Skip to Content

Intelligenspartiet uppmanar till olovlig röstning, det vill säga folk under 18 eller utan norskt medborgarskap. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Norska kommunalvalens stora partiflora – missnöjespartier partier vann

Digital utgåva

I Oslo avslutades valrörelsen med en muslimsk demonstration och bön på Karl Johann. Nya Tider botaniserade bland kommunistpartier och libertarianska opinionsbildare.

Publicerad: 1 oktober, 2019, 16:13

  • Svenska

Läs även

Nya Tider besökte Oslo dagarna innan de spännande kommunal- och fylkestingsvalen. Det var trötta och inte alltid så engagerade partiföreträdare vi mötte på, de stora partierna kunde bara invänta bilans fall på måndagen 9 september. Senterpartiet blev det stora protestvalets främsta vinnare och blev störst i 129 kommuner vilket är 46 fler än i valet 2015. Även Miljöpartiet, lokala partier och radikala höger- vänster- och populistpartier vann stora framgångar runt om i Norge.

Ungefär 15 partier stod mellan Stortinget och Nasjonalteatret på Karl Johans gate med valstugor eller liknande infoställen (se bildkavalkad) och vi hann prata med samtliga utom Kristelig Folkeparti (Krf) som lämnat sin glasskiosksliknande valstuga låst. Antingen hade de gett upp fullständigt eller kanske begivit sig till de frikyrkliga miljöerna och kärnväljarna. De stora valfrågorna i den norska huvudstaden rörde bompengar (vägtullar), tunnelbanesträckningar och sjukhus, medan andra kommuner hade helt andra frågor uppe. Ofta präglades valen av missnöjesyttringar, därmed föll valresultaten också ut väldigt olika över hela landet. Valvinnaren i norr var Senterpartiet, i Kristiansand på Sørlandet blev det närmast nationalistiska antiinvandringspartiet Demokratene valvinnare, medan Miljöpartiet vann i Oslo och Bompengepartiet på andra ställen, som Bergen. En dryg vecka efter valet uttalade Arbeiderpartiets (Ap) ledare Jonas Gahr Støre att partiets sammanlagda resultat i Norge ”inte nödvändigtvis är ett dåligt resultat”. Trots dramatiska förluster är Ap alltjämt störst.

Muslimsk demonstration i Oslo

Åter till valrörelsens sista dagar i Oslo. En botanisering bland de många och ofta ganska udda partierna som hade sina valbyråer utplacerade mellan Stortinget och Nasjonalteatret på Karl Johans gate gav nya intryck. Men nästan omedelbart när Nya Tider kom dit under lördagen den 7 september var något av de första intrycken en stor muslimsk demonstration och bön:

En muslimsk demonstration hölls samtidigt. Foto: Nya Tider

 

Inga förklaringar på norska fanns över vad demonstrationen gällde. Foto: Nya Tider

 

Ingen kunde säga vad som sades och vad muslimerna ville, ingen information på norska fanns och inga poliser åtföljde demonstrationen, vilken i sig inte var stökig utan förföll ganska välorganiserad. Den muslimska demonstrationen inträffade samtidigt som vi skulle tala med partiet Alliansen. Det var en mäktig demonstration med trummor och fanor som intog Universitetsplassen där den genast startade en bön. Då talade vi istället först med Bompengepartiet (Folkeaksjonen nei til mer bompenger) strax intill – något överraskande uttalade dessa sitt ogillade över muslimernas tilltag, det ansågs orättvist att de som parti hade svårigheter att få tillstånd till aktiviteter medan muslimerna tilläts dominera det offentliga rummet. Detta parti har dock starkt stöd av invandrare i Oslo och det står ingenting om restriktioner mot invandrare, främmande kulturer eller islam i deras program.

