Skip to Content

Natalie Contessa af Sandeberg berättade i ungersk tv att hon lämnade Sverige på grund av alla sexuella attacker och att samhället i stort blivit otryggt. Stillbild: Ma este
INRIKES

Nu lämnar svenskarna Sverige

PappersupplaganNya Tider v. 13

Att svenskar emigrerade till Amerika under slutet av 1800-talet brukar omskrivas som ”den stora utvandringen” och har skildrats i filmer och böcker. Men den största utvandringen pågår i dag. Medier och myndigheter använder detta för att få invandringen att verka mindre genom att prata om ”nettoinvandring”, alltså invandrare minus utvandrare. Statistik visar dock att det är etniska svenskar som lämnar landet medan dörrarna står öppna för invandring från Afrika och Mellanöstern.

Publicerad: 1 april, 2018, 17:13

 • Svenska

Läs även

Redan år 2015 slogs det tidigare rekordet från 1887, som var kulmen av den stora emigrationen av svenskar till Amerika. Det året lämnade ungefär 50 000 svenskar landet, vilket kommit att bli en av våra mest omskrivna historiska händelser.

Men 2015 lämnade 55 000 människor skutan. Visserligen är befolkningen större i dag, men å andra sidan var utvandringen i slutet av 1800-talet koncentrerad till en period runt sekelskiftet, medan den utflyttning som pågår nu inte visar några tecken på att avstanna.

En annan skillnad är uppmärksamheten kring de båda vågorna av utvandring. Den första massflykten var mycket omskriven och man analyserade olika orsaker såsom missväxt, fattigdom och ofrihet. Något som staten genom Amerikautredningen försökte åtgärda för att stoppa flykten. Den massutvandring som pågår i dag är närmast okänd.

Några utredningar för att hitta orsakerna för varför svenskarna är så missnöjda med sitt fädernesland att de inte längre vill stanna kvar har inte heller gjorts. Istället har myndigheterna intensifierat jakten på svenskar som klagar i sociala medier och menar att dessa ”skadar Sverigebilden”.

Nyligen beviljade regeringen, genom myndigheten MUCF, 600 000 kronor till ”Näthatsgranskaren”, en organisation med uppgift att leta reda på svenskar som på Facebook klagat över hur invandringen förändrat Sverige och anmäla dessa svenskar till polisen.

Regeringen har också låtit trycka upp en manual för svenska ambassader utomlands för hur de ska bemöta de allt vanligare reportagen i utländsk media om hur Sverige försämrats.

De förfärade reportagen från utlandet och de missnöjda inläggen på sociala medier påstås bara vara ”falska nyheter” från ”trollfabriker” i Ryssland för att destabilisera Sverige som i själva verket fungerar alldeles utmärkt, bortsett från vissa utmaningar. Ett budskap som regimen också får hjälp att sprida av regimvänlig media.

Förra året gick statsminister Stefan Löfven så långt att han offentligt skällde ut författarinnan Katerina Janouch för att hon i tjeckisk tv berättade om vad som händer i Sverige. Detta eftersom hon, enligt regeringen, var oansvarig och skadade Sverigebilden.

”JAG TRIVS JÄTTEBRA I MALMÖ”. Medan allt fler svenskar vantrivs till den grad att de överger sitt hemland är det många nyanlända som stortrivs. Stillbild från Rapport den 11 mars 2007

Svenskar flyttar ut – muslimer flyttar in

Den absolut största gruppen av utflyttare är infödda svenskar, som enligt siffror från Statistiska centralbyrån utgör närmare 37 procent av alla som lämnade Sverige förra året. Det vanligaste är att flytta till något annat nordiskt land och majoriteten flyttar inom Europa.

Efter svenskar är hemflyttande finländare den största utvandrargruppen. Också danskar, tyskar och polacker tillhör de stora utvandrargrupperna, liksom indier och kineser.

Personer från Somalia, Afrika och Mellanöstern trivs desto bättre i Sverige. Inte bara är nästan all invandring därifrån, personer födda där utvandrar även betydligt mindre från Sverige, och utvandringen bland dessa minskar dessutom. Exempelvis utvandrade bara runt 400 somalier från Sverige förra året, vilket är en minskning med runt 30 procent.

