RODRIGO DUTERTE, 71, ledigt klädd i svart skjorta med uppkavlade ärmar och jeans ses här på Manilas flygplats. Han är på väg till sitt relativt enkla hem i Davao, då han vägrar att bo i presidentpalatset. Han är lika omtyckt av folket som han är fruktad av delar av eliten. Bilden illustrerar inte bara hans folkliga stil, utan även hur orädd han verkar vara att vistas i offentligheten, trots att han tagit strid mot både delar av landets tidigare immuna elit och mäktiga knarkkungar med internationella kopplingar.

Ny president i Filippinerna

Många höll andan i önationen när den hårdföre Rodrigo Duterte tillträdde som statschef och undrade om han skulle leva upp till sitt tuffa prat om att ta itu med kriminalitet och korruption. De miljoner fattiga och alltmer desperata filippiner som satt sitt hopp till honom fann dock inga skäl att vara besvikna efter hans första vecka på arbetet.

I Filippinerna svors den omstridde Rodrigo Duterte in som president den 30 juni efter att vunnit presidentvalet med 39 procent av rösterna den 9 maj i år. Vi skrev i NyT v.21/2016 om presidentvalet och den före detta borgmästaren, som kallas ”Bestraffaren” efter en skoningslös och framgångsrik brottsbekämpningskampanj i staden Davao. Hans mest kända vallöfte är att inom tre till sex månader synbart ha hämmat kriminaliteten, droghandeln och korruptionen i hela landet.

Smutskastning slår tillbaka

En förtroendeundersökning som gjordes några dagar innan Dutertes tillträde visade att 84 procent av befolkningen har stort förtroende för honom, trots att knappt hälften så många röstade på honom. Strax före valet var hans förtroendesiffror mer i paritet med valresultatet.

Många förvånades av den höga siffran eftersom filippinsk media, precis som västerländsk, på olika sätt smutskastar och försöker måla upp en negativ bild av Duterte. Men precis som i Sverige är det istället medierna som folket förlorar förtroende för när deras partiskhet blir för tydlig. Kommentarsfälten har de senaste månaderna fyllts av arga men typiskt filippinskt hövliga kommentarer som ifrågasätter om det är ”seriös journalistik” de ofta amerikanskkontrollerade medierna ägnar sig åt.

Skälet till populariteten tros vara att Duterte ger ett genuint intryck och framstår mer statsmannalik efter att ha dämpat övertonerna från valrörelsen, utan att för den skull rubba på sina löften gällande att bland annat skoningslöst och utan hänsyn till makt eller status, ta sig an de statstjänstemän som bidrar till önationens eskalerande korruption och brottslighet, inte minst den närmast epidemiska drogsituationen.

En fingervisning om kommande presidentskap

Det första Duterte gjorde efter att ha avlagt presidenteden och hållit ett kort invigningstal var att signera sin första exekutiva order, gällande att effektivisera arbetet mot fattigdom som flera regeringsorgan är inblandade i. Några av de mest uppmärksammade korruptionsskandalerna i landet, som upprört stora delar av befolkningen, gäller just dessa organisationer.

Den exekutiva ordern ger också två av hans närmaste män från tiden som borgmästare nyckel­roller. Den ena i kampen mot fattigdomen och den korruptionsbekämpning som den inkluderar och den andre som hans stabschef. Politiska bedömare ser Dutertes agerande som ett bevis för att han menar allvar med både sina utfästelser i valrörelsen samt att han vill fortsätta med sin okonventionella men framgångsrika ledarstil han hade som borgmästare, det vill säga att sätta arbete och resultat före allt annat.

Den USA-vänliga liberala oppositionen som kallat Duterte ”ett hot mot demokratin” ser det dock som ett sätt för honom att konsolidera sin makt och några har till och med gjort liknelser med Rysslands ”auktoritäre” president Vladimir Putin, som gjort sig känd för att omge sig med personer han känner väl sedan länge. Anhängare till Duterte konstaterar dock syrligt att det är märkligt att så kallade auktoritära presidenter som ogillas av väst är lika omtyckta av sina befolkningar som västs så kallade demokratiska ledare är avskydda av sina.

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Truckers Go! Go Truckers!

Truckers Go! Go Truckers!

🟠 OPINION: Magnus Stenlund Kanada revanscherar sig. I ett land man närmast gett upp om helt, där karantänsidiotin tilltagit till nästan samma nivåer som i de mer sydliga forna brittiska kolonierna Australien och Nya Zeeland, har gräsrötterna nu bestämt sig för att nog är nog. Det menar veckans debattör Magnus Stenlund, som gläds åt Frihetskonvojen som parkerade utanför parlamentet i Ottawa sista helgen i januari och fortfarande vägrar ge sig.

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

Massgrav med icke-vita barn i Kanada var falska nyheter

🟠 Systemmedia i hela världen ljög Våren 2021 sände en makaber nyhet en ”chockvåg” över Kanada och världen, eller så skrev i alla fall systemtrogen västmedia. Det påstods att en massgrav med över 200 barn tillhörande ursprungsbefolkningen hade hittats vid en katolsk skola i sydvästra Kanada. Landssorg utlystes. Kort efter att premiärminister Justin Trudeau krävde en ursäkt från påven och katolska kyrkan brann flera kyrkor ner i anlagda bränder. Nu, drygt åtta månader senare, framkommer det att den ”chockerande upptäckten” av barnlik var rent påhitt, liksom hela historien kring den. Det fanns inte ett enda lik. Men när sanningen äntligen uppdagats tiger dessa politiker och medier som muren.

