Skip to Content

Ocean Viking är på väg att hämta nya migranter utanför Libyens kust för att transportera dem till Europa. Foto: Stillbild ZDF
UTRIKES

Nya lagar i Italien mot oönskade räddningsfartyg

Digital utgåva

Måndagen den 5 augusti antogs nya säkerhetslagar i den italienska senaten. Under ledning av inrikes- och vice premiärminister Matteo Salvini fastställdes ytterligare lagar som mycket hårt kommer att bestraffa privata organisationer med så kallad räddningsverksamhet till havs.

Publicerad: 6 augusti, 2019, 21:56

  • Svenska

Läs även

Med 160 ”JA” och 57 ”NEJ” röstade den italienska senaten för mycket hårda straff för fartygskaptener som trotsar italienska lagar om förbud att lägga till i italienska hamnar och låta illegala flyktingar de har ombord gå i land. Enligt de nya lagarna kommer fartygen att beslagtas av italienska staten, kaptenen riskerar böter upp till 1 miljon euro och ett femårigt fängelsestraff.

Enligt Matteo Salvini antogs dessa lagar av italienska män och kvinnor i senaten i syfte att säkra italienarnas säkerhet. Således betraktas de som nya säkerhetslagar för landet Italien.

Under tisdagen – 6 augusti - kom reaktioner från olika håll, däribland från talespersonen för FN:s Flyktinghjälp, Barbara Molinario. I sin naturligt nog kritiska inställning till det italienska beslutet förtiger hon helt och hållet de orsaker och mekanismer som lockar människor från Afrika till Europa. Vissa tyska journalister kallar Italiens hårda hållning för ”ett slag i ansikte för mänskligheten”.

Till saken hör att ett nytt så kallat räddningsfartyg, Ocean Viking, är på väg mot flyktingrutter till havs. Redan under söndagen avseglade ett nytt fartyg under norsk flagg från hamnen i Marseille. Som formell beskyddare står SOS Méditerranée och Läkare utan gränser (Médecins Sans Frontières, MSF). Fartygets storlek gör det möjligt att ta ombord 200 flyktingar, dessutom disponerar man en klinik med medicinsk personal. Det är inte uteslutet att man vid behov kommer att åberopas akuta medicinska skäl för att utverka tillstånd att få gå in i italienska hamnar.

Tidigare har SOS Méditerranée och MSF (Läkare utan gränser) samchartrat det kontroversiella fartyget Aquarius.

Under tiden har också räddningsfartyget Alan Kurdi, som tillhör organisationen Sea-Eye, gett sig ut på en ny resa. Teamet meddelade via Twitter, direkt efter överlämningen av 40 migranter till Maltas kustbevakning, att de återigen kommer att bege sig till vattnen utanför Libyens kust.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Återfallsförbrytare född och uppvuxen i Finland utvisas

FINLANDHögsta förvaltningsdomstolen i Finland har godkänt utvisning av en notoriskt kriminell man till Somalia, trots att han är född i Finland och bott hela sitt liv i landet med permanent uppehållstillstånd. Han säger sig aldrig någonsin ha varit i Somalia, men utvisas ändå, med hänvisning till att brottsligheten utgör ”bristande anpassning” till det finska samhället.

Antikroppar mot Covid-19 skyddar i minst ett år även mot delta – klart bättre än vaccin

COVID-19Enligt en svensk studie som undersökt långtidsimmunitet mot Covid-19 ger de antikroppar som kroppen producerat ett skydd mot både originalviruset och flera av mutationerna, inklusive delta-varianten. Resultaten från studien visar att de naturliga antikropparna ger ett fortsatt gott skydd minst ett år efter infektion. Det är bättre än vaccin, där man förväntar sig att det ska behövas en ny spruta en gång per år. Nu höjs allt fler röster för att hälsomyndigheterna ska börja erkänna och acceptera immunitet från genomgången sjukdom.

Hur säkra är vaccinerna om vaccinerade fortfarande blir smittade och smittar?

UTRIKESDen aggressiva marknadsföringen av covidvaccinpass och drakoniska sanktioner mot ovaccinerade världen runt går inte så smidigt som makthavarna hade hoppats. Vaccinerade personer kan fortfarande smittas och överföra sjukdom, så detta motsäger uppenbarligen argumentet att de ovaccinerade skadar andra. Och hur säkra är vaccinerna?

Facebook uppmanar politiska oliktänkare att söka hjälp

INTERNETDen sociala mediejätten Facebook har lanserat en ny funktion, där användare varnas om att de kan ha utsatts för ”extremistiskt innehåll” på plattformen. Användarna uppmanas nu att ”få stöd av experter” och att ”höra vad personer som har flytt våldsamma grupper har att säga”.

Australiens premiärminister: De som dör av vaccin skulle ha tagit reda på riskerna

VIDEOAustraliens premiärminister Scott Morrison menar att ingen är tvingad att ta covid-vaccin, att alla har haft möjlighet att informera sig om riskera och att de som låter sig vaccineras har gjort ett informerat val.

Rondell under havet på Färöarna besågs av Drottning Margarethe

UTRIKESEtt nytt tunnelsystem som förbinder Färöarnas största öar fördelar trafiken genom en konstnärligt utsmyckad rondell under havet. Trafiklösningen, som är helt skyddad från alla väder, väckte stor uppmärksamhet först när den konstnärliga rondellen som ett PR-trick presenterades för Drottning Margrethe åtta månader efter trafiköppningen.

Första röret i Nord Stream 2 klart – SVT rapporterar som amerikanska UD vill

UTRIKESRedan den 4 juni meddelade Nord Stream 2 att det första röret färdigställts och började fyllas med gas. Tyska rubriker löd ”USA besegrats” eller ”häver sanktionerna”. I svensk systemmedia försökte man den 21 juli hjälpa USA genom att hävda att USA och Tysklands överenskommelse om ledningen nu medger att man återupptar byggandet, trots att ledningen redan börjat användas.

Storvuxen man tävlar mot kvinnor i tyngdlyftnings-OS

AUSTRALIENGavin Hubbard är en 117 kg tung man som genomgått könsbyte och numera kal­lar sig Laurel. Han blir nu den förste transsexuelle idrottsmannen att tävla mot kvinnor i OS i tyngdlyftning.

Gå till arkivet

Send this to a friend