Skip to Content

FHM:s rapport överensstämmer med liknande undersökningar i Tyskland, Danmark och Norge. Bild: FHM
INRIKES

Ny rapport – invandrare hårdast drabbade i pandemin

Digital utgåva

Enligt en ny rapport från Folkhälsomyndigheten råder det stora skillnader mellan olika etniska grupper i Sverige gällande hur många som smittas, tvingas vårdas på IVA och hur många som dör med Covid-19. Värst är det för afrikaner – där är risken att vårdas på IVA 5,5 gånger högre och risken att dö med Covid-19 hela 3,4 gånger högre än för svenskfödda.

Publicerad: 30 april, 2021, 00:47

  • Svenska

Läs även

Under torsdagen rapporterades 32 nya dödsfall med Covid-19 in vilket innebär att hela 14 002 personer rapporterats döda med Covid-19 i Sverige. Totalt 967 678 har samtidigt bekräftats ha blivit smittade med coronaviruset SARS-CoV-2 sedan utbrottet började förra året. Men statistik från en nyligen publicerad rapport från Folkhälsomyndigheten visar att invandrare, speciellt de från Afrika och Mellanöstern, är de som i högst grad smittas, blir allvarligt sjuka, avlider med Covid-19 och samtidigt har minst intresse för att vaccinera sig.

– Vi har i tidigare rapporter pekat på att utrikesfödda har drabbats hårdare av Covid-19-pandemin. Tyvärr ser vi samma mönster fortsättningsvis, sade statsepidemiolog Anders Tegnell under dagens pressträff.

Han menar att en bidragande faktor är att färre av dem vaccinerar sig och ett intensifierat arbete behövs för att öka vaccinationen av de utrikesfödda i Sverige.

Invandrare hamnar oftare på IVA

Just nu vårdas 383 personermed Covid-19 på intensivvårdsavdelningar runt om i landet enligt Svenska intensivvårdsregistret och totalt har 6 896 personerfått intensivvård för Covid-19 sedan pandemins start. Men risken för att behöva vårdas på IVA ser mycket olika ut mellan olika folkgrupper visar Folkhälsomyndighetens rapport.

Den relativa risken för att behöva IVA-vård är till exempel 5,5 gånger så hög för personer som är födda i Afrika jämfört med den svenskfödda befolkningen. För de som är födda i Mellanöstern är den 5 gånger så hög. För de som är födda i Sydamerika är den 4,1 gånger så hög. Det är anmärkningsvärda siffror i sig.

Risk att vårdas på IVA för Covid-19 enligt födelseort. Bild: FHM

 

Hos samtliga grupper ser man även att män drabbas ungefär dubbelt så hårt som kvinnor såtillvida att de behöver IVA-vård i högre grad än kvinnor för Covid-19.

Män från alla grupper drabbas värre än kvinnor av Covid-19 visar statistiken. Bild: FHM

 

En annan aspekt som är anmärkningsvärd är att medianåldern hos de som vårdats på IVA ser väldigt olika ut beroende på ursprung. Medan medianåldern hos svenskfödda är 66 år, vilket representeras av att fler äldre vårdas än yngre, är den mycket lägre för andra grupper. För individer från Afrika är medianåldern exempelvis bara 57 år, för Mellanöstern 60 år och lägst av alla var den hos de från Asien och Oceanien, bara 54 år. Det innebär att många fler yngre från dessa grupper behöver vårdas på IVA.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

SD-politiker tog upp IQ-frågan – polis­anmäldes av socialdemokrat

INRIKESBertil Malmberg (SD) blev avbruten av ordföranden på ett fullmäktigemöte i region Sörmland när han påpekade att människor från Sydsudan i genomsnitt har låg IQ. En socialdemokratisk politiker har nu anmält honom för ”hets mot folkgrupp”, och SD:s distriktsordförande uppmanar honom att lämna sina uppdrag för partiet. Till Nya Tider säger Bertil Malmberg att det är helt obegripligt hur man kan riskera att straffas för att återge fakta.

Regeringen vill göra bensinen ännu dyrare från augusti

INRIKESFrån och med den 1 augusti 2021 vill regeringen att Sverige går över till E10-bensin med upp till 10 procent etanol. Nytt krav för diesel blir 30 procent. Etanol har mindre energiinnehåll samtidigt som det är dyrare att framställa, vilket innebär att priset troligen höjs samtidigt som man inte kommer lika långt på en tank. Till Nya Tider säger Pia-Maria Johansson, partiledare för Landsbygdspartiet oberoende, att varje höjning av priset på drivmedel ”görs på bekostnad av dem som bor på landsbygden”. Hon menar vidare att de styrande medvetet gör livet på landsbygden allt dyrare, i syfte att driva landsbygdsbor till städerna.

Kriminolog sågar förbud mot deltagande i ”rasistiska” organisationer: ”Knepigt och kontraproduktivt”

INRIKESI direktsänd morgon-TV sågade den kände kriminologen Leif GW Persson den rödgröna regeringens förslag att förbjuda deltagande i ”rasistiska” organisationer. Han menar att det kommer att bli ”knepigt” att tolka in vad som ska anses vara rasistiska aktiviteter som slutligen ska räknas in i de nya lagarna. Leif GW Persson menar till och med att den nya lagen kan bli rent kontraproduktiv om den träder i kraft.

Kvinna i 75-årsåldern brutalt rånad i Norrköping

INRIKESEn 75-årig kvinna rånades under måndagskvällen av flera gärningsmän vid Bäckgatan i Norrköping. Ansvarig förundersökningsledare säger till Nya Tider att kvinnan skadades så illa att hon fick en fraktur, och att man räknar med att kunna hämta in en misstänkt till förhör.

Riksrevisionen starkt kritisk till att ingenting gjorts efter avslöjandet av PISA-fusket

INRIKESVid den stora internationella skolundersökningen PISA år 2018 undantog Sverige ett stort antal utlandsfödda elever för att bättra på landets skolresultat. Riksrevisionen riktar nu i en rapport stark kritik mot att varken regeringen eller Skolverket har utrett fusket sedan det avslöjades. Den 6 maj utfrågades utbildningsminister Anna Ekström (S) i utbildningsutskottet om fusket, men gav enligt oppositionen undermåliga svar.

Narkotikasmugglingen tio gånger större än vad man trott visar ny rapport

INRIKESTidigare studier pekade på att ungefär 15 ton narkotika konsumeras i Sverige varje år, men efter att fransk polis kunnat knäcka Encrochat, ett av den organiserade kriminalitetens främsta kommunikationsmedel, har svensk polis kunnat konstatera att man haft fullständigt fel. Siffrorna är många gånger större. Mellan 100 och 150 ton narkotika smugglas varje år in i Sverige av de kriminella gängen som samtidigt gör miljardvinster på den illegala verksamheten.

För frihet och sanning – första maj demonstration 2021

VIDEO

Politikerna självkritiska efter att ha ändrat gatunamn som kränkte araber

INRIKESStadsbyggnadsnämnden i Jönköping beslutade i februari att ändra namnet på en ny gata i Bankeryd, från Kottvägen till Kottevägen. Arabisktalande ansåg nämligen att ordet ”kott” var stötande, då det i en del arabiska dialekter är ett könsord. Nu säger två politiker i nämnden till Nya Tider att man med facit i hand skulle ha agerat annorlunda, och att det i framtiden är svensk kultur- och språkkontext som ska avgöra ifall ett gatunamn kan uppfattas som stötande eller inte.

Gå till arkivet

Send this to a friend