Skip to Content

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

Nya Tider fick rätt mot ”fact-checkers”, Vaccinpass blir inte obligatoriskt för resor i EU

PappersupplaganNya Tider v. 14

Nya Tider fick rätt, EU föreslår att vaccinpassen inte ska vara tvingande, precis som Europarådet slog fast i en resolution som vi rapporterade om. Så kallade ”fact-checkers” har angripit Nya Tider och menat att uppgiften inte stämde, eftersom Europarådets resolutioner inte är tvingande – något vi också tog upp i vår ledartext.

Publicerad: 7 april, 2021, 18:49

  • Svenska

Läs även

Så kallade ”fact-checkers” har blivit ett nytt medel för etablissemanget att angripa för dem obekväma sanningar. Med hjälp av betalda desinformatörer försöker man hitta argument som ska ”motbevisa” artiklar i alternativmedia, vilket oftast handlar om att diskreditera och blanda bort korten.

Även i det aktuella fallet anklagar den svenska ”Källkritikbyrån” Nya Tider för att ha fel, men erkänner längre ned i sin egen text att vi faktiskt tar upp exakt den invändning som Källkritik stödjer sig på – att Europarådets resolutioner inte är bindande. Med anledning av utrikesredaktörens ledare i Nya Tider v.6/2021 basunerar man ut ”Nej, Europarådets resolution sätter inte stopp för vaccinpass”, och konstaterar därefter att Nya Tiders artikel ”fått människor att jubla på sociala medier” och ”fått över 16 000 interaktioner på Facebook” på kort tid.

I ledarartikeln berättar utrikesredaktör Christer Ericsson om Europarådets resolution 2361, som slår fast att vaccinationer i medlemsländerna inte får vara obligatoriska (tvingande) och dessutom påbjuder regeringarna att säkerställa att medborgarna informeras om detta. Vidare får ovaccinerade personer inte diskrimineras på något sätt. Hans slutsats är att detta effektivt stoppar planerna som till exempel Danmark har på att låta ”vaccinpass” styra vem som får resa eller besöka vissa platser.

Denna förhoppning i artikeln nyanseras med att Europarådet är frikopplat från EU och dess resolutioner är inte bindande för medlemsländerna. Ericsson understryker dock att medlemsländerna nästa alltid följer resolutionerna och tar Sverige som exempel, som senast i höstas genomförde en lagändring utifrån en resolution från Europarådet.

Nyheten var sprängstoff. Inga andra medier, i alla fall i Sverige, hade vid den tiden oss veterligen publicerat något om denna viktiga resolution. Många befarade att det skulle bli ett slags kastsystem i EU, där endast de med vaccinpass skulle få resa och besöka gallerior, teatrar och liknande. Om Källkritikbyrån var en objektiv part, borde den uppmärksamma den totala avsaknaden av rapportering om denna viktiga nyhet i etablissemangspressen, men istället angrep de alltså Nya Tider.

Källkritikbyrån har till sin hjälp en juridikprofessor Gregor Noll som slår in öppna dörrar: ”Resolutionen säger inte att medlemsstaterna inte får utfärda vaccinpass”. Sedan, som i förbifarten, erkänner man att ”Nya tider (sic!) nämner i texten att resolutionerna inte är juridiskt bindande”. Ett sådant argumentationsknep har till och med ett eget namn, ”att konstruera halmgubbar”. Man tillskriver sin motståndare falska åsikter eller egenskaper som man sedan fokuserar på, för att på så vis slippa behöva bemöta de verkliga argumenten.

Även facktidskriften Dagens Medicin formulerade sig på liknande sätt, när det gäller en liknande resolution som handlar om samvetsfrihet vid aborter. Man skriver: ”Redan i den första paragrafen slås fast att ingen ska utsättas för påtryckningar eller diskrimineras för att den vägrar assistera vid eller utföra aborter.” Det är i princip samma språkbruk som Nya Tider använder i Christer Ericsson ledarartikel, och med samma brasklapp om att resolutionen inte är bindande.

Till saken hör att denne Noll (ja, han existerar faktiskt) är en ökänd asylaktivist som uppenbarligen har ett horn i sidan till invandringskritiska medier som Nya Tider, men det ”glömmer” Källkritikbyrån att upplysa om och försöker lura läsarna att han uttalar sig som neutral juridikprofessor.

Det viktigaste är dock att det blev precis så som Christer Ericsson skrev. EU:s Digitala Gröna Certifikat, som föreslogs den 17 mars, ska inte hindra vaccinfria från att resa (se NyT v.12/2021).

– Att vara vaccinerad kommer inte att vara ett krav för att få resa, förtydligade kommissionären Didier Reynders.

– Alla EU-medborgare har en fundamental rätt till rörelsefrihet inom EU och detta gäller oavsett om de är vaccinerade eller inte. Det Digitala Gröna Certifikatet kommer att göra det lättare att nyttja denna rättighet, även genom certifikat från tester och [antikroppar från] genomgången sjukdom, förtydligade han.

Det är förstås oroväckande på vilket sätt det ska bli ”lättare” att resa med EU-certifikatet, men på det stora hela har EU agerat precis enligt Europarådets resolution. Och Källkritikbyrån fick bita i det sura äpplet.

Källkritikbyrån tar även upp Christer Ericssons varning att ”döda och allvarligt skadade finns redan nu listade som följd av vaccinationerna”. Källkritikbyrån påstår att ”Hittills har inte vacciner kunnat knytas till dödsfall”.

