Skip to Content

6-7 kronor kommer varje bärkasse av plast att kosta från den 1 mars. Kritiker menar att det inte handlar om att skydda miljön utan helt enkelt är en ursäkt för att suga ut mer skattepengar ur svenskarna. Foto: Nya Tider
INRIKES

Ny skatt på avfall och plastpåsar träder i kraft

PappersupplaganNya Tider v. 8

Trots hård kritik har regeringen stått fast vid sina planer på att införa en skatt på plastkassar, som träder i kraft den 1 mars. Detsamma gäller en skatt på avfallsförbränning som träder i kraft den 1 april. Branschorganisationer menar i båda fallen att skatterna är kontraproduktiva om syftet är att förbättra miljön och att regeringen bara vill ha mer klirr i statskassan.

Publicerad: 22 februari, 2020, 11:18

 • Svenska

Läs även

Den nya skatten på plastbärkassar träder i kraft den 1 mars och innebär en skatt på tre kronor för varje plastbärkasse och 30 öre för de små frukt- och grönsakspåsarna. Regeringen räknar med att på så vis inhösta ytterligare 2,7 miljarder skattekronor från svenskarna.

Det innebär att bärkassarna av plast kommer att kosta 6-7 kronor när du handlar mat i fortsättningen, enligt branschorganisationen Svensk handel. Skatten läggs på butikerna vid inköp av kassarna, men kostnaden kommer troligtvis att hamna på konsumenterna.
På Svensk handel är man mycket kritisk till den nya skatten.

– Det här är totaltokigt. Man är inte ärlig mot medborgarna och konsumenterna om varför man gör det. Det vore bättre om man sa att man jagar intäkter, säger Mats Hedenström, som är näringspolitisk chef på Svensk handel, till SVT.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • HandsomeHank

  Man måste få in de 3 miljarderna som man brände genom att slänga utsläppsrätter. Regeringen har många hål att fylla. Problemet är att när man befinner sig i ett hål ska man sluta gräva men våra dårar gräver vidare varför alla intäkter i världen inte kommer räcka.

  • RL, Vallentuna

   Jag kommer inte att köpa en enda påse !! Aldrig !! Jag har redan skaffat en rulle soppåsar.
   Skulle jag ha handlat och glömt påsen får jag väl ta av mig tröjan/skjortan och göra en påse av.

   • HandsomeHank

    Biltemas stora påse är överlägsen. Går aldrig sönder

 • RL, Vallentuna

  Jag är besviken på Svensk Handel…fram för Franska takter…Handeln skulle bara vägra !!! NEJ !! vi ställer inte upp…sedan kan tidningar och TV dreva tills dom tappar andan..vi gör det inte.
  Det är så man handskas med regimer som inte längre är legitima ( annat än parlamentariskt ) men inte Moraliskt.
  Man säger ifrån..nej-nej nej och åter nej !!
  Sak samma med skatten på sopförbränning.
  Regimen har inte med våra sopor att göra !! Nej !! Vi betalar inte !!

 • RollingHand

  Sen vet ni väl att det kommer att finnas en gräns för hur många plastpåsar man skall få ta med sig över svensk gräns? Tror det var 40 st…
  Sånt går våra skattepengar till..
  Vägde ett plasttråg för köttfärs etc. 19gram. Vägde en plastpåse 21 gram
  Tråget gratis, plastpåsen 7 spänn.
  Imponerande logik hos våra styrande. Logik är inte deras starka sida.
  mp firar väl införandet med destillerad morotsjuice? Eller pressad selleri? Det passar ju alltid..

 • Bass Lobster

  Självfallet handlar inte detta om miljö eller miljöfrågor. Det fattar alla människor som lever med vidöppna ögon.

Språkrörskandidat erkänner: ”Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet”

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Man gruppvåldtagen i Stockholm – sökte skydd hos ordningsvakter

INRIKESEn man har anmält att han blivit gruppvåldtagen natten till måndagen i en lägenhet i södra Stockholm. Han flydde sedan från platsen och sökte skydd hos ordningsvakter som ringde polisen.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Plastpåseskatten ett ekonomiskt fiasko

INRIKESPlastpåseskatten har redan från början kritiserats för att inte leda till de avsedda miljöförbättringarna. Enligt regeringens planer skulle den i alla fall ge över två miljarder i skatteintäkter per år. Nu visar det sig dock att även denna förhoppning kommit på skam, då endast en tiondel av den beräknade summan kommit in. Detta avslöjar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell på sin blogg.

Göteborg: Vänsterextremister stoppar trafiken medan polisen tittar på

INRIKESEtt fyrtiotal aktivister från den vänsterextrema organisationen Extinction Rebellion samlades under fredagseftermiddagen för att spärra av vägar i centrala Göteborg under polisens överinseende. På plats fanns bland andra Jonathan Pye som dömdes till fängelse i fyra år för inblandning i Göteborgskravallerna 2001.

Sverigedemokraterna vill terrorklassa AFA

INRIKESSom enda svenska europaparlamentariker har Charlie Weimers (SD) medförfattat ett förslag till resolution om att föra upp den vänsterextrema våldsorganisationen Antifascistisk aktion (AFA/Antifa) på EU:s lista över terroristorganisationer.

Sverigedemokraterna: ”Moderaterna lägger sig mer och mer i våran fåra”

INRIKESDen 17 september presenterade Moderaterna ett tiopunktsprogram för att motverka gängbrottsligheten. Bland annat vill man göra det lättare att utvisa utländska medborgare som är gängmedlemmar utan att de har dömts för brott. Två SD-ledamöter i riksdagen som Nya Tider pratat med är mycket nöjda. Bland annat säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen att Moderaterna nu mer och mer lägger sig i deras fåra i synen på kriminalpolitik.

Göteborg skall kartlägga ”den radikalnationalistiska miljön”

INRIKESSocialdemokraterna i Göteborg, med oppositionsrådet Viktoria Tryggvadottir Rolka (S) i spetsen, vill att kommunen tar fram en ”aktuell lägesanalys” av det man kallar ”den radikalnationalistiska miljön”. Övriga partier stödde förslaget, utom Sverigedemokraterna och det lokala Demokraterna, som menar att en sådan studie borde omfatta även islamistiska och vänsterextrema grupper.

Gå till arkivet

Send this to a friend