Skip to Content

Ocean Viking är på väg att hämta nya migranter utanför Libyens kust för att transportera dem till Europa. Foto: Stillbild ZDF
UTRIKES

Nya lagar i Italien mot oönskade räddningsfartyg

Digital utgåva

Måndagen den 5 augusti antogs nya säkerhetslagar i den italienska senaten. Under ledning av inrikes- och vice premiärminister Matteo Salvini fastställdes ytterligare lagar som mycket hårt kommer att bestraffa privata organisationer med så kallad räddningsverksamhet till havs.

Publicerad: 6 augusti, 2019, 21:56

  • Svenska

Läs även

Med 160 ”JA” och 57 ”NEJ” röstade den italienska senaten för mycket hårda straff för fartygskaptener som trotsar italienska lagar om förbud att lägga till i italienska hamnar och låta illegala flyktingar de har ombord gå i land. Enligt de nya lagarna kommer fartygen att beslagtas av italienska staten, kaptenen riskerar böter upp till 1 miljon euro och ett femårigt fängelsestraff.

Enligt Matteo Salvini antogs dessa lagar av italienska män och kvinnor i senaten i syfte att säkra italienarnas säkerhet. Således betraktas de som nya säkerhetslagar för landet Italien.

Under tisdagen – 6 augusti - kom reaktioner från olika håll, däribland från talespersonen för FN:s Flyktinghjälp, Barbara Molinario. I sin naturligt nog kritiska inställning till det italienska beslutet förtiger hon helt och hållet de orsaker och mekanismer som lockar människor från Afrika till Europa. Vissa tyska journalister kallar Italiens hårda hållning för ”ett slag i ansikte för mänskligheten”.

Till saken hör att ett nytt så kallat räddningsfartyg, Ocean Viking, är på väg mot flyktingrutter till havs. Redan under söndagen avseglade ett nytt fartyg under norsk flagg från hamnen i Marseille. Som formell beskyddare står SOS Méditerranée och Läkare utan gränser (Médecins Sans Frontières, MSF). Fartygets storlek gör det möjligt att ta ombord 200 flyktingar, dessutom disponerar man en klinik med medicinsk personal. Det är inte uteslutet att man vid behov kommer att åberopas akuta medicinska skäl för att utverka tillstånd att få gå in i italienska hamnar.

Tidigare har SOS Méditerranée och MSF (Läkare utan gränser) samchartrat det kontroversiella fartyget Aquarius.

Under tiden har också räddningsfartyget Alan Kurdi, som tillhör organisationen Sea-Eye, gett sig ut på en ny resa. Teamet meddelade via Twitter, direkt efter överlämningen av 40 migranter till Maltas kustbevakning, att de återigen kommer att bege sig till vattnen utanför Libyens kust.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Macron under press

UTRIKESSkandalerna runt Emmanuel Macrons närmaste krets fortsätter, samtidigt som protesterna mot hans politik fortsätter. Det senaste bakslaget är naturligtvis Benjamin Griveaux avhopp som kandidat till borgmästarposten i Paris med mindre än en månad kvar till valet.

Stadsmuren som skiljer gamla stan från det nya Baku. Foto: Nya Tider

Azerbajdzjan om islamism: Lek inte med elden

INTERVJUTrots att islam är statsreligion och cirka 95 procent av befolkningen bekänner sig till islam är Azerbajdzjan förvånansvärt sekulärt. Antalet slöjor man ser i huvudstaden Baku är färre än på gatorna i Stockholm och man gör tydlig åtskillnad mellan religion och politik. För Nya Tider berättar ansvariga att det gäller att sätta stopp för radikala grupper direkt när de visar sig.

Mer än 120 knivdåd om dygnet i Frankrike

UTRIKESMellan 2015 och 2017 blev omkring 44 000 människor offer för en knivattack i Frankrike visar färska siffror. Nu lägger regeringen ner den franska motsvarigheten till BRÅ.

Kidnappade och gruppvåldtog skolflicka

UTRIKESTre män har befunnits skyldiga efter att de kidnappat en 16-årig skolflicka och med hot om att hugga ner henne med en machete hållit henne fången och gruppvåldtagit henne i norra London, rapporterar tidningen Evening Standard.

Skandal i Paris

UTRIKESAtt vara oppositionell i Ryssland framkallar i regel stort intresse och nyhetsinslag inom de internationella medierna. Särskilt spektakulära framträdanden är tacksamma objekt för kameralinser. Nu har en rysk konstnär, Pjotr Pavlenski, lyckats röra om i det franska politiska etablissemanget så till den grad att den Femte Republiken har fått en ny hälsominister.

Europaparlamentet förklarar krig mot nationella flaggor

UTRIKESI flera veckor har Europaparlamentets talman David Sassoli begärt att de små flaggorna skall dras tillbaka från plenisalen. Hans begäran har kraftigt irriterat Gruppen Identitet och demokrati. Detta är en del av parlamentets nya arbetsordning.

Migranter samlas vid Ungerns gräns för att pröva Orbáns beslutsamhet

UTRIKESEn grupp migranter som nyligen gav sig av från Serbien mot Ungern har nått Ungerns södra gräns vid Tompa, rapporterade den ungerska Tv-kanalen M1. M1:s korrespondent på plats sade att det fanns omkring 400 till 500 migranter samlade vid gränsen med mer på väg, och tillade att folksamlingen blev ”mer och mer beslutsam”.

Israel bygger sensornätverk längs gränsen till Libanon för att upptäcka tunnelbyggen

UTRIKESIsraels militär meddelade i januari att byggandet av ett underjordiskt nätverk av sensorer längs den libanesiska gränsen skulle påbörjas för att upptäcka eventuella gränsöverskridande tunnelgrävningar uppger bland andra Reuters. Israel och den iranskstödda Hizbollah utkämpade sitt senaste krig 2006.

Gå till arkivet

Send this to a friend