Rosa västar. De frivilliga på landets järnvägsstationer som ledsagar migranterna till rätt tåg och ger dem mat och dryck är nästan uteslutande landsmän till de nyanlända. Foto: Nya Tider/RogerSahlström

Nya Tider granskar Refugees Welcome: Det är invandrare som hjälper sina landsmän

På tågstationer runt om i Sverige står organisationen Refugees Welcome i rosa västar och hälsar asylsökarna välkomna. De delar ut mat, bullar och vattenflaskor. Organisationen har fått kritik för att de, trots sin påstådda medmänsklighet, knuffat undan och fräst åt svenska hemlösa som av hunger också lockats till matgrytorna.

De rosa västarna som syns överallt på landets järnvägsstationer, vilka är de och vad är deras uppgift? Nya Tider har varit på plats på Stockholms Central, vilket vi bland annat berättade om i NyT v. 41/2015. Vi gör ett nytt besök och talar med de frivilliga om varför de är där.

”Varför ska vi hjälpa svenskar?”
Nima är en av männen som hjälper till. Bakom honom står två kvinnor klädda i hijab sysselsatta med att duka upp borden för anländande landsmän. Nima är en ung, välklädd man. Vi frågar om han varit engagerad i hjälparbete tidigare.

– Nej, nästan alla är här första gången.

NyT: Men du har aldrig haft någon vilja att hjälpa andra utsatta, till exempel svenska hemlösa?

– Asså mannen, du fattar inte, svarar Nima. De som flyr har det värre än era hemlösa svenskar. Så varför skulle vi hjälpa svenskar?

Inte heller någon annan av männen och kvinnorna med invandrarbakgrund vi talar med på Refugees Welcome har varit engagerade i hjälparbete tidigare. På bänkarna runt organisationens samlingsplats sitter män med guldsmycken, mobiltelefoner och bärbara datorer, och det finns en påtaglig samhörighet mellan dem som anlänt till Stockholm och dem som delar ut buteljerat vatten och serverar måltider. Stämningen är uppsluppen.

Etnisk lojalitet
Att en stor del av hjälparbetarna är asylsökarnas egna landsmän är ingen tillfällighet vid vårt besök. Också Dagens Nyheter skriver den 19 september om hur många unga invandrarkillar som innan bara brukade ”hänga i köpcentrum” plötsligt fått ett samhällsengagemang. En av dem är 18-åriga Hasse Kadem, som berättar i DN att han blir stolt när han tittar ut över alla nyanlända han välkomnat.

Också i Finland är andelen invandrare så hög bland hjälparbetarna att det även noterats av journalister i systemmedia. Muslimer i huvudstadsregionen samarbetar för att hjälpa de nyanlända, skriver YLE den 12 oktober. En av de intervjuade säger att det ”känns naturligt”, vilket också är ett återkommande svar bland de hjälparbetare Nya Tider möter på Stockholms centralstation.

Hjälporganisationer: Var är invandrarna?
Trots den naturliga impulsen att hjälpa sina egna landsmän in i Europa, är det få invandrare som är engagerade i annan välgörenhet. Frälsningsarméns ledare Marie Willermark råkade nyligen i blåsväder eftersom hon efterlyst ett större engagemang från andra än ”ljushyade svenskar” i verksamheten.

Rädda Barnens ungdomsförbund har, trots den höga andelen invandrarungdomar i befolkningen, svårt att engagera dessa i sitt arbete. På sin hemsida uttrycker man det på så sätt att man inte har ”så bra mångfald” och uppmuntrar ”rasifierade” personer att söka sig till organisationen. ”Rasifierade” är ett nyord som uppfunnits av politiskt korrekta individer som vill slippa använda ordet ”ras”, men samtidigt behöver använda det. Ordet sägs beteckna någon som uppfattas tillhöra en icke-europeisk minoritet.

