Skip to Content

Per Björklund i Kenyas huvudstad Nairobi. Foto: Nya Tider
KRÖNIKA

Nya Tider i Östafrika

PappersupplaganNya Tider v. 47

Nya Tiders journalist Per Björklund befinner sig nu i Nairobi, där han kommer att titta närmare på frågor som berör svenska intressen. Reportagen kommer att handla om migration, bistånd och miljö, men också om historiska händelser och platser med svensk anknytning. Här berättar han lite om planerna och om livet i Kenya.

Publicerad: 22 november, 2018, 18:29

 • Svenska

Läs även

Mängder av människor tar sig över Medelhavet för att försöka få ett bättre liv i Europa, jag har gjort tvärtom. Anledningen är att Europa inte längre är det Europa jag växte upp i. Kenya, som är en gammal brittisk koloni, har bevarat mycket av det som jag uppskattade i det gamla Europa. Jag kunde ju valt att omgruppera till ett centraleuropeiskt land med kompetent ledning, men skall man ändå flytta är det lika bra att göra det rejält, och ur ett journalistiskt perspektiv finns det mycket att skriva om här.

Östafrika och Sverige har en hel del gemensamma beröringspunkter som jag kommer att skriva om. Här i Nairobi fanns vid 1900-talets början ett svenskt företag i kaffebranschen, och det är också här som Nobelpriskandidaten Karen Blixen drev en kaffefarm med sin make Bror von Blixen-Finecke.

Kenya och andra länder i regionen har länge varit mottagarländer för svenskt bistånd. Hur framgångsrikt det har varit skall bli intressant att titta närmare på. En rad rapporter talar om kraftigt negativa följder för lokalbefolkningen och det lokala näringslivet till följd av svenska biståndsprojekt.

I Kenya finns också världens största flyktingläger, Dadaab, som kenyanska myndigheter länge velat stänga, men till följd av internationella påtryckningar har man låtit det vara kvar. Kenya fungerar som ett logistiskt nav för en del av migrationen till Sverige, det är på ambassaden här som påstått anhöriga till somaliska migranter får sina uppehållstillstånd utfärdade.

I den återvandring av somalier som nu sker, visserligen i liten skala, är Kenya också viktigt – många av dem tar sig inte längre än hit. Här i Nairobi finns nämligen en stor somalisk enklav. Genom mutor har man tagit över en hel stadsdel i Nairobi.

Det finns också en del geopolitiska aspekter på regionens framtid som är intressanta att förstå även när det gäller Sveriges situation. Kina avancerar i regionen och många kenyaner är nu oroliga för att landet är på väg att säljas ut till Kina.

Enligt uppgift kontrollerar Kina redan nu huvuddelen av Kenyas mineraltillgångar och har gjort stora investeringar i bland annat Mombasas hamn. Huruvida detta är av godo för vanliga kenyaner är tveksamt, mycket av arbetskraften kommer nämligen från Kina och arbetsförhållandena för de kenyaner som får arbete sägs vara dåliga. Detta kan vara värt att ha i åtanke även för Sveriges del, med tanke på att till exempel Volvo nu blivit kinesiskt.

I grannlandet Etiopien finns det också en del intressanta svenskkopplingar. Det var här den svenska journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson arresterades 2011 för samröre med terrorister. Det finns också en rad historiska kopplingar till Sverige, till exempel berättelsen om hur Carl Gustaf von Rosen grundade det etiopiska flygvapnet.

Ett annat skäl att besöka dessa länder är folkbildning – den bild människor här har av Sverige stämmer inte längre med verkligheten. Att sprida upplysning om hur det egentligen är att komma som migrant till Sverige nu är en humanitär insats, både för svenskar och för afrikaner. Mycket talar också för att olika ”hjälporganisationer” medvetet sprider falsk information om hur bra det är i Europa, något jag vill dokumentera och rapportera om.

Per Björklund

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • john ponzer

  Bra, ska bli intressant att följa – med en förhoppningsvis âterkommande rapportering. Angeläget.

