Skip to Content

Migrationskaos på T-Centralen i Stockholm under 2015. Foto: Nya Tider
INRIKES

Nya Tider avslöjar: Fortsatt inflöde av lycksökande migranter till Sverige trots akut coronakris

Digital utgåva

Den 19 mars trädde en ny förordning i kraft, som åtminstone på pappret skall innebära att personer som kommer resande till Sverige från ett land som inte ingår i Schengen/EES-området skall nekas inresetillstånd. Nu kan Nya Tider avslöja att detta regelverk inte alls stoppar migranter som avser att söka asyl i Sverige.

Publicerad: 21 mars, 2020, 18:14

 • Svenska

Läs även

Land efter land inom EU har stängt sina gränser för att minska spridningen av coronaviruset. Den 17 mars fattade EU:s regeringschefer också beslut om att införa ett inresestopp för personer som reser in i EU från tredje land. Samma dag fattade den svenska regeringen beslut om att som nästan sista landet i EU stänga också sina gränser för personer som kommer resande från länder som inte ingår i Schengensamarbetet eller övriga EES-området, alltså Norge, Island, Schweiz samt Lichtenstein. Denna nya förordning trädde i kraft torsdagen den 19 mars.

Godtyckligt regelverk

Den förordning som den svenska gränspolisen har att rätta sig efter har dock många undantag och kryphål. Det minst kontroversiella av alla dessa undantag är att personer med betydande nyckelfunktioner, såsom hälso- och sjukvårdspersonal, fortsatt kan resa in i Sverige från tredje land, likaså personal som sysslar med godstransporter. Det är däremot när det kommer till situationer som benämns som särskilda skäl i familjesituationer som det hela kan bli godtyckligt, allt enligt Patrik Engström, chef för den svenska gränspolisen.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • burnedout

  Den här killen ska inte föra nâgons talan. Han representerar ett parti som fick lite drygt 4% av rösterna i valet 2018.
  Utbildning: Statsvetenskap, miljöekonomi, danska, ekonomisk historia m.m. (Lunds uni. 2005-2009) Född 23 mars 1984, Östersund. Eller som Cher sjunger i “Jesse James”: You’re struttin’ into town like you’re slingin’ a gun
  Just a small town dude with a big city attitude, Honey are you lookin’ for some trouble tonight, Well alright…

  • plexgear

   Dessutom 4% med hjälp av valfusk och klanröstning! En skandal att mupparna i MP tar till så stora ord…

  • RL, Vallentuna

   Ling skall isoleras som varande smittfarlig. !! Han bör hållas i karantän på någon ort norr om Arvidsjaur.

   • burnedout

    Viss inskränkt rörelsefrihet kan tillâtas (fotboja), norr om polcirkeln.

 • RollingHand

  Miljömuppen Ling anser: “det inte finns någon anledning att värna just ”det svenska folkets hälsa”
  Då kan jag påpekat att JAG sätter MIN hälsa (som varandes en “överiskare”) skyhögt över Lings hälsa och jag kommer att göra allt för att överleva dagens scenario!
  Detta oavsett vad Ling-muppen tycker!

  • RL, Vallentuna

   Kan vi exportera Rasmus till den Syd Afrikanska landsbygden ??

  • Old timer

   Dito.

  • Knutkalas

   han framför ju regeringens åsikter

 • linovati

  Man tackar högre makter för att Ling inte är statsepedmiolog. Tegnell framstår som ett geni jämförelsevis.

  • RL, Vallentuna

   Vänta bara….inget är omöjligt i Sverige…vi har en regering av totalt obildade och inkompetenta sossar

   • Old timer

    Partiboken och några AMF kurser räcker för att bli en del av eliten. Hade Tegnell varit anställd inom det privata hade han stått med kölapp i handen på Arbetsförmedlingen för länge sedan.

 • samuelafugglas

  Undrar vad danska polisen svarar mig när jag åker över till Helsingör och begär asyl i Danmark?

  • RL, Vallentuna

   Det accepteras nog inte. Men några det verkligen är synd om som nekas internationell flyktingstatus är vita i Syd Afrika. Obeskrivlig tortyr…80 åringar ute på en bondgård som torterats i timme efter timme..bl.a med kokande vatten i upptvingade munnar….
   Vittnesbörden och bilderna från terrorn mot vita i S. A. är så fruktansvärda att man blir alldeles vimmelkantig.

 • Old timer

  Ännu ett utmärkt journalistiskt undersökande reportage av Nya Tider. Detta får vi inte läsa om i Stasi media.
  Det hela är egentligen väldigt enkelt, undersök fakta och presentera detta objektivt och ärligt.
  Alla de Stasi journalister som sitter med hysteriska månadslöner som i slutänden betalas av skattebetalarna,
  SKÄMS NI INTE?

