Skip to Content

CDU:s nyvalde partiledare Armin Laschet: 'Det är vi som till 2020 lyckades reducera Tysklands koldioxidutsläpp med 40 procent – inte die Grünen', och 'Vi gör det med social marknadsekonomi - inte med planekonomi'. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Ny partiledare vald för CDU

Digital utgåva

På en digital partistämma valdes Armin Laschet till ny ledare i CDU. Den förhandstippade Laschet vann alltså och förmodas fortsätta på samma mjuka linje som partiet haft under Merkel-eran. Centermannen Laschet har goda möjligheter att bli näste Förbundskanslerkandidat.

Publicerad: 18 januari, 2021, 18:24

  • Svenska

Läs även

Den 16 januari valdes Armin Laschet till ny partiledare i CDU med 521 röster, motkandidaten Friedrich Merz fick 466 röster. I en tidigare omröstning blev Norbert Röttgen utröstad.

Armin Laschet, som är Ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, kan vara rätt man för partiledaruppgiften. Han kan även bli kanslerskandidat, men det är inget som automatiskt följer med partiledarskapet. I sitt personliga tal inför delagaternas omröstning framhöll Armin Laschet sig själv som en ”mittenrepresentant och en man att förlita sig på”. Det passar väldigt bra, för CDU kan sägas föra exakt den politik som svenska Centerpartiet gjorde på 1990-talet med den skillnaden att CDU som regeringsparti också får igenom hela sin politik, där Energiewende står i centrum. En annan markant skillnad är att CDU är ledande i EU-samarbetet och sätter den gröna mittenpolitiken som ny politisk europanorm för såväl partier som regeringar. Tysklands snabba införande av totalt producentansvar på förpackningar och en vitt omfattande återvinningspolitik är något som den svenske centerledaren Olof Johansson på sin tid bara lyckades driva till dåliga kompromisser. 30 år senare är det den CDU-ledda Förbundsregeringen som genomför hans politik. CDU och de tre partiledarkandidaterna har hela tiden talat sig varma för ”social marknadsekonomi, ekologisk hållbarhet, ökad digitalisering och lag och ordning”.

USA-vänlig kandidat förlorade

För en månad sedan betraktades Armin Laschet som chanslös, men en vecka innan CDU:s partistämma låg de tre partiledarkandidaterna Friedrich Merz, Norbert Röttgen och Armin Laschet helt jämt i mätningarna. Under den digitala partistämmans omröstning slogs först Röttgen ut och efter andra röstningsomgången stod alltså Laschet som nyvald partiledare.

Den 65-årige Friedrich Merz hade redan 2018 försökt bli vald, men hans yrkesbana i kapitalförvaltningsbolaget Blackrock (amerikansk gigantisk fondförvaltare) och hans långa engagemang i Atlantik-Brücke (en förening för transatlantiska ideologiska bindningar mellan Europa och USA) låg honom i fatet. Merz har dock uttalat sig om att se ett samband mellan homosexualitet och pedofili och har hävdat att coronanedstängningen vänjer tyskarna till ett liv utan arbete. Synnerligen konservativa karaktärer är inget problem för Europas mäktigaste parti, men Merz har också sagt att han står för ”ett kosmopolitiskt Tyskland vars rötter ligger i kristen moral och europeisk upplysning”. Ett favorituttryck i Friedrich Merz vokabulär har också varit ”västlig demokrati” och han har kritiserat USA:s president Donald Trump hårdare än vad Angela Merkel försökt sig på.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Greklands kontroversiella metod för att avskräcka illegala migranter

UTRIKESGrekland har infört en kontroversiell metod för att motverka och avskräcka de stora mängder med illegala migranter som försöker ta sig till Europa, menar en organisation som verkar för ökad massinvandring. Med hjälp av maskerade kommandosoldater bogserar man tillbaka de illegala migranterna till Turkiet och lämnar dem där. Det är något som upprör massinvandringsvurmare vilka nu försöker väcka åtal mot Grekland vid Europadomstolen för dess försvar av sina gränser.

Filmklipp visar hur sydafrikansk hjälte jagade bort beväpnade rånare

UTRIKESEtt filmklipp från Sydafrika visar hur en tidigare insatspolis hjältemodigt kämpar sig igenom ett väpnat rånförsök på en motorväg i den sydafrikanska huvudstaden Pretoria. Trots att bilen beskjuts ett stort antal gånger tappar mannen, Leo Prinsloo, 48, inte fattningen utan rammar rånarnas bilar flera gånger innan han beväpnad med ett halvautomatiskt gevär jagar dem på flykten.

Storseger för konservativa i spanskt regionval – örfil mot vänsterregeringens nedstängningspolitik

UTRIKESTisdagen den 4 maj hölls det regionval i Spaniens huvudstad Madrid, en viktig indikator inför det ordinarie parlamentsvalet som skall hållas inom två år. Valet blev en storseger för det värdekonservativa Partido Popular och ett bakslag för vänstersocialisterna. Troligtvis kommer Partido Popular nu att bilda koalitionsstyre med det nationalistiska Vox.

Tysk vänsterpolitiker avslöjad med möjlig koppling till våldsamt gäng

UTRIKESMed specialutgåvan ”Antifa – Vänstermakten under jorden” har COMPACT, en konservativ tysk tidning, rört upp ett getingbo. En vänsterpolitiker vill nu till och med förbjuda undersökande journalistik.

Bidens exekutiva order berövar amerikaner alla rättigheter om de ”engagerar sig” i Ryssland

UTRIKESPresident Biden undertecknade i april en exekutiv order som gör det möjligt för hans administration att ”beröva amerikanska medborgare och organisationer deras rättigheter och egendom genom att godtyckligt koppla dessa personer till den ryska regeringens verkliga, inbillade eller vagt definierade aktiviteter”, enligt en artikel i en konservativ amerikansk publikation.

Öppet brev till syriska migranter från före detta dansk minister: ”Dags att åka hem igen!”

UTRIKESDanmarks före detta integrationsminister Inger Støjberg har i dagarna skrivit ett öppet brev till syriska migranter på sin Facebooksida. Budskapet är entydigt: ”Nu är det dags att åka hem igen!” Hon är påtagligt irriterad över att syrierna har visat låg grad av anpassningsvilja till det danska samhället.

Isaac Newton är nästa offer för ”avkoloniseringen”

UTRIKESSir Isaac Newtons historiska arv är liktydigt med ”kolonialtidsaktivitet” och måste skrotas för att ”avkolonisera” den tekniska läroplanen vid Sheffield University i Storbritannien.

Polismordet i Rambouillet: Angriparen led av ”personlighetsstörningar” men fick ändå uppehållstillstånd utan utredning

UTRIKESEn man av tunisiskt ursprung dödade brutalt en kvinnlig polistjänsteman den 23 april i Rambouillet, bara 50 kilometer utanför Paris. Mannen var av tunisiskt ursprung och hade anlänt till Frankrike illegalt, enligt uppgifter till CNews. Utredningen har dragit slutsatsen att terroristen hade radikaliserats under de senaste månaderna och hade lidit av ”personlighetsstörningar”. Nu framkommer det att han hade fått uppehållstillstånd trots att han uttryckt radikal islamism.

Gå till arkivet

Send this to a friend