Varför svenskar flyr till grannländer och européer, indier, kineser och amerikaner flyttar hem, har inte utretts. Men den gemensamma nämnaren för de människor som tycks trivas bättre i Sverige är att de har ursprung i muslimska områden medan utflyttade är från kristna eller asiatiska länder.

I ett inslag i SVT Rapport den 11 mars 2007 berättade en muslimsk kvinna varför hon trivdes. ”Det känns som Irak eller något annat arabland. Jag trivs jättebra i Malmö”, berättade hon.

En annan gemensam nämnare för de stora utvandrargrupperna är att de har en låg brottslighet och hög sysselsättning medan grupper som trivs bättre i Sverige i högre grad lever av bidrag och är överrepresenterade bland dömda.

Sammanfattningsvis kan alltså konstateras att de så kallade ”utsatta” grupperna gillar Sverige bäst, medan de så kallade ”privilegierade” trivs sämst.

Lämnar våldet och otryggheten

En av de tiotusentals svenskar som lämnade Sverige förra året är Natalie Contessa af Sandeberg. Hon flyttade till Ungern, som valt att nästan helt stoppa den muslimska invandringen som landets premiärminister jämfört med en invasion. Natalie blev nyligen intervjuad i ungersk tv om sin utvandring, något som nättidningen Svegot varit först att skriva om:

”Flera ur min familj har redan utvandrat till USA och Australien och alla mina vänner planerar också att flytta utomlands”, säger hon och fortsätter med att berätta att situationen i Sverige har förändrats drastiskt de senaste två, tre åren. Hon har själv utsatts för ett sexuellt övergrepp i tunnelbanan utan att någon ens kom till hennes hjälp.

Hon berättar också att de flesta svenskar inte känner till vad som sker eftersom medierna mörkar det mesta. När reportern frågar varför media mörkar säger hon: ”För att länder som Ungern inte ska få veta hur illa det blir i ett land om man släpper in så många utlänningar”.

”Nettoinvandring” allt vanligare begrepp

Den stora utflyttningen av svenskar är inte något som väckt självkritik hos regimen. Istället används utvandringen för att få asylinvandringen att verka mind­re genom att tala om ”nettoinvandring”, alltså antalet invandrare minus antalet utvandrade. Ett retoriskt grepp som medier, myndigheter, politiker och invandringsförespråkare allt oftare kommit att använda.

Exempelvis skrev Svenska Dagbladet den 21 oktober 2017 lugnande att ”enligt Statistiska centralbyråns prognos väntas nettoinvandringen, resultatet av all invandring minus all utvandring, från och med nästa år fram till 2030 minska från 68 900 till 42 300”.

Att 37 procent av dem som utvandrar är etniska svenskar meddelar SCB på sin hemsida genom att skriva att majoriteten av dem som utvandrar ”har tidigare invandrat till Sverige och flyttar nu utomlands igen, oftast till landet där de föddes”.

Det är formuleringar som får det att framstå som att asylinvandringen är betydligt lägre än vad den egentligen är och att en majoritet flyttar hem igen. Men i själva verket betyder siffrorna att befolkningsutbytet är ännu mer omfattande.

Två läger om utvandring
Det finns olika sätt att se på trenden med invandring från Afrika och Mellanöstern och utvandring av svenskar och andra europeiska folk. Ett argument som ofta framförs i media och av politiker är att invandringen ökar BNP, vilket följer av befolkningsökningen.

BNP säger emellertid inte mycket annat än att det blivit trängre – fler människor ska dela samma land. För välfärden är det däremot ett problem att det främst är svenskar i produktiv ålder som flyttar ut. Det är precis de människor som förväntas bära upp systemet genom att betala skatt.

Även bland invandringsmotståndare råder det delade meningar, där vissa anser att utvandringen snabbar på folkutbytet och att svenskar ska stanna kvar och kämpa för sitt land i­stället för att fly och låta det fyllas av andra folkgrupper.

