Skip to Content

KJETTING-JAN: Jan Vindenes driver Sotra Anchor & Chain, Han kandiderar till Stortinget i höst för Liberalistene, som i senaste fylkestingsvalget i 2019 fick 0,3 procents uppslutning i Sogn och Fjordane. Foto: Facebook
UTRIKES

Norsk företagarprofil föreslår slopade arbetsgivaravgifter istället för fler gästarbetare

Digital utgåva

Jan Vindenes, alias Kjetting-Jan, som driver Sotra Anchor & Chain, undrar om norrmännen har så dålig hälsa att de inte orkar arbeta. Anmärkningsvärt många etniska norrmän lever på bidrag. I diverse branscher försvinner helt norska arbetstagare. På norska skeppsvarv, byggarbetsplatser, fiskemottagning och till och med på åkrarna är man beroende av utländsk arbetskraft. Kjetting-Jan anser att man bör slopa hela arbetsgivaravgiften och låta norrmännen behålla motsvarande summor i höjda löner.

Publicerad: 1 mars, 2021, 11:22

  • Svenska

Läs även

Företagsledaren och upprorsmakaren Jan Vindenes blev för ett antal år sedan känd som Kjetting-Jan när han i frustration över de norska skattemyndigheternas fyrkantighet levererade in hela skatten i natura och lastade av många ton fartygskätting utanför ett skattekontor. Sedan dess har han varit en man många lyssnar på, särskilt finans- och ekonomitidningar följer Kjetting-Jans återkommande utspel. Jan Vindenes har också blivit aktiv i det lilla partiet Liberalistene som fick 0,3 procent i Fylkestingsvalet 2019 i Sogn og Fjordane.

Foto: Facebook

Vindenes profilfrågor är skatte- och välfärdsproblematiken och i sitt senaste debattutspel förklarar han att framför allt norsk varvsindustri, fiskeindustrins produktionsenheter, byggbranschen med flera i allt ökande grad är beroende av utländsk billig arbetskraft. Det handlar i mycket om EU-medborgare från exempelvis Polen och Litauen. Utan dessa stannar mycket av produktionen upp men på senare tid har också norska bönder behövt flyga in vietnameser för att inga norska ungdomar vill plocka jordgubbar på sommarloven. I en debattartikel framförde Jan Vindenes en radikal idé om att avskaffa arbetsgivaravgifterna och istället låta arbetstagarna behålla samma belopp i ökad lön. Låga löner och höga ekonomiska samhällsstöd ger resultatet at det inte lönar sig att arbeta i Norge längre.

Sedan 15 år är alla bidragsmyndigheter samlade till en enda, NAV (Ny Arbeids og Velferdsforvaltning betydde det från början, men nu är NAV ett logotypnamn, men det officiella namnet Arbeids- og velferdsforvaltningen) som sköter motsvarande försäkringskassa, kommunal socialtjänst, A-kassa och arbetsförmedlingsmyndigheten. Det är en statlig myndighet men har lokalkontor i varje kommun. En mycket stor del av befolkningen är klienter hos NAV och lever således på bidrag från samhället. Bidragen anses höga och kraven på motprestationer är lika låga som i Sverige. NAV får också dras med hela invandrar- och asylantförsörjningen.

I sin debattartikel konstaterade Kjetting-Jan:

”Tiden då norsk skolungdom plockade jordgubbar för att finansiera studierna är helt tydligt förbi. I bransch efter bransch försvinner norsk arbetskraft och vi blir beroende av utländsk arbetskraft för att upprätthålla produktionen”, följt av frågeställningen ”Kan vi leva av detta?”

Jan Vindenes påminde om att produktionen på norska varv upprätthålls med utländska svetsare och att uppe på Lofoten måste man ta in hjälp från utlandet för att ta emot och förpacka fisken och alla är införstådda med att det knappt finns norska hantverkare överhuvudtaget på byggarbetsplatserna. Uppenbart tycker han det är fel att upprätthålla ett gästarbetarsystem inom låglöneyrken som norrmän inte anser ger tillräckligt betalt jämfört med bidragsstöd. Detta trots att hans parti Liberalistene vill ha en fri och ”privatiserad” invandring.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ecuador drar tillbaka Julian Assanges medborgarskap

YTTRANDEFRIHETEcuador har dragit tillbaka Wikileaksgrundaren Julian Assanges medborgarskap, som han fick år 2018. Assanges advokat Carlos Poveda, själv från Ecuador, är besviken och menar att beslutet fattats på ett felaktigt sätt och att Assange själv inte fick komma till tals.

