Skip to Content

Nya Tider på Bokmässan 2016. Foto: Nya Tider Nya Tider på Bokmässan i Göteborg år 2016. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nya Tider breddar åsiktskorridoren

PappersupplaganNya Tider v. 44

Hur kunde Nya Tider, som på den tiden trots allt bara hade några tusen prenumeranter, få så omfattande rikspublicitet inför Bokmässan, dessutom i flera år i följd? Varför är moderater och kristdemokrater så otroligt rädda för Sverigedemokraterna? Svaret är att de i själva verket är rädda för vad deras egna journalist- respektive politikerkollegor ska tycka om dem.

Publicerad: 28 oktober, 2020, 11:45

  • Svenska

Läs även

Nyligen sade Staffanstorps moderate kommunalråd Christian Sonesson till Nya Tider att ”M och SD har utrymme och skyldighet att närma sig varandra” (se NyT v.43/2020). Det hade inte kunnat hända för några år sedan och är verkligen ett tecken i tiden. Samhället förändras och det förändras i vår riktning – en demokratisk riktning där åsikter kan ventileras och samhällsdebatten blir levande.

Detta är själva grunden för vårt arbete med Nya Tider, och det är den förhoppning som prenumeranterna lägger i sitt stöd till vår tidning. Att en röst för sanning och frihet är starkare än tusen röster som ljuger.

Nya Tider har lyckats bryta igenom flera till synes orubbliga tabun i Sverige. Det första var när tidningen år 2013 kvalificerade sig för statligt presstöd. Det gick ett ramaskri genom kulturvänstern, som vant sig vid att presstödet är till för att hålla deras egna utdöende sekter under armarna. Det blev mycket publicitet kring detta – och bra reklam för att det finns alternativmedier som motsäger den statliga propagandan.

Det stora genombrottet kom med Bokmässan i Göteborg år 2016. Det blev en följetong, och den 22 september 2017 pub­licerade tidningen Resumé en artikel med rubriken ”Bokmässan – 400 dagar av kulturdebatt och krishantering”. Även om det inte heller stannade där, utan fortsatte med omfattande uppmärksamhet år efter år, satte det fingret på etablissemangets vilsenhet inför hur man skulle hantera Nya Tider. I 400 dagar hade man trätat om huruvida det var rätt att låta Nya Tider medverka precis som hundratals andra medier, eller om man hellre skulle låta masken falla och visa att yttrandefriheten bara är på låtsas.

Det blev en enorm oreda i de politiskt korrekta leden, speciellt bland de vanliga journalisterna längre ned i hierarkin som ändå någonstans trodde på idén om yttrandefrihet. När DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i direktsändning skällde ut SVT:s programchef för att man låtet undertecknad vara med ett par minuter och säga några sanningens ord, var det många som chockades. Avhoppen från de politiskt korrekta leden till alternativmedia har ökat efter det.

I samband med uppståndelsen var det någon som sade att de politiskt korrekta journalisterna inte främst är rädda för Nya Tider, det är sina egna kollegor de är skräckslagna för och vad dessa ska tycka om de inte tar tillräckligt tydligt avstånd.

Det förhåller sig på liknande sätt med moderaters och kristdemokraters relation till Sverigedemokraterna. Då och då kommer en försiktig trevare, varefter vederbörande tvingas göra avbön. Det har i perioder varit pajkastning mellan etablissemangets partier med beskyllningar om vem som råkat ta ett kliv i SD:s riktning eller rent av haft ett förslag som liknar SD:s.

Men tiderna förändras. Idag är det allt fler som öppet står för att Sverige behöver en regering med SD som samarbetsparti. I detta nummer har vi en artikel om hur både Moderaterna och Kristdemokraterna kopierar punkter i SD:s program. De erkänner ännu inte att det är från SD idéerna kommer, men det är ett naturligt nästa steg. Ett sådant erkännande av Sverigedemokraterna öppnar i sin tur för nya aktörer som kan driva på utvecklingen i en Sverigevänlig riktning ännu kraftfullare.

Debatten flyttas äntligen till att handla om väsentligheter. Från att diskutera skatt på plastpåsar, andelen svarta medarbetare på Sveriges Radio och annan symbolpolitik som bara resulterar i slag i luften, kan vi nu – och det har redan börjat – diskutera verkliga lösningar som att låta kriminella avtjäna straffet i sina hemländer, låta föräldrar vara ansvariga för skadegörelse och andra brott som deras barn begår, fördubbla straffen för gängbrottslingar och sänka ribban för utvisning.