Andra hävdar att utvandring i sig är en kamp eftersom man då inte stannar kvar och bekostar folkutbytet. Så länge det finns tillräckligt många skötsamma skattebetalare kan den nuvarande politiken fungera och därför menar de att utvandring är ett sätt att strejka.

”Av mig får det här landet inte en spänn mer”, som en av Nya Tiders läsare uttryckte det när han meddelade att han ville gå över från papperstidning till bara nätprenumeration på grund av utlandsflytt.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Leif Malmoehouse

  Har flera vänner och bekanta som har lämnat Sverige för att istället bosätta sig b.la Spanien, Danmark och Ungern.

 • YOTHI_TARZAN

  Skulle 2 invandrar familjer bosätta sig i vårt villa område så flyttar ett gift par härifrån.

 • Lena Buhr

  Vi har ‘skojat’ om att lämna Sverige i flera år nu…..

 • 87%ValdeDetta

  Jag själv planerar att flytta när vi väl kan, svårt när man har gamla föräldrar som inte skulle klara en flytt. Många planerar på det. Sverige kommer att gå under mycket snart. Men stannar och ser om det kommer bli ändring 2018 om inte är det bäst att lämna.

  • Alf Johansson

   Precis vad jag sagt också, dock senast 2019

 • Ragnar Ask

  Här är en till som vill ta sitt pick och pack och dra!

 • Ingemar

  Vi sticker också, vi kommer ändå att bli tvingade att fly med tiden om ingen gör något.

  • vem är ingen ?
   det är bara vi själva som kan utföra det som behöver utföras, totalförsvaret räcker inte vi blir alla indragna i skiten.
   klart vi strider för vårt land. på de sätt vi kan.

 • Tobbe999

  Vet bara inte riktigt vart för jag måste arbeta också

 • Alf Johansson

  Detta har jag sagt i åratal först lämnar kunskap och innovation landet sedan lämnar företagen landet pga brist på kompetens och kvar blir bara inporten och de som inte kunde lämna landet av olika anledningar, det är exakt det som sker nu

 • lisa a

  Att det kunde gå så snabbt att bli i minoritet.

 • fenrisful2

  Svear och i förlängningen Svenskar, betyder återvändare.
  När folket har bytts ut så kommer dessa att återvandra med vapen i hand, den stora frågan är bara om man ska vara del i återtagandet eller om man ska hjälpa till att störta regimen inifrån.
  Valet i september 2018 kommer vara det sista där svenskar är i majoritet i landet och således det sista demokratiska valet innan återtagandet, vilket kan dröja.

  • lika bra du stannar, du hinner inte etablera dej innan du dras in i återtagandet.
   det kommer gå fort, dessutom blir det ett episkt återtagande överallt i europa..

 • Jag har flyttat från Sverige sedan 3 år tillbaka. Har inte ångrat det en enda sekund.
  Jag är en så kallad fattigpensionär, men lever gott i mitt nya EU land där i stort sätt allt är billigare. Fri läkarvård, medicin subventionerat med 95 %. Tandvård ca 50 % billigare.

 • Inte ens i närheten.

  Jag har inget ansvar för andra, men jag har kämpat mot folkmordet sedan 90-talet. Jag har aldrig stöttat förrädare och jag röstade emot EU-medlemskap. Jag har i stort sett ingen respekt kvar för det svenska folket. Landet Sverige är folket, och folket har valt detta, de har valt att begå kollektivt självmord. Varför skulle jag offra mig för ett folk jag föraktar?

 • filbunken

  Vill bara påminna om att man som expat måste uppdatera sitt medlemskap i röstlängden vart 10e år.

  Och om man flyttar inom sitt nya land så måste adressändringen rapporteras till skatteverket i Sverige för att du ska kunna få röstkortet hemskickat. Men om man missat det så kan en kopia skrivas ut på ambassad och konsulat.

 • obestridlig

  tycker man ska stanna och ta striden, det finns bara ett Sverige. Känns fegt att lämna sitt fosterland. Men jag har full förståelse att man vill hitta lyckan någon annanstans.

