Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

PappersupplaganNya Tider v. 14

Nya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Publicerad: 7 april, 2021, 18:49

  • Svenska

Läs även

Så kallade ”fact-checkers” har blivit ett nytt medel för etablissemanget att angripa för dem obekväma sanningar. Med hjälp av betalda desinformatörer försöker man hitta argument som ska ”motbevisa” artiklar i alternativmedia, vilket oftast handlar om att diskreditera och blanda bort korten.

Även i det aktuella fallet anklagar den svenska ”Källkritikbyrån” Nya Tider för att ha fel, men erkänner längre ned i sin egen text att vi faktiskt tar upp exakt den invändning som Källkritik stödjer sig på – att Europarådets resolutioner inte är bindande. Med anledning av utrikesredaktörens ledare i Nya Tider v.6/2021 basunerar man ut ”Nej, Europarådets resolution sätter inte stopp för vaccinpass”, och konstaterar därefter att Nya Tiders artikel ”fått människor att jubla på sociala medier” och ”fått över 16 000 interaktioner på Facebook” på kort tid.

I ledarartikeln berättar utrikesredaktör Christer Ericsson om Europarådets resolution 2361, som slår fast att vaccinationer i medlemsländerna inte får vara obligatoriska (tvingande) och dessutom påbjuder regeringarna att säkerställa att medborgarna informeras om detta. Vidare får ovaccinerade personer inte diskrimineras på något sätt. Hans slutsats är att detta effektivt stoppar planerna som till exempel Danmark har på att låta ”vaccinpass” styra vem som får resa eller besöka vissa platser.

Denna förhoppning i artikeln nyanseras med att Europarådet är frikopplat från EU och dess resolutioner är inte bindande för medlemsländerna. Ericsson understryker dock att medlemsländerna nästa alltid följer resolutionerna och tar Sverige som exempel, som senast i höstas genomförde en lagändring utifrån en resolution från Europarådet.

Nyheten var sprängstoff. Inga andra medier, i alla fall i Sverige, hade vid den tiden oss veterligen publicerat något om denna viktiga resolution. Många befarade att det skulle bli ett slags kastsystem i EU, där endast de med vaccinpass skulle få resa och besöka gallerior, teatrar och liknande. Om Källkritikbyrån var en objektiv part, borde den uppmärksamma den totala avsaknaden av rapportering om denna viktiga nyhet i etablissemangspressen, men istället angrep de alltså Nya Tider.

Källkritikbyrån har till sin hjälp en juridikprofessor Gregor Noll som slår in öppna dörrar: ”Resolutionen säger inte att medlemsstaterna inte får utfärda vaccinpass”. Sedan, som i förbifarten, erkänner man att ”Nya tider (sic!) nämner i texten att resolutionerna inte är juridiskt bindande”. Ett sådant argumentationsknep har till och med ett eget namn, ”att konstruera halmgubbar”. Man tillskriver sin motståndare falska åsikter eller egenskaper som man sedan fokuserar på, för att på så vis slippa behöva bemöta de verkliga argumenten.

Även facktidskriften Dagens Medicin formulerade sig på liknande sätt, när det gäller en liknande resolution som handlar om samvetsfrihet vid aborter. Man skriver: ”Redan i den första paragrafen slås fast att ingen ska utsättas för påtryckningar eller diskrimineras för att den vägrar assistera vid eller utföra aborter.” Det är i princip samma språkbruk som Nya Tider använder i Christer Ericsson ledarartikel, och med samma brasklapp om att resolutionen inte är bindande.

Till saken hör att denne Noll (ja, han existerar faktiskt) är en ökänd asylaktivist som uppenbarligen har ett horn i sidan till invandringskritiska medier som Nya Tider, men det ”glömmer” Källkritikbyrån att upplysa om och försöker lura läsarna att han uttalar sig som neutral juridikprofessor.

Det viktigaste är dock att det blev precis så som Christer Ericsson skrev. EU:s Digitala Gröna Certifikat, som föreslogs den 17 mars, ska inte hindra vaccinfria från att resa (se NyT v.12/2021).

– Att vara vaccinerad kommer inte att vara ett krav för att få resa, förtydligade kommissionären Didier Reynders.

– Alla EU-medborgare har en fundamental rätt till rörelsefrihet inom EU och detta gäller oavsett om de är vaccinerade eller inte. Det Digitala Gröna Certifikatet kommer att göra det lättare att nyttja denna rättighet, även genom certifikat från tester och [antikroppar från] genomgången sjukdom, förtydligade han.

Det är förstås oroväckande på vilket sätt det ska bli ”lättare” att resa med EU-certifikatet, men på det stora hela har EU agerat precis enligt Europarådets resolution. Och Källkritikbyrån fick bita i det sura äpplet.

Källkritikbyrån tar även upp Christer Ericssons varning att ”döda och allvarligt skadade finns redan nu listade som följd av vaccinationerna”. Källkritikbyrån påstår att ”Hittills har inte vacciner kunnat knytas till dödsfall”.

