Skip to Content

Nya Tider på Bokmässan 2016. Foto: Nya Tider Nya Tider på Bokmässan i Göteborg år 2016. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nya Tider breddar åsiktskorridoren

PappersupplaganNya Tider v. 44

Hur kunde Nya Tider, som på den tiden trots allt bara hade några tusen prenumeranter, få så omfattande rikspublicitet inför Bokmässan, dessutom i flera år i följd? Varför är moderater och kristdemokrater så otroligt rädda för Sverigedemokraterna? Svaret är att de i själva verket är rädda för vad deras egna journalist- respektive politikerkollegor ska tycka om dem.

Publicerad: 28 oktober, 2020, 11:45

  • Svenska

Läs även

Nyligen sade Staffanstorps moderate kommunalråd Christian Sonesson till Nya Tider att ”M och SD har utrymme och skyldighet att närma sig varandra” (se NyT v.43/2020). Det hade inte kunnat hända för några år sedan och är verkligen ett tecken i tiden. Samhället förändras och det förändras i vår riktning – en demokratisk riktning där åsikter kan ventileras och samhällsdebatten blir levande.

Detta är själva grunden för vårt arbete med Nya Tider, och det är den förhoppning som prenumeranterna lägger i sitt stöd till vår tidning. Att en röst för sanning och frihet är starkare än tusen röster som ljuger.

Nya Tider har lyckats bryta igenom flera till synes orubbliga tabun i Sverige. Det första var när tidningen år 2013 kvalificerade sig för statligt presstöd. Det gick ett ramaskri genom kulturvänstern, som vant sig vid att presstödet är till för att hålla deras egna utdöende sekter under armarna. Det blev mycket publicitet kring detta – och bra reklam för att det finns alternativmedier som motsäger den statliga propagandan.

Det stora genombrottet kom med Bokmässan i Göteborg år 2016. Det blev en följetong, och den 22 september 2017 pub­licerade tidningen Resumé en artikel med rubriken ”Bokmässan – 400 dagar av kulturdebatt och krishantering”. Även om det inte heller stannade där, utan fortsatte med omfattande uppmärksamhet år efter år, satte det fingret på etablissemangets vilsenhet inför hur man skulle hantera Nya Tider. I 400 dagar hade man trätat om huruvida det var rätt att låta Nya Tider medverka precis som hundratals andra medier, eller om man hellre skulle låta masken falla och visa att yttrandefriheten bara är på låtsas.

Det blev en enorm oreda i de politiskt korrekta leden, speciellt bland de vanliga journalisterna längre ned i hierarkin som ändå någonstans trodde på idén om yttrandefrihet. När DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i direktsändning skällde ut SVT:s programchef för att man låtet undertecknad vara med ett par minuter och säga några sanningens ord, var det många som chockades. Avhoppen från de politiskt korrekta leden till alternativmedia har ökat efter det.

I samband med uppståndelsen var det någon som sade att de politiskt korrekta journalisterna inte främst är rädda för Nya Tider, det är sina egna kollegor de är skräckslagna för och vad dessa ska tycka om de inte tar tillräckligt tydligt avstånd.

Det förhåller sig på liknande sätt med moderaters och kristdemokraters relation till Sverigedemokraterna. Då och då kommer en försiktig trevare, varefter vederbörande tvingas göra avbön. Det har i perioder varit pajkastning mellan etablissemangets partier med beskyllningar om vem som råkat ta ett kliv i SD:s riktning eller rent av haft ett förslag som liknar SD:s.

Men tiderna förändras. Idag är det allt fler som öppet står för att Sverige behöver en regering med SD som samarbetsparti. I detta nummer har vi en artikel om hur både Moderaterna och Kristdemokraterna kopierar punkter i SD:s program. De erkänner ännu inte att det är från SD idéerna kommer, men det är ett naturligt nästa steg. Ett sådant erkännande av Sverigedemokraterna öppnar i sin tur för nya aktörer som kan driva på utvecklingen i en Sverigevänlig riktning ännu kraftfullare.

Debatten flyttas äntligen till att handla om väsentligheter. Från att diskutera skatt på plastpåsar, andelen svarta medarbetare på Sveriges Radio och annan symbolpolitik som bara resulterar i slag i luften, kan vi nu – och det har redan börjat – diskutera verkliga lösningar som att låta kriminella avtjäna straffet i sina hemländer, låta föräldrar vara ansvariga för skadegörelse och andra brott som deras barn begår, fördubbla straffen för gängbrottslingar och sänka ribban för utvisning.

Detta är mycket glädjande att se och jag vill tro att Nya Tider har varit med och bidragit till denna förändring. Vi glömmer aldrig att vår insats inte hade varit möjlig utan stödet från våra läsare och prenumeranter. Ni ska ha ett enormt tack!

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Överdrivna klimathot skrämmer i onödan – den stora faran är kallare klimat

KRÖNIKATällberg Forums grundare Bo Ekman varnar i DN 20 april för att haven kan stiga upp till sex meter om isar i Arktis och på Grönland skulle smälta. Han menar att mer koldioxid skulle värma atmosfären så att havs- och landisar smälter.

Youtube får yttrandefrihetspris – som man själv sponsrar

LEDARE

GP-skribenter utanför åsiktskorridoren – ifrågasätter corona-statsmakten

KRÖNIKABjörn Werner på GP gör liknelser mellan Corona-Sverige och DDR – invånarna är medlöpare som tycker att inskränkningar av medborgliga friheter kan tolereras eftersom staten ger materiell välfärd, de har jobb, bostad och kan köpa saker. ”Vi kan aldrig ta för givet att statsmakten garanterat kommer att återbörda våra friheter”. Permanenta skador på demokratin blir arvet, enligt GP:s kulturchef.

Varför försöker Bidens regering få Ukraina att anfalla Ryssland?

KRÖNIKA

Vaccinskeptikerna får stöd av Bill Gates man

OPINION: MAGNUS STENLUNDDoktor Geert Vanden Bossche har länge varit i den absoluta toppen av läkemedelsindustrin och var även engagerad i Bill Gates vaccinprogram. Han har förordat vacciner, men varnar nu i en intervju med nätkanalen TheHighwire för att de nya experimentvaccinen mot covid-19 kan orsaka en katastrof. De gör oss försvarslösa mot andra sjukdomar, menar han. Veckans debattör, fastighetsanalytikern Magnus Stenlund, ifrågasätter både PCR-test och vaccinerna som styr allt mer av vårt samhälle.

Gå till arkivet

Send this to a friend