Skip to Content

Intelligenspartiet uppmanar till olovlig röstning, det vill säga folk under 18 eller utan norskt medborgarskap. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Norska kommunalvalens stora partiflora – missnöjespartier partier vann

Digital utgåva

I Oslo avslutades valrörelsen med en muslimsk demonstration och bön på Karl Johann. Nya Tider botaniserade bland kommunistpartier och libertarianska opinionsbildare.

Publicerad: 1 oktober, 2019, 16:13

  • Svenska

Läs även

Nya Tider besökte Oslo dagarna innan de spännande kommunal- och fylkestingsvalen. Det var trötta och inte alltid så engagerade partiföreträdare vi mötte på, de stora partierna kunde bara invänta bilans fall på måndagen 9 september. Senterpartiet blev det stora protestvalets främsta vinnare och blev störst i 129 kommuner vilket är 46 fler än i valet 2015. Även Miljöpartiet, lokala partier och radikala höger- vänster- och populistpartier vann stora framgångar runt om i Norge.

Ungefär 15 partier stod mellan Stortinget och Nasjonalteatret på Karl Johans gate med valstugor eller liknande infoställen (se bildkavalkad) och vi hann prata med samtliga utom Kristelig Folkeparti (Krf) som lämnat sin glasskiosksliknande valstuga låst. Antingen hade de gett upp fullständigt eller kanske begivit sig till de frikyrkliga miljöerna och kärnväljarna. De stora valfrågorna i den norska huvudstaden rörde bompengar (vägtullar), tunnelbanesträckningar och sjukhus, medan andra kommuner hade helt andra frågor uppe. Ofta präglades valen av missnöjesyttringar, därmed föll valresultaten också ut väldigt olika över hela landet. Valvinnaren i norr var Senterpartiet, i Kristiansand på Sørlandet blev det närmast nationalistiska antiinvandringspartiet Demokratene valvinnare, medan Miljöpartiet vann i Oslo och Bompengepartiet på andra ställen, som Bergen. En dryg vecka efter valet uttalade Arbeiderpartiets (Ap) ledare Jonas Gahr Støre att partiets sammanlagda resultat i Norge ”inte nödvändigtvis är ett dåligt resultat”. Trots dramatiska förluster är Ap alltjämt störst.

Muslimsk demonstration i Oslo

Åter till valrörelsens sista dagar i Oslo. En botanisering bland de många och ofta ganska udda partierna som hade sina valbyråer utplacerade mellan Stortinget och Nasjonalteatret på Karl Johans gate gav nya intryck. Men nästan omedelbart när Nya Tider kom dit under lördagen den 7 september var något av de första intrycken en stor muslimsk demonstration och bön:

En muslimsk demonstration hölls samtidigt. Foto: Nya Tider

 

Inga förklaringar på norska fanns över vad demonstrationen gällde. Foto: Nya Tider

 

Ingen kunde säga vad som sades och vad muslimerna ville, ingen information på norska fanns och inga poliser åtföljde demonstrationen, vilken i sig inte var stökig utan förföll ganska välorganiserad. Den muslimska demonstrationen inträffade samtidigt som vi skulle tala med partiet Alliansen. Det var en mäktig demonstration med trummor och fanor som intog Universitetsplassen där den genast startade en bön. Då talade vi istället först med Bompengepartiet (Folkeaksjonen nei til mer bompenger) strax intill – något överraskande uttalade dessa sitt ogillade över muslimernas tilltag, det ansågs orättvist att de som parti hade svårigheter att få tillstånd till aktiviteter medan muslimerna tilläts dominera det offentliga rummet. Detta parti har dock starkt stöd av invandrare i Oslo och det står ingenting om restriktioner mot invandrare, främmande kulturer eller islam i deras program.

