Skip to Content

Ocean Viking är på väg att hämta nya migranter utanför Libyens kust för att transportera dem till Europa. Foto: Stillbild ZDF
UTRIKES

Nya lagar i Italien mot oönskade räddningsfartyg

Digital utgåva

Måndagen den 5 augusti antogs nya säkerhetslagar i den italienska senaten. Under ledning av inrikes- och vice premiärminister Matteo Salvini fastställdes ytterligare lagar som mycket hårt kommer att bestraffa privata organisationer med så kallad räddningsverksamhet till havs.

Publicerad: 6 augusti, 2019, 21:56

  • Svenska

Läs även

Med 160 ”JA” och 57 ”NEJ” röstade den italienska senaten för mycket hårda straff för fartygskaptener som trotsar italienska lagar om förbud att lägga till i italienska hamnar och låta illegala flyktingar de har ombord gå i land. Enligt de nya lagarna kommer fartygen att beslagtas av italienska staten, kaptenen riskerar böter upp till 1 miljon euro och ett femårigt fängelsestraff.

Enligt Matteo Salvini antogs dessa lagar av italienska män och kvinnor i senaten i syfte att säkra italienarnas säkerhet. Således betraktas de som nya säkerhetslagar för landet Italien.

Under tisdagen – 6 augusti - kom reaktioner från olika håll, däribland från talespersonen för FN:s Flyktinghjälp, Barbara Molinario. I sin naturligt nog kritiska inställning till det italienska beslutet förtiger hon helt och hållet de orsaker och mekanismer som lockar människor från Afrika till Europa. Vissa tyska journalister kallar Italiens hårda hållning för ”ett slag i ansikte för mänskligheten”.

Till saken hör att ett nytt så kallat räddningsfartyg, Ocean Viking, är på väg mot flyktingrutter till havs. Redan under söndagen avseglade ett nytt fartyg under norsk flagg från hamnen i Marseille. Som formell beskyddare står SOS Méditerranée och Läkare utan gränser (Médecins Sans Frontières, MSF). Fartygets storlek gör det möjligt att ta ombord 200 flyktingar, dessutom disponerar man en klinik med medicinsk personal. Det är inte uteslutet att man vid behov kommer att åberopas akuta medicinska skäl för att utverka tillstånd att få gå in i italienska hamnar.

Tidigare har SOS Méditerranée och MSF (Läkare utan gränser) samchartrat det kontroversiella fartyget Aquarius.

Under tiden har också räddningsfartyget Alan Kurdi, som tillhör organisationen Sea-Eye, gett sig ut på en ny resa. Teamet meddelade via Twitter, direkt efter överlämningen av 40 migranter till Maltas kustbevakning, att de återigen kommer att bege sig till vattnen utanför Libyens kust.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Oro inom etablissemanget när hög tysk militär går till AfD

UTRIKESGenerallöjtnanten i det tyska flygvapnet Joachim Wundrak gick i pension för ett år sedan och avtackades med ett så kallat “stort tapto”. Det har nu blivit offentligt att Wundrak ställer upp i valet till överborgmästare i storstaden Hannover för partiet Alternativ för Tyskland. Wundrak har efter sin pensionering trätt fram med kritik mot förhållandena inom det tyska försvaret.

Afghansk asylsökare ville mörda vita britter

UTRIKESAsylsökaren Samiulahaq Akbari kunde gripas efter att ha genomfört tre attacker beväpnad med en stor kökskniv i Storbritannien. Målet skall ha varit att döda vita britter och han frågade sina offer om de var ”engelsmän” innan han gick till angrepp. Nu har han dömts till 21 år i fängelse för knivdåden.

Viktor Orbán är Tjeckiens tredje mest populäre utländske politiker

UTRIKESEnligt det tjeckiska opinionsinstitutet STEM, är Ungerns premiärminister Viktor Orbán den tredje mest populäre utländske politikern i Tjeckien.

Tysklands utrikesminister läxar upp Polens folkvalda regering

UTRIKESDen i mars 2018 utnämnde tyske utrikesministern Heiko Maas, SPD, avlade den 1 augusti ett officiellt besök i Warszawa. Den formella anledningen var 75-årsminnet av det väpnade upproret mot de tyska ockupanterna som startade klockan 17 den 1 augusti 1944.

Skytten i El Paso ville skrämma bort invand­rarna från USA

USADen 3 augusti drabbades USA av en av de dödligaste masskjutningarna i modern tid då Patrick Crusius, 21, gick till attack mot ett köpcent­rum i staden El Paso i Texas. Tjugotvå människor sköts ihjäl och ytterligare 24 skadades. Skytten efterlämnade ett manifest där han förklarar att dådet motiverats av undanträngningen av vita människor från deras hemländer.

Greta Thunberg får journalister utkastade från möte

UTRIKESUnder en vecka, möttes ungdomliga miljöaktivister inom ”Fridays for Future-rörelsen” i Lausanne, Schweiz. Det uppstod också några våldsamma gräl om den strategiska riktningen för gruppen. Greta Thunberg beskyllde medierna för den dåliga stämningen på kongressen och orsakade en skandal när hon lät kasta ut några journalister som närvarade vid mötet.

USA: Orange County drabbat av bostadslöshet

UTRIKESBostadslösheten tilltar kraftigt på olika håll i Kalifornien. Nu ger den sig till känna i Orange County. Det berättar den amerikanske libertarianen och systemkritikern Tyler Durden.

Data visar att det inte finns något ”vitt” masskjutningsproblem

UTRIKESEn lista över de personer som har gripits eller åtalats för de första 255 masskjutningarna som har registrerats hittills i år i USA visar att fenomenet inte är begränsat till vita gärningsmän.

Gå till arkivet

Send this to a friend