Skip to Content

HUGO CHAVEZ (t.h.) var Venezuelas president från 1999 fram till sin död 2013. Chavez förespråkade ökat samarbete mellan de latinamerikanska länderna och antiimperialism, samtidigt som han förhöll sig mycket kritisk till nyliberalism och USA:s utrikespolitiska hållning gentemot Latinamerika. Den 11 april 2002 avsattes och arresterades Chavez i en militärkupp, där de USA-stödda kuppmakarna omedelbart upplöste parlamentet, högsta domstolen och ogiltigförklarade konstitutionen. När folk fick reda på det skyndade de till palatset Miraflores. Den lojala presidentvakten kunde då utan strid återta palatset. Chavez flögs tillbaka från flottbasen Turiamo där han hållits och var åter vid makten 47 timmar efter kuppen. Chavez meddelade under sommaren 2011 att han drabbats av cancer. Han fick vård på Kuba, där han genomgick flera operationer. Innan han avled på ett militärsjukhus i Caracas anklagade han USA för att gett honom och andra sydamerikanska ledare cancer. Bolivarianska republiken Venezuela, som är landets formella namn, kommer från nationalisten och generalen Simon Bolivar 1783-1830 (t.v. på denna propagandamålning) som befriade Venezuela, Peru, Ecuador och dagens Colombia från det spanska väldet. Propagandamålning: Okänd
UTRIKES

Nya Tider granskar påståenden om Venezuela: Legitimitet och skuldfrågan

PappersupplaganNya Tider v. 11

Nya Tider tittar i denna artikel närmare på Venezuelas ekonomiska historia och varför landet hamnade i kris samt vem och vad som bär skulden. Valoegentligheter och rent fusk har framhållits när västmakterna kal­lar Maduro-administrationen illegitim. De enda som stöder Maduro uppges vara kommunist- eller skurkstater. Vi tittar här närmare på dessa anklagelser och på hur det går till att rösta i Venezuela. Återigen dyker en verklighet upp som är väsensskild från västmedias rapportering.

Publicerad: 12 mars, 2019, 14:28

  • Svenska

Läs även

För den som bara följer västmedia verkar det glasklart att Venezuelas påstått tomma mathyllor och påföljande svält är ”Maduro-regimens” fel. Förra veckan kunde vi visa att detta är flagranta lögner, då hyllorna inte ens är tomma till att börja med. Andra återkommande påståenden är att ”regimens reformer” kastat det en gång rika Venezuela i den nuvarande ekonomiska krisen och att USA:s sanktioner är av välvilja för att tvinga ”diktatorn Maduro” att sluta svälta sitt folk. Ungefär som flygbombningar av Syrien presenterades som lösningen för att tvinga ”djuret Assad”, som Syriens president har kal­lats av sin kollega Donald Trump, att ”sluta gasa sitt eget folk”. I praktiken hjälpte luftanfallen bara de utlandsstödda islamistterroristerna.

– Det är klart att Nicolas Maduro inte är legitim /…/ valet den 20 maj [2018] var mycket bristfälligt, valurnor fullproppades [med röster på Maduro], det var oegentligheter vid rösträkningen, oppositionspartier förbjudna [att deltaga] … och den här regimen har gjort otrolig skada för det venezuelanska folket, sade bland annat Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.

I denna analys ska vi titta närmare på om dessa anklagelser stämmer eller återigen är lögner och propaganda förklädda till nyheter och spelad omtänksamhet för ett folk som de facto lider under svåra förhållanden.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • samuelafugglas

    Om ca 2,5 miljoner väljare tvingats att fly Venezuela och landet är tidvis strömlöst är det president Trumps fel, eller?
    Jag har tidigare haft material om hur boskapsuppfödningen fungerade och att Venezuela var stora exportörer av just animalieprodukter framför allt till England. Vi förstår ingenting! Politiska jämförelser socialism eller ej, kan ju knappast mätta befolkningen.

Snabbfärja till Rügen startade den 17 september

UTRIKESStena Line fruktade sanktioner och lade ner en traditionsrik färjelinje när USA-senatorer uttalade förbannelser över Nordstream 2 och Sassnitz färjehamn. Svenska Pommern har varit helt avskuret från Sverige och turismen drabbas. Coronanedstängningar och olönsamma spritshoppare blev Stena Lines officiella förklaring och delstatsregeringen i Mecklenburg –Vorpommern rasade mot det svenska rederiet. Istället startade ett tyskt rederi snabbkatameranen Skane Jet till Ystad – under hösten endast på prov.

Knivattack i Paris utanför Charlie Hebdos gamla kontor

UTRIKESFranska medier uppger att ett knivdåd har skett i Paris i förmiddags. Ögonvittnen talar om minst fyra skadade, varav två allvarligt. Enligt uppgift skall det ha rört sig om ett macheteliknande vapen, och offren skall ha huggits i ansiktet och i huvudet.

Västra Kapprovinsen kan vilja bli självständig

UTRIKESFör några veckor sedan släpptes resultaten av en opinionsundersökning som genomfördes i Västra Kapprovinsen av Victory Research – en av Sydafrikas mest respekterade opinionsinstitut. De levererade ett chockresultat. Liksom de senaste skotska opinionsundersökningarna, visade de en liten majoritet för självständighet bland anhängare av Demokratiska alliansen (DA), nu i sin tredje raka mandatperiod som det styrande partiet i Västra Kapprovinsen (Sydafrikas andra åtta provinser styrs av ANC). Partiet kommer att pressas allt hårdare att hålla en folkomröstning om utträde från resten av Sydafrika.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Mobb knivhögg flera hästar i vansinnig attack

UTRIKESEn svart mobb på runt 200 personer anföll och knivskar ett flertal hästar i Sydafrika vid en hästkapplöpningsbana. Den besinningslösa attacken mot hästarna, som ägs av vita sydafrikaner, menas ha sin grund i att en anställd vid ett av stallen fick sparken efter att ha knivhuggit en häst. Flera andra svarta arbetsvägrade då i stöd för den sparkade vilket gjorde att vita arbetare anställdes istället och alla svarta arbetare som arbetsvägrade förlorade inte bara sina jobb utan även socialbidrag de menade sig ha rätt till.

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Europeiska unionens riktlinjer presenteras av ordföranden Ursula von der Leyen

UTRIKESUnder onsdagen klargjorde den förra tyska försvarsministern och numera kommissionens ordförande Ursula von der Leyen unionens riktlinjer i flera viktiga frågor. Dessa åtaganden förpliktigar de 27 medlemsstater till lydnad och följsamhet. De flesta förväntade sig migrationsfrågor som huvudtema, men tyngdpunkten låg på klimatåtaganden.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Gå till arkivet

Send this to a friend