 • Dracopticon

  Men “buhu”… Åk från Sverige då. Ni kommer att komma tillbaka, för ni kan inte ta utlandet efter Sveriges fördelar. Vilka drama queens. Vem bryr sig om folk flyttar från Sverige? Snark, säger jag bara.

 • Gabriel Ferd

  Jimmy, hur går man till väga för att flytta till USA? Har hört att yrkesposition, giftemål eller anhörighetsinvandring är de enda sätten. Stämmer detta? Hur flyttade du dit?

  • Jimmy Troy

   Det finns väldig många olika sätt att emigrera till US. Enklaste sättet att ta red på vilka alternativ som finns är att kontakta Amerikanska ambassaden i Stockholm. Immigrations lagstiftningen har ändrats många gånger under åren och nu ämnar Trump att revidera lagstiftningen. När det gäller yrkesposition har man i dag runt 150000 visa, man sponsras av ett företag som behöver spets kompetens och får ett H 1 visa som har en massa restriktioner och skall förnyas vart tredje år men kan om man navigerar rätt leda till permanent uppehållstillstånd (grönt kort) många Indier (IT folk för det mesta) kommer hit via H 1 visa. Anhöriginvandring är beroende på ålder, barn under 18 år kommer in direkt men över står man i kö i år. Giftemål är omedelbart men har man varit gift mindre än 5 år får man ett temporärt “grönt kort” som måste förnyas efter två år (remove restriction) men där är det kö så det kan ta flera år efter utgångsdatum men man får en temporär förlängning under tiden. Man måste genomgå omfattande intervjuer ( förhör ) med immigrationsmyndigheten. Man kan göra en omfattande investering och anställa 500 personer, det ger permanent visa direkt, många kineser och syd Amerikanare kommer in på det sättet. Slutligen kan man ställa sig i kön (lång) eller ta del i det årliga visa lotteriet som Trump vill avskaffa. Som sagt kontakta Amerikanska Ambassaden i Stockholm. Jag fick permanent uppehållstillstånd genom giftemål med en Amerikans tjej 1969 och är US medborgare sedan 1976.

 • Jimmy Troy

  Under de sista 25 verksamhetsåren var jag offentliganställd vid King County Metro i Seattle WA. Genom jobbet blev jag ansluten till DRS (department of retirement systems) de offentliganställdas pensions system. Jag får en hyfsad pension från dem som beräknas efter hur många år man var anställd. Max får man 60% ( 2 % / år upp till 30 år) av de bästa 2 eller 5 åren intjänad sammanhängande lön (beroende på vilket pension system man tillhör) I US har alla folkpension (social security) efter 65 års ålder, man kan , som i Sverige, ta pension från 62 år men då blir det avdrag. Väntar man däremot med att ta pension efter 65 får man 7% årlig ökad pension upp till man fyllt 70 år. Dessutom får jag pension från Sverige för de åren jag var verksam där, inkomstpension och tilläggspension. Den Amerikanska pensionsmyndigheten gör ett avdrag på folkpensionen (social security) om man har pension från ett annat land. Jag fick lämna in det Svenska pensions beskedet, röda kuvertet (tidigare Försäkringskassan) i original, man litar bara på sina egna översättare. I mitt fall drar man av $ 260,00 i månaden. För att få full US folkpension måste man tjäna in 40 så kallade credits, man kan max tjäna in 4 credits om året dvs. 10 års full sysselsättning för full pension, sedan beräknas pensionen på inkomst. Jag förstår inte riktigt vad du menar med lätt att flytta hit eller svårare på grund av konkurrens. Totalt har man i dag runt 250000 visas tillgängliga varje år för normal emigranter (stå i kön) 130000 för H 1 visas (spetskompetens) och 120000 för flyktingar. Anhöriga och giftermål är utanför detta. Dessutom finns en massa andra speciella visas.