Detta är mycket glädjande att se och jag vill tro att Nya Tider har varit med och bidragit till denna förändring. Vi glömmer aldrig att vår insats inte hade varit möjlig utan stödet från våra läsare och prenumeranter. Ni ska ha ett enormt tack!

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Nog så sant! Vi har sett alternativ media vuxit sig starkare under senare år och hur gammelmedia tappat i motsvarande riktning. Samtidigt har vi sett hur skör yttrandefriheten är, inte bara i Sverige, utan i hela västvärlden. Det senaste exemplet på det är hur Swebbtv släcktes ned från Youtube för att ha talat om alternativa mediciner mot Covid-19? Det är inte bara Youtube som gör så, utan även Google, Facebook och Twitter.
    Vår lagstadgade yttrandefrihet bör vi inte ta för givet och det här året (corona) är ett bevis på det. Det sker dagligen en nedstängning av hela samhällen och då i Covid-19:s namn. Det är bara en fråga om tid innan åsikter som går emot etablissemanget (finansoligarkerna) beläggs med yttrandeförbud och höga böter. Så i slutänden är våra alternativa medier inte så givna som vi tror idag? När EU känner sig hotad av att allt fler protesterar mot deras (EU:s) enväldiga makt, lär nya lagar stiftas för att tysta kritiska röster.

Solidaritet – ett ord med dubbelmoraliska bottnar

KRÖNIKAVi uppmanas ofta av politiker att visa solidaritet. Det kan vara allt från Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” till Ylva Johanssons ”tvingande solidaritet”. Men hur började det, och hur ser det i praktiken ut?

Vad är målet egentligen?

LEDAREI detta nummer berättar vi om de nya lagar som EU förbereder för att stoppa bilåkandet. Men det finns inte några alternativ. Hur föreställer man sig egentligen att samhället ska se ut, och kommer de som varnat för den totala samhällsomvälvning som skissas i Agenda 2030 att få rätt?

Presidentvalet i USA väcker minnen av valet 2018 – och ger farhågor inför framtiden

OPINION: KATERINA JANOUCHSkulle det verkligen vara så otroligt om delar av det amerikanska valet faktiskt var ett bedrägeri? Precis som det svenska valet 2018 kunde ha varit det. Veckans debattör Katerina Janouch menar att den som verkligen månar om demokratin borde inte ha något emot att man går till botten med de frågetecken som uppstått när Trump först haft överlägsen ledning i ett flertal delstater, men plötsligt, som på kommando, förlorat med hundratusentals röster.

Jan Myrdal gick alltid sin egen väg

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETÄntligen slipper vänsteretablissemanget Jan Myrdal, denne kontroversielle skriftställare som de formellt bugade sig för, men samtidigt i själ och hjärta avskydde eftersom han stod upp för de principer som de för länge sedan svikit.

Spegel spegel på väggen där, säg vem som vackrast i världen är

KRÖNIKA

Kejsarens nya kläder

KRÖNIKAEU-byråkrater i Bryssel har lovat att dela ut miljarder euro till sina medlemsländer, vilka har drabbats av följderna av coronaepidemin. Detta under förutsättning att länderna uppfyller vissa av EU redan i förväg fastställda villkor. Villkoren för att få ta del av EU:s utlovade miljardpaket är redan klubbade, men EU:s kassakista är fortfarande tom, för EU har inga egna pengar att dela ut.

Lilla hjärtat – IVO skjuter på fel myndighet

KRÖNIKA

USA:s maktmedia har bestämt sig för Biden – men det hjälper inte

OPINION: STIG BERGLUNDJoe Biden är inte ”President Elect”, oavsett vad den tjattrande klassen påstår. I USA administreras nationella val av counties – ungefär som kommunerna – medan valresultaten sammanställs och fastställs av respektive delstats kongress. Medierna utser inga segrare, vilket Al Gore fick lära sig. År 2000 var han till och med President Elect på riktigt i 36 dagar, tills han förlorade kampen om tre valdistrikt i Florida till George W. Bush. Så kan det gå. Det skriver analytikern Stig Berglund i veckans debattartikel, där han redogör för det juridiska läget efter presidentvalet i USA.

Gå till arkivet

Send this to a friend