Bompengepartiet (Folkeaksjonen nej til mer bompenger) är en av valets stora vinnare. Foto: Nya Tider

 

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nord Stream 2-stoppet vänder allierade mot USA

UTRIKESÄr det totala handelskriget här? Den 20 december tvingades rederiet Allseas att avbryta bygget på Nord Stream 2 som då hade 16 mil kvar till färdigställande när USA:s hot om sanktioner sattes i verket. Tyskland, EU och Ryssland kommer var för sig att svara med motåtgärder riktade mot bland annat USA:s export. Den 8 januari invigdes mot USA:s vilja TurkStream.

Trump skryter om att stjäla Syriens olja

ANALYSUSA:s president sade nyligen i en intervju i amerikansk tv om Syrien: ”Jag lämnade trupper för att ta oljan, jag tog oljan …”. De amerikaner som fortsatt stödjer Trump och tycker att stulen utländsk olja är en bra idé är ovetandes om att oljeintäkterna på intet sätt kommer USA eller dess skattebetalare till del. Tvärtom kostar det dem stora pengar. Nya Tider analyserar här varför Trump avviker så starkt från sina vallöften och vad som ligger bakom Washingtons och Pentagons motstridiga uttalanden gällande truppnärvaro i Syrien och Irak.

Somalia vill ta hem somaliska IS-kvinnor och deras barn

UTRIKESSomalia är villig att evakuera och ta hem IS-kvinnor och deras barn om europeiska länder inte vill det, men bara om de är etniska somalier. Några andra har man inte råd att hjälpa. Detta rapporterar Sveriges Radio den 21 januari.

Roger Scrutons vän: ”Han gav oss hopp”

UTRIKESDen konservative filosofen Roger Scruton är död. Han dog den 12 januari i cancer. Scruton adlades 2016, men utsattes förra året för en brutal svartmålning av systemmedia och var i slutet av sitt liv persona non grata bland etablissemanget. När döden var nära berättade Scruton att han blivit fråntagen både hälsa och rykte, men uttryckte ingen vrede utan istället tacksamhet över allt det positiva han fått vara med om. Nya Tider har talat med Scrutons vän Gregory Lauder-Frost från Traditional Britain Group.

Antalet smittade av kinesiskt virus stiger – flera dödsfall

UTRIKESDet kinesiska coronaviruset har visat sig kunna sprida sig mellan människor och antalet smittade ökar nu snabbt. Bara över helgen mer än tredubblades antalet smittade till 300. Samtidigt har antalet dödsfall även stigit från två till sex. Viruset har även bekräftats spritt sig till ett flertal olika kinesiska städer och nu ökar risken för fortsatta mutationer som gör viruset ännu dödligare.

Stor demonstration i Virginia för rätten att inneha vapen

UTRIKESI den amerikanska delstaten Virginia innehar Demokraterna makten sedan de senaste valen i slutet av 2019. De fick egen majoritet både i delstatens kongress och senat, för första gången sedan 1994. Sedan dess har de varit verksamma med att stärka sin position, ibland med metoder som beskrivs som odemokratiska.

Fremskrittspartiet lämnar den norska regeringen

UTRIKESDet nationalistiska partiet Fremskrittspartiet lämnar nu Norges borgerliga fyrpartiregering med omedelbar verkan. Det meddelade såväl norska samt svenska medier måndagen den 20 januari. Orsaken till avhoppet var regeringens beslut att ta hem en islamistisk kvinna som varit ansluten till terrorsekten IS. Förutom kvinnan togs hennes femårige son till Norge. Detta fick, som Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen säger, ”bägaren att rinna över”.

Kina misstänks mörka spridning av dödligt virus

UTRIKESÄn så länge har över 60 personer bekräftats bära på det dödliga coronaviruset som kan orsaka SARS – men experter från Storbritannien menar att det verkliga antalet kan ligga över 1 700 redan. Medan allt fler människor insjuknar och viruset sprids till andra länder kommer anklagelser om att Kina mörkar information om smittspridningen. Smittskyddsexperter över hela världen håller nu spridningen av viruset under uppsikt eftersom risken finns att det muterar – med en världsomspännande pandemi som följd.

Gå till arkivet

Send this to a friend