Skip to Content

Intelligenspartiet uppmanar till olovlig röstning, det vill säga folk under 18 eller utan norskt medborgarskap. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Norska kommunalvalens stora partiflora – missnöjespartier partier vann

Digital utgåva

I Oslo avslutades valrörelsen med en muslimsk demonstration och bön på Karl Johann. Nya Tider botaniserade bland kommunistpartier och libertarianska opinionsbildare.

Publicerad: 1 oktober, 2019, 16:13

  • Svenska

Läs även

Nya Tider besökte Oslo dagarna innan de spännande kommunal- och fylkestingsvalen. Det var trötta och inte alltid så engagerade partiföreträdare vi mötte på, de stora partierna kunde bara invänta bilans fall på måndagen 9 september. Senterpartiet blev det stora protestvalets främsta vinnare och blev störst i 129 kommuner vilket är 46 fler än i valet 2015. Även Miljöpartiet, lokala partier och radikala höger- vänster- och populistpartier vann stora framgångar runt om i Norge.

Ungefär 15 partier stod mellan Stortinget och Nasjonalteatret på Karl Johans gate med valstugor eller liknande infoställen (se bildkavalkad) och vi hann prata med samtliga utom Kristelig Folkeparti (Krf) som lämnat sin glasskiosksliknande valstuga låst. Antingen hade de gett upp fullständigt eller kanske begivit sig till de frikyrkliga miljöerna och kärnväljarna. De stora valfrågorna i den norska huvudstaden rörde bompengar (vägtullar), tunnelbanesträckningar och sjukhus, medan andra kommuner hade helt andra frågor uppe. Ofta präglades valen av missnöjesyttringar, därmed föll valresultaten också ut väldigt olika över hela landet. Valvinnaren i norr var Senterpartiet, i Kristiansand på Sørlandet blev det närmast nationalistiska antiinvandringspartiet Demokratene valvinnare, medan Miljöpartiet vann i Oslo och Bompengepartiet på andra ställen, som Bergen. En dryg vecka efter valet uttalade Arbeiderpartiets (Ap) ledare Jonas Gahr Støre att partiets sammanlagda resultat i Norge ”inte nödvändigtvis är ett dåligt resultat”. Trots dramatiska förluster är Ap alltjämt störst.

Muslimsk demonstration i Oslo

Åter till valrörelsens sista dagar i Oslo. En botanisering bland de många och ofta ganska udda partierna som hade sina valbyråer utplacerade mellan Stortinget och Nasjonalteatret på Karl Johans gate gav nya intryck. Men nästan omedelbart när Nya Tider kom dit under lördagen den 7 september var något av de första intrycken en stor muslimsk demonstration och bön:

En muslimsk demonstration hölls samtidigt. Foto: Nya Tider

 

Inga förklaringar på norska fanns över vad demonstrationen gällde. Foto: Nya Tider

 

Ingen kunde säga vad som sades och vad muslimerna ville, ingen information på norska fanns och inga poliser åtföljde demonstrationen, vilken i sig inte var stökig utan förföll ganska välorganiserad. Den muslimska demonstrationen inträffade samtidigt som vi skulle tala med partiet Alliansen. Det var en mäktig demonstration med trummor och fanor som intog Universitetsplassen där den genast startade en bön. Då talade vi istället först med Bompengepartiet (Folkeaksjonen nei til mer bompenger) strax intill – något överraskande uttalade dessa sitt ogillade över muslimernas tilltag, det ansågs orättvist att de som parti hade svårigheter att få tillstånd till aktiviteter medan muslimerna tilläts dominera det offentliga rummet. Detta parti har dock starkt stöd av invandrare i Oslo och det står ingenting om restriktioner mot invandrare, främmande kulturer eller islam i deras program.

Bompengepartiet (Folkeaksjonen nej til mer bompenger) är en av valets stora vinnare. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Åttaåring ihjälskjuten av BLM-aktivister

USAPå Förenta staternas nationaldag den 4 juli blev Secoriea Turner, 8, ihjälskjuten av BLM-aktivister. Aktivisterna öppnade eld mot familjens bil när hennes mamma försökte köra igenom en vägspärr som BLM satt upp. Secoriea var svart.

CNN kallar kvinnor för ”Individer med livmoderhals”

UTRIKESDen amerikanska Tv-kanalen CNN tar nu den politiska korrektheten till nya höjder. I slutet av juli sändes ett nyhetsinslag om kvinnor som testas för livmoderhalscancer, men istället för att använda termen ”kvinnor” benämndes de istället som ”individer med livmoderhals”, något som snart fick reaktioner på sociala medier.

Författaren Thilo Sarrazin utesluten från tyska socialdemokraterna

UTRIKESSent under fredagseftermiddagen den 31 juli meddelade SPD:s partisekreterare Lars Klingbeil att författaren och tidigare Berlinsenatorn Thilo Sarrazin utesluts från det tyska socialdemokratiska partiet. Det var vid presidiets tredje sittning som man fattade detta drastiska beslut.

Terrorist i Storbritannien förlorar mål om tidig frigivning

STORBRITANNIENStorbritanniens högsta domstol har avslagit den begäran som den dömde terroristen Mohammed Zahir Khan lämnat in om att friges efter halva tiden. Khan hävdade att en lagändring som avskaffade den typen av straffrabatt kränkte hans mänskliga rättigheter och är diskriminerande mot muslimer.

Svenska politiker i rysk television

UTRIKESI sin senaste sändning av Lördagens nyheter presenterade redaktör Sergej Briljov några intressanta inslag. Briljovs program är efter Dmitrij Kisjelovs Veckans nyheter det mest intrikata programmet i den ryska kanalen Rossija24. Inför sommaruppehållet blev det extra intervjuer och kittlande avslöjanden.

Vänsterextrema Antifa och BLM i gemensamma upplopp

USAI över en månad har upplopp dagligen ägt rum i Portland, där polis och federala byggnader angripits med gatstenar, raketer och sprängmedel. Polisens insats med tårgas lovordades av president Donald Trump som varnade att upplopp kommer att ”kväsas igen” om det behövs.

IMF kräver nedstängning av Vitryssland för att bevilja lån

VITRYSSLANDVitryssland och dess president Aleksandr Lukasjenko har valt att gå sin egen väg och ignorerat krav från omvärlden att införa olika drakoniska åtgärder mot coronapandemin. Presidenten avslöjar att även Internationella valutafonden (IMF) ställt sådana villkor för att bevilja lån. Protester mot regeringen utbröt kort efter att presidenten avslagit IMF:s krav på nedstängning av landet och de övergick i mitten av juli till att bli våldsamma. Minsk har sedan start motstått flera liknande påtryckningar från Världshälsoorganisationen (WHO).

Uteslutningen av AfD-ledaren Kalbitz står fast – fortsatt oenighet i partiet

UTRIKESDen 25 juli meddelade partiets högsta skiljedomstol att uteslutningsbeslutet gällande Andreas Kalbitz, gruppledaren för partiet Alternativ för Tyskland i delstatsparlamentet i Brandenburg, är giltigt. Kalbitz väntas nu vända sig till statlig civil domstol och kräva att beslutet förklaras ogiltigt. Kalbitz förklarades utesluten ur partiet av partistyrelsen för hela Tyskland den 15 maj. Han överklagade beslutet till den högsta instansen bland partiets interna skiljedomstolar.

Gå till arkivet

Send this to a friend