Skip to Content

Nya Tider på Bokmässan 2016. Foto: Nya Tider Nya Tider på Bokmässan i Göteborg år 2016. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nya Tider breddar åsiktskorridoren

PappersupplaganNya Tider v. 44

Hur kunde Nya Tider, som på den tiden trots allt bara hade några tusen prenumeranter, få så omfattande rikspublicitet inför Bokmässan, dessutom i flera år i följd? Varför är moderater och kristdemokrater så otroligt rädda för Sverigedemokraterna? Svaret är att de i själva verket är rädda för vad deras egna journalist- respektive politikerkollegor ska tycka om dem.

Publicerad: 28 oktober, 2020, 11:45

  • Svenska

Läs även

Nyligen sade Staffanstorps moderate kommunalråd Christian Sonesson till Nya Tider att ”M och SD har utrymme och skyldighet att närma sig varandra” (se NyT v.43/2020). Det hade inte kunnat hända för några år sedan och är verkligen ett tecken i tiden. Samhället förändras och det förändras i vår riktning – en demokratisk riktning där åsikter kan ventileras och samhällsdebatten blir levande.

Detta är själva grunden för vårt arbete med Nya Tider, och det är den förhoppning som prenumeranterna lägger i sitt stöd till vår tidning. Att en röst för sanning och frihet är starkare än tusen röster som ljuger.

Nya Tider har lyckats bryta igenom flera till synes orubbliga tabun i Sverige. Det första var när tidningen år 2013 kvalificerade sig för statligt presstöd. Det gick ett ramaskri genom kulturvänstern, som vant sig vid att presstödet är till för att hålla deras egna utdöende sekter under armarna. Det blev mycket publicitet kring detta – och bra reklam för att det finns alternativmedier som motsäger den statliga propagandan.

Det stora genombrottet kom med Bokmässan i Göteborg år 2016. Det blev en följetong, och den 22 september 2017 pub­licerade tidningen Resumé en artikel med rubriken ”Bokmässan – 400 dagar av kulturdebatt och krishantering”. Även om det inte heller stannade där, utan fortsatte med omfattande uppmärksamhet år efter år, satte det fingret på etablissemangets vilsenhet inför hur man skulle hantera Nya Tider. I 400 dagar hade man trätat om huruvida det var rätt att låta Nya Tider medverka precis som hundratals andra medier, eller om man hellre skulle låta masken falla och visa att yttrandefriheten bara är på låtsas.

Det blev en enorm oreda i de politiskt korrekta leden, speciellt bland de vanliga journalisterna längre ned i hierarkin som ändå någonstans trodde på idén om yttrandefrihet. När DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i direktsändning skällde ut SVT:s programchef för att man låtet undertecknad vara med ett par minuter och säga några sanningens ord, var det många som chockades. Avhoppen från de politiskt korrekta leden till alternativmedia har ökat efter det.

I samband med uppståndelsen var det någon som sade att de politiskt korrekta journalisterna inte främst är rädda för Nya Tider, det är sina egna kollegor de är skräckslagna för och vad dessa ska tycka om de inte tar tillräckligt tydligt avstånd.

Det förhåller sig på liknande sätt med moderaters och kristdemokraters relation till Sverigedemokraterna. Då och då kommer en försiktig trevare, varefter vederbörande tvingas göra avbön. Det har i perioder varit pajkastning mellan etablissemangets partier med beskyllningar om vem som råkat ta ett kliv i SD:s riktning eller rent av haft ett förslag som liknar SD:s.

Men tiderna förändras. Idag är det allt fler som öppet står för att Sverige behöver en regering med SD som samarbetsparti. I detta nummer har vi en artikel om hur både Moderaterna och Kristdemokraterna kopierar punkter i SD:s program. De erkänner ännu inte att det är från SD idéerna kommer, men det är ett naturligt nästa steg. Ett sådant erkännande av Sverigedemokraterna öppnar i sin tur för nya aktörer som kan driva på utvecklingen i en Sverigevänlig riktning ännu kraftfullare.

