Skip to Content

HUGO CHAVEZ (t.h.) var Venezuelas president från 1999 fram till sin död 2013. Chavez förespråkade ökat samarbete mellan de latinamerikanska länderna och antiimperialism, samtidigt som han förhöll sig mycket kritisk till nyliberalism och USA:s utrikespolitiska hållning gentemot Latinamerika. Den 11 april 2002 avsattes och arresterades Chavez i en militärkupp, där de USA-stödda kuppmakarna omedelbart upplöste parlamentet, högsta domstolen och ogiltigförklarade konstitutionen. När folk fick reda på det skyndade de till palatset Miraflores. Den lojala presidentvakten kunde då utan strid återta palatset. Chavez flögs tillbaka från flottbasen Turiamo där han hållits och var åter vid makten 47 timmar efter kuppen. Chavez meddelade under sommaren 2011 att han drabbats av cancer. Han fick vård på Kuba, där han genomgick flera operationer. Innan han avled på ett militärsjukhus i Caracas anklagade han USA för att gett honom och andra sydamerikanska ledare cancer. Bolivarianska republiken Venezuela, som är landets formella namn, kommer från nationalisten och generalen Simon Bolivar 1783-1830 (t.v. på denna propagandamålning) som befriade Venezuela, Peru, Ecuador och dagens Colombia från det spanska väldet. Propagandamålning: Okänd
UTRIKES

Nya Tider granskar påståenden om Venezuela: Legitimitet och skuldfrågan

PappersupplaganNya Tider v. 11

Nya Tider tittar i denna artikel närmare på Venezuelas ekonomiska historia och varför landet hamnade i kris samt vem och vad som bär skulden. Valoegentligheter och rent fusk har framhållits när västmakterna kal­lar Maduro-administrationen illegitim. De enda som stöder Maduro uppges vara kommunist- eller skurkstater. Vi tittar här närmare på dessa anklagelser och på hur det går till att rösta i Venezuela. Återigen dyker en verklighet upp som är väsensskild från västmedias rapportering.

Publicerad: 12 mars, 2019, 14:28

  • Svenska

Läs även

För den som bara följer västmedia verkar det glasklart att Venezuelas påstått tomma mathyllor och påföljande svält är ”Maduro-regimens” fel. Förra veckan kunde vi visa att detta är flagranta lögner, då hyllorna inte ens är tomma till att börja med. Andra återkommande påståenden är att ”regimens reformer” kastat det en gång rika Venezuela i den nuvarande ekonomiska krisen och att USA:s sanktioner är av välvilja för att tvinga ”diktatorn Maduro” att sluta svälta sitt folk. Ungefär som flygbombningar av Syrien presenterades som lösningen för att tvinga ”djuret Assad”, som Syriens president har kal­lats av sin kollega Donald Trump, att ”sluta gasa sitt eget folk”. I praktiken hjälpte luftanfallen bara de utlandsstödda islamistterroristerna.

– Det är klart att Nicolas Maduro inte är legitim /…/ valet den 20 maj [2018] var mycket bristfälligt, valurnor fullproppades [med röster på Maduro], det var oegentligheter vid rösträkningen, oppositionspartier förbjudna [att deltaga] … och den här regimen har gjort otrolig skada för det venezuelanska folket, sade bland annat Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt.

I denna analys ska vi titta närmare på om dessa anklagelser stämmer eller återigen är lögner och propaganda förklädda till nyheter och spelad omtänksamhet för ett folk som de facto lider under svåra förhållanden.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • samuelafugglas

    Om ca 2,5 miljoner väljare tvingats att fly Venezuela och landet är tidvis strömlöst är det president Trumps fel, eller?
    Jag har tidigare haft material om hur boskapsuppfödningen fungerade och att Venezuela var stora exportörer av just animalieprodukter framför allt till England. Vi förstår ingenting! Politiska jämförelser socialism eller ej, kan ju knappast mätta befolkningen.

FBI:s hemliga dokument: Hillary bluffade om Trumps ryss-kopplingar

USATidigare hemliga uppgifter från FBI visar att Demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton i valrörelsen 2016 godkände en plan för att svärta ned rivalen Donald Trump genom att beskylla honom för kontakt med ryska myndigheter. Dåvarande president Barack Obama ska ha känt till denna desinformationskampanj.

Borås: 16-årig pojke skjuten i bröstet med hagelgevär – två jämnåriga invandrare häktade

BROTT & KRIMINALFALLEn 16-årig pojke blev skjuten i bröstet med ett hagelgevär i ett naturområde i utkanten av Borås. Innan dess ska han ha tvingats att ta av sig kläderna och försökt fly genom att hoppa i vattnet. Två jämnåriga ynglingar med bakgrund i Mellanöstern sitter nu häktade för mordförsök.

Nationell minneshögtid i Frankrike till minnet av den mördade läraren

UTRIKESUnder onsdagen hålls en högtidlig minnesceremoni för att hedra den mördade läraren. Samtidigt citeras den franske undervisningsministern Jean-Michel Blanquer, som klargör att den franska yttrandefriheten ger rätt att utan inskränkningar presentera fakta, inklusive karikatyrbilder på företrädare för olika religioner. Denna frihet garanteras i konstitutionen.

Nederländerna föreslår dödshjälp till barn

UTRIKESI ett uppmärksammat förslag som troligtvis blir verklighet kommer barn i åldrarna ett till tolv år att få tillgång till dödshjälp i Nederländerna. Förslaget innefattar att svälta ihjäl barn, vilket menas vara en ”gråzon” kontra att aktivt ta livet av dem eller ge dem palliativ vård.

Man halshuggen i Parisförort, åklagarmyndigheten för terroristärenden utreder

UTRIKESMordet ägde rum ikväll nära en skola i Conflans-Sainte-Honorine. Den huvudmisstänkte sköts och greps av polis.

Krav på folkomröstning i Finland om EU:s skuldpaket – Över 50 000 finländare har tagit frågan till riksdagen

FINLANDI Finland har över 50 000 personer skrivit under ett så kal­lat medborgarinitiativ som kräver att en folkomröstning om EU:s gigantiska skuldpaket ska anordnas. Finland har ett system där alla medborgarinitiativ, som når upp till en gräns om minst 50 000 stödförklaringar, prövas i riksdagen. Det EU-kritiska initiativet fick ihop stödet på rekordtid, bara tre dagar.

Kampanj mot sexhandel – hundratals män ville köpa sex av barn

INRIKESUnder helgen lockades män att registrera sig på en så kallad ”sugardatingsida”, hyrflickvän.se, som utgav sig för att sätta män beredda att betala för intima möten i kontakt med unga snygga tjejer. 808 män lockades av devisen, ”Du är rik och generös. Hon är snygg och sugen”. Hela 16,6 procent av männen sökte specifikt efter minderåriga tjejer under 18 år. Men hela sidan var en anti-sexköpskampanj skapad av organisationerna Realstars och Child10.

Gryningsräder mot högt uppsatta franska politiker för deras hantering av Covid-19

CORONAPå morgonen den 15 oktober utfördes husrannsakningar mot ett antal högt uppsatta politiker och myndighetspersoner, som en del av utredningen av deras hantering av coronasmittan. Samtidigt utlyser Frankrike på nytt nödtillstånd, med anledning av Covid-19, och invånarna i flera stora städer beläggs med nattligt utegångsförbud.

Gå till arkivet

Send this to a friend