Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
LEDARE

Nya Tider får rätt mot Sala kommun

PappersupplaganNya Tider v. 50-52

Kammarrätten ger Nya Tider rätt i en del av tidningens överklagande. Nu tvingas Sala kommun att lämna ut intern korrespondens som handlar om hur man resonerat när man avslagit tidningens begäran att få ta del av allmänna handlingar.

Publicerad: 14 december, 2018, 13:26

 • Svenska

Läs även

Kammarrätten i Stockholm har slagit fast att Sala kommun gjort fel när man vägrat Nya Tider ta del av viss dokumentation. Detta är principiellt viktigt då myndigheter allt oftare struntat i att följa lagen genom att neka medborgare den insyn de har rätt till.

Nya Tider ansåg att det var viktigt att stämma i bäcken innan detta arroganta beteende etableras som en slags norm bland tjänstemän som vill dölja sina förehavanden för allmänheten. Och detta har man nu alltså gått i mål med.

Vi hoppas nu att denna viktiga seger även ska uppmuntra andra alternativmedier att stå på sig i kontakt med myndigheter och kräva sin rätt.

Alla handlingar hos myndigheter, såsom kommuner, skolor, domstolar och liknande, är alltid att betrakta som allmänna handlingar och det skall särskilt prövas om det kan finnas hinder mot att lämna ut dessa, till exempel av integritetsskäl. Ett utlämnande eller beslut om avslag ska komma ”skyndsamt”, vilket i praktiken oftast innebär samma dag.

I det aktuella fallet höll Nya Tider på att undersöka vad som egentligen hade hänt i mars 2018 på Möklinta kyrkskola i Sala, där ett klassrum tagits i anspråk för muslimsk bön. Lärarens åtgärd blev att be om ursäkt till de bedjande, i stället för att säga åt muslimerna att lämna klassrummet. Eleverna fick vänta i korridoren tills muslimerna var klara. En upprörd pappa berättade för NyT:

– De höll på att be halva lektionen, så det blev inte mycket musikundervisning den dagen.

Nya Tider begärde då att få ut en lista över vilka praktikanter som arbetar på skolan, för att utröna om muslimerna ens var behöriga att vistas där. Sala kommun vägrade, och även Kammarrätten anser att dessa personuppgifter omfattas av sekretess.

Nya Tider märkte dock snart att kommunens handläggare drevs av en politisk agenda. Han frågade dessutom efter vår reporters personuppgifter, trots att det i svensk lag är förbjudet att göra efterforskningar om den som begär ut offentlig handling. På sociala medier har handläggaren samtidigt bedrivit asylaktivism.

Därför begärde vi att få ta del av all korrespondens som föregått beslutet att neka oss ta del av listan med praktikanter. Sala kommun vägrade, men fick alltså bakläxa av Kammarrätten.

Trots det gjorde man sig ingen brådska, utan det dröjde tre veckor innan vi fick en förteckning över e-postloggar, och vi fick stöta på ytterligare ett antal gånger innan vi två veckor efter det fick själva innehållet i e-breven.

Att gå den rättsliga vägen tog dock större delen av året och det är förstås när en nyhet är aktuell som det är av störst intresse att få ta del av relevanta handlingar. Därför är det viktigt att statuera exempel, och Nya Tider kommer nu att granska e-postkonversationen för att ta reda på om den asylaktivistiske handläggaren gjort sig skyldig till tjänstefel vid hanteringen av Nya Tiders begäran.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sicherheitsdienst

  Bra av Nya Tider, mycket bra .

 • Kasper K

  Bra jobbat Nya Tider.
  Sådana här övergrepp från från tjänstemän i den offentliga sektorn brukar såväl Journalistförbundet som statsradions Medierna vara alerta att rapportera om.
  Misstänker på goda pk-grunder att så inte blir fallet här.

 • Mike

  Jättebra jobbat, mycket viktigt i kampen att stoppa detta vänsteretablissemang från att gå mot allt mer totalitärt agerande!

 • Knutkalas

  tur att ni finns tror int dom skulle trilskas lika mycket om det varit DN som begärt ut detta dom gör ju allt dom kan för att stoppa alternativa medier ge aldrig upp

 • Sara Thorsson

  Protester fortsätter i Stockholm mot kritiserat FN-avtal – “Makteliten förstör Sverige” #Mynttorget …

  https://www.youtube.com/watch?v=ipGwpbTfpq8

IS-terroristerna, och vad gör vi med dem?

När man ser reportagen om IS härjningar, mördande och otroliga grymhet, förstår man att något är allvarligt fel. Men nu börjar vi förstå hur det ligger till med rekryteringen till denna terrororganisation. Det är i stor utsträckning redan gravt kriminella som sökt sig till kalifatet med syftet att bli något större, en upphöjd krigare.

Att vara lojal mot sin förtryckare

OPINION: KATERINA JANOUCHIdén att den nuvarande samhällsmodellen är den bästa sitter djupt rotad hos 80 procent av den svenska befolkningen – i alla fall sett till hur de röstade i det senaste riksdagsvalet. Kanske lägger de även handen på varma plattor gång efter annan i tron att de inte bränner sig nästa gång? Självbilden verkar svårast att rubba och hjärntvätten som svensken har översköljts med sedan barnsben sitter stenhårt, skriver Katerina Janouch, författare och debattör.

Systemmedias indoktrinering

KRÖNIKAVad är de bakomliggande orsakerna till att etablerade medier ägnar sig åt ”fake news” ofta på ett likriktat och enögt sätt? Det spekuleras ibland om bakomliggande konspirationer, men sanningen är både enklare och mer komplicerad än så.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

Sverige har inte råd med allas lika värde

KRÖNIKARegeringen och dess stödpartier gör sitt bästa för att förtränga verklighetens bokslut. Det hjälper inte att dra till med floskeln om allas lika värde i sammanhang där det inte har någon som helst relevans. En annan propagandistisk dimridå är målsättningen att inte ställa grupp mot grupp. Hur kan man fatta beslut om prioriteringar i samhället och budgeten utan att just ställa grupp mot grupp? Tänk om våra förtroendevalda beslutsfattare kunde införa så mycket ärlighet i debatten att de slutade tala fikonspråk.

Vi har seglat över kanten

OPINION

Vänsterliberal kollaps i EU-valet

KRÖNIKAEn fartblind, vänsterliberal elit fortsatte att ånga på om mer överstatlighet, EU-skatter och jordens klimatundergång. Men väljarna tycks inte helt imponerade, Liberalerna överlevde valet med nöd och näppe och frågan är om vi kan förvänta oss liberal självkritik eller liberal självutplåning framöver.

EU har blivit sjöpirater?

LEDARE

Gå till arkivet

Send this to a friend