 • SvenneiLund

  Anhöriginvandrare lämnar inga fingeravtryck och Migrationsverket kräver inga ID-handlingar för att ta emot en asylansökan. Hur många söker inte asyl för att på så vis få två identiteter i Sverige med möjlighet till dubbla bidrag? Jackpott om man även får en bostad att hyra ut.

 • Knutkalas

  det är tydligt att regeringen vill inte stoppa spridningen av coronan

Arabiska killar hostar svenskar i ansiktet – påstår att de har corona

INRIKESPolisregion Ös, där både Södermanlands, Östergötlands samt Jönköpings län ingår har under den senaste veckan drabbats av kringdrivande smågäng av invandrarungdomar som hostar framför allt etniska svenskar i ansiktet och skämtar om att de bär på coronavirus. Nu går polisen i Region Öst ut och varnar allmänheten för liknande hostattacker från ungdomsgäng och uppmanar alla som utsätts att anmäla händelserna som brott.

Hyllad vänsterextremist dömd i knark- och bombhärva

INRIKESI september förra året spärrade polisen av ett område i Landala i Göteborg sedan de påträffat kraftiga sprängladdningar vid ett tillslag mot två vänsterextremister. En av dem visade sig vara Hannes Westberg, den vänsteraktivist som blev rikskänd efter att ha blivit skjuten av polisen under upploppen i Göteborg. Nu har de båda männen dömts till långa fängelsestraff.

Coronavirusets effekter ökar snabbt, fler krispaket samtidigt som konkurserna ökar

ANALYSRegeringens försök att mildra de ekonomiska effekterna av Coronaviruspandemin blir allt mer långtgående. Hela branscher tvingas att nästan stänga ner verksamheten och fler företag går i konkurs. Bedömare menar att 50 procent av de privatanställda riskerar att förlora jobbet, i ett värsta scenario. Innehållet i regeringens åtgärder kan också tolkas helt annorlunda av Skatteverket än av regeringen. Det riskerar att skapa problem för småföretagen. Samtidigt måste vi börja fundera på hur nästa kris skall kunna hanteras bättre.

Antalet nya uppehållstillstånd kan minska när coronakrisen tynger ekonomin

INRIKESDe senaste veckornas stora varselvågor på arbetsmarknaden till följd av coronaviruset kan komma att få viss effekt på migrationen till Sverige. De som har tillfälliga uppehållstillstånd och som önskar få permanent uppehållstillstånd i Sverige plus möjlighet till familjeåterförening måste nämligen kunna visa att de kan försörja sig själva och eventuella närstående. I och med att många nu kan förlora sina jobb inom tjänstesektorn kan indragna uppehållstillstånd bli en följd av coronakrisen. Det rapporterar systemmedier som Sveriges Radio.

Svensk krisberedskap i djup kris

INRIKESCoronapandemin lamslår länder över hela världen. Nu har en diskussion blossat upp om den civila krisberedskapen, som var välutvecklad i Sverige fram till 1990-talet. Det civila försvaret skulle bistå militären i händelse av mobilisering, men även samhället i händelse av kris. I dag är det mesta borta. Varför blev det så, och vad har resultatet blivit? Nya Tider har talat med försvarspolitikerna Mikael Jansson och Roger Richthoff, samt läkaren Mikael Fjällid, som alla berättar om ett ”just-in-time”-samhälle som bryter ihop när krisen kommer.

180 döda i Sverige – Antalet platser i intensivvården snart slut

INRIKESAntalet döda till följd av coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige fortsätter att öka. Idag bekräftades ytterligare 34 döda av Folkhälsomyndigheten vilket innebär att den totala siffran stigit till 180. Totalt uppger myndigheten att 4 435 personer konstaterats smittade med viruset. Samtidigt har det ökande antalet personer i intensivvård nu nått mer än hälften av Sveriges totala kapacitet – 358 av 570. Speciellt illa drabbat är Region Stockholm som nu tagit 124 av totalt 180 platser i bruk.

Hela Europa stänger ned

UTRIKESEtt antal länder i Västeuropa har nu över 10 000 medborgare som är smittade av coronaviruset. De mycket höga dödstalen i vissa länder har lett till kraftiga restriktioner av människors rörelsefrihet, en strategi diametralt motsatt Sveriges. Nya Tider har talat med personer i Italien och Frankrike, som berättar om sina upplevelser av att leva i karantän.

Forskare i upprop mot regeringens hantering av coronasituationen

INRIKESSex svenska forskare kräver nu att regeringen omedelbart vidtar åtgärder för att motverka spridningen av coronasmittan, och lyfter bland annat fram Sydkoreas framgångsrika linje att spåra, testa och behandla. Även i Norge reagerar smittskyddskunniga på Sveriges agerande.

Gå till arkivet

Send this to a friend