Läs även:

Konservativa Partido Popular får egen majoritet i sydspanska Andalusien

Konservativa Partido Popular får egen majoritet i sydspanska Andalusien

🟠 Den 19 juni hölls regionval i Andalusien, Spaniens mest befolkade region i söder. Resultatet blev en storseger för det konservativa partiet Partido Popular (PP) som nu säkrar en absolut majoritet. Det nationalistiska partiet Vox ökade också och lyckades kamma hem ytterligare två platser i regionparlamentet. Valresultatet innebär ett hårt bakslag för premiärminister Pedro Sánchez socialistparti.

Européerna vill ha fred

Européerna vill ha fred

🟠 UTRIKES Även om det skulle vara på bekostnad av Ukraina föredrar 35 procent av européerna fred med Ryssland och endast 22 procent stöder en fortsättning av kriget fram till ett ryskt nederlag. Utöver det ökar klyftorna i EU och hotar enigheten.

Nyhetsdygnet

Bilden av det överhängande ”klimathotet” skärskådas

🟠 BOKRECENSION I boken Borde man oroa sig för klimathotet? konfronterar filosofiläraren Staffan Mörner de påståenden om ett förestående ”klimathot” som konstant förmedlas som absoluta sanningar. Mörner har varit engagerad i miljöfrågor under större delen av sitt liv och skriver sedan flera år om just klimatfrågan i olika nätpublikationer. Bokens utgångspunkt är ett ifrågasättande av det dominerande narrativet, vilket gör att läsaren får en gedigen grundkurs i klimatfrågans olika delar, skriver recensenten Tobias Svensson.

Siknäsfortet – den viktigaste befästningen i Kalixlinjen

🟠 ”Man byggde skyddsrum i alla storlekar, från tremansskyddrum till 48-mans, och de var utspridda hela vägen mellan Torne och Kalix älvdalar. Totalt vid hela Kalixlinjen fanns plats för cirka 18 000 man i skyddsrum mot grov artillerield. Man talade om ett ’fördröjningssystem’, det vill säga vi kommer inte kunna stoppa en rysk invasion, men vi kan fördröja framdragandet” – Sten Ekman, författare.

Van Morrison – What’s it gonna take?

🟠 Förra årets hjärnskakningspanik bland musikkritiker handlade om att en av deras gunstlingar, den ofta geniförklarade Van Morrison, levererat ”felaktiga” svar på frågor som etablissemanget redan avgjort åt oss. På skivan sjöng han om att Covid-19 var en bluff och att media ägs av några som inte vill oss väl. Nu har Van Morrison återkommit med ännu en låtsamling och han backar inte en millimeter.

Hylte: från bruksort till mångkultur

🟠 REPORTAGE Nya Tider har under en tid fått rapporter om att kommunen Hylte i Hallands län alltmer domineras av islamister och ökande otrygghet. Eftersom centralorten Hyltebruk är en liten bruksort på landet blev vi överraskade, så vi åkte dit och fann ett samhälle där mycket hade fått en muslimsk prägel, men där en tystnadskultur gjorde det svårt att hitta någon som ville uttala sig.

Containerbrist förvärrar begynnande matkris – Nya Tider i Wuhan: Inga spår av viruskatastrof

🟠 Covid-restriktioner förvandlar hamnar till flaskhalsar. Överfulla hamnar och försenade varutransporter ger förstörd mat. Kina har ett stort handelsöverskott då deras industriproduktion går för fullt medan stora delar av väst går på halvfart på grund av snart årslånga nedstängningar. Nya Tider besökte Wuhan och kunde förvånat konstatera att livet där är normalt medan omvärlden fortfarande efter ett år lever med varierande grad av nedstängningar.

Mord i Östervåla

🟠 HISTORIA Den 19 februari 1896 hittades postmästaren och klockaren Johan Åkerlund svårt skadad i huvudet på postkontoret i Östervåla. Han avled några timmar senare. Undersökningen tydde på att han blivit huggen med en yxa. Brottet bedömdes vara ett rånmord trots att mördaren inte rört värdepapperna som legat framme, fullt synliga. Detta är första delen om Östervålamordet som är både ett olöst brott och en komplex gåta.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos Spelpressen
Allt du behöver veta om casino utan spelpaus
Svenskaonlinecasinon – Din jämförelsesida för svenska casino online
Jämför casino utan svensk licens hos Nya-Casinon.online
Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Viktig information om casino utan licens finns på casinoutanlicens.net
Bra sportbonusar hittar du på betting utan svensk licens
Finlands största sajt gällande nya casinon uudetkasinot.com
En sammanställning av information om utländska casino hittar du på Casinofrog.com.
Info om casino utan spelpaus hittar du på Starwarscasinos.com
Läs allt om Jalla Casino bonus här – vi har all info om sidan och guidar dig igenom alla steg så du kan motta din bonus.

Senaste numret

Nya Tider är den enda papperstidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Från april 2017 utkommer Nya Tider även med en nätupplaga varje vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör
Prenumerera på
Nya Tiders nyhetsbrev!

123 037 97 35

A Minska textstorlek". A+ Öka textstorlek. A++ Stor text.

Kundtjänst
Tel: 08-410 677 70
kund[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Redaktion
redaktion[snabel-a]nyatider.nu
Box 454, 191 24 Sollentuna

Annonser och SEO
salj[snabel-a]nyatider.nu

Artiklar (RSS)
© 2022 Nya Tider. Med ensamrätt. Nya Tider ges ut av AlternaMedia AB.

Ansvarig utgivare: Vávra Suk. Bankgiro: 108-0357.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.