Bompengepartiet (Folkeaksjonen nej til mer bompenger) är en av valets stora vinnare. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Vänsterextrema klimataktivister vill störta regeringar i västvärlden

UTRIKESExtinction Rebellion säger sig vara för fredliga lösningar på vad de menar är en hotande klimatkatastrof. Samtidigt varnar organisationens grundare och ledare, Roger Hallam, att människor kommer att dö när rörelsen sätter sina planer i verket för att störta de regeringar som inte går med på organisationens krav. I tidigare hemliga interna dokument som Nya Tider kommit över ges vi en inblick i en växande vänsterextrem rörelse som gömmer sig under ett klimathotsparaply för att driva igenom andra politiska frågor.

Polen: Nationalkonservativa PiS behåller makten

UTRIKESDen 13 oktober 2019 hölls val till Polens parlament, som består av två kammare: Sejmen och senaten. Varje röstande kan avge en röst på varje kammare. Resultatet var i stort i enlighet med prognoserna. Det innebär att sittande regerings-listan Lag och rättvisa (PiS) fick knappt 44 procent av rösterna till sejmen. Huvudalternativet till PiS, den vänsterliberala Medborgarkoalitionen fick hela 17 procent mindre röster och slutade på drygt 27 procent.

Storbritanniens värste pedofil mördad

BROTT OCH STRAFFRichard Huckle, 33, hittades den 13 oktober död i sin fängelsecell, knivhuggen till döds av en annan fånge. Så slutade livet för den man som kallats för Storbritanniens värste pedofil.

Betalda klimataktivister finansieras av Soros

Den snabbt växande vänsterextrema klimataktivistorganisationen Extinction Rebellion har genom interna dokument avslöjats att betala sina ledande aktivister med stora summor pengar. Pengar som doneras till dem bland annat av välbärgade personer. Nya Tider har kommit över dokument som visar att en av dessa är finansmannen George Soros.

Polen visar vägen

UTRIKESSöndagen den 13 oktobers val till det polska parlamentet (Sejm) och Senaten ledde till en seger för de polskvänliga, det vill säga äkta europeiska värderingar. Enligt beräkningar i skrivande stund fick partiet PiS drygt 43 procent av polackernas röster. Det innebär en komfortabel övervikt i landets parlament.

Regeringsfientliga oroligheter i Irak: Kanske på anstiftan av USA

UTRIKESOroligheter pågår i Irak och de upproriska kräver presidentens avgång. Källor utanför systemmedierna hävdar att USA är anstiftare till oron och att skälet är amerikanskt missnöje med en president som för en i tilltagande grad självständig och USA:s intressen motsatt politik. En brittisk veteranpolitiker gör en egen analys: Oroligheterna håller på att få tyngdpunkt bland shiiterna.

Saudiska markstyrkor tillintetgjorda

UTRIKESHouthi-rörelsen, som sedan 2015 kämpar mot den saudiskledda militära interventionen av Jemen, har genomfört ett storskaligt bakhåll på gränsen till södra Saudiarabien som resulterat i massiva förluster för Riyadh och dess allierade. Tusentals saudiskledda koalitionssoldater dödades, skadades och tillfångatogs. Det skedde mindre än två veckor efter houthiernas förödande luftattack den 14 september mot två mycket viktiga oljeanläggningar i Saudi­arabien, vilket i ett slag halverade oljediktaturens export. Västmedia har valt att ignorera eller tona ned den historiska nyheten.

Finska journalister ville byta namn på Negerön – staten stoppar namnbytet

UTRIKESI Finland har Norra Karelens journalistförening länge varit obekväma med namnet på journalisternas egen rekreationsö – Negerön. I februari beslutade journalisterna på sitt årsmöte att namnet är kränkande och därför ska bytas. Men nu meddelar Lantmäteriet i Finland att något namnbyte inte kommer att beviljas. Beslutet går stick i stäv med den bedömning som Lantmäteriet i Sverige gör, som nyligen tog bort det sista ortsnamnet med ordet ”neger”.

Gå till arkivet

Send this to a friend