Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

PappersupplaganNya Tider v. 14

Nya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Publicerad: 7 april, 2021, 18:49

  • Svenska

Läs även

Så kallade ”fact-checkers” har blivit ett nytt medel för etablissemanget att angripa för dem obekväma sanningar. Med hjälp av betalda desinformatörer försöker man hitta argument som ska ”motbevisa” artiklar i alternativmedia, vilket oftast handlar om att diskreditera och blanda bort korten.

Även i det aktuella fallet anklagar den svenska ”Källkritikbyrån” Nya Tider för att ha fel, men erkänner längre ned i sin egen text att vi faktiskt tar upp exakt den invändning som Källkritik stödjer sig på – att Europarådets resolutioner inte är bindande. Med anledning av utrikesredaktörens ledare i Nya Tider v.6/2021 basunerar man ut ”Nej, Europarådets resolution sätter inte stopp för vaccinpass”, och konstaterar därefter att Nya Tiders artikel ”fått människor att jubla på sociala medier” och ”fått över 16 000 interaktioner på Facebook” på kort tid.

I ledarartikeln berättar utrikesredaktör Christer Ericsson om Europarådets resolution 2361, som slår fast att vaccinationer i medlemsländerna inte får vara obligatoriska (tvingande) och dessutom påbjuder regeringarna att säkerställa att medborgarna informeras om detta. Vidare får ovaccinerade personer inte diskrimineras på något sätt. Hans slutsats är att detta effektivt stoppar planerna som till exempel Danmark har på att låta ”vaccinpass” styra vem som får resa eller besöka vissa platser.

Denna förhoppning i artikeln nyanseras med att Europarådet är frikopplat från EU och dess resolutioner är inte bindande för medlemsländerna. Ericsson understryker dock att medlemsländerna nästa alltid följer resolutionerna och tar Sverige som exempel, som senast i höstas genomförde en lagändring utifrån en resolution från Europarådet.

Nyheten var sprängstoff. Inga andra medier, i alla fall i Sverige, hade vid den tiden oss veterligen publicerat något om denna viktiga resolution. Många befarade att det skulle bli ett slags kastsystem i EU, där endast de med vaccinpass skulle få resa och besöka gallerior, teatrar och liknande. Om Källkritikbyrån var en objektiv part, borde den uppmärksamma den totala avsaknaden av rapportering om denna viktiga nyhet i etablissemangspressen, men istället angrep de alltså Nya Tider.

Källkritikbyrån har till sin hjälp en juridikprofessor Gregor Noll som slår in öppna dörrar: ”Resolutionen säger inte att medlemsstaterna inte får utfärda vaccinpass”. Sedan, som i förbifarten, erkänner man att ”Nya tider (sic!) nämner i texten att resolutionerna inte är juridiskt bindande”. Ett sådant argumentationsknep har till och med ett eget namn, ”att konstruera halmgubbar”. Man tillskriver sin motståndare falska åsikter eller egenskaper som man sedan fokuserar på, för att på så vis slippa behöva bemöta de verkliga argumenten.

Även facktidskriften Dagens Medicin formulerade sig på liknande sätt, när det gäller en liknande resolution som handlar om samvetsfrihet vid aborter. Man skriver: ”Redan i den första paragrafen slås fast att ingen ska utsättas för påtryckningar eller diskrimineras för att den vägrar assistera vid eller utföra aborter.” Det är i princip samma språkbruk som Nya Tider använder i Christer Ericsson ledarartikel, och med samma brasklapp om att resolutionen inte är bindande.

Till saken hör att denne Noll (ja, han existerar faktiskt) är en ökänd asylaktivist som uppenbarligen har ett horn i sidan till invandringskritiska medier som Nya Tider, men det ”glömmer” Källkritikbyrån att upplysa om och försöker lura läsarna att han uttalar sig som neutral juridikprofessor.

Det viktigaste är dock att det blev precis så som Christer Ericsson skrev. EU:s Digitala Gröna Certifikat, som föreslogs den 17 mars, ska inte hindra vaccinfria från att resa (se NyT v.12/2021).

– Att vara vaccinerad kommer inte att vara ett krav för att få resa, förtydligade kommissionären Didier Reynders.

– Alla EU-medborgare har en fundamental rätt till rörelsefrihet inom EU och detta gäller oavsett om de är vaccinerade eller inte. Det Digitala Gröna Certifikatet kommer att göra det lättare att nyttja denna rättighet, även genom certifikat från tester och [antikroppar från] genomgången sjukdom, förtydligade han.

Det är förstås oroväckande på vilket sätt det ska bli ”lättare” att resa med EU-certifikatet, men på det stora hela har EU agerat precis enligt Europarådets resolution. Och Källkritikbyrån fick bita i det sura äpplet.

Källkritikbyrån tar även upp Christer Ericssons varning att ”döda och allvarligt skadade finns redan nu listade som följd av vaccinationerna”. Källkritikbyrån påstår att ”Hittills har inte vacciner kunnat knytas till dödsfall”.

Här blandar man bort korten igen. Källkritikbyrån skriver att alla misstänkta biverkningar ska rapporteras, men ”Det gör inte alla dessa fall till faktiska vaccinskador eller biverkningar”. Då har man snävat in begreppen ordentligt, eftersom det tar lång tid att kliniskt bekräfta att dödsfallet verkligen berott på vaccinet och utreda exakt hur, även om det är uppenbart att så skett. Inte ens AstraZenecas vaccin, som konstaterats leda till blodproppar som i tiotals fall i Europa dödat unga friska människor och därför stoppats i flera länder, har hunnit utredas på det sätt som Källkritikbyrån menar skulle behövas. Ofta slås sådana orsakssamband fast först vid skadeståndsprocesser i domstol.

