Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
LEDARE

Nya Tider får rätt mot Sala kommun

PappersupplaganNya Tider v. 50-52

Kammarrätten ger Nya Tider rätt i en del av tidningens överklagande. Nu tvingas Sala kommun att lämna ut intern korrespondens som handlar om hur man resonerat när man avslagit tidningens begäran att få ta del av allmänna handlingar.

Publicerad: 14 december, 2018, 13:26

 • Svenska

Läs även

Kammarrätten i Stockholm har slagit fast att Sala kommun gjort fel när man vägrat Nya Tider ta del av viss dokumentation. Detta är principiellt viktigt då myndigheter allt oftare struntat i att följa lagen genom att neka medborgare den insyn de har rätt till.

Nya Tider ansåg att det var viktigt att stämma i bäcken innan detta arroganta beteende etableras som en slags norm bland tjänstemän som vill dölja sina förehavanden för allmänheten. Och detta har man nu alltså gått i mål med.

Vi hoppas nu att denna viktiga seger även ska uppmuntra andra alternativmedier att stå på sig i kontakt med myndigheter och kräva sin rätt.

Alla handlingar hos myndigheter, såsom kommuner, skolor, domstolar och liknande, är alltid att betrakta som allmänna handlingar och det skall särskilt prövas om det kan finnas hinder mot att lämna ut dessa, till exempel av integritetsskäl. Ett utlämnande eller beslut om avslag ska komma ”skyndsamt”, vilket i praktiken oftast innebär samma dag.

I det aktuella fallet höll Nya Tider på att undersöka vad som egentligen hade hänt i mars 2018 på Möklinta kyrkskola i Sala, där ett klassrum tagits i anspråk för muslimsk bön. Lärarens åtgärd blev att be om ursäkt till de bedjande, i stället för att säga åt muslimerna att lämna klassrummet. Eleverna fick vänta i korridoren tills muslimerna var klara. En upprörd pappa berättade för NyT:

– De höll på att be halva lektionen, så det blev inte mycket musikundervisning den dagen.

Nya Tider begärde då att få ut en lista över vilka praktikanter som arbetar på skolan, för att utröna om muslimerna ens var behöriga att vistas där. Sala kommun vägrade, och även Kammarrätten anser att dessa personuppgifter omfattas av sekretess.

Nya Tider märkte dock snart att kommunens handläggare drevs av en politisk agenda. Han frågade dessutom efter vår reporters personuppgifter, trots att det i svensk lag är förbjudet att göra efterforskningar om den som begär ut offentlig handling. På sociala medier har handläggaren samtidigt bedrivit asylaktivism.

Därför begärde vi att få ta del av all korrespondens som föregått beslutet att neka oss ta del av listan med praktikanter. Sala kommun vägrade, men fick alltså bakläxa av Kammarrätten.

Trots det gjorde man sig ingen brådska, utan det dröjde tre veckor innan vi fick en förteckning över e-postloggar, och vi fick stöta på ytterligare ett antal gånger innan vi två veckor efter det fick själva innehållet i e-breven.

Att gå den rättsliga vägen tog dock större delen av året och det är förstås när en nyhet är aktuell som det är av störst intresse att få ta del av relevanta handlingar. Därför är det viktigt att statuera exempel, och Nya Tider kommer nu att granska e-postkonversationen för att ta reda på om den asylaktivistiske handläggaren gjort sig skyldig till tjänstefel vid hanteringen av Nya Tiders begäran.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sicherheitsdienst

  Bra av Nya Tider, mycket bra .

 • Kasper K

  Bra jobbat Nya Tider.
  Sådana här övergrepp från från tjänstemän i den offentliga sektorn brukar såväl Journalistförbundet som statsradions Medierna vara alerta att rapportera om.
  Misstänker på goda pk-grunder att så inte blir fallet här.

 • Mike

  Jättebra jobbat, mycket viktigt i kampen att stoppa detta vänsteretablissemang från att gå mot allt mer totalitärt agerande!

 • Knutkalas

  tur att ni finns tror int dom skulle trilskas lika mycket om det varit DN som begärt ut detta dom gör ju allt dom kan för att stoppa alternativa medier ge aldrig upp

 • Sara Thorsson

  Protester fortsätter i Stockholm mot kritiserat FN-avtal – “Makteliten förstör Sverige” #Mynttorget …

  https://www.youtube.com/watch?v=ipGwpbTfpq8

Brott och straff: Fråga juristen del 1

FRÅGA JURISTEN DEL 1Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer första delen, där Rolf svarar på era frågor.

Samma lag – olika påföljder

KRÖNIKA

Domen mot Arnault håller inte rättsligt

OPINION: ALF RONNBY

Vill bryta mot reglerna för att neka Nya Tider presstöd

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETEn ordstrid har blossat upp om presstödet till Nya Tider. På ena sidan står gammelvänstern som vill följa reglerna, inte minst för att man är rädd om det egna presstödet, på andra sidan liberal nyvänster som anser att ändamålet helgar medlen.

Det går inte att ha olika bevisvärdering beroende på brottstyp!

OPINION

Trygghet består inte av belysning och väktare

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETUppsala vill också ta upp kampen för trygghet och ska nu anställa fler väktare och ta bort utrymmen där det är dålig insyn. Men trygghet har fler dimensioner än bara den direkta faran för brott. Trygghet hör till stor del samman med trivsel, och de åtgärder som kommunen överväger är allt annat än trivsamma.

Med kluven tunga

Ett uttryck som av de nordamerikanska urinnevånarna indianerna användes som anklagelse emot den vite mannen, hans brutna löften och notoriska lögner, skulle mycket väl kunna användas för att beteckna den politiska och mediala PK-elitens språk i dagens Sverige. Hur länge skall vanligt folk i Sverige köpa den officiella nyhetsförmedlingens bortförklaringar av uppenbara risker och problem?

Vegotrenden av idag: Klimathyckleri som stämplar vita män men ger muslimer fribrev till halalkött

KRÖNIKAJulen är över och undertecknad kan inte undgå att se att den urbane, hippe matskribenten Jonas Kramby på den vänsterliberala tidningen Metro försöker spå vad som skall bli nästa års mattrend. Eftersom Metro som sagt är en vänsterliberal tidning som gärna flirtar med den trendkänsliga storstadsmänniskan förutspår denne Kramby naturligtvis att den så kallade vegotrenden kommer att förstärkas, det vill säga att köttkonsumtionen skall minska och att det blir alltmer av konstgjort kött vi kommer att stoppa i oss.

Gå till arkivet