Skip to Content

lansering i stockholm. Carl Lundström berättade att han var den förste personen att donera pengar till Blågula stiftelsen. Foto: Nya Tider
INRIKES

Blågula stiftelsen ska stärka sverigevänliga verksamheter

PappersupplaganNya Tider v. 28

Under försommaren bildades en stiftelse vars syfte är att samla in pengar och stödja alltifrån svenska kulturinitiativ till lovvärda projekt och innovativa personer. I Blågula stiftelsens styrelse sitter det flera erfarna affärsmän och entreprenörer, och den 22 maj hölls en lanseringsmiddag i de centrala delarna av Stockholm. Nya Tider var på plats för att bevaka eventet.

Publicerad: 16 juli, 2021, 12:07

  • Svenska

Läs även

”Blågula Stiftelsens uppgift är att genom långsiktiga insatser stödja kultur och svenska värderingar. Ambitionen är således att hjälpa framtida generationer redan idag. Tillsammans med ett nätverk av samarbetspartners inom kultur, medier och volontärverksamhet hjälper stiftelsen de som aktiverar sig i civilsamhället. Stiftelsen tillför även kunskap och strategisk rådgivning”.

Med orden ovan presenteras den nybildade Blågula stiftelsen på sin hemsida, där man kan läsa att stiftelsen dels kommer att dela ut stipendier och donationer till Sverigevänliga opinionsbildare och influerare, men att den även kommer att investera i utvecklandet av professionell, opositionell affärsverksamhet.

Arne Weinz är civilingenjör i industriell ekonomi och företagare med 30 års erfarenhet som VD. Han ingår i styrelsen för insamlingsstiftelsen och är själv donator. Foto: Nya Tider

 

Stiftelsens styrelse består av sammanlagt åtta personer från bland annat affärsvärlden och så kal­lad fri media: Byggnadsentreprenören Martin Zetterstedt, telekomentreprenören Arne Weinz, civilekonomen Eva Donell, historikern Viktor Eriksson, samt alternativmedias Sanna Hill, Lennart Matikainen, Erik Almqvist och Magnus Stenlund. Stiftelsen är noga med att påpeka att man drivs ideellt och att inga pengar eller arvoden går till styrelsen.

Lanserades i Stockholm

Den 22 maj lanserades Blågula stiftelsen officiellt i centrala Stockholm, med tal, middag och mingel. Först ut att hålla ett kort anförande var den välkände entreprenören Carl Lundström, som var stolt att kunna meddela att han var den person som var först ut att donera pengar till stiftelsen.

– Styrelsen utser sina egna efterträdare och därför är det viktigt vilka personer som ingår i den, och jag tror att ni kommer att se när styrelsen presenterats att vi har hittat ett sammansvetsat och helt stötsäkert gäng som inte kommer att låta sig köpas, inledde Lundström kvällen.

Om sin egen donation säger Carl Lundström följande till Nya Tider:

– Jag har länge hjälpt till ekonomiskt med olika projekt, inte alltid med några stora pengar, men all hjälp är ju till nytta. Särskilt om man är lite känd är det viktigt att presentera sig med namn och allt, för att visa allmänheten att man inte behöver oroa sig eller rätta sig efter vad den vänsterextrema regimen tycker.

Arne Weinz var talare nummer två. Weinz är civilingenjör i industriell ekonomi och företagare med 30 års vd-erfarenhet, bland annat som grundare av företagen Datasvar och GOExcellent. Arne Weinz sa att han visserligen inte var ”lika fin” som Carl Lundström som kan stoltsera med att vara den förste donatorn, men att han är ”donator nummer två” och själv gick in med en summa pengar till stiftelsen.

– Det är vi här som ska rädda vårt land. Det är inte bara i Frankrike det pratas om ett inbördeskrig, det närmar sig här i Sverige också. Det pågår ju ett lågintensivt ”krig”, och det är vi som måste se till att svenskarna vaknar – och det ska vi göra! Stiftelsen är nystartad och en reaktion på den negativa samhällsutvecklingen som jag just nämnde, berättade Arne Weinz och fortsatte:

– Stitfelsen ska stötta och bygga upp personer och verksamheter som kan skapa långsiktig förändring och ett bättre och tryggare Sverige. Det finns några stycken i stiftelsen som har företagsbakgrund och det kan finnas fördelar med det, vi har vana av att hålla pengar i fokus och det är bra, för annars överlever man inte som företagare.

Arne Weinz menar att det behövs kapital för att kunna driva den så kal­la­de Sverigevänliga rörelsen vidare. Med kapital kan man bygga upp egna plattformar, undvika medial censur, sprida sunda värderingar och nå ut med information och lösningar.

Erik Almqvist, chefredaktör för Exakt24 och tidigare ledamot av riksdagens finansutskott, höll ett slagkraftigt anförande under kvällen. Även han menar att kapital är avgörande för att bland annat kunna bygga upp en reell medieverksamhet.

– Makten har ett näringsliv, de har företag, de har tunga mediegrupper… Oppositionen har alternativmedier, ja, men ska jag vara ärlig så sitter många som är involverade inom alternativmedia hemma på farstukammaren och hoppas få in lite donationer och swish för att kunna fortsätta att skriva nästa månad igen.

