Skip to Content

Foto: stillbild SVT
SALA

Nya Tider: Därför anmäler vi Sala kommun

Digital utgåva

Nya Tider har försökt få ut offentliga handlingar från Sala kommun. Efter att kommunanställda med vänsterextrema åsikter vägrat lämna ut handlingarna väljer nu Nya Tider att driva ärendet till Kammarrätten. Samtidigt har en JO-anmälan och en polisanmälan om tjänstefel upprättats. Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk förklarar här varför han vill få ärendet granskat av flera instanser, och kommenterar också det förändrade bemötandet nya medier får hos myndigheter.

Publicerad: 3 juni, 2018, 22:38

 • Svenska

Läs även

Vägrar följa svensk lag

Trots en tydlig lagstiftning har det blivit allt vanligare att myndigheter tvärvägrar eller helt låter bli att svara på begäran om offentliga handlingar. Detta är ett hot mot den journalistik som inte nöjer sig med att vara anslagstavla för pressmeddelanden, menar Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk. Nya Tider har nu valt att vända sig till flera rättsliga instanser efter att Sala kommun begått en rad brottsliga handlingar när Nya Tider efterfrågat offentliga handlingar.

Vill stoppa granskning av muslimbön i klassrum

Nya Tider och lokala medier har skrivit om en föräldrastorm i Sala kommun efter att eleverna på Möklinta Kyrkskola tvingades avstå undervisning eftersom muslimer tagit över klassrummet för att be. När läraren upptäckte detta sade han inte till muslimerna att visa respekt och lämna rummet, utan bad istället själv ödmjukt om ursäkt och lät sedan sina elever vänta i korridoren tills muslimerna behagade be klart.

Kommunen har försvarat sig genom att gripa tag i en detalj av elevernas berättelse. Eleverna säger nämligen att de såg flera muslimer på golvet, medan läraren hävdar att det bara var en man och en kvinna. Denna detalj har kommunen och lokaltidningen fokuserat på för att hävda att historien är ett ”falskt rykte”. Nya Tider har jobbat med en granskning av kommunens dementi och har som en del av arbetet begärt ut dokument om tjänstetillsättningar på Möklinta Kyrkskola.

Trots att kommunen tidigare publicerat sådana uppgifter på sin egen hemsida, blev svaret från Sala kommun att dessa handlingar var sekretessbelagda enligt 26 kap. 1 § Offentlighets- och sekretesslagen.

Frågan är dock om kommunen alls själva läst paragrafen som de hänvisar till, eller om de bara godtyckligt drog till med ett lagrum. Paragrafen gäller nämligen socialtjänst, inte kommunala skolor. Men det är inte det enda felet i kommunens beslut.

Den kommunanställde som vägrade lämna ut handlingar med hänvisning till ett uppenbart felaktigt lagrum, försökte också göra det anonymt genom att inte skriva under sitt beslut med eget namn, vilket strider mot principen om öppen förvaltning. Han krävde också att få veta reporterns identitet, vilket strider mot efterforskningsförbudet.

Den så kallade ”headern” i e-brevet avslöjade dock den hemlighetsfulle handläggaren och han visade sig vara en person som på Facebook kallar människor för ”arsel” om de delar länkar till alternativa medier, och är aktiv i en grupp som säger sig bedriva ”jihad” mot bland annat ”rasism”.

Nödvändigt att markera redan nu

Nya Tider har tagit beslutet att driva ärendet till Kammarrätten i Stockholm. Samtidigt har en JO-anmälan upprättats för felen som Sala kommun begått i samband med Nya Tiders begäran. Det har av samma orsak också upprättats en polisanmälan om tjänstefel.

Nya tiders chefredaktör Vávra Suk säger att det är ett principiellt viktigt förhållningssätt:

– Naturligtvis är vi i första hand en nyhetstidning som granskar makthavare snarare än att driva rättsprocesser mot dem, men när makthavare hindrar oss att göra sådan granskning och vi märker att detta blir allt vanligare, då måste vi svara med rättsliga medel för att den här taktiken inte ska breda ut sig bland dem som inte vill granskas.

I texten nedan berättar Nya Tiders chefredaktör med egna ord hur han märkt att myndigheternas beteende förändrats de senaste åren, varför det är den nya median som drabbas av att förvaltningar blir mer slutna och varför det är viktigt att redan nu markera med rättsliga medel.

Uttalande från Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk:

Det är något som blivit påtagligt det sista året, hur myndigheter allt oftare obstruerar när vi begär ut offentliga handlingar. Jag får de signalerna både från mina reportrar och från kollegor i branschen. Universitet och domstolar, som generellt har bättre koll på lagen, fungerar fortfarande, men när vi möter andra myndigheter är det mer regel än undantag att vi i princip tvingas att hota med stämning innan de kopplar in en jurist som upplyser dem om vad lagen säger. Men då fortsätter de ofta ändå att trilskas för att rädda ansiktet.

