Skip to Content

FHM:s rapport överensstämmer med liknande undersökningar i Tyskland, Danmark och Norge. Bild: FHM
INRIKES

Ny rapport – invandrare hårdast drabbade i pandemin

Digital utgåva

Enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten råder det stora skillnader mellan olika etniska grupper i Sverige gällande hur många som smittas, tvingas vårdas på IVA och hur många som dör med Covid-19. Värst är det för afrikaner – där är risken att vårdas på IVA 5,5 gånger högre och risken att dö med Covid-19 hela 3,4 gånger högre än för svenskfödda.

Publicerad: 30 april, 2021, 00:47

  • Svenska

Läs även

Under torsdagen rapporterades 32 nya dödsfall med Covid-19 in vilket innebär att hela 14 002 personer rapporterats döda med Covid-19 i Sverige. Totalt 967 678 har samtidigt bekräftats ha blivit smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 sedan utbrottet började förra året. Men statistik från en nyligen publicerad rapport från Folkhälsomyndigheten visar att invandrare, speciellt de från Afrika och Mellanöstern, är de som i högst grad smittas, blir allvarligt sjuka, avlider med Covid-19 och samtidigt har minst intresse för att vaccinera sig.

– Vi har i tidigare rapporter pekat på att utrikesfödda har drabbats hårdare av Covid-19-pandemin. Tyvärr ser vi samma mönster fortsättningsvis, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens pressträff.

Han menar att en bidragande faktor är att färre av dem vaccinerar sig och ett intensifierat arbete behövs för att öka vaccinationen av de utrikesfödda i Sverige.

Invandrare hamnar oftare på IVA

Just nu vårdas 383 personermed Covid-19 på intensivvårdsavdelningar runt om i landet enligt Svenska intensivvårdsregistret och totalt har 6 896 personerfått intensivvård för Covid-19 sedan pandemins start. Men risken för att behöva vårdas på IVA ser mycket olika ut mellan olika folkgrupper visar Folkhälsomyndighetens rapport.

Den relativa risken för att behöva IVA-vård är till exempel 5,5 gånger så hög för personer som är födda i Afrika jämfört med den svenskfödda befolkningen. För de som är födda i Mellanöstern är den 5 gånger så hög. För de som är födda i Sydamerika är den 4,1 gånger så hög. Det är anmärkningsvärda siffror i sig.

Risk att vårdas på IVA för Covid-19 enligt födelseort. Bild: FHM

 

Hos samtliga grupper ser man även att män drabbas ungefär dubbelt så hårt som kvinnor såtillvida att de behöver IVA-vård i högre grad än kvinnor för Covid-19.

Män från alla grupper drabbas värre än kvinnor av Covid-19 visar statistiken. Bild: FHM

 

En annan aspekt som är anmärkningsvärd är att medianåldern hos de som vårdats på IVA ser väldigt olika ut beroende på ursprung. Medan medianåldern hos svenskfödda är 66 år, vilket representeras av att fler äldre vårdas än yngre, är den mycket lägre för andra grupper. För individer från Afrika är medianåldern exempelvis bara 57 år, för Mellanöstern 60 år och lägst av alla var den hos de från Asien och Oceanien, bara 54 år. Det innebär att många fler yngre från dessa grupper behöver vårdas på IVA.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Gå till arkivet

Send this to a friend