Erik Almqvist, chefredaktör för Exakt24 som nyligen drabbades hårt av Youtubes censur när hela kanalen raderades utan förklaring. Almqvist menar att det behövs kapital för att kunna växa på riktigt. Foto: Nya Tider

 

Almqvist menar att detta sätt att bedriva verksamhet på visserligen fungerar om det rör sig om en redaktion på fyra-fem skribenter, men att det är få som klarar av att likt makten bygga upp ett helt mediehus. Han menar att det är här det har brustit inom oppositionen – det har funnits viljan, tiden och energin att bedriva småskaliga projekt, men det har inte nått sin fulla potential.

Nya Tider passade på att ställa tre frågor till Almqvist om stiftelsen och de reaktioner som inkommit sedan lanseringen i maj.

NyT: Nu har det gått en och en halv månad sedan lanseringen av stiftelsen. Hur har responsen varit hittills?

– Den har varit mycket bra så här långt. En del har donerat och många har hört av sig och sagt att de hoppas att stiftelsen ska kunna utgöra en viktig pusselbit för oppositionell affärsverksamhet – precis den roll vi hoppas kunna fylla!

NyT: Kan det inte vara så att folk som vill donera pengar hellre själva vill välja ut vilket projekt pengarna ska gå till och att det då inte behövs en ”mellanhand”?

– Jo, men det kommer de också kunna göra. Vi kommer återkomma med olika insamlingar för specifika ändamål och den som vill investera riktigt stora belopp är alltid välkommen att ta kontakt med oss så försöker vi hitta en ändamålsenlig verksamhet att investera i och/eller bygga upp gemensamt.

NyT: Kommer stiftelsen att hålla i events likt insamlingsgalor och donationsmiddagar fram­över?

– Tanken är att vi ska återkomma med större och mer utåtriktade tillställningar likt insamlingsgalan som vi arrangerade för utsatta svenskar. Vi kommer även anordna en del betydligt mindre event för små kretsar av personer som vill vara med och finansiera och utveckla oppositionella affärsverksamheter.

Lennart Matikainen, känd från bland annat SwebbTV, tror starkt på stiftelsens framtid:

– Jag tror att den här stiftelsen attraherar folk med ett kall, människor som är medvetna, och det är därför jag älskade att komma in i det här sammanhanget. Det finns en enorm värme. Samling med starka krafter skapar synergi och synergi skapar mirakel.

Dessa ingår i Blågula stiftelsens styrelse:
Erik Almqvist: chefredaktör Exakt24
Eva Donell, civilekonom
Lennart Matikainen, programledare SwebbTV
Magnus Stenlund, kreditanalytiker, programledare SwebbTV
Martin Zetterstedt, byggnadsentreprenör
Sanna Hill, ansvarig utgivare Exakt24
Viktor Eriksson, historiker
Arne Weinz, telekomentreprenör

Att själv bidra

I skrivande stund har det redan trillat in både donationer och ansökningar till stiftelsen, och det planeras inför event som ska äga rum senare i år. På stiftelsens hemsida, www.blagulastiftelsen.se går det att läsa hur man gör om man själv vill donera pengar, och man skriver att alla bidrag är välkomna – ”stora som små”.

Vad är då den långsiktiga målsättningen? Erik Almqvist har stora planer inför framtiden:

– Vår långsiktiga målsättning är att bli en tung aktör inom den opinionsbildande delen av näringslivet och filantropin. Tänk Wallenbergstiftelserna, Ax:son Johnsons stiftelse, George Soros Open Society och liknande, avslutar Almqvist.

[email protected]nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Alla utvisningar till Afghanistan stoppas – grovt kriminella stannar i Sverige

INRIKESMigrationsverket har beslutat om ett ”tillfälligt” verkställighetsstopp till Afghanistan, med andra ord så kommer Sverige inte längre kunna avvisa eller utvisa alla de tusentals afghaner som inte har rätt att stanna i Sverige. Minst 7 000 afghaner som skulle utvisats till Afghanistan den närmsta tiden kommer istället kunna stanna på obestämd tid enligt Migrationsverket. Men i själva verket är siffran flera gånger större.

Ännu en gangsteradvokat utesluten ur Advokatsamfundet

INRIKESHögsta domstolen har efter anmälan av Justitiekanslern beslutat att utesluta Ali Khan-klanens advokat Edip Samuelsson ur Advokatsamfundet som tidigare nöjt sig med att ge honom en varning. Det är den fjärde advokaten som utesluts i år och fler är att vänta med de striktare krav som den prejudicerande domen medför.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år enligt svensk studie

INRIKESEnligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 hos individer som smittats av coronaviruset och utvecklat milda symptom kommer goda nyheter. Studien har visat att de antikroppar som kroppen producerat ger ett skydd mot både originalviruset och flera av de mutationer som uppstått därefter, inklusive den indiska varianten som numera kallas för Delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd ett minst år efter naturlig infektion även hos de som inte vaccinerat sig.

Gå till arkivet

Send this to a friend