Skip to Content

CDU:s nyvalde partiledare Armin Laschet: 'Det är vi som till 2020 lyckades reducera Tysklands koldioxidutsläpp med 40 procent – inte die Grünen', och 'Vi gör det med social marknadsekonomi - inte med planekonomi'. Foto: Stillbild Youtube
UTRIKES

Ny partiledare vald för CDU

Digital utgåva

På en digital partistämma valdes Armin Laschet till ny ledare i CDU. Den förhandstippade Laschet vann alltså och förmodas fortsätta på samma mjuka linje som partiet haft under Merkel-eran. Centermannen Laschet har goda möjligheter att bli näste Förbundskanslerkandidat.

Publicerad: 18 januari, 2021, 18:24

  • Svenska

Läs även

Den 16 januari valdes Armin Laschet till ny partiledare i CDU med 521 röster, motkandidaten Friedrich Merz fick 466 röster. I en tidigare omröstning blev Norbert Röttgen utröstad.

Armin Laschet, som är Ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, kan vara rätt man för partiledaruppgiften. Han kan även bli kanslerskandidat, men det är inget som automatiskt följer med partiledarskapet. I sitt personliga tal inför delagaternas omröstning framhöll Armin Laschet sig själv som en ”mittenrepresentant och en man att förlita sig på”. Det passar väldigt bra, för CDU kan sägas föra exakt den politik som svenska Centerpartiet gjorde på 1990-talet med den skillnaden att CDU som regeringsparti också får igenom hela sin politik, där Energiewende står i centrum. En annan markant skillnad är att CDU är ledande i EU-samarbetet och sätter den gröna mittenpolitiken som ny politisk europanorm för såväl partier som regeringar. Tysklands snabba införande av totalt producentansvar på förpackningar och en vitt omfattande återvinningspolitik är något som den svenske centerledaren Olof Johansson på sin tid bara lyckades driva till dåliga kompromisser. 30 år senare är det den CDU-ledda Förbundsregeringen som genomför hans politik. CDU och de tre partiledarkandidaterna har hela tiden talat sig varma för ”social marknadsekonomi, ekologisk hållbarhet, ökad digitalisering och lag och ordning”.

USA-vänlig kandidat förlorade

För en månad sedan betraktades Armin Laschet som chanslös, men en vecka innan CDU:s partistämma låg de tre partiledarkandidaterna Friedrich Merz, Norbert Röttgen och Armin Laschet helt jämt i mätningarna. Under den digitala partistämmans omröstning slogs först Röttgen ut och efter andra röstningsomgången stod alltså Laschet som nyvald partiledare.

Den 65-årige Friedrich Merz hade redan 2018 försökt bli vald, men hans yrkesbana i kapitalförvaltningsbolaget Blackrock (amerikansk gigantisk fondförvaltare) och hans långa engagemang i Atlantik-Brücke (en förening för transatlantiska ideologiska bindningar mellan Europa och USA) låg honom i fatet. Merz har dock uttalat sig om att se ett samband mellan homosexualitet och pedofili och har hävdat att coronanedstängningen vänjer tyskarna till ett liv utan arbete. Synnerligen konservativa karaktärer är inget problem för Europas mäktigaste parti, men Merz har också sagt att han står för ”ett kosmopolitiskt Tyskland vars rötter ligger i kristen moral och europeisk upplysning”. Ett favorituttryck i Friedrich Merz vokabulär har också varit ”västlig demokrati” och han har kritiserat USA:s president Donald Trump hårdare än vad Angela Merkel försökt sig på.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Daniel Rondslätt

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike skärper villkoren för viseringar för nordafrikaner

UTRIKESDet är ett beslut som anses som ”nödvändigt på grund av att dessa länder inte accepterar att ta tillbaka medborgare som vi inte vill ha i landet”, förklarade regeringens talesman Gabriel Attal för franska medier under dagen.

Muslim planerade terrorattack i Danmark – nu döms han till tio års fängelse av Frederiksbergs domstol

UTRIKESI dag har en 24-årig man dömts till 10 års fängelse i Danmark. Han har befunnits skyldig till att ha planerat en eller flera terroristattacker någonstans i Danmark eller utomlands.

Tyskland inför en ny politisk framtid och Berlin som Bullerbyn

UTRIKESValförlusten för den gamla unionen, det vill säga CDU och CSU, kom inte som en total överraskning. Det var känt att när Markus Söder (CSU) redan för drygt ett år sedan klargjorde att hans plats är i Bayern och inte i Berlin blev sökandet efter en potentiell kanslerskandidat omgivet av en mängd spekulationer. De tidiga undersökningarna visade nämligen att Markus Söder skulle vinna stort. Intressant nog visade väljare i östra Tyskland, alltså gamla DDR, en stor tilltro till den bayerske regeringschefen. Det vill säga om han skulle vilja ställa upp.

Hijabförbudet i franska skolor är en framgång

UTRIKESFinns det ett samband mellan att förbjuda hijab i skolan och att frigöra unga muslimska kvinnor frågade sig den franske ekonomen och sociologen Eric Maurin. Svaret är bevisligen ja. I Frankrike har hijabförbudet blivit en framgång.

Ungdomsval gav NPD 20 procent men SPD vinner de vuxna i Mecklenburg

UTRIKESI Mecklenburg-Vorpommern är det idag delstatsval samtidigt som förbundsdagsval. Socialdemokraterna (SPD) väntas göra ett bra val. Men ungdomarna är högerradikala i nordöst, avslöjade en opinionsundersökning – i universitetsstaden Greifswald valde 20 procent NPD i skolvalet U18.

Polistillslag mot NPD-kontor i Berlin dagar innan valet

UTRIKESBara några dagar före Förbundsdagsvalet och det för NPD viktiga delstatsvalet till Berlins representanthus Abgeordnetenhaus, misstänks en partifunktionär för sexualbrott och polisrazzior genomfördes mot partikontoret. NPD försvarar sin medlem mot anklagelserna vilka ses som falska.

”Politisk konst” både bredare och friare i Polen än i Sverige

LARS VILKS SKRIVER I NYA TIDERLars Vilks skriver om den prestigefyllda utställningen ”Politisk konst” på U-jazdowski Centre for Contemporary Art i Warszawa, där han ställer ut tillsammans med Dan Park och en rad andra konstnärer som också är förhindrade att ställa ut i sina hemländer.

Norge klassar om Covid-19: Inte farligare än vanlig influensa

UTRIKESI Sverige behandlas Covid-19 i massmedierna som en mycket farlig sjukdom inför vilken massvaccinering och kraftiga restriktioner för hela samhället applåderas trots få döda bortom riskgrupperna. Men i Norge har man nu beslutat sig att behandla den som andra luftvägssjukdomar, likt influensa och RS-virus, eftersom den enligt norska folkhälsoinstitutet inte längre är farligare än dessa.

Gå till arkivet

Send this to a friend