Debatten flyttas äntligen till att handla om väsentligheter. Från att diskutera skatt på plastpåsar, andelen svarta medarbetare på Sveriges Radio och annan symbolpolitik som bara resulterar i slag i luften, kan vi nu – och det har redan börjat – diskutera verkliga lösningar som att låta kriminella avtjäna straffet i sina hemländer, låta föräldrar vara ansvariga för skadegörelse och andra brott som deras barn begår, fördubbla straffen för gängbrottslingar och sänka ribban för utvisning.

Detta är mycket glädjande att se och jag vill tro att Nya Tider har varit med och bidragit till denna förändring. Vi glömmer aldrig att vår insats inte hade varit möjlig utan stödet från våra läsare och prenumeranter. Ni ska ha ett enormt tack!

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ovetande miljöekonom

KRÖNIKA”Sanningen är helt enkelt att vi inte vet.” Så sammanfattar den amerikanska miljöekonomen Koko Warner hur påstådd global uppvärmning kan påverka hur människor bor och lever.

Ett brott är begånget mot det svenska folket

DEBATTMassinvandringen från Mellanöstern, Afrika och Centralasien har skett mot det svenska folkets vilja. Genom att mörklägga, desinformera och vinkla har politiker och medier vilselett det svenska folket på ett sätt som bara kan beskrivas som en komplott. Veckans debattör, entreprenören Arne Weinz, menar att det är dags att börja föra en diskussion om hur de som bär ansvaret för vårt samhälles ödeläggelse ska straffas.

Den djupa statens hämnd

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Klimatdebatten

KRÖNIKAVi har nu hört dem i flera år, dessa högljudda människor som säger att vi bara har några år på oss innan klimatet löper amok och leder till en katastrof för mänskligheten.

EU:s stödpaket

KRÖNIKAEU:s så kallade stödpaket på sjuhundrafemtiotusen miljarder euro för att finansiera förlusterna efter Covid-19 epidemin antogs i somras av Europaunionens samtliga ledare, även av vår egen statsminister Stefan Löfven. Men som vi alla vet har EU inga egna pengar att så frikostigt punga ut med som det verkar i EU:s annonser. Därför måste hela, eller åtminstone större delen av, den enorma summan lånas på den internationella marknaden och resten troligtvis, kort och gott, genom att trycka flera sedlar och därmed riskera en rejäl nedskrivning av värdet för euron.

Bulletin – när etablissemanget vill leka alternativmedia

OPINION: MAGNUS STENLUNDDen nystartade nättidningen Bulletin för fram kritik mot etablerade medier om att dessa stoppar samhällsdebatten med genmälen som ”islamofob” och ”högerextrem”, men nämner själva till exempel nästan aldrig känsligare frågor som Sverigedemokraterna. Man vill tävla om samma läsarkrets som alternativmedia, samtidigt som man vill framställa sig som finare än riktiga alternativmedier. Författaren och programledaren Magnus Stenlund granskar Bulletins rapportering om att Youtube släckt ned Swebbtv:s kanal.

Miljardböter pressar biltillverkare

KRÖNIKAEuropeiska biltillverkare får betala höga EU-böter om deras bilar släpper ut koldioxid över vissa gränser. Dessa räknas i gram koldioxid per bil och körd kilometer.

Planeras ett ”falsk flagg-uppror” under svärandet av presidenteden?

KRÖNIKAFrågan i krönikans rubrik är legitim mot bakgrund av det extraordinära och ovanliga brev som undertecknats av alla medlemmar av US Joint Chiefs of Staff, den högsta militärledningen i landet, som anklagar Trumpanhängare för uppror och uppmanar den amerikanska militären att vara redo för ännu ett försök till uppvigling på installationsdagen den 20 januari.

Gå till arkivet

Send this to a friend