Skip to Content

KJETTING-JAN: Jan Vindenes driver Sotra Anchor & Chain, Han kandiderar till Stortinget i höst för Liberalistene, som i senaste fylkestingsvalget i 2019 fick 0,3 procents uppslutning i Sogn och Fjordane. Foto: Facebook
UTRIKES

Norsk företagarprofil föreslår slopade arbetsgivaravgifter istället för fler gästarbetare

Digital utgåva

Jan Vindenes, alias Kjetting-Jan, som driver Sotra Anchor & Chain, undrar om norrmännen har så dålig hälsa att de inte orkar arbeta. Anmärkningsvärt många etniska norrmän lever på bidrag. I diverse branscher försvinner helt norska arbetstagare. På norska skeppsvarv, byggarbetsplatser, fiskemottagning och till och med på åkrarna är man beroende av utländsk arbetskraft. Kjetting-Jan anser att man bör slopa hela arbetsgivaravgiften och låta norrmännen behålla motsvarande summor i höjda löner.

Publicerad: 1 mars, 2021, 11:22

  • Svenska

Läs även

Företagsledaren och upprorsmakaren Jan Vindenes blev för ett antal år sedan känd som Kjetting-Jan när han i frustration över de norska skattemyndigheternas fyrkantighet levererade in hela skatten i natura och lastade av många ton fartygskätting utanför ett skattekontor. Sedan dess har han varit en man många lyssnar på, särskilt finans- och ekonomitidningar följer Kjetting-Jans återkommande utspel. Jan Vindenes har också blivit aktiv i det lilla partiet Liberalistene som fick 0,3 procent i Fylkestingsvalet 2019 i Sogn og Fjordane.

Foto: Facebook

Vindenes profilfrågor är skatte- och välfärdsproblematiken och i sitt senaste debattutspel förklarar han att framför allt norsk varvsindustri, fiskeindustrins produktionsenheter, byggbranschen med flera i allt ökande grad är beroende av utländsk billig arbetskraft. Det handlar i mycket om EU-medborgare från exempelvis Polen och Litauen. Utan dessa stannar mycket av produktionen upp men på senare tid har också norska bönder behövt flyga in vietnameser för att inga norska ungdomar vill plocka jordgubbar på sommarloven. I en debattartikel framförde Jan Vindenes en radikal idé om att avskaffa arbetsgivaravgifterna och istället låta arbetstagarna behålla samma belopp i ökad lön. Låga löner och höga ekonomiska samhällsstöd ger resultatet at det inte lönar sig att arbeta i Norge längre.

Sedan 15 år är alla bidragsmyndigheter samlade till en enda, NAV (Ny Arbeids og Velferdsforvaltning betydde det från början, men nu är NAV ett logotypnamn, men det officiella namnet Arbeids- og velferdsforvaltningen) som sköter motsvarande försäkringskassa, kommunal socialtjänst, A-kassa och arbetsförmedlingsmyndigheten. Det är en statlig myndighet men har lokalkontor i varje kommun. En mycket stor del av befolkningen är klienter hos NAV och lever således på bidrag från samhället. Bidragen anses höga och kraven på motprestationer är lika låga som i Sverige. NAV får också dras med hela invandrar- och asylantförsörjningen.

I sin debattartikel konstaterade Kjetting-Jan:

”Tiden då norsk skolungdom plockade jordgubbar för att finansiera studierna är helt tydligt förbi. I bransch efter bransch försvinner norsk arbetskraft och vi blir beroende av utländsk arbetskraft för att upprätthålla produktionen”, följt av frågeställningen ”Kan vi leva av detta?”

