Skip to Content

HUGO CHAVEZ (t.h.) var Venezuelas president från 1999 fram till sin död 2013. Chavez förespråkade ökat samarbete mellan de latinamerikanska länderna och antiimperialism, samtidigt som han förhöll sig mycket kritisk till nyliberalism och USA:s utrikespolitiska hållning gentemot Latinamerika. Den 11 april 2002 avsattes och arresterades Chavez i en militärkupp, där de USA-stödda kuppmakarna omedelbart upplöste parlamentet, högsta domstolen och ogiltigförklarade konstitutionen. När folk fick reda på det skyndade de till palatset Miraflores. Den lojala presidentvakten kunde då utan strid återta palatset. Chavez flögs tillbaka från flottbasen Turiamo där han hållits och var åter vid makten 47 timmar efter kuppen. Chavez meddelade under sommaren 2011 att han drabbats av cancer. Han fick vård på Kuba, där han genomgick flera operationer. Innan han avled på ett militärsjukhus i Caracas anklagade han USA för att gett honom och andra sydamerikanska ledare cancer. Bolivarianska republiken Venezuela, som är landets formella namn, kommer från nationalisten och generalen Simon Bolivar 1783-1830 (t.v. på denna propagandamålning) som befriade Venezuela, Peru, Ecuador och dagens Colombia från det spanska väldet. Propagandamålning: Okänd
UTRIKES

Nya Tider granskar påståenden om Venezuela: Legitimitet och skuldfrågan

PappersupplaganNya Tider v. 11

Nya Tider tittar i denna artikel närmare på Venezuelas ekonomiska historia och varför landet hamnade i kris samt vem och vad som bär skulden. Valoegentligheter och rent fusk har framhållits när västmakterna kal­lar Maduro-administrationen illegitim. De enda som stöder Maduro uppges vara kommunist- eller skurkstater. Vi tittar här närmare på dessa anklagelser och på hur det går till att rösta i Venezuela. Återigen dyker en verklighet upp som är väsensskild från västmedias rapportering.

Publicerad: 12 mars, 2019, 14:28

  • Svenska

Läs även

För den som bara följer västmedia verkar det glasklart att Venezuelas påstått tomma mathyllor och påföljande svält är ”Maduro-regimens” fel. Förra veckan kunde vi visa att detta är flagranta lögner, då hyllorna inte ens är tomma till att börja med. Andra återkommande påståenden är att ”regimens reformer” kastat det en gång rika Venezuela i den nuvarande ekonomiska krisen och att USA:s sanktioner är av välvilja för att tvinga ”diktatorn Maduro” att sluta svälta sitt folk. Ungefär som flygbombningar av Syrien presenterades som lösningen för att tvinga ”djuret Assad”, som Syriens president har kal­lats av sin kollega Donald Trump, att ”sluta gasa sitt eget folk”. I praktiken hjälpte luftanfallen bara de utlandsstödda islamistterroristerna.

– Det är klart att Nicolas Maduro inte är legitim /…/ valet den 20 maj [2018] var mycket bristfälligt, valurnor fullproppades [med röster på Maduro], det var oegentligheter vid rösträkningen, oppositionspartier förbjudna [att deltaga] … och den här regimen har gjort otrolig skada för det venezuelanska folket, sade bland annat Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.

I denna analys ska vi titta närmare på om dessa anklagelser stämmer eller återigen är lögner och propaganda förklädda till nyheter och spelad omtänksamhet för ett folk som de facto lider under svåra förhållanden.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • samuelafugglas

    Om ca 2,5 miljoner väljare tvingats att fly Venezuela och landet är tidvis strömlöst är det president Trumps fel, eller?
    Jag har tidigare haft material om hur boskapsuppfödningen fungerade och att Venezuela var stora exportörer av just animalieprodukter framför allt till England. Vi förstår ingenting! Politiska jämförelser socialism eller ej, kan ju knappast mätta befolkningen.

Liberal EU-ledare häcklad i Budapest

Budapest"Förrädare av Europa!", ropade upprörda ungrare när den liberale EU-ledaren Guy Verhofstadt försökte hålla presskonferens i Budapest med anledning av EU-valet.

EU:s satsning mot ”utländsk valpåverkan” högst selektiv

INRIKESI dessa valtider har EU allt mer lyft fram sin kampanj ”EU vs Disinfo”, vars syfte är att avslöja falska nyheter och valpåverkan från främmande makt. Men bara från Ryssland. Omfattande och pågående påverkan från bland andra USA och Israel tillåts helt öppet.

Fyra MENA-kvinnor i Linköping döms för grov mordbrand

PÅ PLATSDen 9 maj meddelade Linköpings tingsrätt dom i målet mot ”MENA-ligan”, bestående av nio stycken kvinnor från Mellanöstern och Afrika i åldern 19 till 25 år. Domen är ett svårt bakslag för åklagaren, men fyra kvinnor döms i alla fall för grov mordbrand till kännbara fängelsestraff. Rättsprocessen har kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp. Nya Tider var på plats i Linköping.

FPÖ lämnar österrikisk regeringskoalition efter ”skandalvideo”

UTRIKESSamtliga ministrar från Österrikes frihetliga parti, FPÖ, lämnar regeringen i svallvågorna efter ett medialt blåsväder som bröt ut under helgen. Samarbetet med borgerliga ÖVP knakade rejält i fogarna då en hemlig videoinspelning avslöjade hur den nu avgångne vicekanslern och partiledaren Heinz-Christian Strache förhandlat med en ryska med påstådda oligarkkopplingar. Nu frågar sig många vem som ligger bakom den iscensatta videon och vilka följder det får för det stundande EU-valet.

Terrordebatt i riksdagen

RIKSDAGENAdam Marttinen (SD) anklagade i en riksdagsdebatt om terrorism den sittande regeringen för att agera passivt när IS-terrorister återvänder från slagfältet i Syrien och Irak. Han krävde att utländska terrorister ska kunna utvisas på livstid från Sverige. Under debatten ifrågasatte Marttinen också Vänsterpartiets kopplingar till vänsterns terrororganisation AFA, en grupp som han tycker att det borde vara kriminellt att engagera sig i.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

Försvarsberedningens rapport ett paradigmskifte

FÖRSVARETFörsvarsberedningen presenterade sin rapport den 14 maj. Förslagen innebär omfattande organisationsförändringar och målsättningar som definitivt bryter med det tidigare utdömda insatsförsvaret. Detta är de första stegen till att återupprätta invasionsförsvaret. Försvarsberedningen är däremot till skillnad från förra gången oenig och det gäller ett infekterat bråk om skrivningar avseende finansiering där åsikterna går isär vad som gäller.

Patriotisk styrkeuppvisning i Milano

EU-valetFler än 30 000 samlades när Salvinis nya, patriotiska allians samlades i Milano för en kraftmanifestation.

Gå till arkivet

Send this to a friend