 • YOTHI_TARZAN

  JIMMY TROY är mycket intelligent §§

 • Alexander Hed

  Palme drev manga begavade svenskar i exil bla min far som var egenforetagare…tyvarr flyttade han hem i slutet av 90talet..det kostade honom livet i den vardelosa svenska varden…

 • Diana Goldstein

  Knappast. Snarare människor som vill ha en karriär och framtid.

Tomas Backlund, Journalistförbundets vice ordförande. Stillbild: Nya Tider

Journalistförbundet agerar polis – försvarar nedstängning av medborgarjournalister

Journalistförbundet har svarat på Nya Tiders uppföljningsfrågor efter den uppmärksammade intervjun på Bokmässan. Förbundets vice ordförande Tomas Backlund menar bland annat att det krävs en ansvarig person för att medier ska kunna upprätthålla en vidsträckt yttrandefrihet.

”Skampatrullen” vill slå ett slag för traditionella värderingar – skapar debatt på Twitter

KULTURKRIGPå det sociala nätverket Twitter har en intensiv debatt dragit igång om hur kvinnor bör framställa sig på sociala medier och vilka ideal de därigenom framhåller. Den ena sidan menar att kvinnor som lägger upp exempelvis lättklädda bilder främjar en osund kultur, som bygger på att endast söka bekräftelse genom den egna kroppen, medan motståndarna anser att det är upp till var och en hur de väljer att synas.

Konstnärernas organisation blundar för att terrornätverk vill misshandla gatukonstnär

Konstnärernas Riksorganisation (KRO) är den organisation som säger sig företräda bild- och formkonstnärernas intresse i samhällsdebatten. Men när det kommer till gatukonstnären Dan Park, så vägrar organisationen att uppmärksamma att han misshandlats blodig, att ett terrornätverk utlyst en tävling om att ”kränka” honom, samt att han dömts till fängelse för sin konst.

Alexander Bard lämnar MED

INRIKESDen frispråkige liberalkonservative debattören lämnade Medborgerlig Samling efter att under en tid ha upplevt att MED blivit allt ängsligare. Bards kritik går bland annat ut på att hanteringen av Katerina Janouch och utvecklandet av en ekonomisk politik präglats av ängslighet.

Ordkrig inför EU:s budgetbeslut – Kommissionen tonar ned avgiftshöjningarnas betydelse

ANALYSEU:s budget är en snårig historia, som växer snabbare än inflationen i takt med EU:s ökande ambitioner. Utgiftsbudgeten för EU ökar mellan 2019 och 2020 med nästan två gånger mer än inflationen. Samtidigt genomför Kommissionen en aggressiv kampanj kring bilden av medlemsländernas nytta med EU:s inre marknad. Syftet är att motivera högre medlemsavgifter. Sveriges avgift föreslås öka med 48,5 procent mellan 2018 och 2021.

Försvaret rustar upp – jägarregementet K 4 kan återupprättas

INRIKESNästa år fattas det stora Försvarsbeslut 2020. Arbetet har förberetts i flera år i Försvarsberedningen, som i våras överlämnade sin slutrapport till regeringen. Nu har även Försvarsmakten yttrat sig om rapporten. Allt pekar på att det blir en upprustning, vilket vore första gången på decennier. Bland annat föreslås Amfibieregementet i Göteborg och K 4 Arvidsjaur återetableras. Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Roger Richthoff (SD) och Mikael Jansson (AfS).

Paneldebatt om alternativmedia

Paneldiskussion om alternativmedia och dess roll i Sverige. Medverkande: Torbjörn Sassersson (Newsvoice), Jonas Nilsson (Palaestra media), Mikael Willgert (Swebbtv), Lennart Matikainen (debattör) och Vávra Suk (Nya Tider).

Mördade Emilia Lundberg var prostituerad man

Emilia Lundberg, 20, som varit försvunnen i en vecka och hittades död igår, var egentligen en transsexuell man som tidigare hette Emil Lundberg och var prostituerad. Nu har en jämnårig man på sannolika skäl misstänkt för mordet. Inte ens polisen har velat använda sig av offrets juridiska kön i sina pressmeddelanden och blir besvärade när vi ställer frågor till dem om detta.

Gå till arkivet

Send this to a friend