Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
LEDARE

Nya Tider får rätt mot Sala kommun

PappersupplaganNya Tider v. 50-52

Kammarrätten ger Nya Tider rätt i en del av tidningens överklagande. Nu tvingas Sala kommun att lämna ut intern korrespondens som handlar om hur man resonerat när man avslagit tidningens begäran att få ta del av allmänna handlingar.

Publicerad: 14 december, 2018, 13:26

 • Svenska

Läs även

Kammarrätten i Stockholm har slagit fast att Sala kommun gjort fel när man vägrat Nya Tider ta del av viss dokumentation. Detta är principiellt viktigt då myndigheter allt oftare struntat i att följa lagen genom att neka medborgare den insyn de har rätt till.

Nya Tider ansåg att det var viktigt att stämma i bäcken innan detta arroganta beteende etableras som en slags norm bland tjänstemän som vill dölja sina förehavanden för allmänheten. Och detta har man nu alltså gått i mål med.

Vi hoppas nu att denna viktiga seger även ska uppmuntra andra alternativmedier att stå på sig i kontakt med myndigheter och kräva sin rätt.

Alla handlingar hos myndigheter, såsom kommuner, skolor, domstolar och liknande, är alltid att betrakta som allmänna handlingar och det skall särskilt prövas om det kan finnas hinder mot att lämna ut dessa, till exempel av integritetsskäl. Ett utlämnande eller beslut om avslag ska komma ”skyndsamt”, vilket i praktiken oftast innebär samma dag.

I det aktuella fallet höll Nya Tider på att undersöka vad som egentligen hade hänt i mars 2018 på Möklinta kyrkskola i Sala, där ett klassrum tagits i anspråk för muslimsk bön. Lärarens åtgärd blev att be om ursäkt till de bedjande, i stället för att säga åt muslimerna att lämna klassrummet. Eleverna fick vänta i korridoren tills muslimerna var klara. En upprörd pappa berättade för NyT:

– De höll på att be halva lektionen, så det blev inte mycket musikundervisning den dagen.

Nya Tider begärde då att få ut en lista över vilka praktikanter som arbetar på skolan, för att utröna om muslimerna ens var behöriga att vistas där. Sala kommun vägrade, och även Kammarrätten anser att dessa personuppgifter omfattas av sekretess.

Nya Tider märkte dock snart att kommunens handläggare drevs av en politisk agenda. Han frågade dessutom efter vår reporters personuppgifter, trots att det i svensk lag är förbjudet att göra efterforskningar om den som begär ut offentlig handling. På sociala medier har handläggaren samtidigt bedrivit asylaktivism.

Därför begärde vi att få ta del av all korrespondens som föregått beslutet att neka oss ta del av listan med praktikanter. Sala kommun vägrade, men fick alltså bakläxa av Kammarrätten.

Trots det gjorde man sig ingen brådska, utan det dröjde tre veckor innan vi fick en förteckning över e-postloggar, och vi fick stöta på ytterligare ett antal gånger innan vi två veckor efter det fick själva innehållet i e-breven.

Att gå den rättsliga vägen tog dock större delen av året och det är förstås när en nyhet är aktuell som det är av störst intresse att få ta del av relevanta handlingar. Därför är det viktigt att statuera exempel, och Nya Tider kommer nu att granska e-postkonversationen för att ta reda på om den asylaktivistiske handläggaren gjort sig skyldig till tjänstefel vid hanteringen av Nya Tiders begäran.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sicherheitsdienst

  Bra av Nya Tider, mycket bra .

 • Kasper K

  Bra jobbat Nya Tider.
  Sådana här övergrepp från från tjänstemän i den offentliga sektorn brukar såväl Journalistförbundet som statsradions Medierna vara alerta att rapportera om.
  Misstänker på goda pk-grunder att så inte blir fallet här.

 • Mike

  Jättebra jobbat, mycket viktigt i kampen att stoppa detta vänsteretablissemang från att gå mot allt mer totalitärt agerande!

 • Knutkalas

  tur att ni finns tror int dom skulle trilskas lika mycket om det varit DN som begärt ut detta dom gör ju allt dom kan för att stoppa alternativa medier ge aldrig upp

 • Sara Thorsson

  Protester fortsätter i Stockholm mot kritiserat FN-avtal – “Makteliten förstör Sverige” #Mynttorget …

  https://www.youtube.com/watch?v=ipGwpbTfpq8

Hur var det egentligen kring Jan Guillou och spioneridomen?

KRÖNIKAI sin krönika i Nya Tiders nätupplaga presenterade Josef Csiba en händelse som skakade om inte bara Sveriges journalistkretsar, men framför allt det socialdemokratiska partiet. För många yngre läsare som missade viktiga historielektioner i modern politisk historia är detta förtydligande absolut nödvändigt.

Bananrepubliken Sverige

LEDAREDen svenska demokratin är ett skådespel. Det finns i dag inget annat sätt att beskriva det på. Det står helt klart sedan oppositionen gång på gång hindrats att nå ut till allmänheten enligt samma spelregler som maktens egna partier.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

SD får för första gången reellt inflytande

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFörsvarsberedningens rapport som presenterades i förra veckan är inte bara ett trendbrott vad gäller ambitionen att försvara Sverige, det är också första gången som Sverigedemokraterna ger ett avtryck i svensk politik och stakar ut riktningen för de andra partierna.

Lämna EU – stärk det nordiska samarbetet

DEBATTSveriges riksdag består av partier som vill vara kvar i EU. Landsbygdspartiet vill lämna EU och ge svenska medborgare makt över besluten som påverkar deras liv.

I statsfeminismens välde

OPINION

Nya Tider Play – en ny flank i mediakriget

LEDARE

Varför klagar inte feministerna på att ”barn” utnyttjas på HVB-hemmen?

KRÖNIKAI detta nummer skriver Sanna Hill ett ingående reportage om missförhållanden på ett kommunalt HVB-hem, där så kallade ”ensamkommande barn” bor. Något som verkar utbrett är att den kvinnliga personalen har sexuella relationer med ”pojkarna”. Tänk er den omvända situationen, att manliga anställda skulle utnyttja minderåriga flickor sexuellt. Men nu är radikalfeministerna tysta.

Gå till arkivet