Skip to Content

CDU:s nyvalde partiledare Armin Laschet: 'Det är vi som till 2020 lyckades reducera Tysklands koldioxidutsläpp med 40 procent – inte die Grünen', och 'Vi gör det med social marknadsekonomi - inte med planekonomi'. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Ny partiledare vald för CDU

Digital utgåva

På en digital partistämma valdes Armin Laschet till ny ledare i CDU. Den förhandstippade Laschet vann alltså och förmodas fortsätta på samma mjuka linje som partiet haft under Merkel-eran. Centermannen Laschet har goda möjligheter att bli näste Förbundskanslerkandidat.

Publicerad: 18 januari, 2021, 18:24

  • Svenska

Läs även

Den 16 januari valdes Armin Laschet till ny partiledare i CDU med 521 röster, motkandidaten Friedrich Merz fick 466 röster. I en tidigare omröstning blev Norbert Röttgen utröstad.

Armin Laschet, som är Ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, kan vara rätt man för partiledaruppgiften. Han kan även bli kanslerskandidat, men det är inget som automatiskt följer med partiledarskapet. I sitt personliga tal inför delagaternas omröstning framhöll Armin Laschet sig själv som en ”mittenrepresentant och en man att förlita sig på”. Det passar väldigt bra, för CDU kan sägas föra exakt den politik som svenska Centerpartiet gjorde på 1990-talet med den skillnaden att CDU som regeringsparti också får igenom hela sin politik, där Energiewende står i centrum. En annan markant skillnad är att CDU är ledande i EU-samarbetet och sätter den gröna mittenpolitiken som ny politisk europanorm för såväl partier som regeringar. Tysklands snabba införande av totalt producentansvar på förpackningar och en vitt omfattande återvinningspolitik är något som den svenske centerledaren Olof Johansson på sin tid bara lyckades driva till dåliga kompromisser. 30 år senare är det den CDU-ledda Förbundsregeringen som genomför hans politik. CDU och de tre partiledarkandidaterna har hela tiden talat sig varma för ”social marknadsekonomi, ekologisk hållbarhet, ökad digitalisering och lag och ordning”.

USA-vänlig kandidat förlorade

För en månad sedan betraktades Armin Laschet som chanslös, men en vecka innan CDU:s partistämma låg de tre partiledarkandidaterna Friedrich Merz, Norbert Röttgen och Armin Laschet helt jämt i mätningarna. Under den digitala partistämmans omröstning slogs först Röttgen ut och efter andra röstningsomgången stod alltså Laschet som nyvald partiledare.

Den 65-årige Friedrich Merz hade redan 2018 försökt bli vald, men hans yrkesbana i kapitalförvaltningsbolaget Blackrock (amerikansk gigantisk fondförvaltare) och hans långa engagemang i Atlantik-Brücke (en förening för transatlantiska ideologiska bindningar mellan Europa och USA) låg honom i fatet. Merz har dock uttalat sig om att se ett samband mellan homosexualitet och pedofili och har hävdat att coronanedstängningen vänjer tyskarna till ett liv utan arbete. Synnerligen konservativa karaktärer är inget problem för Europas mäktigaste parti, men Merz har också sagt att han står för ”ett kosmopolitiskt Tyskland vars rötter ligger i kristen moral och europeisk upplysning”. Ett favorituttryck i Friedrich Merz vokabulär har också varit ”västlig demokrati” och han har kritiserat USA:s president Donald Trump hårdare än vad Angela Merkel försökt sig på.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Vi kämpar och dör stående” Fotbolls-EM: Ungern kommer inte att knäböja för BLM

UNGERNDet ungerska landslaget kommer inte att knäböja för BLM under fotbolls-EM. Det ungerska fotbollsförbundet meddelar att politiska yttringar i samband med sport strider mot de internationella reglerna. De får stöd av premiärminister Viktor Orbán, som menar att det är främmande för en ungrare att knäböja annat än inför Gud och sitt fosterland.

