Rosa västar. De frivilliga på landets järnvägsstationer som ledsagar migranterna till rätt tåg och ger dem mat och dryck är nästan uteslutande landsmän till de nyanlända. Foto: Nya Tider/RogerSahlström

Nya Tider granskar Refugees Welcome: Det är invandrare som hjälper sina landsmän

På tågstationer runt om i Sverige står organisationen Refugees Welcome i rosa västar och hälsar asylsökarna välkomna. De delar ut mat, bullar och vattenflaskor. Organisationen har fått kritik för att de, trots sin påstådda medmänsklighet, knuffat undan och fräst åt svenska hemlösa som av hunger också lockats till matgrytorna.

De rosa västarna som syns överallt på landets järnvägsstationer, vilka är de och vad är deras uppgift? Nya Tider har varit på plats på Stockholms Central, vilket vi bland annat berättade om i NyT v. 41/2015. Vi gör ett nytt besök och talar med de frivilliga om varför de är där.

”Varför ska vi hjälpa svenskar?”
Nima är en av männen som hjälper till. Bakom honom står två kvinnor klädda i hijab sysselsatta med att duka upp borden för anländande landsmän. Nima är en ung, välklädd man. Vi frågar om han varit engagerad i hjälparbete tidigare.

– Nej, nästan alla är här första gången.

NyT: Men du har aldrig haft någon vilja att hjälpa andra utsatta, till exempel svenska hemlösa?

– Asså mannen, du fattar inte, svarar Nima. De som flyr har det värre än era hemlösa svenskar. Så varför skulle vi hjälpa svenskar?

Inte heller någon annan av männen och kvinnorna med invandrarbakgrund vi talar med på Refugees Welcome har varit engagerade i hjälparbete tidigare. På bänkarna runt organisationens samlingsplats sitter män med guldsmycken, mobiltelefoner och bärbara datorer, och det finns en påtaglig samhörighet mellan dem som anlänt till Stockholm och dem som delar ut buteljerat vatten och serverar måltider. Stämningen är uppsluppen.

Etnisk lojalitet
Att en stor del av hjälparbetarna är asylsökarnas egna landsmän är ingen tillfällighet vid vårt besök. Också Dagens Nyheter skriver den 19 september om hur många unga invandrarkillar som innan bara brukade ”hänga i köpcentrum” plötsligt fått ett samhällsengagemang. En av dem är 18-åriga Hasse Kadem, som berättar i DN att han blir stolt när han tittar ut över alla nyanlända han välkomnat.

Också i Finland är andelen invandrare så hög bland hjälparbetarna att det även noterats av journalister i systemmedia. Muslimer i huvudstadsregionen samarbetar för att hjälpa de nyanlända, skriver YLE den 12 oktober. En av de intervjuade säger att det ”känns naturligt”, vilket också är ett återkommande svar bland de hjälparbetare Nya Tider möter på Stockholms centralstation.

Hjälporganisationer: Var är invandrarna?
Trots den naturliga impulsen att hjälpa sina egna landsmän in i Europa, är det få invandrare som är engagerade i annan välgörenhet. Frälsningsarméns ledare Marie Willermark råkade nyligen i blåsväder eftersom hon efterlyst ett större engagemang från andra än ”ljushyade svenskar” i verksamheten.

Rädda Barnens ungdomsförbund har, trots den höga andelen invandrarungdomar i befolkningen, svårt att engagera dessa i sitt arbete. På sin hemsida uttrycker man det på så sätt att man inte har ”så bra mångfald” och uppmuntrar ”rasifierade” personer att söka sig till organisationen. ”Rasifierade” är ett nyord som uppfunnits av politiskt korrekta individer som vill slippa använda ordet ”ras”, men samtidigt behöver använda det. Ordet sägs beteckna någon som uppfattas tillhöra en icke-europeisk minoritet.

Val efter härkomst
Mönstret att värna den egna etniska gruppen är något som tidigare kunnat ses i invandrares väljarbeteende. I valet 2010 erhöll bidragspartierna (S, V och MP) hela 77 procent av de utomeuropeiska invandrarrösterna. Bara 43 procent av de infödda svenskarna röstade på detta sätt. Nationalekonomer som studerat fenomenet talar om ”gruppröstning”. Medlemmar i en minoritetsgrupp röstar inte alltid på det sätt som är mest ekonomiskt gynnsamt för dem själva, och knappt någonsin på det sätt som är mest gynnsamt för ursprungsbefolkningen. De röstar enligt sitt intresse som grupp. Utlänningar hjälper utlänningar – med svenskarnas skattepengar. Både i vallokalen och på tågstationer.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vem blir ny chef för Wagnergruppen?

Vem blir ny chef för Wagnergruppen?

🟠 UTRIKES Rysslands president Vladimir Putin uppges ha träffat Andrej Trosjev, en av grundarna av Wagnergruppen, förra torsdagen. Den dekorerade krigsveteranen, som är känd under sitt alias ”Sedoi” (Gråhår), sägs ha blivit ombedd att leda frivilliginsatserna i Ukraina

Läs även:

Nu kan du avlyssnas av polisen utan att vara misstänkt för brott

Nu kan du avlyssnas av polisen utan att vara misstänkt för brott

🟠 INRIKES Tack vare en ny lag som gick igenom riksdagen ges polisen kraftigt ökade befogenheter för att avlyssna och övervaka kriminella. Men lagen ger dem även möjlighet att genomföra samma övervakning av anhöriga, arbetsplatser eller grupper – vilket kan inkludera politiska dissidenter. Nu meddelar regeringen att man även vill öka mängden kameror – som ska kunna använda samma sorts ansiktsigenkänning som i diktaturen Kina.