Det är konstanta övertramp där handläggare, som inte sällan är politiskt aktiva, kräver att få veta våra reportrars identitet och varför reportern vill ha handlingarna. De kommer med svepande motiveringar och nästan aldrig med lagstöd och besvärshänvisningar, trots att vi ber om det och de är tvungna att tillhandahålla det så att vi kan överklaga. Det finns också skräckexempel, som när Svenska institutet helt sonika valde att radera handlingar efter att alternativa medier börjat visa intresse för dem.

Fientligheten märker vi också på andra sätt, som till exempel de nya rutinerna hos myndigheter att alltid hänvisa till e-post. Det räcker med en enda fråga för att beslutsfattaren ska säga ”Vet du vad…”. Av någon orsak måste de alltid börja med att säga ”vet du vad”, kanske ingår det i mediehanteringskursen. Och sedan följt av ”har du några frågor så mejla dem”.

Det har blivit naturligt att journalister ska nöja sig med det. Att bara få taktiskt intetsägande svar efter några dagar och utan möjlighet att ställa omedelbara följdfrågor. Det verkar nästan anses ohyfsat när en reporter jobbar på gammalt hederligt sätt – söker upp, ställer frågor och kräver att få se dokument.

Jag tror den nya attityden hos myndigheter har att göra med de signaler som politiker och gammelmedia skickar ut, där den nya median pekas ut som fiende. För faktum är att det är bara den nya median som är besvärlig för myndigheter. Det är ju vi som söker svaren och inte nöjer oss med floskler. Det är vi som inte litar på myndigheter och vill få ut handlingar. De regimvänliga medierna är ofta fullt nöjda med vad en myndighet skriver i pressutskicket. Sala kommuns lokaltidning var helt nöjda med att publicera kommunens dementi och sätta rubriken om ”falska rykten”, medan Nya Tider sökte ansvariga för att ställa följdfrågan vad som egentligen var falskt. Vi kunde då visa att kommunen faktiskt bekräftar själva kärnan i berättelsen, och det är Nya Tider som nu vill ta reda på vem som ljuger om antalet muslimer i klassrummet, läraren eller eleverna.

När Sandvikens kommun hävdade att de tjänat ”över en halv miljard” på invandringen nöjde sig gammelmedia att sätta exakt samma rubrik som kommunen föreslog i pressmeddelandet, medan vi ville veta hur kommunen gjort den beräkningen, lät en nationalekonom visa varför rapporten var fel, och kunde avslöja att kommunen på förhand beställt resultatet genom att ge instruktioner om att flera kostnader inte skulle tas med.

Skriver Lysekils kommun på sin hemsida att invånarna känner sig otrygga på grund av dålig gatubelysning och högljudda mopeder, vill vi se hela undersökningen och ifall dessa saker verkligen är representativa exempel för vad som orsakat oro bland folket, medan gammelmedia återgav exemplen okritiskt.

Det är alltså den nya kritiska median som drabbas av den allt mer stängda förvaltningen, där det är svårare att få svar och krångligare att få ut handlingar. Det drabbar inte medier som är alldeles fullt nöjda med att bara återge en politisk floskel i ett pressutskick.

I grunden handlar detta om att de problem som finns i dag, med fattigdom, dålig vård, dålig skola och kriminalitet, är kopplade till en politik som både gammelmedia och beslutsfattare förespråkar. Makten och granskarna har alltså alla ett gemensamt intresse av att problemen bagatelliseras och att dystra siffror och rapporter göms undan bakom optimistiska och vaga pressmeddelanden.

Rätten att ta del av offentliga handlingar är helt enkelt en rättighet som är mycket viktigare för oss i den nya median som inte nöjer oss med att vara anslagstavla. Det är därför inte en slump att regeringen föreslår en grundlagsändring som innebär att enskilda inte längre ska få ta del av offentliga handlingar, och att det förslaget inte resulterat i ramaskri bland regimvänliga journalister.

Än så länge gäller visserligen grundlagen, men vad hjälper det när myndigheter struntar i att följa den? Tyvärr är det lätt hänt för en nyhetstidning att släppa en historia och skriva om något annat istället för att lägga tid och pengar för att om flera år få ut handlingar som vid det laget hunnit bli inaktuella.

Det vore ur en praktisk synvinkel logiskt att bara gå vidare. Just därför är det ett principiellt viktigt förhållningssätt att aldrig göra det. För på sikt skulle alternativet göra oss lika ointressanta och irrelevanta som gammelmedia.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Det stämmer att kommunerna satt i system att inte lämna ut offentliga uppgifter och en anmälan till JO brukar alltid sluta med att de är “överfulla” med ärenden och lägger ned anmälan.
  Har även märkt att för varje år blir det svårare att få ut dokument ifrån kommuner/Landsting och departement. En anmälan mot en kommun, som går till Förvaltningsrätt, Kammarrätt och Högsta Förvaltningsrätt slutar så gott som alltid till kommunens fördel. Först när kommunerna får fler anmälningar mot sig och ställs i rampljuset, kan vi se en förändring i attityden hos våra kommuner.

