Skip to Content

Nya Tider beviljas presstöd!

Presstödsnämnden beviljade idag statligt driftstöd till Nya Tider med 1,68 miljoner kronor per år. Beslutet var väntat, trots de senaste dagarnas angrepp från främst SVT och SR.

Publicerad: 2 oktober, 2013, 13:54

  • Svenska

Redan i början av juni, efter bara sex månader, kunde Nya Tider ansöka om presstöd. Tidningen hade då på rekordkort tid, från det första numret i slutet av november förra året, redan uppnått kriteriet för statligt presstöd på minst 1 650 prenumeranter. Presstödsnämnden valde då att avvakta med beslutet med hänvisning till att man behövde mer tid för att utreda tidningens ansökan.

Idag kom så äntligen beskedet – efter en lång sommars väntan – att Nya Tider beviljas statligt driftstöd med 1 679 000 kronor per år. Beslutet hade föregåtts av en hetskampanj i media, initierad av Sveriges Radio, där man hade svartmålat tidningen. Redaktionen och våra skribenter känner sig mycket illa berörda över de missvisande epitet SR och sedan SVT använt om Nya Tider. Våra medarbetare kommer från många olika läger; en del betraktar sig exempelvis som konservativa och andra som vänster, men ingen känner igen sig i den beskrivning som SR ger.

Nya Tider har därför beslutat att avbryta samarbetet med Sveriges Radio och inte ställa upp på några fler intervjuer, så länge SR fortsätter att rapportera partiskt och osakligt. I dagens inslag i Ekot använde SR därför ett uttalande från en intervju som gjorts för två veckor sedan.

In i sista stund har de illasinnade försöken fortsatt att påverka nämndens beslut. Medie- och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth gick exempelvis ut med en debattartikel på SVT Debatt, där hon förordar en lagändring för att stoppa stödet. När Nya Tider ringer upp Presstödsnämnden bekräftar man att man på nämnden känt en stor press efter den mediala uppmärksamheten.

Trots hetsen kommer dock det positiva beskedet inte som någon överraskning. Presstödsnämnden har denna gång varit ytterst omsorgsfull i sin prövning och kunnat konstatera att Nya Tider uppfyller alla krav. Flera medarbetare i redaktionen har tidigare varit med om att driva en tidning till presstöd, men då var kontrollen betydligt enklare. Denna gång har nämnden bland annat låtit Kent Asp, professor i journalistik vid Göteborgs universitet, bedöma om Nya Tider uppfyller kravet på ”att minst 50 procent av det totala redaktionella innehållet ska bestå av reguljär och aktuell allmän nyhetsförmedling eller allmänpolitisk opinionsbildning” och att den inte till merparten utgörs av texter avgränsade till ett ”särskilt intresseområde”.

Nya Tider har bestått alla proven. Professor Asp kunde konstatera att Nya Tider till 81 procent består av nyhetsmaterial och opinionsbildande artiklar. Det enda ”intresseområde” som kunde urskönjas var ”rättsfrågor och brott”, men denna kategori utgjorde inte mer än 18 procent av tidningens innehåll.

Presstödet betyder inte bara att medarbetare, som alla hittills fått arbeta ideellt, nu kan få en lön, utan att vi på allvar kan börja marknadsföra tidningen till en bredare allmänhet. Att nå 10 000 prenumeranter ter sig inte som någon omöjlighet inom en överskådlig framtid.

Idag har tidningen över 2 000 prenumeranter och tack vare publiciteten den senaste tiden har prenumerationsantalet tagit ytterligare ett språng framåt. Till nästa år kommer Nya Tider därför att kunna ansöka om ett högre presstöd om 2,2 miljoner kronor.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommunistiska partiet uppmanar till bojkott av EU-valet

DEMOKRATIFlera EU-kritiska alternativ ställer upp i EU-valet. Kommunistiska partiet (K) har istället valt att uppmana till valbojkott, bland annat genom en provokativ valfilm som går ut på att ”det finns bättre saker att göra på valdagen”, illustrerat av ett svenskt par som inleder älskog istället för att rösta.

Gula västarna demonstrerade i Göteborg

PROTESTERSöndagen den 24 februari hade ett hundratal tappra gula västar, som dock inte bars av alla, samlats vid Gustav Adolfs torg i Göteborg med plakat och svenska flaggor. Talade gjorde bland andra den välkända dissidenten Ingrid Carlqvist, Granskning Sveriges tidigare Fabian Fjälling och blott 15-åriga stjärnskottet Izabella Nilsson Jarvandi.

Mattias Karlsson ändrar sig – man får kritisera islam i SD

En förvirring har uppstått i Sverigedemokraterna efter att Thoralf Alfsson publicerat en serie brev från partiets medlemsutskott. I det senaste brevet, där skälen för hans uteslutning framförs, framgår det att man som representant för partiet inte får kritisera islam. Nu går partiets inofficielle chefsideolog Mattias Karlsson ut i ett nattligt Facebook-inlägg och dementerar uppgifterna – och skyller formuleringen på en nytillträdd tjänsteman.

Facebook censurerar sidor med miljontals följare

MEDIERFacebook har offentligt meddelat att man stängt ned hundratals alternativa sidor som rapporterar om övervåld från poliser, granskar transparensen i olika regeringar och lyfter andra frågor som inte rapporteras i systemmedia. Sidorna är populära med miljontals följare, men Facebook menar att man bekämpar ”falska konton” för användarnas bästa.

EU på väg införa ”länkskatt” på internet − väcker kritik

TEKNIKSökmotorer och andra kommersiella aktörer som länkar till nyheter och annat upphovsrättsskyddat material ska tvingas betala för detta. Det röstade EU för den 12 september, men slutligt beslut väntas först nästa år. Samtidigt går EU vidare med att tvinga internetjättar som Youtube och Facebook att censurera innehåll som användare lägger upp.

Kasselstrand: ”Vi vill ha noll invandring och en omfattande återvandring”

INTERVJUGustav Kasselstrand brinner för återvandringsfrågan och tycker att man som politiker måste våga driva frågan som den viktigaste av dem alla. Han anser att Sverige­demokraterna inte längre är oppositionella nog, och är i dag partiledare för Alternativ för Sverige, som nått stora framgångar i sociala medier sedan det lanserades i mars. Tre riksdagsledamöter från SD gick över till Alternativ för Sverige efter lanseringen och driver i dag partiets politik i riksdagen. Vi har talat med Kasselstrand om invandringen, SD och valrörelsen.

EU-möte i Stockholm om den ”galopperande populismen”

ÖVERSTATLIGHETNya Tider besökte ett seminarium den 5 juni i Europahuset i Stockholm, arrangerat av ”EU-kommissionen i Sverige” och de tyska och franska ambassaderna. Ämnet var ”Fakta mot rädsla – hur bemöter vi populister?” Vi fick höra en panel som är grundligt skakad av ”populisternas galopperande framgångar” i praktiskt taget hela Europa.

KD-politiker: ”Sverigedemokrater skall inte vara lärare” – KD:s presstjänst svarslösa om demokrati

DEMOKRATIJessica Schedvin, politisk sekreterare för Kristdemokraterna, twittrade om att Sverigedemokrater inte skall vara lärare. Nya Tider ringer upp partiets presstjänst för att få svar på KD:s demokratisyn.

Gå till arkivet

Send this to a friend