Skip to Content

IS-barn halshugger en syrisk soldat. Foto: Stillbild Youtube
BROTT OCH STRAFF

Ny terroristbrottslag

Digital utgåva

Regeringens utredare har lämnat in ett omfattande förslag om en ny terroristbrottslag. Det nya förslaget placerar istället alla brott som begås med terrorismuppsåt under en gemensam kategori som terroristbrott. Man vill även göra olika former av stöd till terrorism, så som spridandet av propaganda, brottsligt.

Publicerad: 28 november, 2019, 12:31

  • Svenska

Läs även

Den 24 november släppte regeringens utredare ett förslag om en ny terroristbrottslag. Lagen, som man ger namnförslaget terroristbrottslagen, innefattar bland annat straffskärpningar, nya definitioner och skall förenkla terrorismbekämpningen. Man vill även kriminalisera propagandaspridning genom att utvidga brottet ”offentlig uppmaning till terrorism”.

Flera förslag på lagändringar

Den nuvarande lagstiftningen mot terrorism finns till största del i tre lagar. Lagen om straff för terroristbrott, lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särkilt allvarlig brottslighet (rekryteringslagen) och lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall (finansieringslagen).

Dessa tre lagar har uppkommit vid olika tillfällen och på uppmaning av bland annat EU för att fylla upp luckor i svensk lagstiftning. Med det nya lagförslaget vill man från utredningens sida kunna konsolidera detta i en lag. Man vill slopa den uppräkning av nuvarande brott som kan vara terrorism. Istället skall alla svenska brott betraktas som terrorismbrott om de uppfyller vissa krav. Samtidigt vill man genomföra ett flertal förändringar av de nuvarande lagarna.

Bland annat vill man ändra på den nuvarande definitionen där ett terrorismbrott riktas mot staten, till ”landet”, vilket gör att fler brott skulle kunna räknas som terrorism istället för bara de som riktar sig direkt mot statens intressen.

En annan ändring är att brott riktade mot större och fler befolkningsgrupper än förr även det kommer att räknas som terrorism. Tidigare ansågs gärningar som begicks med avsikt att ”injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp” vara terrorism. Med det nya förslaget ändrar man slutet till ”... hos en befolkning eller en del av en befolkning”.

Genom ändringen åsyftas till exempel en etnisk minoritet, personer av ett visst folkslag, människor med utländsk härkomst, HBTQ-personer, individer med ”viss religiös tillhörighet” eller andra delar av befolkningen. Om detta även kommer att inkludera etniska svenskar är ännu oklart eftersom denna befolkningsgrupp redan är undantagen exempelvis i lagen om hets mot folkgrupp. Där är etniska svenskar inte är skyddade till skillnad från alla andra folkgrupper.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Terrorhotet mot Sverige

Det överväldigande hotet mot Sverige i form av terrorism anses komma från muslimer. Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) har i sin bedömning av terrorhotet mot Sverige 2019 gjort bedömningen att Sverige betraktas som ett legitimt mål för våldsbejakande islamistiska aktörer såväl i Sverige som utomlands.

Sverige har sedan 2008 fått en ökad negativ uppmärksamhet bland förespråkare av global våldsbejakande islamism för upplevda kränkningar av islam. Attentatsplaneringen i Skandinavien har till exempel under de senaste åren huvudsakligen varit riktad mot individer som uppfattats ha kränkt islam enligt Säpo.

Under åren 2012–2016 lämnade runt 300 personer Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i Syrien eller Irak. Av de personer som rest till Syrien och Irak under 2012–2016 har ungefär 140 återvänt till Sverige. Individer som rest till konfliktområden för att delta i träning eller strid inom ramen för terroristorganisationer och sedan återvänder till sina hemländer har pekats ut som ett potentiellt allvarligt hot i flera länder.

Redan 2010 drabbades Sverige av ett misslyckat terrorförsök då en självmordsbombare sprängde sig själv med ett mindre antal skadade personer som följd. Den 7 april 2017 genomfördes ett terroristdåd i Stockholm. Då mördades fem personer och ett flertal skadades.