Tittar vi på officiell statistik från VAERS-databasen så fanns det döda redan i december och antalet steg snabbt till hundratals i januari. Exempelvis den 29 januari hade 501 amerikaner fått biverkningen ”död” registrerad efter Covid-vaccinationer. Den 26 mars (senaste uppdatering) fanns enbart i USA inte mindre än 2 249 registrerade fall som misstänkts ha avlidit till följd av Covid-vaccinen. Att påstå att ingen av dessa dött av dessa vaccin, de minst testade och utvärderade i medicinalhistorien, innan utredning gjorts är i bästa fall korkat och i sämsta fall motiverat av en dold agenda.

Vi kan vända på steken. Hur många har bevisats dött av Covid-19? I media skriver man delvis därför ”med” Covid-19, just för att det är svårt att belägga att det var ”av”. Även här finns ett rimlighetsavvägande och till exempel Socialstyrelsens statistik om dödsorsaker anses man ha dött ”av” Covid-19 om sjukdomen ”inledde den kedja av sjukdomshändelser som direkt ledde till döden”. Det vore lämpligt att använda samma kriterium på vaccinerna.

Källkritikbyrån skriver vidare att ”det stämmer inte heller” att tekniken med mRNA-­vaccinerna ”är helt ny och helt oprövad”. Det är sant att vissa experiment med mRNA-vaccin gjorts några år innan Covid-19 upptäcktes, men aldrig tidigare har ett mRNA-vaccin lämnat försöksstadiet. Anledningen var att försöken misslyckades, vilket gör argumentet än mer ihåligt. Här är det viktigt att påpeka att även de vaccin som nu används har fått ett nödgodkännande och fortfarande anses experimentella. Så här skriver till exempel USA:s myndighet National Institute of Health på sin hemsida den 12 januari 2021 om Modernas vaccin:

”Resultat från kliniska studier visar att det vaccin som utreds och som kallas mRNA-1273 [alltså Modernas vaccin] är 94,1 procent effektivt i att förhindra symptom från Covid-19.”

Det ord man använder är ”investigational vaccine”, som vi här översatt med ”vaccin som utreds”, men som i praktiken betyder experimentvaccin. Alla som tar det är alltså de facto försökspersoner.

Det är svårt att på en sida bemöta allt som Källkritikbyrån häver ur sig, men de gör en poäng av att vi i förbifarten nämner det faktum att de nya vaccinerna inte genomgått sedvanliga djurförsök och inte heller testats på särskilt många försökspersoner. Vi kommer att ta upp det närmare i kommande nummer.

Och vilka är egentligen Källkritikbyrån? Vid en närmare granskning är det Metros Viralgranskaren som bytt namn. Vi har tidigare avslöjat Viralgranskaren med att ljuga, bland annat om att FN:s migrationsramverk ”Global Compact” inte skulle vara bindande för de länder som skrev under, och när de hävdade ”Nej, tiggarna styrs inte av kriminella ligor”. Det är förståeligt att de tyckt att det var lika bra att byta namn, men de lurar ändå ingen.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

”Barn, inte fru” kräver förbud mot ingiften

KRÖNIKAMånga läsare har nog uppmärksammat annonser där stiftelsen Plan International Sverige tar upp hedersförtryck i världen och skriver ”Vi kämpar för att ingen flicka ska tvingas gifta sig”. På deras hemsida kan man läsa att detta är den svenska delen av organisationen Plan International som är aktiv i 75 länder och att man kan bli fadder till en flicka någonstans i världen för att denna ska få utbildning och slippa bli bortgift som barn.

Kan de verkligen vara så naiva?

OPINION: STEFAN TORSSELLMan häpnar över politikernas inkompetens. Deras oförmåga – eller är det ovilja? – att se enkla samband. Veckans debattör Stefan Torssell, författare till boken M/S Estonia: Svenska statens haveri, försöker att reda ut varför politikerna låtsas att problemen inte finns, och om de finns så ska man definitivt inte tala om dem, och om man talar om dem så måste man kal­la dem för ”utmaningar” och tala om dem med andra nypåhittade ord som bortförklarar själva grunden i problemet.

Systemmedias talande tystnad

LEDAREFör ett par veckor sedan rapporterade vi om de avslöjanden kring extremvänstern i Göteborg som gjorts av webb-tv-kanalen Exakt24. Nu har kanalens studio i Göteborg blivit attackerad av vänsterextremister som försöker skrämma dem till tystnad.

Dyra tungviktare med kort räckvidd

KRÖNIKASmåbilar är lätta, men inte med eldrift. Vi Bilägare testade nyligen fem små elbilar. De vägde i genomsnitt 1 569 kilo, deras batterier vägde genomsnittligt 280 kilo och räckte för 23,6 mils körning. Föga imponerande.

Gästledare: Erik Almqvist, Exakt24

GÄSTKRÖNIKA

Diktaturer tillåter kritik, men inte handling

DEBATTNär Exakt24 stängdes av på Youtube, så var det förstås väntat. Alternativ svensk media håller i rask takt på att rensas ut från plattformen. Mycket får dock ligga kvar på Youtube, även till synes radikala påståenden och ovårdade nedsättande uttalanden. Veckans debattör, samhällsdebattören och programledaren Magnus Stenlund, resonerar om varför vissa blir censurerade medan andra får vara kvar, och gör en talande jäm­förelse med hur Kinas myndigheter hanterar oppositionen.

Slopa fordonsskatt när fordonet står stilla och inte används

KRÖNIKA

Husbyggen trots stigande hav?

KRÖNIKAJordbruk på den nordfrisiska ön Pellworm riskerar att översvämmas av stigande hav. Åtminstone enligt Dagens Nyheter och andra media.

Gå till arkivet

Send this to a friend