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

Dödligaste 24 timmarna i dödligaste månaden

🟠 INRIKES De 24 timmarna mellan onsdag och torsdag var den hittills dödligaste tidsperioden sett till gängvåld i september månad, som i sin tur är den dödligaste månaden i Sveriges historia. Ett nytt kapitel i det mångkulturella Sverige tar vid, med barn som avrättas, bombdåd mot oskyldiga och politiker som står handfallna.

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

Konstnären Dan Park dömd till fyra månaders fängelse

🟠 INTERVJU: Dan Park om domen, konsten och symbolerna. Den Malmöbaserade gatukonstnären Dan Park, 55, dömdes i Malmö tingsrätt till fyra månaders fängelse för hets mot folkgrupp. Park säger till Nya Tider att han kommer att överklaga domen. Det är även troligt att åklagaren, som hade yrkat på nio månaders fängelse, kommer att begära prövning i högre instans. Samtidigt stäms Dan Park för ytterligare fall av hets mot folkgrupp i Göteborgs tingsrätt. I bägge målen handlar det om att symboler kopplade till nazism gestaltas, exempelvis svastikan, men enligt Park har åklagare medvetet valt att misstolka vad han vill visa med sin konst.

Moské helt förstörd i brand

Moské helt förstörd i brand

🟠 INRIKES Den stora moskén i Årby i Eskilstuna som omgärdats av kontroverser har totalförstörts i en brand som polisen misstänker är anlagd. Enligt räddningstjänst låter man huvudbyggnaden brinna ner och fokuserar på att försöka rädda en tillbyggnad istället.

Nyhetsdygnet

Äntligen – en Malmbergbiografi

🟠 Bokrecension. Bertil Malmberg är ett rätt stort namn inom svensk poesi­. Han kanske står i skuggan av samtida gestalter som Gunnar Ekelöf och Harry Martinson, men han är långtifrån glömd. Malmberg var Akademi­ledamot och en vurmare för sådant som det traditionella Tyskland, vilket gör honom till ett naturligt fokus för mången konservativ litteraturvän. Tack vare en personlig, konstnärlig omprövning i slutet av 1940-talet blev han även accepterad av den svenska modernistiska skolan, samtidigt som han bevarade sin integritet. En ny biografi om Malmberg ger anledning till en närmare titt på mannen, hans liv och hans verk.

Stridsskrift mot modernism och trista hus

🟠 Denna bok är en opinionsbildande skrift, rikt illustrerad, med korta texter och bilder på varje uppslag. Den är skriven av Jerker Söderlind. Han har utbildat sig till arkitekt och journalist, och driver ett företag som sysslar med stadsutveckling. Den här boken innehåller så många glada attacker mot nutida svenskt stadsbyggande att man riktigt ser framför sig hur de som är nedgrävda i modernismens skyttegravar fullständigt måste explodera av raseri. Att boken är skriven så visar hur långt detta arkitekturkrig har gått.

Den poetiske prästen

🟠 Johan Ludvig Runebergs författarskap. Den finlandssvenske skalden Johan Ludvig Runeberg blev redan under sin livstid känd och älskad i både Sverige och Finland för sina diktverk. Han skrev bland annat det episka diktverket Fänrik Ståls sägner, Kung Fjalar som utspelas i Norden under vikingatiden, samt Majsång som sjungs traditionsenligt under Valborgsfirandet. Trots att han var finsk nationalist har hans diktning haft oskattbar betydelse även för den svenska nationalkänslan.

Vad vill World Economic Forum?

🟠 11 exempel på konkreta framtidsplaner för planeten. World Economic Forum (WEF) är en av de mest inflytelserika globalistiska privata organisationerna som finns i världen. De ingår samarbete med FN och skryter öppet med att deras lärjungar ”infiltrerar” världens regeringar. Men vad döljer sig egentligen bakom allt prat om ”hållbarhet”, ”resiliens” och ”Den stora återställningen”? Nya Tider listar elva av de mest förryckta idéer som WEF verkar för.

Apostlarnas apostel i legendens värld

🟠 HISTORIA Under 1200-talet skrev ärkebiskopen av Genua, Jacobus de Voragine, Gyllene legender, som är en samling av berättelser om olika bibliska personer och helgon. Ett av de helgon han skrev om var Maria Magdalena. Hans berättelse om henne präglade inte bara den medeltida synen på henne utan även hur hon kom att avbildas i konsten.

Inblickar i den tidiga kristendomen

🟠 HISTORIA Nya testamentets kanon utgörs av 27 skrifter: fyra evangelier, Uppenbarelseboken samt brev. Denna kanon sammanställdes under 300-talet, men dessa 27 skrifter är inte de enda kristna skrifter som finns. Ett mycket stort antal evangelier, böcker, sånger och apokalypser skrevs under 100-300-talen och några enstaka skrifter kom även till långt senare. Dessa kom inte med i Bibeln utan utgör Nya testamentets apokryfer. Även om dessa skrifter inte är kanon har de varit betydande och ger intressanta inblickar i den tidiga kristendomen.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.