Skip to Content

Migrationskaos på T-Centralen i Stockholm under 2015. Foto: Nya Tider
INRIKES

Nya Tider avslöjar: Fortsatt inflöde av lycksökande migranter till Sverige trots akut coronakris

Digital utgåva

Den 19 mars trädde en ny förordning i kraft, som åtminstone på pappret skall innebära att personer som kommer resande till Sverige från ett land som inte ingår i Schengen/EES-området skall nekas inresetillstånd. Nu kan Nya Tider avslöja att detta regelverk inte alls stoppar migranter som avser att söka asyl i Sverige.

Publicerad: 21 mars, 2020, 18:14

 • Svenska

Läs även

Land efter land inom EU har stängt sina gränser för att minska spridningen av coronaviruset. Den 17 mars fattade EU:s regeringschefer också beslut om att införa ett inresestopp för personer som reser in i EU från tredje land. Samma dag fattade den svenska regeringen beslut om att som nästan sista landet i EU stänga också sina gränser för personer som kommer resande från länder som inte ingår i Schengensamarbetet eller övriga EES-området, alltså Norge, Island, Schweiz samt Lichtenstein. Denna nya förordning trädde i kraft torsdagen den 19 mars.

Godtyckligt regelverk

Den förordning som den svenska gränspolisen har att rätta sig efter har dock många undantag och kryphål. Det minst kontroversiella av alla dessa undantag är att personer med betydande nyckelfunktioner, såsom hälso- och sjukvårdspersonal, fortsatt kan resa in i Sverige från tredje land, likaså personal som sysslar med godstransporter. Det är däremot när det kommer till situationer som benämns som särskilda skäl i familjesituationer som det hela kan bli godtyckligt, allt enligt Patrik Engström, chef för den svenska gränspolisen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • burnedout

  Den här killen ska inte föra nâgons talan. Han representerar ett parti som fick lite drygt 4% av rösterna i valet 2018.
  Utbildning: Statsvetenskap, miljöekonomi, danska, ekonomisk historia m.m. (Lunds uni. 2005-2009) Född 23 mars 1984, Östersund. Eller som Cher sjunger i ”Jesse James”: You’re struttin’ into town like you’re slingin’ a gun
  Just a small town dude with a big city attitude, Honey are you lookin’ for some trouble tonight, Well alright…

  • plexgear

   Dessutom 4% med hjälp av valfusk och klanröstning! En skandal att mupparna i MP tar till så stora ord…

  • RL, Vallentuna

   Ling skall isoleras som varande smittfarlig. !! Han bör hållas i karantän på någon ort norr om Arvidsjaur.

   • burnedout

    Viss inskränkt rörelsefrihet kan tillâtas (fotboja), norr om polcirkeln.

 • RollingHand

  Miljömuppen Ling anser: ”det inte finns någon anledning att värna just ”det svenska folkets hälsa”
  Då kan jag påpekat att JAG sätter MIN hälsa (som varandes en ”överiskare”) skyhögt över Lings hälsa och jag kommer att göra allt för att överleva dagens scenario!
  Detta oavsett vad Ling-muppen tycker!

  • RL, Vallentuna

   Kan vi exportera Rasmus till den Syd Afrikanska landsbygden ??

  • Old timer

   Dito.

  • Knutkalas

   han framför ju regeringens åsikter

 • linovati

  Man tackar högre makter för att Ling inte är statsepedmiolog. Tegnell framstår som ett geni jämförelsevis.

  • RL, Vallentuna

   Vänta bara….inget är omöjligt i Sverige…vi har en regering av totalt obildade och inkompetenta sossar

   • Old timer

    Partiboken och några AMF kurser räcker för att bli en del av eliten. Hade Tegnell varit anställd inom det privata hade han stått med kölapp i handen på Arbetsförmedlingen för länge sedan.

 • samuelafugglas

  Undrar vad danska polisen svarar mig när jag åker över till Helsingör och begär asyl i Danmark?

  • RL, Vallentuna

   Det accepteras nog inte. Men några det verkligen är synd om som nekas internationell flyktingstatus är vita i Syd Afrika. Obeskrivlig tortyr…80 åringar ute på en bondgård som torterats i timme efter timme..bl.a med kokande vatten i upptvingade munnar….
   Vittnesbörden och bilderna från terrorn mot vita i S. A. är så fruktansvärda att man blir alldeles vimmelkantig.

 • Old timer

  Ännu ett utmärkt journalistiskt undersökande reportage av Nya Tider. Detta får vi inte läsa om i Stasi media.
  Det hela är egentligen väldigt enkelt, undersök fakta och presentera detta objektivt och ärligt.
  Alla de Stasi journalister som sitter med hysteriska månadslöner som i slutänden betalas av skattebetalarna,
  SKÄMS NI INTE?

 • SvenneiLund

  Anhöriginvandrare lämnar inga fingeravtryck och Migrationsverket kräver inga ID-handlingar för att ta emot en asylansökan. Hur många söker inte asyl för att på så vis få två identiteter i Sverige med möjlighet till dubbla bidrag? Jackpott om man även får en bostad att hyra ut.

 • Knutkalas

  det är tydligt att regeringen vill inte stoppa spridningen av coronan

Svensk sjukvård hårt drabbad – 200 000 operationer ställs in

INRIKESEn stor del av de som smittats med coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige är vårdpersonal, hela 10 300 i mitten av maj, rapporterade Folkhälsomyndigheten. Även om en stor majoritet av dessa endast fått lindriga symptom har det ändå inneburit ett stort personalbortfall från sjukvården. En effekt av detta är att Sveriges så kallade ”vårdskuld” – det vill säga antalet patienter i vårdkö – ökat kraftigt. Över 200 000 operationer kommer enligt Sveriges läkarförbund att ställas in under året.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Gå till arkivet

Send this to a friend