Här blandar man bort korten igen. Källkritikbyrån skriver att alla misstänkta biverkningar ska rapporteras, men ”Det gör inte alla dessa fall till faktiska vaccinskador eller biverkningar”. Då har man snävat in begreppen ordentligt, eftersom det tar lång tid att kliniskt bekräfta att dödsfallet verkligen berott på vaccinet och utreda exakt hur, även om det är uppenbart att så skett. Inte ens AstraZenecas vaccin, som konstaterats leda till blodproppar som i tiotals fall i Europa dödat unga friska människor och därför stoppats i flera länder, har hunnit utredas på det sätt som Källkritikbyrån menar skulle behövas. Ofta slås sådana orsakssamband fast först vid skadeståndsprocesser i domstol.

Tittar vi på officiell statistik från VAERS-databasen så fanns det döda redan i december och antalet steg snabbt till hundratals i januari. Exempelvis den 29 januari hade 501 amerikaner fått biverkningen ”död” registrerad efter Covid-vaccinationer. Den 26 mars (senaste uppdatering) fanns enbart i USA inte mindre än 2 249 registrerade fall som misstänkts ha avlidit till följd av Covid-vaccinen. Att påstå att ingen av dessa dött av dessa vaccin, de minst testade och utvärderade i medicinalhistorien, innan utredning gjorts är i bästa fall korkat och i sämsta fall motiverat av en dold agenda.

Vi kan vända på steken. Hur många har bevisats dött av Covid-19? I media skriver man delvis därför ”med” Covid-19, just för att det är svårt att belägga att det var ”av”. Även här finns ett rimlighetsavvägande och till exempel Socialstyrelsens statistik om dödsorsaker anses man ha dött ”av” Covid-19 om sjukdomen ”inledde den kedja av sjukdomshändelser som direkt ledde till döden”. Det vore lämpligt att använda samma kriterium på vaccinerna.

Källkritikbyrån skriver vidare att ”det stämmer inte heller” att tekniken med mRNA-­vaccinerna ”är helt ny och helt oprövad”. Det är sant att vissa experiment med mRNA-vaccin gjorts några år innan Covid-19 upptäcktes, men aldrig tidigare har ett mRNA-vaccin lämnat försöksstadiet. Anledningen var att försöken misslyckades, vilket gör argumentet än mer ihåligt. Här är det viktigt att påpeka att även de vaccin som nu används har fått ett nödgodkännande och fortfarande anses experimentella. Så här skriver till exempel USA:s myndighet National Institute of Health på sin hemsida den 12 januari 2021 om Modernas vaccin:

”Resultat från kliniska studier visar att det vaccin som utreds och som kallas mRNA-1273 [alltså Modernas vaccin] är 94,1 procent effektivt i att förhindra symptom från Covid-19.”

Det ord man använder är ”investigational vaccine”, som vi här översatt med ”vaccin som utreds”, men som i praktiken betyder experimentvaccin. Alla som tar det är alltså de facto försökspersoner.

Det är svårt att på en sida bemöta allt som Källkritikbyrån häver ur sig, men de gör en poäng av att vi i förbifarten nämner det faktum att de nya vaccinerna inte genomgått sedvanliga djurförsök och inte heller testats på särskilt många försökspersoner. Vi kommer att ta upp det närmare i kommande nummer.

Och vilka är egentligen Källkritikbyrån? Vid en närmare granskning är det Metros Viralgranskaren som bytt namn. Vi har tidigare avslöjat Viralgranskaren med att ljuga, bland annat om att FN:s migrationsramverk ”Global Compact” inte skulle vara bindande för de länder som skrev under, och när de hävdade ”Nej, tiggarna styrs inte av kriminella ligor”. Det är förståeligt att de tyckt att det var lika bra att byta namn, men de lurar ändå ingen.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Världen är verkligen upp och ner

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVi som följer nyheter hinner knappt med längre. Det är så mycket och så otroligt märkliga saker som händer varje dag numera. Det som tidigare skulle utgjort en huvudnyhet i tidningen förbigås knappt med en axelryckning numera, när allt mer bisarra saker inträffar runt omkring oss.

Så kan vi ta tillbaka Svenska kyrkan

OPINION: Axel W KarlssonAlternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan den 19 september, bland annat under slagordet ”Ta tillbaka kyrkan!” Det kan behöva en förklaring. Vad är kyrkans stora problem idag, och hur kan kyrkan förändras till det bättre i framtiden? I veckans opinionsartikel förklarar partiets toppkandidat, prästen Axel W Karlsson, hur kyrkan måste förändras – från de politiska sär­intressenas kyrka, till en folkkyrka på kristen och patriotisk grund. ”Det land som ett folk har fått, dess språk och kultur är Guds gåvor till folket som skall vårda det framför allt annat”, skriver Karlsson.

Överdrivna klimatlarm hämmar samhället

KRÖNIKADebattörerna Johanna Mattsson och Juliana Salamone vill lyfta fram klimatet i svensk politik och debatt. Har de levt i en garderob de senaste åren?

Är talibanerna slutet för Afghanistan?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Gå till arkivet

Send this to a friend