Skip to Content

IS-barn halshugger en syrisk soldat. Foto: Stillbild Youtube
BROTT OCH STRAFF

Ny terroristbrottslag

Digital utgåva

Regeringens utredare har lämnat in ett omfattande förslag om en ny terroristbrottslag. Det nya förslaget placerar istället alla brott som begås med terrorismuppsåt under en gemensam kategori som terroristbrott. Man vill även göra olika former av stöd till terrorism, så som spridandet av propaganda, brottsligt.

Publicerad: 28 november, 2019, 12:31

  • Svenska

Läs även

Den 24 november släppte regeringens utredare ett förslag om en ny terroristbrottslag. Lagen, som man ger namnförslaget terroristbrottslagen, innefattar bland annat straffskärpningar, nya definitioner och skall förenkla terrorismbekämpningen. Man vill även kriminalisera propagandaspridning genom att utvidga brottet ”offentlig uppmaning till terrorism”.

Flera förslag på lagändringar

Den nuvarande lagstiftningen mot terrorism finns till största del i tre lagar. Lagen om straff för terroristbrott, lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särkilt allvarlig brottslighet (rekryteringslagen) och lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall (finansieringslagen).

Dessa tre lagar har uppkommit vid olika tillfällen och på uppmaning av bland annat EU för att fylla upp luckor i svensk lagstiftning. Med det nya lagförslaget vill man från utredningens sida kunna konsolidera detta i en lag. Man vill slopa den uppräkning av nuvarande brott som kan vara terrorism. Istället skall alla svenska brott betraktas som terrorismbrott om de uppfyller vissa krav. Samtidigt vill man genomföra ett flertal förändringar av de nuvarande lagarna.

Bland annat vill man ändra på den nuvarande definitionen där ett terrorismbrott riktas mot staten, till ”landet”, vilket gör att fler brott skulle kunna räknas som terrorism istället för bara de som riktar sig direkt mot statens intressen.

En annan ändring är att brott riktade mot större och fler befolkningsgrupper än förr även det kommer att räknas som terrorism. Tidigare ansågs gärningar som begicks med avsikt att ”injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp” vara terrorism. Med det nya förslaget ändrar man slutet till ”... hos en befolkning eller en del av en befolkning”.

Genom ändringen åsyftas till exempel en etnisk minoritet, personer av ett visst folkslag, människor med utländsk härkomst, HBTQ-personer, individer med ”viss religiös tillhörighet” eller andra delar av befolkningen. Om detta även kommer att inkludera etniska svenskar är ännu oklart eftersom denna befolkningsgrupp redan är undantagen exempelvis i lagen om hets mot folkgrupp. Där är etniska svenskar inte är skyddade till skillnad från alla andra folkgrupper.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Faktaruta: Terrorhotet mot Sverige

Det överväldigande hotet mot Sverige i form av terrorism anses komma från muslimer. Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) har i sin bedömning av terrorhotet mot Sverige 2019 gjort bedömningen att Sverige betraktas som ett legitimt mål för våldsbejakande islamistiska aktörer såväl i Sverige som utomlands.

Sverige har sedan 2008 fått en ökad negativ uppmärksamhet bland förespråkare av global våldsbejakande islamism för upplevda kränkningar av islam. Attentatsplaneringen i Skandinavien har till exempel under de senaste åren huvudsakligen varit riktad mot individer som uppfattats ha kränkt islam enligt Säpo.

Under åren 2012–2016 lämnade runt 300 personer Sverige för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i Syrien eller Irak. Av de personer som rest till Syrien och Irak under 2012–2016 har ungefär 140 återvänt till Sverige. Individer som rest till konfliktområden för att delta i träning eller strid inom ramen för terroristorganisationer och sedan återvänder till sina hemländer har pekats ut som ett potentiellt allvarligt hot i flera länder.

Redan 2010 drabbades Sverige av ett misslyckat terrorförsök då en självmordsbombare sprängde sig själv med ett mindre antal skadade personer som följd. Den 7 april 2017 genomfördes ett terroristdåd i Stockholm. Då mördades fem personer och ett flertal skadades.