 • Monty Putin

  För mig är det fullständigt ointressant vad de gör i Afrika. Hade varit tacksam om min prenumerationsavgift gick till reportage om till vilka vettiga länder man bör flytta. Har funderat på Kroatien på grund av klimatet eller till Österbotten beroende på svenskbygderna. Sådana reportage och goda råd välkomnas.

 • RollingHand

  Redan när jag tillbringade tid på Universitet och Högskola (65-70) så var det ett evigt tjatande från vänsterfolket om stöd, hjälp och insamlingar till Tanzania.
  Tycks inte ha blivit bättre i landet på 50 år…
  Så varför spilla mer på dem?

 • xostream

  Hejsan
  ROLIGT ATT KOM I NER TILL KENYA; SOM DU NÄMNDE SIST VI TRÄFFADES I GAMLESTAN
  SKALL BLI INTRESSANT ATT FÖLJA DINA ARTIKLAR

  PIERRES KOMPIS “kina”

 • xostream

  Kina är intresserade av att tjäna pengar vilket kan leda till ett uppsving i kenya
  När jag var i Kenya för 4 år sedan så såg jg en väldig potential i att göra olika saker
  men jag förstod också att detta kan leda till inhemska problem (korruption).
  Jag hoppas att du och din fru har det trevligt i Kenya (frid över Pierre, saknar honom).

Jag har blivit grovt kriminell

OPINION

IS-terroristerna, och vad gör vi med dem?

När man ser reportagen om IS härjningar, mördande och otroliga grymhet, förstår man att något är allvarligt fel. Men nu börjar vi förstå hur det ligger till med rekryteringen till denna terrororganisation. Det är i stor utsträckning redan gravt kriminella som sökt sig till kalifatet med syftet att bli något större, en upphöjd krigare.

Att vara lojal mot sin förtryckare

OPINION: KATERINA JANOUCHIdén att den nuvarande samhällsmodellen är den bästa sitter djupt rotad hos 80 procent av den svenska befolkningen – i alla fall sett till hur de röstade i det senaste riksdagsvalet. Kanske lägger de även handen på varma plattor gång efter annan i tron att de inte bränner sig nästa gång? Självbilden verkar svårast att rubba och hjärntvätten som svensken har översköljts med sedan barnsben sitter stenhårt, skriver Katerina Janouch, författare och debattör.

Systemmedias indoktrinering

KRÖNIKAVad är de bakomliggande orsakerna till att etablerade medier ägnar sig åt ”fake news” ofta på ett likriktat och enögt sätt? Det spekuleras ibland om bakomliggande konspirationer, men sanningen är både enklare och mer komplicerad än så.

När inte ens Volvo-chefen kan hålla tyst längre …

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETGöteborg är för otryggt, menar Volvos vd Håkan Samuelsson, och det gör det svårt att rekrytera utländska experter. Nu hotar mångkulturen alltså hela Västsveriges födkrok, men fortfarande får man höra bortförklaringar som att ”Samuelsson borde läsa på” och trams som ”fler vuxna förebilder”.

Sverige har inte råd med allas lika värde

KRÖNIKARegeringen och dess stödpartier gör sitt bästa för att förtränga verklighetens bokslut. Det hjälper inte att dra till med floskeln om allas lika värde i sammanhang där det inte har någon som helst relevans. En annan propagandistisk dimridå är målsättningen att inte ställa grupp mot grupp. Hur kan man fatta beslut om prioriteringar i samhället och budgeten utan att just ställa grupp mot grupp? Tänk om våra förtroendevalda beslutsfattare kunde införa så mycket ärlighet i debatten att de slutade tala fikonspråk.

Vi har seglat över kanten

OPINION

Vänsterliberal kollaps i EU-valet

KRÖNIKAEn fartblind, vänsterliberal elit fortsatte att ånga på om mer överstatlighet, EU-skatter och jordens klimatundergång. Men väljarna tycks inte helt imponerade, Liberalerna överlevde valet med nöd och näppe och frågan är om vi kan förvänta oss liberal självkritik eller liberal självutplåning framöver.

Gå till arkivet

Send this to a friend