Flera personer har åtalats och dömts i svenska domstolar för terroristbrott, förberedelse till terroristbrott och finansiering av terrorism under 2000-talet. Samtliga av dessa har haft anknytning till islamistisk extremism som begåtts både i Sverige och utomlands.

I dagsläget anses det finnas ett okänt antal islamistiska extremister med potential att utvecklas till islamska terrorister. Enligt Säpo rör det sig om ett par tusen individer.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Manchesterbombarens bror skyldig till 22 mord

BROTT OCH STRAFFHashem Abedi, 22, brodern till självmordsbombaren Salman Abedi som sprängde sig själv i Manchester Arena 2017 och dödade 22 människor samt skadade 264, har funnits medskyldig för delaktighet i den blodiga islamistiska terrorattacken.

Nya Tider på plats i Attunda tingsrätt: Lärarinna begick övergrepp mot tioårig pojke

BROTT OCH STRAFFEn kvinnlig lärare på en skola norr om Stockholm har dömts för sexuellt ofredande mot en pojke i mellanstadiet. Övergreppen pågick under en lång tid.

Invandrade förnedringsrånare dömda

BROTT OCH STRAFFDe två afrikanska invandrare som låg bakom det uppmärksammade förnedringsrånet av en svensk tonåring där gärningsmännen misshandlade, tvingade offret att klä av sig och urinerade på honom under förnedrande utrop om att han var en ”svennejävel” har nu dömts. Straffet blev ungdomsvård.

69-årig kvinna döms för kommentar om somalier

BROTT OCH STRAFFSvea hovrätt dömer en kvinnlig pensionär att betala 12 000 kronor i böter för att hon skrivit att somalier hatar kvinnor. Åsiktsbrottet begicks i samband med en artikel om en somalier som dömts för våldtäkt och inte blev utvisad.

Våldtog barn på HVB-boende – slipper fängelse

BROTT OCH STRAFFDen 19-åriga Omar, med medborgarskap i Syrien och Sverige, dömdes av Göteborgs tingsrätt för att ha våldtagit en 14-årig flicka på HVB-boendet de båda var inskrivna på. Eftersom han redan hade dömts till ungdomsvård och behandling på HVB-hemmet för andra brott menar tingsrätten att han skall slippa fängelse. I praktiken innebär det att han slipper straff för våldtäkten av flickan.

Tunisier dömd till fängelse och utvisning för våldtäkt

BROTT OCH STRAFFDen 41-årige mannen skulle hjälpa en kvinnlig kollega med sovplats över natten efter att hon besökt en födelsedagsfest och firat. Men istället för att ta hand om den kraftigt berusade kvinnan passade han istället på att våldta henne analt och filma sitt brott. Nu har mannen, som är tunisisk medborgare, dömts av Göteborgs Tingsrätt till två års fängelse och utvisning. Men efter tio år är våldtäktsmannen välkommen tillbaka till Sverige.

Våldtog styvdottern – slipper utvisning

BROTT OCH STRAFFStyvpappan upptäckte att styvdottern träffade en pojke och genomförde då en ”oskuldskontroll” på flickan. Därefter gav han henne valet att gå med på att ha sex med honom eller riskera att tvingas lämna familjen. Efter hotet våldtog han styvdottern två gånger. Nu har han dömts till tre års fängelse – men åklagaren yrkade aldrig på utvisning trots att styvpappan inte är svensk medborgare.

Invandrad tvåbarnspappa våldtog 5-åring – blir inte utvisad

BROTT OCH STRAFFDen 39-åriga tvåbarnspappan lurade in en femårig grannflicka i ett sovrum och förgrep sig på henne flera gånger. Efter att polisen kunnat säkra omfattande bevis, inklusive DNA i flickans trosor, dömdes han till två och ett halvt års fängelse av Malmö Tingsrätt. Men trots att mannen är medborgare i Vietnam yrkade den kvinnliga åklagaren aldrig på utvisning för pedofilen.

Gå till arkivet

Send this to a friend