Skip to Content

IS-barn halshugger en syrisk soldat. Foto: Stillbild Youtube
BROTT OCH STRAFF

Ny terroristbrottslag

Digital utgåva

Regeringens utredare har lämnat in ett omfattande förslag om en ny terroristbrottslag. Det nya förslaget placerar istället alla brott som begås med terrorismuppsåt under en gemensam kategori som terroristbrott. Man vill även göra olika former av stöd till terrorism, så som spridandet av propaganda, brottsligt.

Publicerad: 28 november, 2019, 12:31

  • Svenska

Läs även

Den 24 november släppte regeringens utredare ett förslag om en ny terroristbrottslag. Lagen, som man ger namnförslaget terroristbrottslagen, innefattar bland annat straffskärpningar, nya definitioner och skall förenkla terrorismbekämpningen. Man vill även kriminalisera propagandaspridning genom att utvidga brottet ”offentlig uppmaning till terrorism”.

Flera förslag på lagändringar

Den nuvarande lagstiftningen mot terrorism finns till största del i tre lagar. Lagen om straff för terroristbrott, lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särkilt allvarlig brottslighet (rekryteringslagen) och lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall (finansieringslagen).

Dessa tre lagar har uppkommit vid olika tillfällen och på uppmaning av bland annat EU för att fylla upp luckor i svensk lagstiftning. Med det nya lagförslaget vill man från utredningens sida kunna konsolidera detta i en lag. Man vill slopa den uppräkning av nuvarande brott som kan vara terrorism. Istället skall alla svenska brott betraktas som terrorismbrott om de uppfyller vissa krav. Samtidigt vill man genomföra ett flertal förändringar av de nuvarande lagarna.

Bland annat vill man ändra på den nuvarande definitionen där ett terrorismbrott riktas mot staten, till ”landet”, vilket gör att fler brott skulle kunna räknas som terrorism istället för bara de som riktar sig direkt mot statens intressen.

En annan ändring är att brott riktade mot större och fler befolkningsgrupper än förr även det kommer att räknas som terrorism. Tidigare ansågs gärningar som begicks med avsikt att ”injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp” vara terrorism. Med det nya förslaget ändrar man slutet till ”... hos en befolkning eller en del av en befolkning”.

Genom ändringen åsyftas till exempel en etnisk minoritet, personer av ett visst folkslag, människor med utländsk härkomst, HBTQ-personer, individer med ”viss religiös tillhörighet” eller andra delar av befolkningen. Om detta även kommer att inkludera etniska svenskar är ännu oklart eftersom denna befolkningsgrupp redan är undantagen exempelvis i lagen om hets mot folkgrupp. Där är etniska svenskar inte är skyddade till skillnad från alla andra folkgrupper.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Terrorhotet mot Sverige

Det överväldigande hotet mot Sverige i form av terrorism anses komma från muslimer. Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) har i sin bedömning av terrorhotet mot Sverige 2019 gjort bedömningen att Sverige betraktas som ett legitimt mål för våldsbejakande islamistiska aktörer såväl i Sverige som utomlands.

Sverige har sedan 2008 fått en ökad negativ uppmärksamhet bland förespråkare av global våldsbejakande islamism för upplevda kränkningar av islam. Attentatsplaneringen i Skandinavien har till exempel under de senaste åren huvudsakligen varit riktad mot individer som uppfattats ha kränkt islam enligt Säpo.

Under åren 2012–2016 lämnade runt 300 personer Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i Syrien eller Irak. Av de personer som rest till Syrien och Irak under 2012–2016 har ungefär 140 återvänt till Sverige. Individer som rest till konfliktområden för att delta i träning eller strid inom ramen för terroristorganisationer och sedan återvänder till sina hemländer har pekats ut som ett potentiellt allvarligt hot i flera länder.

Redan 2010 drabbades Sverige av ett misslyckat terrorförsök då en självmordsbombare sprängde sig själv med ett mindre antal skadade personer som följd. Den 7 april 2017 genomfördes ett terroristdåd i Stockholm. Då mördades fem personer och ett flertal skadades.

Flera personer har åtalats och dömts i svenska domstolar för terroristbrott, förberedelse till terroristbrott och finansiering av terrorism under 2000-talet. Samtliga av dessa har haft anknytning till islamistisk extremism som begåtts både i Sverige och utomlands.

I dagsläget anses det finnas ett okänt antal islamistiska extremister med potential att utvecklas till islamska terrorister. Enligt Säpo rör det sig om ett par tusen individer.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Syrier våldtog dottern analt – ”gjorde sin plikt som make”

BROTT OCH STRAFFDen syriska invandraren Abdullah Ajaj, 43, våldtog sin egen tonåriga dotter analt vilket han menade bevarade hennes oskuld. När han var färdig sade han åt henne att tvätta sig på grund av religiösa skäl. Själv hävdar Abdullah att han trodde att han hade sex med sin fru och bara ”gjorde sin plikt som make”. Nu har han dömts till ett kort fängelsestraff och utvisning.

Pedofil utsatte barn för övergrepp i 20 år – dömdes till fängelse

BROTT OCH STRAFFPedofilen Per-Ola André Nilsson, 40, dömdes till fyra års fängelse av Kristianstad tingsrätt efter att det framkommit att han våldtagit tre närstående barn samt begått ett stort antal sexuella övergrepp och andra sexuella brott mot dessa under över 20 års tid. Pedofilen har dessutom erkänt ett flertal av brotten och sin pedofila natur.

Våldtäktsdömda afghanen utvisades inte – gruppvåldtog förståndshandikappad kvinna

BROTT OCH STRAFFEn ung kvinna med omfattande intellektuell funktionsnedsättning hamnade i klorna på en afghan som hon trodde var hennes pojkvän. Men kort efter att de blivit ett par bjöd han in andra afghaner för att gemensamt våldta henne under förnedrande former. En av dessa skulle egentligen redan varit utvisad för en annan våldtäktsdom. Nu har de tre afghanerna dömts till fängelse och utvisning, utvisningar som dock inte kan genomföras.

Gruppvåldtäktsmannen som fick 840 000 kronor fortsätter begå nya brott

BROTT OCH STRAFFDen kriminelle asylsökaren Damir Al-Ali fick ett gigantiskt skadestånd av staten på 840 000 kronor efter att han dömts för två gruppvåldtäkter med tortyrinslag. Han har fortsatt sin kriminella bana trots utvisningsbeslut och nu står han åtalad för nya brott.

Dömd gruppvåldtäktsman får 840 000 kronor – hans offer fick nöja sig med 3 000 kronor

BROTT OCH STRAFFDen kriminelle asylsökaren Damir Al-Ali har rönt stor uppmärksamhet efter att fått ett skandalöst skadestånd på 840 000 kronor av staten efter att ha dömts för bestialiska gruppvåldtäkter med tortyrinslag mot två olika kvinnor. Nu framkommer uppgifter att ett av hans offer bara fått 3 000 kronor i skadestånd av de 225 000 hon skulle fått. Men trots att Damir nu blir rik på skattebetalarnas bekostnad kan hans förmögenhet inte beslagtas för att täcka hans offers skadestånd.

Pedofilpappan våldtog sönerna och tvingade dem att leva i ett helvete

BROTT OCH STRAFFI flera års tid utsatte en pappa i Kalmar sina fyra söner och familjens hund för ett ofattbart och perverterat lidande. Under hot och med sadistiskt våld våldtog han sönerna, fick dem att äta hans avföring och våldta varandra samt utstå närmast obeskrivliga former av perversioner. Nu har han dömts till 13 år och tio månaders fängelse och skadestånd på runt 3,2 miljoner kronor.

14-årig svensk pojke rånad av invandrargäng – hovrätten friar de misstänkta på alla punkter

BROTT OCH STRAFFEn afghan och kongoles i övre tonåren frias av Göta hovrätt efter att både polisen, åklagaren och även tingsrätten anser att de två har rånat en 14-årig svensk pojke genom att omringa honom, tvinga honom att sätta sig ner, varpå killarna stjäl 14-åringens Nike-skor och fotograferar hans bankkort. Det rapporterar bland annat tidningen Dagens juridik. Hovrätten skriver i sin dom att målsägande förvisso måste ha varit rädd, men att det inte förekom tillräckligt mycket hot och våld för att de misstänkta överhuvudtaget ska kunna straffas.

Coronatestbedrägeri leder till fängelse för läkare

BROTT OCH STRAFFLäkaren Farshid Sistani, 35, bakom Husdr.se, tjänade pengar på att lura svenskar genom att erbjuda dyra tjänster med PCR-tester och utfärdade reseintyg – utan att analysera testerna. Nu döms han till fängelse för det omfattande bedrägeriet men får strafflindring för att han antas förlora sin läkarlegitimation.

Gå till arkivet

Send this to a friend