Nederländernas parlament: Premiärminister Mark Rutte ertappas med grov lögn… inför rullande kamera

NEDERLÄNDERNAUnder en frågestund ställs Nederländernas statschef, som tvingat befolkningen till hårda covid-restriktioner, mot väggen av den nationalistiske parlamentarikern Gideon van Meijeren (FvD). Den amerikanska konservativa nyhetssidan Breitbart beskriver i en opinionstext honom som en ”hjältepolitiker” som ”skoningslöst förgör” den nederländske premiärministern. Therry Baudet, partiledaren för FvD, presenterade videon från händelsen med orden ”TITTA! Gideon van Meijeren avslöjar LÖGNAREN Rutte”. Premiärministern, som går under öknamnet ”Teflon-Mark”, förnekar under utfrågningen att han har någon kännedom om globalist­handboken COVID-19: The Great Reset. Detta trots att han är en flitig besökare i globalistsammanhang. Rutte skänker också miljarder av folkets skatte­pengar till den nu mest aktuella delen av globalist­agendan, att få hela världens befolkning injicerad.

Vancouvers flygplats, Rachel Marsden. Foto: Skytrax, privat

Inresande till Kanada tvingas i koncentrationsläger – även om de är immuna

Den som kommer till Kanada ovaccinerad tvingas till en karantänanläggning på egen bekostnad. Detta även om man tidigare varit sjuk i Covid-19 och kan uppvisa att man är immun. Detta hände kolumnisten Rachel Marsden, som tvingades ta första flyget till Europa igen.

Snöplig sorti för biologisk man i kvinnlig OS-tävling

UTRIKESDet blev ett totalt misslyckande för Laurel Hubbard, en manlig tyngdlyftare som tilläts tävla i kvinnlig tyngdlyftning i OS. Men tre misslyckade lyftförsök fick honom dock utslagen ur tävlingen i +87-kiloklassen i tyngdlyftning för kvinnor. Inget hindrar heller andra män från att tävla mot kvinnor – det är upp till de enskilda länderna att bestämma vem man skickar till OS meddelar den internationella olympiska kommittén, IOK.

Islam i Ryssland: Tusen omväxlande år med blodig terror och fredlig renässans

UTRIKESI Europa oroar sig många för islamisering. Vårt grannland Ryssland har en lång historia med olika riktningar inom islam, en historia som paradoxalt nog både varit blodigare och lugnare än den europeiska historien med muslimer. Kan vi lära något av ryssarnas erfarenheter?

Gates Foundations-anställda vill byta jobb

UTRIKESMelinda French Gates talade onsdagen den 28 juli med de anställda på Bill & Melinda Gates Foundation för första gången sedan hon och Bill Gates meddelade sin skilsmässa, eftersom den filantropiska organisationen med 65 miljarder dollar i kassan alltmer ställs inför interna frågor om sin framtid och uppdrag. Parets separation efter 27 års äktenskap och pressrubriker med anklagelser om oegentligheter från Bill Gates sida har orsakat uppenbar oro i organisationens led, enligt tre nuvarande anställda, som talat med nyhetssiten Business Insider på villkor av anonymitet.

”Välkomna, nykomlingar!”

UTRIKESProfessor Alexander Dugin, filosof och geopolitisk expert från Ryssland, ser världen förändras: den gamla liberalismen ersätts av en ny, aggressiv, globalistisk mutation.

Drakoniska regler och lagar drabbar Frankrikes befolkning

UTRIKESDet befästes i det franska parlamentet, l’Assemblée Nationale, under natten till den 26 juli. Med röstsiffrorna 156 för, 60 emot och 14 som avstod inleds nu en ny ordning i den femte franska republiken. I kampen mot Covid-19 antogs nya åtgärder gentemot Frankrikes befolkning. Stora protester betraktas av regeringen som ett oansvarigt beteende från en störande minoritet.

Gå till arkivet

Send this to a friend