Skip to Content

Per Björklund i Kenyas huvudstad Nairobi. Foto: Nya Tider
KRÖNIKA

Nya Tider i Östafrika

PappersupplaganNya Tider v. 47

Nya Tiders journalist Per Björklund befinner sig nu i Nairobi, där han kommer att titta närmare på frågor som berör svenska intressen. Reportagen kommer att handla om migration, bistånd och miljö, men också om historiska händelser och platser med svensk anknytning. Här berättar han lite om planerna och om livet i Kenya.

Publicerad: 22 november, 2018, 18:29

 • Svenska

Läs även

Mängder av människor tar sig över Medelhavet för att försöka få ett bättre liv i Europa, jag har gjort tvärtom. Anledningen är att Europa inte längre är det Europa jag växte upp i. Kenya, som är en gammal brittisk koloni, har bevarat mycket av det som jag uppskattade i det gamla Europa. Jag kunde ju valt att omgruppera till ett centraleuropeiskt land med kompetent ledning, men skall man ändå flytta är det lika bra att göra det rejält, och ur ett journalistiskt perspektiv finns det mycket att skriva om här.

Östafrika och Sverige har en hel del gemensamma beröringspunkter som jag kommer att skriva om. Här i Nairobi fanns vid 1900-talets början ett svenskt företag i kaffebranschen, och det är också här som Nobelpriskandidaten Karen Blixen drev en kaffefarm med sin make Bror von Blixen-Finecke.

Kenya och andra länder i regionen har länge varit mottagarländer för svenskt bistånd. Hur framgångsrikt det har varit skall bli intressant att titta närmare på. En rad rapporter talar om kraftigt negativa följder för lokalbefolkningen och det lokala näringslivet till följd av svenska biståndsprojekt.

I Kenya finns också världens största flyktingläger, Dadaab, som kenyanska myndigheter länge velat stänga, men till följd av internationella påtryckningar har man låtit det vara kvar. Kenya fungerar som ett logistiskt nav för en del av migrationen till Sverige, det är på ambassaden här som påstått anhöriga till somaliska migranter får sina uppehållstillstånd utfärdade.

I den återvandring av somalier som nu sker, visserligen i liten skala, är Kenya också viktigt – många av dem tar sig inte längre än hit. Här i Nairobi finns nämligen en stor somalisk enklav. Genom mutor har man tagit över en hel stadsdel i Nairobi.

Det finns också en del geopolitiska aspekter på regionens framtid som är intressanta att förstå även när det gäller Sveriges situation. Kina avancerar i regionen och många kenyaner är nu oroliga för att landet är på väg att säljas ut till Kina.

Enligt uppgift kontrollerar Kina redan nu huvuddelen av Kenyas mineraltillgångar och har gjort stora investeringar i bland annat Mombasas hamn. Huruvida detta är av godo för vanliga kenyaner är tveksamt, mycket av arbetskraften kommer nämligen från Kina och arbetsförhållandena för de kenyaner som får arbete sägs vara dåliga. Detta kan vara värt att ha i åtanke även för Sveriges del, med tanke på att till exempel Volvo nu blivit kinesiskt.

I grannlandet Etiopien finns det också en del intressanta svenskkopplingar. Det var här den svenska journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson arresterades 2011 för samröre med terrorister. Det finns också en rad historiska kopplingar till Sverige, till exempel berättelsen om hur Carl Gustaf von Rosen grundade det etiopiska flygvapnet.

Ett annat skäl att besöka dessa länder är folkbildning – den bild människor här har av Sverige stämmer inte längre med verkligheten. Att sprida upplysning om hur det egentligen är att komma som migrant till Sverige nu är en humanitär insats, både för svenskar och för afrikaner. Mycket talar också för att olika ”hjälporganisationer” medvetet sprider falsk information om hur bra det är i Europa, något jag vill dokumentera och rapportera om.

Per Björklund

[email protected]

Om alla som besöker Nya Tider denna månad stödde verksamheten med 10 kronor skulle vi kunna ge ut en dagstidning. Swisha till 123 037 97 35.

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • john ponzer

  Bra, ska bli intressant att följa – med en förhoppningsvis âterkommande rapportering. Angeläget.

 • Monty Putin

  För mig är det fullständigt ointressant vad de gör i Afrika. Hade varit tacksam om min prenumerationsavgift gick till reportage om till vilka vettiga länder man bör flytta. Har funderat på Kroatien på grund av klimatet eller till Österbotten beroende på svenskbygderna. Sådana reportage och goda råd välkomnas.

