Skip to Content

6-7 kronor kommer varje bärkasse av plast att kosta från den 1 mars. Kritiker menar att det inte handlar om att skydda miljön utan helt enkelt är en ursäkt för att suga ut mer skattepengar ur svenskarna. Foto: Nya Tider
INRIKES

Ny skatt på avfall och plastpåsar träder i kraft

PappersupplaganNya Tider v. 8

Trots hård kritik har regeringen stått fast vid sina planer på att införa en skatt på plastkassar, som träder i kraft den 1 mars. Detsamma gäller en skatt på avfallsförbränning som träder i kraft den 1 april. Branschorganisationer menar i båda fallen att skatterna är kontraproduktiva om syftet är att förbättra miljön och att regeringen bara vill ha mer klirr i statskassan.

Publicerad: 22 februari, 2020, 11:18

 • Svenska

Läs även

Den nya skatten på plastbärkassar träder i kraft den 1 mars och innebär en skatt på tre kronor för varje plastbärkasse och 30 öre för de små frukt- och grönsakspåsarna. Regeringen räknar med att på så vis inhösta ytterligare 2,7 miljarder skattekronor från svenskarna.

Det innebär att bärkassarna av plast kommer att kosta 6-7 kronor när du handlar mat i fortsättningen, enligt branschorganisationen Svensk handel. Skatten läggs på butikerna vid inköp av kassarna, men kostnaden kommer troligtvis att hamna på konsumenterna.
På Svensk handel är man mycket kritisk till den nya skatten.

– Det här är totaltokigt. Man är inte ärlig mot medborgarna och konsumenterna om varför man gör det. Det vore bättre om man sa att man jagar intäkter, säger Mats Hedenström, som är näringspolitisk chef på Svensk handel, till SVT.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • HandsomeHank

  Man måste få in de 3 miljarderna som man brände genom att slänga utsläppsrätter. Regeringen har många hål att fylla. Problemet är att när man befinner sig i ett hål ska man sluta gräva men våra dårar gräver vidare varför alla intäkter i världen inte kommer räcka.

  • RL, Vallentuna

   Jag kommer inte att köpa en enda påse !! Aldrig !! Jag har redan skaffat en rulle soppåsar.
   Skulle jag ha handlat och glömt påsen får jag väl ta av mig tröjan/skjortan och göra en påse av.

   • HandsomeHank

    Biltemas stora påse är överlägsen. Går aldrig sönder

 • RL, Vallentuna

  Jag är besviken på Svensk Handel…fram för Franska takter…Handeln skulle bara vägra !!! NEJ !! vi ställer inte upp…sedan kan tidningar och TV dreva tills dom tappar andan..vi gör det inte.
  Det är så man handskas med regimer som inte längre är legitima ( annat än parlamentariskt ) men inte Moraliskt.
  Man säger ifrån..nej-nej nej och åter nej !!
  Sak samma med skatten på sopförbränning.
  Regimen har inte med våra sopor att göra !! Nej !! Vi betalar inte !!

 • RollingHand

  Sen vet ni väl att det kommer att finnas en gräns för hur många plastpåsar man skall få ta med sig över svensk gräns? Tror det var 40 st…
  Sånt går våra skattepengar till..
  Vägde ett plasttråg för köttfärs etc. 19gram. Vägde en plastpåse 21 gram
  Tråget gratis, plastpåsen 7 spänn.
  Imponerande logik hos våra styrande. Logik är inte deras starka sida.
  mp firar väl införandet med destillerad morotsjuice? Eller pressad selleri? Det passar ju alltid..

 • Bass Lobster

  Självfallet handlar inte detta om miljö eller miljöfrågor. Det fattar alla människor som lever med vidöppna ögon.

Hessens finansminister begick självmord – fruktade för coronasmittans följder

TYSKLAND

Hemlöse Lars är död: ”Var patriot ända ut i fingerspetsarna”

REPORTAGELars Bick, som var hemlös i Gamla stan, är död. I flera år arbetade han för att uppmärksamma svenska hem­lösas situation. När Sverigedemokraterna hyrde säng­platser till hemlösa i Stockholm blev Lars en informell talesperson för gruppen. Flera gånger medverkade han också i både alternativmedier och gammelmedier. Nya Tider har talat med bröderna Anders och Johan Hesselbäck, som under sitt arbete som guider i Gamla stan lärde känna Lars. Nu vill de berätta om hans öde för att uppmärksamma de hemlösas situation. ”Det är vad Lars skulle ha velat att vi gjorde”, säger de.

Kändisarna som coronaviruset tog

CORONAVIRUSETMellan februari och slutet av mars i år har åtminstone fyra personer inom artistvärlden avlidit i Covid-19.

Smittskyddsläkaren till Nya Tider: ”Nu gäller det rädde sig den som kan”

INRIKESNya Tider har talat med två läkare som har lång erfarenhet av svensk sjukvård och som båda är kritiska till svenska myndigheters hantering av coronaviruset och smittspridningen. Sten Forsman, som har arbetat som både allmänläkare och forskningschef, menar att Sveriges beredskap inför en epidemi är katastrofal. Jan Stillström, som har arbetat med smittskydd och som upphandlingskonsult för Stockholms län, uppmanar landets alla äldre att helt hålla sig hemma och i möjligaste mån undvika all kontakt med and­ra personer, som kan bära smittan utan att visa symptom.

Regeringen flyger hit utlandsfödda och lämnar svenskar strandade

INRIKESDen 19 mars flögs hundratals svenska medborgare med statligt chartrade plan till Sverige från Marocko, där många av resenärerna sannolikt också har sina rötter. Transporten sticker ut, då många svenskar på grund av coronaviruset sitter strandade på olika platser i världen, utan att få någon hjälp från den svenska staten. En av dessa är Rasmus, som tillsammans med sin fru har blivit kvar i Peru, efter att landet stängt ner sina gränser med ett dygns varsel.

477 döda i Sverige – Yngsta patienten i intensivvård ett spädbarn

INRIKESDe senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten visar att Sverige snart når 500 döda, med ett bekräftat antal döda på 477 totalt. Samtidigt erkänner man att siffrorna släpar efter betydligt och att det verkliga antalet döda är högre. Antalet smittade av SARS-CoV-2 fortsätter även det att öka och man har nu bekräftat 7 206 fall totalt. Den yngsta patienten som får intensivvård är ett spädbarn.

I USA har coronaviruset nu skördat fler dödsoffer än 9/11

USADen 1 april passerade USA 200 000 coronasmittade, vilket gör landet till det mest drabbade i världen. Den 30 mars passerade dödstalet 2 996, vilket är antalet döda i terrorattacken den 11 september 2001. Militären ställer upp fältsjukhus och i New York har ett sjukhusskepp från den amerikanska flottan placerats för att avlasta stadens sjukhus. Samtidigt har frivilliga börjat sy skyddsmasker, då sådana inte har levererats i den omfattning som krävs.

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Gå till arkivet

Send this to a friend