Flera personer har åtalats och dömts i svenska domstolar för terroristbrott, förberedelse till terroristbrott och finansiering av terrorism under 2000-talet. Samtliga av dessa har haft anknytning till islamistisk extremism som begåtts både i Sverige och utomlands.

I dagsläget anses det finnas ett okänt antal islamistiska extremister med potential att utvecklas till islamska terrorister. Enligt Säpo rör det sig om ett par tusen individer.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Rasistisk afrikan slipper fängelse

BROTT OCH STRAFFDen 22-årige, av massmedia så kallade ”cykelmannen”, slapp fängelsestraff när Eskilstuna tingsrätt meddelade dom. Trots att han dömdes för fyra fall av misshandel, sju fall av ofredande och ett fall av olaga hot och hade anmälts av totalt 17 offer så ansåg tingsrätten att hans två månader i häkte räckte. Trots att man bedömer risken för fortsatt brottslighet är hög kommer somaliern inte att utvisas.

Disneys fd vice ordförande dömd för pedofili – media tiger

Nya Tider kan avslöja, att den 73-årige Michael Laney, tidigare vice styrelseordförande för den populära mediejätten Walt Disney Company, har blivit dömd till 81 månaders fängelse efter att ha våldtagit en sjuårig flicka. Amerikansk och svensk gammelmedia tiger.

Mördade Emilia Lundberg var prostituerad man

Emilia Lundberg, 20, som varit försvunnen i en vecka och hittades död igår, var egentligen en transsexuell man som tidigare hette Emil Lundberg och var prostituerad. Nu har en jämnårig man på sannolika skäl misstänkt för mordet. Inte ens polisen har velat använda sig av offrets juridiska kön i sina pressmeddelanden och blir besvärade när vi ställer frågor till dem om detta.

Miljöpartisten Ndumbe utmålade riksdagsledamot som pedofil

BROTT OCH STRAFFMeToo-rörelsen skördar offer. Ndumbe Bah Öhman, 47, från Gambia pekade ut en riksdagsledamot som pedofil på sitt Instagramkonto. Hon har nu fällts för grovt förtal – övertrampet kostar Ndumbe nästan 100 000 kronor.

Asylsökare våldtog pojke

BROTT OCH STRAFFEn asylsökande arab har dömts av Göteborgs tingsrätt till flera års fängelse för att ha våldtagit en minderårig pojke samt misshandlat en annan. Åklagaren krävde däremot inte att asylsökaren skall utvisas.

Gruppvåldtog flicka – straffet: Två månaders fotboja

BROTT OCH STRAFFDe tre männen dömdes för att ha gruppvåldtagit en minderårig flicka på en fest i ett ödehus i Sandviken – men straffet blev minst sagt milt, bara tre månaders fängelse. I praktiken innebär detta att de tre förövarna kommer undan med fotboja i två månader.

Tredje invandraren gripen misstänkt för uppmärksammad gruppvåldtäkt

BROTT OCH STRAFFI den uppmärksammade dubbelvåldtäkten på Tosterön 2015 blev en svensk kvinna först våldtagen av en asylsökare, för att sedan kort därefter när hon var på väg hem bli överfallen ännu en gång av två andra invandrare som även de våldtog henne. Två av männen kunde gripas och dömas för våldtäkterna, medan en tredje inte kunde hittas av polisen i flera år. Men nu har även den tredje invandraren som misstänks för inblandning i den grova dubbelvåldtäkten kunnat gripas enligt polisen.

Pedofil åtalad för ny barnvåldtäkt

BROTT OCH STRAFFPedofilen som tidigare dömts för flera brott, inklusive barnpornografi och våldtäkt av en tolvårig flicka, står nu åtalad på nytt för nya våldtäkter mot ett annat barn. Åtalet rör ett flertal brutala våldtäkter mot en åttaårig flicka han varit bekant med.

Gå till arkivet

Send this to a friend