Skip to Content

HUGO CHAVEZ (t.h.) var Venezuelas president från 1999 fram till sin död 2013. Chavez förespråkade ökat samarbete mellan de latinamerikanska länderna och antiimperialism, samtidigt som han förhöll sig mycket kritisk till nyliberalism och USA:s utrikespolitiska hållning gentemot Latinamerika. Den 11 april 2002 avsattes och arresterades Chavez i en militärkupp, där de USA-stödda kuppmakarna omedelbart upplöste parlamentet, högsta domstolen och ogiltigförklarade konstitutionen. När folk fick reda på det skyndade de till palatset Miraflores. Den lojala presidentvakten kunde då utan strid återta palatset. Chavez flögs tillbaka från flottbasen Turiamo där han hållits och var åter vid makten 47 timmar efter kuppen. Chavez meddelade under sommaren 2011 att han drabbats av cancer. Han fick vård på Kuba, där han genomgick flera operationer. Innan han avled på ett militärsjukhus i Caracas anklagade han USA för att gett honom och andra sydamerikanska ledare cancer. Bolivarianska republiken Venezuela, som är landets formella namn, kommer från nationalisten och generalen Simon Bolivar 1783-1830 (t.v. på denna propagandamålning) som befriade Venezuela, Peru, Ecuador och dagens Colombia från det spanska väldet. Propagandamålning: Okänd
UTRIKES

Nya Tider granskar påståenden om Venezuela: Legitimitet och skuldfrågan

PappersupplaganNya Tider v. 11

Nya Tider tittar i denna artikel närmare på Venezuelas ekonomiska historia och varför landet hamnade i kris samt vem och vad som bär skulden. Valoegentligheter och rent fusk har framhållits när västmakterna kal­lar Maduro-administrationen illegitim. De enda som stöder Maduro uppges vara kommunist- eller skurkstater. Vi tittar här närmare på dessa anklagelser och på hur det går till att rösta i Venezuela. Återigen dyker en verklighet upp som är väsensskild från västmedias rapportering.

Publicerad: 12 mars, 2019, 14:28

  • Svenska

Läs även

För den som bara följer västmedia verkar det glasklart att Venezuelas påstått tomma mathyllor och påföljande svält är ”Maduro-regimens” fel. Förra veckan kunde vi visa att detta är flagranta lögner, då hyllorna inte ens är tomma till att börja med. Andra återkommande påståenden är att ”regimens reformer” kastat det en gång rika Venezuela i den nuvarande ekonomiska krisen och att USA:s sanktioner är av välvilja för att tvinga ”diktatorn Maduro” att sluta svälta sitt folk. Ungefär som flygbombningar av Syrien presenterades som lösningen för att tvinga ”djuret Assad”, som Syriens president har kal­lats av sin kollega Donald Trump, att ”sluta gasa sitt eget folk”. I praktiken hjälpte luftanfallen bara de utlandsstödda islamistterroristerna.

– Det är klart att Nicolas Maduro inte är legitim /…/ valet den 20 maj [2018] var mycket bristfälligt, valurnor fullproppades [med röster på Maduro], det var oegentligheter vid rösträkningen, oppositionspartier förbjudna [att deltaga] … och den här regimen har gjort otrolig skada för det venezuelanska folket, sade bland annat Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.

I denna analys ska vi titta närmare på om dessa anklagelser stämmer eller återigen är lögner och propaganda förklädda till nyheter och spelad omtänksamhet för ett folk som de facto lider under svåra förhållanden.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • samuelafugglas

    Om ca 2,5 miljoner väljare tvingats att fly Venezuela och landet är tidvis strömlöst är det president Trumps fel, eller?
    Jag har tidigare haft material om hur boskapsuppfödningen fungerade och att Venezuela var stora exportörer av just animalieprodukter framför allt till England. Vi förstår ingenting! Politiska jämförelser socialism eller ej, kan ju knappast mätta befolkningen.

Sextrakasserar flicka i fyraårsåldern: “Vid Koranen, jag ska knulla dig”

En videofilm från Frankrike där två invandrare trakasserar ett barn i fyraårsåldern med grova sexuella anspelningar sprids sedan några dagar tillbaka i sociala medier.

Finsk krog i Berlin utsätts för vänsterextremistisk hetskampanj

BerlinDen finska ölkrogen Bryggeri Helsinki i Tysklands huvudstad Berlin utsätts sedan början av året för en hat- och hetskampanj från vänsterextremistiska nätverk. Anledningen är att ägaren till krogen är ordförande för en hjälp- och vänförening för finska veteraner som stred som frivilliga under den tyska arméns befäl under andra världskriget. Vänsterextremisterna anklagar den finska hjälporganisationen för nazism, trots att det inte finns något bevis för detta. Framför allt kvinnliga anställda på krogen fruktar nu för sin säkerhet.

Italien går sin egen väg – skriver på stort samarbetsavtal med Kina

Rom Den 23 mars undertecknades ett historiskt avtal mellan Kina och Italien när Kinas president Xi Jinping var på statsbesök. Det är Kinas projekt ”den nya sidenvägen” som nu har fått ett första startskott. Det kinesiska storprojektet har mött kritik från EU-etablissemanget eftersom man nu börjat behandla Kina som man behandlat Ryssland under flera år, som endast ett säkerhetshot. Men precis som i förhållandet till Ryssland väljer nu Italien att gå sin egen väg och vågar alltså gå på tvärs mot bland annat Frankrike och övriga EU-potentater.

Flicka våldtagen och halshuggen av sina bröder

En 12-årig flicka har hittats mördad i Indien. Flickan skall ha gruppvåldtagits av sina bröder och sin farbror innan hon kvävdes och sedan halshöggs och kroppen dumpades.

Macron sätter in soldater mot Gula västarna

FRANKRIKEFrån och med den 23 mars patrullerar soldater i franska städer för att möta den våg av protester som skakat landet sedan november 2018. Beslutet har väckt kritik, och många befarar vad som kan komma att ske om soldater med maskingevär möter arga folkmassor, med tanke på att många redan skadats av polisens gummikulor.

Medicinera eller inte medicinera – det är frågan

HÄLSAPeter Gøtzsche, den obekväme sanningssägaren, visselblåsaren, professorn och specialistläkaren, fortsätter att trampa på ömma tår i den medicinska världen. Hans ibland bergsäkra och ofta kontroversiella påståenden om medicin kan överraska, men hans råd, att alltid själv läsa på och ta reda på fakta om mediciner och behandlingar, är väl värt att begrunda.

Författningsskyddet accepterar att AfD vann i domstol

Det invandringskritiska partiet Alternativ för Tyskland (AfD), som i det tyska Författningsskyddets rapport från slutet av 2018 kallades ”prövningsfall”, klagade hos förvaltningsdomstolen i Köln mot denna beteckning. Domstolen gav partiet rätt, och nyligen meddelade Författningsskyddet att man accepterar domen, som därmed blir prejudicerande.

USA prioriterar om pengar från Nato-projekt i Norge till Mexikomuren

Diverse USA-finansierade militärprojekt i Europa kan komma att strykas, däribland den Norska flygplatsen Rygge mellan Sarpsborg och Moss. 100-tals projekt i Natoländer till ett sammanlagt värde av 12,9 miljarder dollar kan komma att slopas för att frigöra pengar till gränsmuren mot Mexiko.

Gå till arkivet