Här blandar man bort korten igen. Källkritikbyrån skriver att alla misstänkta biverkningar ska rapporteras, men ”Det gör inte alla dessa fall till faktiska vaccinskador eller biverkningar”. Då har man snävat in begreppen ordentligt, eftersom det tar lång tid att kliniskt bekräfta att dödsfallet verkligen berott på vaccinet och utreda exakt hur, även om det är uppenbart att så skett. Inte ens AstraZenecas vaccin, som konstaterats leda till blodproppar som i tiotals fall i Europa dödat unga friska människor och därför stoppats i flera länder, har hunnit utredas på det sätt som Källkritikbyrån menar skulle behövas. Ofta slås sådana orsakssamband fast först vid skadeståndsprocesser i domstol.

Tittar vi på officiell statistik från VAERS-databasen så fanns det döda redan i december och antalet steg snabbt till hundratals i januari. Exempelvis den 29 januari hade 501 amerikaner fått biverkningen ”död” registrerad efter Covid-vaccinationer. Den 26 mars (senaste uppdatering) fanns enbart i USA inte mindre än 2 249 registrerade fall som misstänkts ha avlidit till följd av Covid-vaccinen. Att påstå att ingen av dessa dött av dessa vaccin, de minst testade och utvärderade i medicinalhistorien, innan utredning gjorts är i bästa fall korkat och i sämsta fall motiverat av en dold agenda.

Vi kan vända på steken. Hur många har bevisats dött av Covid-19? I media skriver man delvis därför ”med” Covid-19, just för att det är svårt att belägga att det var ”av”. Även här finns ett rimlighetsavvägande och till exempel Socialstyrelsens statistik om dödsorsaker anses man ha dött ”av” Covid-19 om sjukdomen ”inledde den kedja av sjukdomshändelser som direkt ledde till döden”. Det vore lämpligt att använda samma kriterium på vaccinerna.

Källkritikbyrån skriver vidare att ”det stämmer inte heller” att tekniken med mRNA-­vaccinerna ”är helt ny och helt oprövad”. Det är sant att vissa experiment med mRNA-vaccin gjorts några år innan Covid-19 upptäcktes, men aldrig tidigare har ett mRNA-vaccin lämnat försöksstadiet. Anledningen var att försöken misslyckades, vilket gör argumentet än mer ihåligt. Här är det viktigt att påpeka att även de vaccin som nu används har fått ett nödgodkännande och fortfarande anses experimentella. Så här skriver till exempel USA:s myndighet National Institute of Health på sin hemsida den 12 januari 2021 om Modernas vaccin:

”Resultat från kliniska studier visar att det vaccin som utreds och som kallas mRNA-1273 [alltså Modernas vaccin] är 94,1 procent effektivt i att förhindra symptom från Covid-19.”

Det ord man använder är ”investigational vaccine”, som vi här översatt med ”vaccin som utreds”, men som i praktiken betyder experimentvaccin. Alla som tar det är alltså de facto försökspersoner.

Det är svårt att på en sida bemöta allt som Källkritikbyrån häver ur sig, men de gör en poäng av att vi i förbifarten nämner det faktum att de nya vaccinerna inte genomgått sedvanliga djurförsök och inte heller testats på särskilt många försökspersoner. Vi kommer att ta upp det närmare i kommande nummer.

Och vilka är egentligen Källkritikbyrån? Vid en närmare granskning är det Metros Viralgranskaren som bytt namn. Vi har tidigare avslöjat Viralgranskaren med att ljuga, bland annat om att FN:s migrationsramverk ”Global Compact” inte skulle vara bindande för de länder som skrev under, och när de hävdade ”Nej, tiggarna styrs inte av kriminella ligor”. Det är förståeligt att de tyckt att det var lika bra att byta namn, men de lurar ändå ingen.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Motsatta läger

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMotsättningar i samhället har i olika tider gått efter olika skilje­linjer, och det är sällan som båda sidor varit överens om vilka dessa skiljelinjer varit. Idag är uppdelningen mellan vänster och höger meningslös, menar debattören professor Karl-Olov Arnstberg, och tittar i stället på andra förklaringsmodeller. Vad är det som splittrar vårt samhälle, skär genom politiken och till och med sargar våra familjeband?

Jodå, det går utmärkt att ha en helvit redaktion

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMan kan inte ha en helvit redaktion, utropar tidskriften Journalisten på framsidan till sitt senaste nummer. Nya Tider har faktakollat påståendet och kan konstatera att det är fejknyheter – det går visst att ha en helvit redaktion, vilket såväl Nya Tider som Aftonbladet kan intyga – liksom Journalisten själv.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Aborträttens demografiska konsekvens

KRÖNIKAFör en tid sedan var jag på begravning i Överkalix. Min moster, född 1932, hade avlidit som den sista av nio syskon. Hennes föräldrar, som varit mina morföräldrar, byggde sitt hus på en tomt med egen skog och fiskevatten. Hon stannade kvar i föräldrahemmet för att ta hand om de gamla till det jordiska livets slut. Så hon gifte sig aldrig och fick inte heller några barn.

Jakten på ett förlorat folkhem

KRÖNIKANär nya händelser ständigt dyker upp i nyhetsflödena är det lätt att glömma var vi kommer ifrån. När gick saker och ting snett? Och varför? Nittiotalets finanskris var en mycket omvälvande händelse i Sverige som också kom att påverka den politiska riktningen i landet. Snedsteg som lett fram till dagens situation. Folkmusikern Karl Mikael Larson debatterar frågan.

Gretas mardröm

KRÖNIKA

Den rebelliska provinsen

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend