Skip to Content

Intelligenspartiet uppmanar till olovlig röstning, det vill säga folk under 18 eller utan norskt medborgarskap. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Norska kommunalvalens stora partiflora – missnöjespartier partier vann

Digital utgåva

I Oslo avslutades valrörelsen med en muslimsk demonstration och bön på Karl Johann. Nya Tider botaniserade bland kommunistpartier och libertarianska opinionsbildare.

Publicerad: 1 oktober, 2019, 16:13

  • Svenska

Läs även

Nya Tider besökte Oslo dagarna innan de spännande kommunal- och fylkestingsvalen. Det var trötta och inte alltid så engagerade partiföreträdare vi mötte på, de stora partierna kunde bara invänta bilans fall på måndagen 9 september. Senterpartiet blev det stora protestvalets främsta vinnare och blev störst i 129 kommuner vilket är 46 fler än i valet 2015. Även Miljöpartiet, lokala partier och radikala höger- vänster- och populistpartier vann stora framgångar runt om i Norge.

Ungefär 15 partier stod mellan Stortinget och Nasjonalteatret på Karl Johans gate med valstugor eller liknande infoställen (se bildkavalkad) och vi hann prata med samtliga utom Kristelig Folkeparti (Krf) som lämnat sin glasskiosksliknande valstuga låst. Antingen hade de gett upp fullständigt eller kanske begivit sig till de frikyrkliga miljöerna och kärnväljarna. De stora valfrågorna i den norska huvudstaden rörde bompengar (vägtullar), tunnelbanesträckningar och sjukhus, medan andra kommuner hade helt andra frågor uppe. Ofta präglades valen av missnöjesyttringar, därmed föll valresultaten också ut väldigt olika över hela landet. Valvinnaren i norr var Senterpartiet, i Kristiansand på Sørlandet blev det närmast nationalistiska antiinvandringspartiet Demokratene valvinnare, medan Miljöpartiet vann i Oslo och Bompengepartiet på andra ställen, som Bergen. En dryg vecka efter valet uttalade Arbeiderpartiets (Ap) ledare Jonas Gahr Støre att partiets sammanlagda resultat i Norge ”inte nödvändigtvis är ett dåligt resultat”. Trots dramatiska förluster är Ap alltjämt störst.

Muslimsk demonstration i Oslo

Åter till valrörelsens sista dagar i Oslo. En botanisering bland de många och ofta ganska udda partierna som hade sina valbyråer utplacerade mellan Stortinget och Nasjonalteatret på Karl Johans gate gav nya intryck. Men nästan omedelbart när Nya Tider kom dit under lördagen den 7 september var något av de första intrycken en stor muslimsk demonstration och bön:

En muslimsk demonstration hölls samtidigt. Foto: Nya Tider

 

Inga förklaringar på norska fanns över vad demonstrationen gällde. Foto: Nya Tider

 

Ingen kunde säga vad som sades och vad muslimerna ville, ingen information på norska fanns och inga poliser åtföljde demonstrationen, vilken i sig inte var stökig utan förföll ganska välorganiserad. Den muslimska demonstrationen inträffade samtidigt som vi skulle tala med partiet Alliansen. Det var en mäktig demonstration med trummor och fanor som intog Universitetsplassen där den genast startade en bön. Då talade vi istället först med Bompengepartiet (Folkeaksjonen nei til mer bompenger) strax intill – något överraskande uttalade dessa sitt ogillade över muslimernas tilltag, det ansågs orättvist att de som parti hade svårigheter att få tillstånd till aktiviteter medan muslimerna tilläts dominera det offentliga rummet. Detta parti har dock starkt stöd av invandrare i Oslo och det står ingenting om restriktioner mot invandrare, främmande kulturer eller islam i deras program.

Bompengepartiet (Folkeaksjonen nej til mer bompenger) är en av valets stora vinnare. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Covid-vaccinen skärskådas vid stor hälsokonferens i USA – Läkaren Christiane Northrup: Injektionerna är inte vaccin

COVID-19Vid en tongivande konferens i USA i mitten av april framträdde flera kända namn och kritiker mot coronarestriktioner och de inskränkningar i vår frihet dessa lett till. Där togs även hälsoaspekten upp och då inte minst de kontroversiella covid-vaccinen. Talen innehöll inte sällan mycket viktig information som undertryckts av etablissemanget. Bland annat att vaccinen inte skyddar mot smitta. Nya Tider återger här den kända kvinnoläkaren Christiane Northrups tal. Vi kan genom det avslöja det dolda skälet till varför globalisterna så fanatiskt stoppat väl fungerande behandlingsmetoder mot Covid-19.

Över 2 000 illegala migranter anländer till Lampedusa inom några timmar

UTRIKESÖver 2 000 illegala migranter har anlänt till den italienska Medelhavsön Lampedusa på bara några timmar. På måndagsmorgonen registrerade myndigheterna 20 båtar som landat på ön, som tillhör regionen Sicilien, det senaste dygnet, rapporterar italienska medier. Mottagningscentret är redan helt överfullt. Några hundra migranter kommer nu att föras till Sicilien.

I Ungern finns det mer vaccin än människor som vill ha dem

UTRIKESI slutet av april meddelade Ungerns premiärminister Viktor Orban att det nu finns fler vaccin tillgängliga landet än vad som efterfrågas. Ungern är det enda landet i Europa i den situationen.

”Inbördeskriget hotar i Frankrike och det vet ni”: Fransk militär avfyrar ännu en salva mot Macron med nytt öppet brev

UTRIKESEn grupp aktiva franska militärer har publicerat ett nytt öppet brev till landets president Emmanuel Macron och varnat honom för ett ”inbördeskrig” i landet efter alla ”eftergifter” han gjort till islamismen.

Utomhusfester bryter ut över hela Spanien när undantagstillståndet upphör

UTRIKESTusentals människor gick ut på gatorna på lördagskvällen efter att coronarestriktioner som till exempel utegångsförbud upphört rapporterar den spanska dagstidningen El Pais.

Ryssland räds inte Covid-19

UTRIKESEn storartad militärparad hölls nyligen i Moskva och flera andra städer.

Franska generaler varnar för inbördeskrig – Politiker hotar att straffa dem

FRANKRIKEI ett öppet brev till den franska regeringen varnar 20 pensionerade generaler, och över tusen officerare och soldater, för att landet är på väg mot inbördeskrig, och antyder att ett militärt ingripande kan bli aktuellt om politikerna inte tar tag i problemen. Nu hotar politikerna att straffa militärerna.

Tysk myndighetsrapport underblåser oro för långsiktiga vaccinskador

UTRIKESTrombos, hjärnblödning, hjärtinfarkt, ansiktsförlamning med mera: Paul Ehrlich-institutet (PEI) i Tyskland är en federal myndighet med ansvar för vaccinforskning och godkännanden, underställda det tyska hälsoministeriet. Institutet har nu rapporterat nästan 5 000 misstänkta allvarliga biverkningar och 524 dödsfall efter Covid-19-vaccinationer. De okända långsiktiga konsekvenserna kan dock vara mycket farligare än vi tror.

Gå till arkivet

Send this to a friend