”mer lidande och död”.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.nu) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

EU-ledarna enades om en migrationskompromiss: vill upprätta uppsamlingsläger – i Europa

EU-ledarna enades om en migrationskompromiss: vill upprätta uppsamlingsläger – i Europa

🟠 EU:s stats- och regeringschefer möttes i Bryssel under torsdagen och fredagen för att komma överens om en ny gemensam migrationspolitik inom unionen. Efter svåra förhandlingar och stor oenighet kom man överens om en kompromiss, som innebär att man inom EU:s gränser upprättar uppsamlingsläger där asylsökare som tagit sig till Europa måste befinna sig under bedömningen av deras asylansökningar. I vilka länder sådana uppsamlingsläger skall upprättas är fortfarande oklart.

Ej redaktionellt material

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Tänk på att du är juridiskt
ansvarig för dina kommentarer

Läs även:

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

Orbán: Föd fler barn i stället för att ta in invandrare från tredje världen

🟠 Internationell demografikonferens hölls i Ungern Den 23-24 september hölls en banbrytande konferens i Ungern som lockade många utländska dignitärer. Politiska och religiösa ledare, vetenskapsmän och representanter för näringsliv och media träffades för att diskutera västerlandets misslyckande med att skapa stabila familjer som håller uppe barnafödandet – och vad som kan göras för att ändra på det. Viktor Orbán förklarade att Ungern kommer att ta kampen mot Bryssel, som vill tvinga alla medlemsländer att ersätta sina befolkningar med invandrare istället för att föda fler barn.

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

Muslimsk terrorattack i Norge – fem döda och två skadade

🟠 UTRIKES En muslimsk konvertit, Espen Andersen Bråthen, 37, står nu misstänkt för att ha dödat fem personer och skadat ytterligare två med en pilbåge som vapen i norska Kongsberg under gårdagen. Nu höjs frågor om den norska polisens agerande under händelsen, den viktigaste av dem alla: Kunde Espen, som konfronterades av polisen innan morden begicks, ha stoppats?

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

Rekordkall och snörik vinter på norra halvklotet är att vänta

🟠 Kallaste vinterhalvåret på Antarktis någonsin. Meteorologer varnar för en extremt kall och snörik vinter. Den globala medeltemperaturen har sjunkit de senaste fem åren och trenden för nederbörd i form av snö är stigande. Energikrisen som drabbat Europa och stora delar av världen hårt riskerar att allvarligt förvärras om det nu dessutom blir en ovanligt kall vinter.

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

Éric Zemmour utmanar i franska presidentvalet

🟠 UTRIKES Frankrikes president Emmanuel Macron har i stort ignorerade honom. Högerpartiledaren Marine Le Pen är nervös. Vem exakt är den märklige ”icke-kandidaten” Éric Zemmour, som stiger i de franska opinionsmätningarna och hotar de etablerade kandidaterna?

Nyhetsdygnet

Runmästarens hemliga regler och dolda budskap

🟠 Runböcker finns det många av, men i Runkalendern tar Magnus Stenlund ett nytt grepp om det fornnordiska alfabetet. Han driver tesen att en runmästare redan på bronsåldern var i kontakt med Medelhavscivilisationerna, kanske de Joniska öarna, och med stor noggrannhet och enligt förutbestämda regler skapade dessa runor. De är långt mer än skrivtecken, utan berättar också mycket om de gudar och andra väsen som de symboliserar, ordnade i en vacker symmetri som på ett schackbräde.

Personlig analys av ett Sverige i kris

🟠 Professor Karl-Olov Arnstberg har utkommit med boken Godhetstyranniet, där han på ett nyktert och pedagogiskt sätt analyserar de dogmer som styr dagens samhälle, och hur ”de goda” rättfärdigar sig själva och det skräckvälde de påtvingar sin omgivning. Underrubriken lyder ”Om makt och vanmakt i Sveriges offentlighet”.

Jihadistarmén landstiger i Göteborg

🟠 Recension av böckerna Perfekt storm och Landet som ingen ägde av Arne Weinz Många uppskattar romaner med textlig lättillgänglighet inklusive eventuellt förekommande undertoner, psykologiska dimensioner och mångfacetterade orsakssamband. Alla författare har inte förmågan att skriva med dessa kvaliteter men det har Arne Weinz. När jag började läsa Perfekt storm visste jag inte särskilt mycket om författaren men blev glatt överraskad och imponerad.

”Spermageddon”: Kommer västvärldens människor att kunna fortplanta sig år 2050? – Hormonstörande ämnen pekas ut som ansvariga för drastisk nedgång i spermie- och äggkvalitet

🟠 För några år sedan kom en chockerande rapport om att spermiekvaliteten hos västerländska män sjunkit med nästan 60 procent mellan 1973 och 2011. Även testosteronnivåerna har visat sig vara minskande. Nu har forskaren bakom studien, doktor Shanna Swan, gett ut en bok om orsakerna, och pekar ut de hormonstörande ämnen som finns i allas vår vardag. Medan den uppmärksammats av internationella medier är det helt tyst om den i Sverige.

Mysteriet i Mörtnäs

🟠 Fredagen den fjärde mars 1932 hittades Adolf Fritiof Zetterberg och hans maka, Hilma Ulrika Zetterberg, samt fruns syster, Anna Kristina Hedström, ihjälslagna i Mörtnäsvillan i Värmdö kommun. Det råder än idag oklarheter om vad motivet till Mörtnäsmorden kan ha varit, olika uppgifter motsäger varandra och när utredningen återupptogs 1951 ändrades dessutom redogörelser påtagligt. Detta olösta trippelmord är därför ett av det mest gåtfulla i svensk kriminalhistoria.

Reuterholms fall

🟠 Hösten 1794 hade den Armfeltska affären avslutats och domarna fallit. Dock kom Gustaf Adolf Reuterholm att bli denna affärs stora förlorare och hans sista tid vid makten var följaktligen inte lätt. Bakom kulisserna bidade dessutom Gustaf IV Adolf sin tid.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

123 037 97 35

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Artiklar (RSS)
© 2021 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.