Skip to Content

Nationalsången ska inte längre ingå som uttalat krav i grundskolans kunskapskrav, om Skolverkets förslag går igenom. Foto: Arvidsdjaur kommun
INRIKES

Nu vill Skolverket stryka nationalsången

PappersupplaganNya Tider v. 45

I sitt förslag till ny kursplan för grundskolan vill Skolverket ändra i musikundervisningen. Eleverna i årskurs 1-3 ska inte längre ha som uttalat mål att kunna den svenska nationalsången. När Nya Tider kontaktar myndigheterna på Åland visar det sig att inställningen där är den rakt motsatta, där det anses som en självklarhet att barnen behärskar den lokala landskapssången.

Publicerad: 5 november, 2019, 12:22

 • Svenska

Läs även

Nya Tider har nyligen kunnat avslöja hur Skolverket vill banta historieundervisningen om svensk vikingatid och medeltid, och avser att döpa om Stormaktstiden till ”Östersjöväldet”, eftersom man anser att begreppet är för nationalistiskt (se NyT v.43/2019). Nu visar det sig att även musikämnet ska anpassas för en mer mångkulturell skola.

I sitt nya förslag till kursplan för den svenska grundskolan föreslår Skolverket att eleverna inte längre ska ha som uttalat mål att kunna den svenska nationalsången. Inte heller ska man som tidigare lära sig ett urval av de vanligaste psalmerna samt stycken ur den nordiska visskatten. Fram tills nu har detta lärts ut i lågstadiet och då utgjort vad man kal­lar centralt innehåll.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Snappherren

  Om man ser på samhällsutvecklingen för skolan, så lär Skolverket barnen skolka och agera klimataktivister. De bör istället verka för att lära barnen bli realister, så begreppet “Made in Sweden” åter inger respekt i omvärlden.

 • Momma Hägg

  Skolverket är en stinkande dynghög!

  • Jibe17

   Av vänsteraktivister!
   #dagsattrensa

 • Mackan 64

  Bara i sweden

 • Realisten

  För Sveriges framtid måste vi bli av med alla Socialister och socialistiska tjänstemän i myndigheternas organisationer, hur vet jag inte men Socialister har nog en lösning eftersom de har väl beprövad praktik på området värden över, man skulle ju kunna kopiera det ?

 • Johan

  Säg mig igen hur “The Great Replacement” bara är en konspiration? Vi ser vårt folk bytas ut dagligen medan vår historia sakta men säkert suddas ut, men nej nej, det är bara konspirationer goy!

 • Headown

  Blir man inte mörkrädd för detta så är något mycket, mycket fel. Det var bland dom mest idiotiska idéer jag tror att jag någonsin läst. Vart i h*lvete styr dessa dårar vårt land? Nu får det f*n vara nog.

Vávra Suk i paneldebatt på Alternativa Bokmässan 2020

VIDEOVávra Suk: ”In i det etablerade systemet och rör om!” Han förordar även att alternativmedia samarbetar mer med varandra och startar drev på samma sätt som systemmedia gör. I panelen även Erik Almqvist (Exakt24), Mats Dagerlind (Samhällsnytt) och Mikael Wilgert (Swebbtv).

Gäng belägger boende med utegångsförbud

BROTTI augusti uppmanade kriminella grupperingar boende i Tensta att inte vistas ute, och hotade dem med våld om de inte åtlydde utegångsförbudet. Händelsen i Tensta inträffade samtidigt som kriminella upprättade vägspärrar i Hammarkullen utanför Göteborg.

Ludvig, 14, brutalt misshandlad av f.d. SVT-chefens flyktingbarn

BROTT & KRIMINALFALL14-årige Ludvig blev i våras påhoppad och misshandlad av en syrisk invandrare som går på samma skola. Han berättade den 13 oktober om händelsen i SVT:s ”Veckans brott”. I programmet nämndes dock varken att gärningsmannen är invandrare eller att han är fosterbarn till före detta SVT-chefen Eva Hamilton.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Läs studenternas brev om mångkulturella Tjärna ängar

BORLÄNGEDen 28 september skrev utländska gäststudenter ett kritiskt brev till ledningen för Högskolan i Dalarna, Borlänge, om hur de vantrivs med att behöva bo på studentboendet som ligger i det ökända området Tjärna Ängar. Läs här brevet i sin helhet.

Miljöpartister vill stoppa lokala slöjförbud

INRIKESTvå miljöpartistiska riksdagsledamöter, den klaninröstade somaliskan Leila Ali-Elmi samt Camilla Hansén, har nyligen lämnat in en motion där det föreslås att riksdagen skall ge uppdrag till regeringen att skapa en skyddsmekanism för religionsfrihet som kan hindra kommuner att införa lokala slöjförbud. De två miljöpartisterna menar att begreppet frihet dessutom måste börja problematiseras mer, om det exempelvis bara är den västerländska definitionen av kvinnans frihet som skall gälla i Sverige.

Hemkonservering – en värdefull kunskap som borde återerövras

HEM & HUSHÅLLI vårt moderna tidevarv har vi ofta föraktat och skrattat åt gamla tiders metoder och utrustning. När de moderna spisarna kom, försvann vedspisarna från köken. När kylskåp och frys gjorde sitt inträde i hemmen glömdes de gamla metoderna med bland annat kokkonservering bort. Det var ju så gammaldags och omodernt. Men faktum är att den gamla kunskapen när det gällde att förvara sin mat under en väldigt lång tid slår våra frysmetoder med hästlängder.

Nybyggda lägenheter skall gå till bidragstagare – svenskar skall betala

INRIKESKommunstyrelsen i Malmö har beslutat om att var femte nybyggd hyresrätt i staden skall öronmärkas för personer med försörjningsstöd eller gå direkt till bostadssociala insatser. Resultatet väntas bli mer invandrare i nybyggda områden vilket antas främja integrationen.

Gå till arkivet

Send this to a friend