 • malte

  Bra jobbat! Stå på er!!

 • Rackernu

  Jag saknar Vávra Suk i politiken. Stark och tydlig röst, bra argument. Vávra i en partiledardebatt hade varit drömmen.

 • Hans Karlsson

  Sveriges kommunminister Ardalan Shekarabi (S) får väl ta kommuntjänstemännen under tuktan och förmaning!

Konservativa riksdagsmandat kan knäcka justitieminister Morgan Johansson i misstroendeomröstning

INRIKESSverigedemokraterna kommer inom kort att väcka missförtroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson efter att våldsdåden i Malmö nått en ny kulmen. Moderaterna anslöt sig mycket snabbt till Sverigedemokraternas linje, och även om Kristdemokraterna ännu inte vill ge något besked, säger KD:s presschef Per Gudmundsson i en kommentar till Nya Tider att ”vårt partis kritik mot justitieministern är väl känd och att detta nog kommer att fälla utslaget”.

Vad får vi för pengarna? Dålig planering som skapar vårdkaos

ANALYSI oktober i år bytte fem regioner samtidigt leverantör av förbrukningsartiklar av engångskaraktär. Det resulterade i ett kaotiskt läge med inställda operationer, omfattande problem för 480 patienter som blev utan operationer och enorma kostnader. Problemet hade dock kunnat lösas om de ansvariga tjänstemännen och politikerna dels varit förutseende och dels agerat snabbt på de uppkomna leveransproblemen istället för att vänta på leverantören, i detta fall Apoteksbolaget.

Kammarrätten kräver tillbaka Unga Muslimers bidrag

UTRIKESSveriges Unga Muslimer ska betala tillbaka många års statsbidrag till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor (MUCF). Detta genom att Kammarrätten nu river upp en dom från Förvaltningsrätten. Liksom MUCF pekar man på att den islamistiska ungdomsorganisationen visar bristande respekt för demokratin i Sverige samt har tydliga kopplingar till Muslimska Brödraskapet.

Efter Nya Tiders avslöjande: Systemmedia vaknar om nationalsången

SKOLANEfter Nya Tiders avslöjande den 5 november om att Skolverket vill stryka nationalsången ur lågstadieelevernas kursplan för musikundervisning har även systemmedia uppmärksammat detta. Nu börjar även politikerna vakna, tydligast var KD:s ledare Ebba Busch Thor när hon kallade Skolverket för ”myndighetsvänster”.

Rasism mot svenskar – ett icke-problem enligt Stiftelsen Friends

INRIKESStiftelsen Friends som skall arbeta mot mobbning, framför allt i skolan, har nu startat gratis webbkurser med bland annat poddmaterial som skall tjäna som verktyg för att motverka så kallad rasism i skolan. Nya Tiders granskning visar dock att kurserna är starkt afrocentriska och lägger skulden för rasismen på vita. Och rasism mot etniska svenskar, det är ett icke-problem, säger Friends till Nya Tider.

”Han vill tvinga mig att sälja min själ” – Essi, 79, stämd av Tomas ”Näthatsgranskaren” Åberg

INRIKESTomas Åberg, frontfigur för den hårt kritiserade angivargruppen Näthatsgranskaren, har gjort en affärsverksamhet av att stämma äldre kvinnor som delat information om honom på nätet. I åtminstone ett fall har han dock erbjudit en ”utväg”. Nya Tider har intervjuat Essi Gerrby, som erbjöds att slippa skadestånd mot att hon gick med på att förnedra sig i sociala medier och be Åberg om ursäkt.

Massmedierna svalde lögnen om ”11 000 forskare”

INRIKESSvenska massmedier spred domedagsrapport underskriven av ”11 000 forskare” om att vi har ett ”klimatnödläge”. Men granskningen av rapporten uteblev helt och nu framkommer det att rapporten har allvarliga brister och att bara en bråkdel av de som skrivit under faktiskt är klimatforskare. Bland underskrifterna ses istället åtskilliga fiktiva namn, som Musse Pigg och Harry Potter-karaktären Albus Dumbledore.

Fick pistolkula efter kommentarer om brottslighet på Facebook

BROTTEfter att ha uttryckt sig om brottslighet i Upplands-Bro på Facebook fick Maria Löfblad ett hotbrev tillsammans med en pistolkula. Hon har polisanmält det, och säger till Nya Tider att hon inte är rädd, men observant.

Gå till arkivet

Send this to a friend