Skip to Content

Containerhamnen i Baltisjk är liten men effektiv. Foto: Dispetcher MarineTraffic
UTRIKES

Ny containerlinje från Kaliningrad till USA

Digital utgåva

Från det inre Kina till USA:s östkust sker från och med nu containerfrakt med tåg genom Ryssland till Kaliningrad och vidare med fartyg. Hongkongrederiet OOCL räddar köpfesten för amerikanerna. Sanktioner mot Ryssland gäller inte alltid.

Publicerad: 25 augusti, 2021, 12:58

  • Svenska

Läs även

Samtidigt som USA med senatorn Ted Cruz i spetsen handelskrigar mot alla med beröring till Nord Stream 2 och den tyska hamnstaden Sassnitz som är logistiknavet för bygget av Nord Stream 2, så profiterar man från och med nu på att varor snabbare kommer till USA från Kina med hjälp av ryska järnvägar. Hong Kong-rederiet Orient Overseas Container Line (OOCL) har inrättat en snabbfraktslösning mellan Xi'an och USA på rysk järnväg till ryska Kaliningrad och hamnen Baltsjk (Pilau) som visserligen har en mycket liten containerterminal. Den 4 augusti avgick första ”USA-tåget” mot Kaliningrad från den kinesiska provinsen Shaanxis huvudstad Xinjang.

Sanktioner och handelskrig är USA:s viktigaste geopolitiska vapen mot Ryssland, men för att USA ska kunna importera varor effektivt från Kina får amerikanerna i ökande grad åse hur rysk infrastruktur utgör en nödvändig komponent i logistikkedjorna. Många kritiker har varnat Europa för Kinas projekt ”Nya Sidenvägen” (One belt one Road), men nu kommer även USA att profitera på möjligheterna till snabbare leveranser med ryskt delutförande. Något spår av handelskrig och sanktioner mot Ryssland syns inte till i dessa avseenden. USA:s sanktioner mot Ryssland gäller inte alltid.

Fraktrutterna till USA. Källa OOCL

 

Vi har tidigare skrivit om hur Landbrücke Eurasien är samlingsnamnet på de logistiklösningar som Deutsche Bahnkoncernen och Rysslands järnvägar RZD, (i samverkan med Kazakstans och Kinas järnvägsbyråkrati) under produktnamnet Trans Eurasia Express, har organiserat från 2011 och framåt för de multimodala transporterna från huvudsakligen Kina till Tyskland och vidare i Västeuropa.

2020 räknades 60 tåg i veckan och för att klara den mängden började man i november 2019 att trafikera via Baltisjkhamnen (Pillau) i Kaliningrad och med fartyg till Tyskland. Containerfrakterna från Kina till Väst över Kaliningrad har ökat tiofalt på ett och ett halvt år och översteg första kvartalet i år 30 000 TEU (Twenty-foot Equivalent Unit eller på svenska tjugofotsekvivalent). Även Sverige, Storbritannien, Spanien med flera länder nås med containerfrakter på bara några veckor från olika provinser i Kina via Kaliningrad och Sassnitz-Mukran, något som med vanlig sjöfrakt tar långt över månaden. Motsvarande multimodala transporter finns även från Kina till Finland och Baltikum. Rederiet MSC Container har också motsvarande trafik, men från hamnar i Sankt Petersburgområdet till Västeuropa. Sedan tågfärjorna försvann från Sassnitz-Mukran har istället ett antal matarskepp för containrar i Baltic Sea Bridge satts in för den ökande kinatrafiken.

Så fraktas kinesiska kontainrar vidare över Östersjön. Bild: Mukran Port

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Ny dansk lag: 25 kriminella utlänningar har snabbutvisats ur Danmark

UTRIKESMed stöd av den danska regeringens nya repatrieringspolitik har myndigheterna fått bättre möjligheter att omedelbart deportera utvisningsdömda utlänningar som avtjänar ett kort straff. Det har lett till 25 snabbutvisningar på drygt tre månader.

CNN: ”Vita rasister” kan inspireras av talibanerna

USAEfter talibanernas seger i Afghanistan hävdar nu CNN att ”vita rasister” i USA hejar på talibanerna och hoppas på att kunna göra något liknande på hemmaplan. I sin senaste uppdatering av hotbilden hävdar USA:s departement för inrikes säkerhet (DHS) att ”inhemsk extremism” i form av vaccinskeptiker och de som tror att Donald Trump förlorade valet på grund av valfusk utgör ett större hot än islamister.

Australien ska utestänga ovaccinerade från ekonomin

AUSTRALIENAustralien planerar för att pandemin fortsätter i många år. ”Det kommer att komma olika direktiv om olika scheman för vilka doser man ska ta”, meddelade hälsovårdschefen Kerry Chant på ett pressmöte nyligen. I delstaterna byggs nya karantänanläggningar för tusentals människor, vissa blir inte klara förrän i mitten av nästa år. Samtidigt säger Victorias premiärminister Dan Andrews att man ska ”lock out” ovaccinerade från landets ekonomi.

20 gripna i protest mot nedstängningar och ”HBTQ +-propaganda” i Litauen

UTRIKESPolisen i Vilnius frihetsberövade 20 personer efter en demonstration med tusentals deltagare mot Covid-19-restriktioner och vad demonstranter kritiserade som ”HBTQ+-propaganda”.

Gå till arkivet

Send this to a friend