Val efter härkomst
Mönstret att värna den egna etniska gruppen är något som tidigare kunnat ses i invandrares väljarbeteende. I valet 2010 erhöll bidragspartierna (S, V och MP) hela 77 procent av de utomeuropeiska invandrarrösterna. Bara 43 procent av de infödda svenskarna röstade på detta sätt. Nationalekonomer som studerat fenomenet talar om ”gruppröstning”. Medlemmar i en minoritetsgrupp röstar inte alltid på det sätt som är mest ekonomiskt gynnsamt för dem själva, och knappt någonsin på det sätt som är mest gynnsamt för ursprungsbefolkningen. De röstar enligt sitt intresse som grupp. Utlänningar hjälper utlänningar – med svenskarnas skattepengar. Både i vallokalen och på tågstationer.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Vinklat från första minuten: Media efter mordförsöket på Trump

Vinklat från första minuten: Media efter mordförsöket på Trump

🟠 – ”Ramlade och fick föras bort”; ”skrämd av höga ljud”; ”tal avbröts efter smällar” Efter att Donald Trump utsatts för ett mordförsök i direktsändning försökte vänsterliberala medier förminska händelsen genom kreativ rubriksättning ända tills läsare och tittare började reagera. Agerandet pekas nu ut som propagandistiskt och vinklat, men fortsätter likväl.

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

Mordförsök mot Trump – sköts under tal

🟠 UTRIKES Ett mordförsök mot Donald Trump genomfördes under ett tal i Pennsylvania under lördagen. Trump skadades lindrigt medan en oskyldig åhörare dödades och en annan skadades innan skytten, som identifierats som en 20-åring, kunde oskadliggöras med ett dödande skott avfyrat av en krypskytt.

Läs även:

60 procent av misshandel bland ungdomar utförs av invandrare

60 procent av misshandel bland ungdomar utförs av invandrare

🟠 INRIKES Misshandel bland ungdomar är ett utbrett och allvarligt problem i Sverige, något som Brottsförebyggande rådet (Brå) därför anser behöver uppmärksamhet. Man har därför släppt en rapport i ämnet som visar på en stark överrepresentation för invandrad brottslighet även här. Utsatthet för misshandel kan få omfattande och långvariga konsekvenser för de drabbade. Även för ungdomar som utsätter andra för misshandel kan sådant brottsligt beteende ge betydande mentala och psykosociala problem enligt forskningsresultat som Brå stödjer sig på. Allt enligt den svenska doktrinen att det är mer synd om gärningsmannen än om offret.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Sanna hjältar är det ofta tyst om

🟠 BOKRECENSION Som sommarläsning kan det vara lämpligt att planera en läsning av mindre kända delar av Sveriges militärhistoria. Militärhistorikern Leif Björkman tar upp händelser och fakta som många helst skulle vilja glömma eller gömma. Obekväma sanningar kan också vara till lärdom för framtiden. En annan aspekt i denna bok är benämningen hjälte. I dagens media tillskrives hjältetitlar för nästan minimala och självklara medmänskliga insatser. I denna bok handlar det om två riktiga hjältar, två svenska officerare som genomgått sovjetisk fångenskap och i tystnad fick återvända till Sverige.

Bob Dylans syn på världen, sedd genom låttexter

🟠 BOKRECENSION Stjärnorna är också fans. Även de tittar upp mot sin stjärna och drömmer. Så här på ålderns höst (han fyller 83 i år) har Bob Dylan skrivit sin tackbok till några av de som inspirerade honom till att bli vår tids störste låtskrivare. Bob Dylans betydelse för modern kultur går knappast att överskatta, han har beskrivits som ”den som gav popmusiken en hjärna”. Förutom otaliga skivor har han även givit ut en del böcker. Denna den senaste är, precis som självbiografin Chronicles, Volume one (2004) skriven i en fri och associativ stil genom vilken Dylan ofta ger fritt spelrum åt sin fantasi.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.