Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
LEDARE

Nya Tider får rätt mot Sala kommun

PappersupplaganNya Tider v. 50-52

Kammarrätten ger Nya Tider rätt i en del av tidningens överklagande. Nu tvingas Sala kommun att lämna ut intern korrespondens som handlar om hur man resonerat när man avslagit tidningens begäran att få ta del av allmänna handlingar.

Publicerad: 14 december, 2018, 13:26

 • Svenska

Läs även

Kammarrätten i Stockholm har slagit fast att Sala kommun gjort fel när man vägrat Nya Tider ta del av viss dokumentation. Detta är principiellt viktigt då myndigheter allt oftare struntat i att följa lagen genom att neka medborgare den insyn de har rätt till.

Nya Tider ansåg att det var viktigt att stämma i bäcken innan detta arroganta beteende etableras som en slags norm bland tjänstemän som vill dölja sina förehavanden för allmänheten. Och detta har man nu alltså gått i mål med.

Vi hoppas nu att denna viktiga seger även ska uppmuntra andra alternativmedier att stå på sig i kontakt med myndigheter och kräva sin rätt.

Alla handlingar hos myndigheter, såsom kommuner, skolor, domstolar och liknande, är alltid att betrakta som allmänna handlingar och det skall särskilt prövas om det kan finnas hinder mot att lämna ut dessa, till exempel av integritetsskäl. Ett utlämnande eller beslut om avslag ska komma ”skyndsamt”, vilket i praktiken oftast innebär samma dag.

I det aktuella fallet höll Nya Tider på att undersöka vad som egentligen hade hänt i mars 2018 på Möklinta kyrkskola i Sala, där ett klassrum tagits i anspråk för muslimsk bön. Lärarens åtgärd blev att be om ursäkt till de bedjande, i stället för att säga åt muslimerna att lämna klassrummet. Eleverna fick vänta i korridoren tills muslimerna var klara. En upprörd pappa berättade för NyT:

– De höll på att be halva lektionen, så det blev inte mycket musikundervisning den dagen.

Nya Tider begärde då att få ut en lista över vilka praktikanter som arbetar på skolan, för att utröna om muslimerna ens var behöriga att vistas där. Sala kommun vägrade, och även Kammarrätten anser att dessa personuppgifter omfattas av sekretess.

Nya Tider märkte dock snart att kommunens handläggare drevs av en politisk agenda. Han frågade dessutom efter vår reporters personuppgifter, trots att det i svensk lag är förbjudet att göra efterforskningar om den som begär ut offentlig handling. På sociala medier har handläggaren samtidigt bedrivit asylaktivism.

Därför begärde vi att få ta del av all korrespondens som föregått beslutet att neka oss ta del av listan med praktikanter. Sala kommun vägrade, men fick alltså bakläxa av Kammarrätten.

Trots det gjorde man sig ingen brådska, utan det dröjde tre veckor innan vi fick en förteckning över e-postloggar, och vi fick stöta på ytterligare ett antal gånger innan vi två veckor efter det fick själva innehållet i e-breven.

Att gå den rättsliga vägen tog dock större delen av året och det är förstås när en nyhet är aktuell som det är av störst intresse att få ta del av relevanta handlingar. Därför är det viktigt att statuera exempel, och Nya Tider kommer nu att granska e-postkonversationen för att ta reda på om den asylaktivistiske handläggaren gjort sig skyldig till tjänstefel vid hanteringen av Nya Tiders begäran.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sicherheitsdienst

  Bra av Nya Tider, mycket bra .

 • Kasper K

  Bra jobbat Nya Tider.
  Sådana här övergrepp från från tjänstemän i den offentliga sektorn brukar såväl Journalistförbundet som statsradions Medierna vara alerta att rapportera om.
  Misstänker på goda pk-grunder att så inte blir fallet här.

 • Mike

  Jättebra jobbat, mycket viktigt i kampen att stoppa detta vänsteretablissemang från att gå mot allt mer totalitärt agerande!

 • Knutkalas

  tur att ni finns tror int dom skulle trilskas lika mycket om det varit DN som begärt ut detta dom gör ju allt dom kan för att stoppa alternativa medier ge aldrig upp

 • Sara Thorsson

  Protester fortsätter i Stockholm mot kritiserat FN-avtal – ”Makteliten förstör Sverige” #Mynttorget …

  https://www.youtube.com/watch?v=ipGwpbTfpq8

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Det är klart att det går!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFör två veckor sedan skrev jag en ledare med rubriken ”Är ’integration’ ens önskvärd?”. En läsare kommenterar artikeln med att repatriering är omöjlig och att vi i stället bör ”vinna dem till oss”. Det är en intressant inställning och jag vill därför passa på att svara här på ledarsidan.

Gå till arkivet

Send this to a friend