Skip to Content

6-7 kronor kommer varje bärkasse av plast att kosta från den 1 mars. Kritiker menar att det inte handlar om att skydda miljön utan helt enkelt är en ursäkt för att suga ut mer skattepengar ur svenskarna. Foto: Nya Tider
INRIKES

Ny skatt på avfall och plastpåsar träder i kraft

PappersupplaganNya Tider v. 8

Trots hård kritik har regeringen stått fast vid sina planer på att införa en skatt på plastkassar, som träder i kraft den 1 mars. Detsamma gäller en skatt på avfallsförbränning som träder i kraft den 1 april. Branschorganisationer menar i båda fallen att skatterna är kontraproduktiva om syftet är att förbättra miljön och att regeringen bara vill ha mer klirr i statskassan.

Publicerad: 22 februari, 2020, 11:18

 • Svenska

Läs även

Den nya skatten på plastbärkassar träder i kraft den 1 mars och innebär en skatt på tre kronor för varje plastbärkasse och 30 öre för de små frukt- och grönsakspåsarna. Regeringen räknar med att på så vis inhösta ytterligare 2,7 miljarder skattekronor från svenskarna.

Det innebär att bärkassarna av plast kommer att kosta 6-7 kronor när du handlar mat i fortsättningen, enligt branschorganisationen Svensk handel. Skatten läggs på butikerna vid inköp av kassarna, men kostnaden kommer troligtvis att hamna på konsumenterna.
På Svensk handel är man mycket kritisk till den nya skatten.

– Det här är totaltokigt. Man är inte ärlig mot medborgarna och konsumenterna om varför man gör det. Det vore bättre om man sa att man jagar intäkter, säger Mats Hedenström, som är näringspolitisk chef på Svensk handel, till SVT.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • HandsomeHank

  Man måste få in de 3 miljarderna som man brände genom att slänga utsläppsrätter. Regeringen har många hål att fylla. Problemet är att när man befinner sig i ett hål ska man sluta gräva men våra dårar gräver vidare varför alla intäkter i världen inte kommer räcka.

  • RL, Vallentuna

   Jag kommer inte att köpa en enda påse !! Aldrig !! Jag har redan skaffat en rulle soppåsar.
   Skulle jag ha handlat och glömt påsen får jag väl ta av mig tröjan/skjortan och göra en påse av.

   • HandsomeHank

    Biltemas stora påse är överlägsen. Går aldrig sönder

 • RL, Vallentuna

  Jag är besviken på Svensk Handel…fram för Franska takter…Handeln skulle bara vägra !!! NEJ !! vi ställer inte upp…sedan kan tidningar och TV dreva tills dom tappar andan..vi gör det inte.
  Det är så man handskas med regimer som inte längre är legitima ( annat än parlamentariskt ) men inte Moraliskt.
  Man säger ifrån..nej-nej nej och åter nej !!
  Sak samma med skatten på sopförbränning.
  Regimen har inte med våra sopor att göra !! Nej !! Vi betalar inte !!

 • RollingHand

  Sen vet ni väl att det kommer att finnas en gräns för hur många plastpåsar man skall få ta med sig över svensk gräns? Tror det var 40 st…
  Sånt går våra skattepengar till..
  Vägde ett plasttråg för köttfärs etc. 19gram. Vägde en plastpåse 21 gram
  Tråget gratis, plastpåsen 7 spänn.
  Imponerande logik hos våra styrande. Logik är inte deras starka sida.
  mp firar väl införandet med destillerad morotsjuice? Eller pressad selleri? Det passar ju alltid..

 • Bass Lobster

  Självfallet handlar inte detta om miljö eller miljöfrågor. Det fattar alla människor som lever med vidöppna ögon.

Över 4 000 döda i Covid-19

INRIKESAntalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Vänsterextremist döms för flera brutala överfall mot äldre

BROTT OCH KRIMINALFALLDen 12 maj dömdes den nu 21-årige Samuel Redin i Attunda tingsrätt till åtta års fängelse för ett antal överfall, varav ett bedömdes vara mordförsök. En äldre kvinna skadades så svårt av flera slag med hammare att hon efter angreppet sitter i rullstol, oförmögen att tala eller göra någonting på egen hand. Genom utredningen och aktiviteter på sociala medier framträder en bild av en gärningsman som saknar egentlig sysselsättning eller mål i livet, men som är mycket intresserad av mord, barnpornografi och kommunism.

Google ger sig in på bankkorts-marknaden – får kritik

UTRIKESDen globala IT-jätten Google planerar att lansera ett eget bankkort, både fysiskt och virtuellt. Båda ska kopplas till deras redan existerande betaltjänst Google Pay. För närvarande är det bara möjligt att betala med Google Pay online men inte i butiker. Ett Google Pay Card skulle utvidga användningsområdet väsentligt och inte bara ge it-jätten nya intäkter, utan även nya möjligheter att spionera på och styra sina kunder.

Inflationen mätt i KPIF nere under noll i april – tecken på ökad risk för ekonomiska problem

ANALYSDen 13 maj redovisade SCB inflationsläget i april, med en samlad negativ inflation. Det var visserligen en väntad nedgång på grund av coronavirusets effekter, men många överraskas av kraften i prisutvecklingen. Bilden är dock inte enkel, energipriserna (olja och el) står för huvuddelen av minskningen. Utan energipriserna ligger inflationen på 1,0 procent, betydligt mer beskedligt sett ur ett inflationsmålsperspektiv. Riskerna för en allvarlig ekonomisk kris måste dock anses ha ökat.

Migrationsverket till kommunerna: Ni skall ta emot tusentals kvotflyktingar i höst

INRIKESMottagandet av kvotflyktingar har tillfälligt pausats på grund av coronaviruset. I lokaltidningen Dagens Västervik framgår nu att årets kvot om 5 000 kvotflyktingar ändå skall uppfyllas, enligt Migrationsverket. ”Det innebär att kommunerna i landet skall vara beredda på att ta emot fler kvotflyktingar på kort tid”, skriver lokaltidningen.

Läkare: ”Människor kvävs av vården och media mörkar”

INRIKESLäkare i olika regioner rekommenderas att i vissa fall vid Covid-19 ge morfin till patienter som har svårt att andas – en behandling som hämmar drivet för syreupptagning. Nättidningen Exakt24 har träffat Jon Tallinger, specialist­läkare i allmänmedicin, som begärde tjänstledigt efter att ha vägrat behandla i enlighet med rekommendationerna.

Farage varnad av polis efter att ha filmat plats för stort migrantinflöde

STORBRITANNIENKlockan 22.00 den 4 maj knackade den brittiska polisen på dörren till politikern, numera ledare för Brexitpartiet, Nigel Farages dörr. Skälet var att han samma morgon hade begett sig till Dover vid kusten, där minst 1 000 migranter anlänt hittills i år, för att se och berätta om detta inflöde.

Alla mobiltelefoner kopplas ihop för global kontaktspårning – Flera säkerhets- och integritetsexperter slår nu larm

UTRIKESDe multinationella teknikgiganterna Apple och Google samarbetar nu för att skapa ett massivt övervakningssystem som ska underlätta för världens regeringar med kontaktspårning av sina medborgare. Det ger den tekniska förutsättningen för att alla människor i hela världen ska kunna övervakas och spåras i realtid. Detta görs i folkhälsans namn denna gång, precis som det tidigare gjordes i namn av kriget mot terrorn. Många välkomnar det nu som då av rädsla för en lika skrämmande som oftast osynlig och i mycket okänd fiende.

Gå till arkivet

Send this to a friend