Kinas militär hade patent på vaccin mot Covid-19 oförklarligt tidigt i pandemin

UTRIKESEn kinesisk militärforskare lämnade in ett patent för ett Covid-19-vaccin långt före västvärlden ens börjat ta de första stegen för att framställa egna vacciner och innan WHO hade klassat spridningen som en pandemi. Enligt flera bedömare visar detta att Kina hade god kännedom om viruset långt innan det började spridas världen över. Detta eftersom patentansökan skickades in bara fem veckor efter att Kina ens erkänt att viruset spreds från människa till människa. Forskaren i fråga, Zhou Yusen, dog under mystiska former mindre än tre månader efter att han lämnade in patentansökan.

Experter säger sig ha bevis – coronaviruset skapades i labb

UTRIKESTvå amerikanska experter har analyserat coronavirusets DNA och har hittat en unik gensekvens, CGG-CGG, som inte existerar hos naturligt förekommande coronavirus. Genkombinationen används som en sorts ”streckkod” av forskare. De amerikanska experterna är därför övertygade att slutsatsen bara kan vara en: Coronaviruset som härjar över jorden är artificiellt i sin natur och skapades av människor. Det stärker misstankarna om att virusets ursprung är Institutet för studier i virologi i Wuhan, Kina, där man forskade på coronavirus.

Vaccinforskare slår larm: ”Vi injicerar dem av misstag med ett giftigt ämne”

COVID-19Immunologen och vaccinforskaren Byram Bridle slår nu larm om ”skrämmande” upptäckter i nyligen gjorda och referensgranskade forskningsstudier. Det handlar om att spikproteinet på coronaviruset, som Covid-19-vaccinen skapar, tar sig in i blodomloppet och alstrar sjukdom på samma sätt som Covid-19. Det var tidigare okänt och tros förklara allvarliga biverkningar som blodproppar och hjärtinflammationer, vilka drabbar de som låtit sig injiceras med de nya vaccinen. Bridle säger att vaccinforskarna ”gjorde ett stort misstag” som de ”inte insåg ... tills nu”. Nu kräver flera läkare och forskare att rådande vaccinations-riktlinjer för ammande mödrar och lågrisk­grupper omprövas.

Majoriteten av fransmännen vill att utlänningar dömda i Frankrike ska sitta fängslade i sina egna länder

UTRIKESEnligt en undersökning från opinionsinstitutet CSA utförd för nyhetskanalen CNews den andra juni anser en majoritet av fransmännen att utländska brottslingar bör avtjäna sina fängelsestraff i sina egna länder om de befinns skyldiga i Frankrike. Marine Le Pen gjorde förslaget i kanalen dagen innan undersökningen.

Oväntade utfall i valet i Sachsen-Anhalt

UTRIKESPå samma datum som den svenska nationaldagen hölls val till delstatsparlamentet i Sachsen-Anhalt, tidigare en del av Östtyskland. Många hade sett fram mot valet i denna delstat som ett förebud om hur det kommer att gå i hela Tysklands förbundsdagsval i höst. Resultatet i delstaten blev dock inte enligt förväntningarna: Kristdemokraterna (CDU) gick rejält framåt, medan vänsterpartiet Linke förlorade, nästan dubbelt så mycket som Alternativ för Tyskland, som också backade. Och de Gröna ökade enbart obetydligt.

Trump funderar på comeback 2024 trots – eller tack vare – Facebooks avstängning

UTRIKESDen tidigare presidenten Donald Trump avslöjade på måndagen att han överväga att dumpa Mike Pence som sin vicepresidentkandidat 2024 och istället fråga Floridas guvernör Ron DeSantis. Nyheten kommer några dagar efter att Facebook offentliggjort att Donald Trumps avstängning sätts till minst två år.

Varningen: EU vill importera 70 miljoner afrikaner

UTRIKESDet är den tyske europaparlamentarikern Gunnar Beck som kommer med den skrämmande varningen: Att EU på allvar diskuterar möjligheterna att kraftigt öka massinvandringen från Afrika. Den så kallade migrationspakten, om den genomförs, skulle leda till att 70 miljoner afrikaner svärmar över EU:s gränser till 2035, varnar Beck.

Gå till arkivet

Send this to a friend