 • RollingHand

  Redan när jag tillbringade tid på Universitet och Högskola (65-70) så var det ett evigt tjatande från vänsterfolket om stöd, hjälp och insamlingar till Tanzania.
  Tycks inte ha blivit bättre i landet på 50 år…
  Så varför spilla mer på dem?

 • xostream

  Hejsan
  ROLIGT ATT KOM I NER TILL KENYA; SOM DU NÄMNDE SIST VI TRÄFFADES I GAMLESTAN
  SKALL BLI INTRESSANT ATT FÖLJA DINA ARTIKLAR

  PIERRES KOMPIS “kina”

 • xostream

  Kina är intresserade av att tjäna pengar vilket kan leda till ett uppsving i kenya
  När jag var i Kenya för 4 år sedan så såg jg en väldig potential i att göra olika saker
  men jag förstod också att detta kan leda till inhemska problem (korruption).
  Jag hoppas att du och din fru har det trevligt i Kenya (frid över Pierre, saknar honom).

Raseri i SVT när näringslivstopp säger som det är

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETLeif Östling, Scanias tidigare vd, gjorde några träffande observationer om Sverige i en intervju med SwebbTV, vilket fick SVT att gå i taket och börja yra om ”vit makt”. Det är tydligt att ju fler som vågar påtala det mångkulturella misslyckandet, desto mer urskillningslöst slår makthavarna ifrån sig.

Vems är landet du bor i?

DEBATTKriminella invandrargäng har tagit kontrollen i många förorter i Sverige och polisen står handfallen. Veckans debattör, rektor emeritus Henrik Paetau, menar att det nu behövs krafttag för att återställa ordningen i det svenska samhället.

Plastskatt – ett slag i luften

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSnart kommer en vanlig bärkasse att kosta uppåt sju kronor. Räddar det miljön? Knappast. Det enda som händer är väl att det blir jobbigt för sopåkarna när soporna ligger i papperspåsar i stället. Det handlar återigen om symbolpolitik och att krama ut ännu mer skatt, i detta fall beräknat 2,1 miljarder kronor per år, till det havererade samhällsexperimentet.

Att tala folket tillrätta

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGDet så kal­la­de demokratiprojektet #Sverigepratar är ett elitens projekt för att tala om för landets medborgare vad de ska tycka och hur de ska rösta i kommande val, då eliten blivit rädd för att alltför många kan komma att rösta ”fel”. Det är inte ett möte mellan företrädare för olika politiska åsikter utan ett möte mellan vanmakt och makt, initierat av makten och på maktens villkor.

Up the RA!

KRÖNIKAJa, det här var väl en märklig rubrik att finna i en tidning? Och vad betyder det egentligen? ”Up the RA” är typiskt iriskt fonetiskt (ap'terah) och inget mindre än ett krigsrop, ett slagord som i flera decennier har ekat längs med militanta likaledes folkliga marscher i Nordirland, och i detta virrvarr av bokstäver finner vi initialerna till Republican Army (Republikanska Armén).

”Det är våldet, idiot!”

KRÖNIKAMångkulturen i Sverige går in på sitt fyrtiofemte år, sedan detta lanserades på 1960-talet i bland annat debattartiklar i DN. Landet befinner sig i ett slags undantagstillstånd; de jure sedan nationen avskaffades formellt med ”EU-inträdet” 1995; de facto sedan störtfloden av objudna gäster 2015 – allra senast.

Åsiktskorridoren vänder blad

OPINION: JAN TULLBERGDet är något löjligt med att diskutera åsiktskorridoren när alla debattörer är innanför och de riktiga dissidenterna är uteslutna. Vi har både legal censur i Sverige, hets mot folkgrupp, och inofficiell censur, men för att bevara harmonin i åsiktskorridoren blundar de som ser det. För de blinda är dagens censur lika osynlig som den kommunistiska censuren var för gårdagens kommunister.

Att sätta bocken till trädgårdsmästare

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNär privatpersoner ska klaga på om de blivit orättvist behandlade i media kan de vända sig till tidningsbranschens egen pressombudsman. Den som basar över verksamheten är dock ingen mindre än Robert Aschberg, ökänd för att trampa på personlig integritet och hänga ut enskilda medborgare. Nu ska han bli chef för ett nytt och mera omfattande medieetiskt system.

Gå till arkivet

Send this to a friend