Jan Vindenes påminde om att produktionen på norska varv upprätthålls med utländska svetsare och att uppe på Lofoten måste man ta in hjälp från utlandet för att ta emot och förpacka fisken och alla är införstådda med att det knappt finns norska hantverkare överhuvudtaget på byggarbetsplatserna. Uppenbart tycker han det är fel att upprätthålla ett gästarbetarsystem inom låglöneyrken som norrmän inte anser ger tillräckligt betalt jämfört med bidragsstöd. Detta trots att hans parti Liberalistene vill ha en fri och ”privatiserad” invandring.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Danska statsministerns klara besked: ”Uppenbart att syrierna skall hem”

UTRIKESVid en debatt i danska Folketinget sade den socialdemokratiska statsministern Mette Frederiksen att det är uppenbart och logiskt att syrier som kommer från områden i landet som nu kan anses som säkra nog att vistas i självklart skall återvända hem. Enligt tidningen Jyllands-Posten handlar det om hundratals syrier som inom de kommande månaderna skall återvandra hem till framför allt Damaskus och omgivande områden. Statsminister Frederiksen idkade också viss självkritik och menade att den danska flyktingpolitiken redan från början borde ha varit klar och entydig.

Natomöte i Bryssel och beslut rörande Afghanistan

UTRIKESUnder veckan ägde flera viktiga möten rum med avgörande beslut. Dessa beslut kan få olika konsekvenser även för länder utanför Natopakten.

Asylsökande i Danmark kan skickas 700 mil bort – till Rwanda i Afrika

DANMARKDen danska regeringen har under flera år sökt ett land som är villigt att ta emot invandrare som söker asyl i Danmark, under tiden som asylprocessen handläggs. Nu meddelar Jyllands-Posten att det afrikanska landet Rwanda är redo att ta emot Danmarks asyl­sökande. Personer som invandrar illegalt till Danmark och söker asyl skulle i så fall transporteras 700 mil bort och placeras på danskt asylcenter i det centralafrikanska landet. Danmarks integrationsminister Mattias Tesfaye säger att de förhandlar med flera länder, men vill inte bekräfta om Rwanda är ett av dessa.

Danska regeringens uppmaning till bidragssnyltande invandrare: ”Åk hem!”

UTRIKESInvandrare i Danmark som haft uppehållstillstånd i fem år eller mer, och som därtill under ett och ett halvt år under de senaste tre åren levt på någon form av bidrag kommer framöver att kallas till regelbundna ”resa-hem-samtal” skriver den danska regeringen på sin hemsida. Målet är att genom ekonomiskt stöd förmå invandrarna att frivilligt återvända till sina hemländer.

Frankrikes överbefälhavare general François Lecointre och partiledaren för Rassemblement National i fransk media

UTRIKESVeckan innan påskhelgen intervjuades den franske generalen François Lecointre (chef d’État-major des Armées, överbefälhavare) i ett långt samtal i BFM TV. Intervjun gjordes alltså inte med försvarsministern Florence Parly utan den franske överbefälhavaren, vilket är en intressant och symboliskt. Under fredagen den 9 april fick Marine Le Pen, med sin partikamrat Sébastien Chenu, möta fransk media under en utfrågning som snarare var sympatisk än fientlig.

Fortsatt oklarhet beträffande ”K-frågan”

UTRIKESBesked från konvent i Berlin: Både Söder och Laschet redo att kandidera. 50 Förbundsdagsledamöter begärde i fredags att få besluta om kanslerskandidat och krävde att det skall ske vid pingst. Det fick i sin tur ministerpresidenten i Hessen, Volker Bouffier att göra ett motutspel: ”Laschet och Söder måste komma överens inom en vecka”, anser han.

Vaccin stoppas i USA – leveranser till Sverige ställs in

Det så kallade Janssen-vaccinet, tillverkat av läkemedelsföretaget Johnson & Johnson, har stoppats i USA efter att man upptäckt flera allvarliga fall av blodproppar och minst ett bekräftat dödsfall. Nu stoppar företaget sina planerade leveranser till Europa, inklusive Sverige som hade en leverans på 67 000 doser att vänta inom kort. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utreder även flera fall av blodproppar i EU, inklusive ett dödsfall som kopplas till vaccinet.

Bill Gates försök i Kiruna att blockera solen med damm stoppas

MILJÖFör att kyla planeten stöder Bill Gates, tillsammans med andra förmögna sponsorer, ett projekt med mål att blockera solens ljus med hjälp av damm i strato­sfären. Idén har mött kraftig kritik, och nu sätter det svenska rymdteknikföretaget Swedish Space Corporation (SSC) stopp för en testflygning med ballong som skulle ske från Kiruna.

Gå till arkivet

Send this to a friend