Skip to Content

Bechir Rabani uppmanar svenskar att sluta ta avstånd från och bekämpa varandra och istället kämpa tillsammans för ett bättre samhälle. Foto: Nya Tider
INTERVJU

Nya Tider i samtal med Bechir Rabani: ”Vårt tjafs sinsemellan kommer bli vår undergång”

Bechir Rabani uppmanar till enighet och säger att det viktigaste man kan göra är att hålla ihop om man anser att Sverige är på fel väg. Palestinsk/svenske Bechir Rabani väckte liv i en debatt om etisk journalistik när han knackade på hos Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för två månader sedan. Nya Tider har talat med Bechir om uppmärksamheten, att Expressen ringt hans arbets­givare och hans senaste projekt.

Publicerad: 28 maj, 2017, 15:46

  • Svenska

Läs även

Aktionen där medborgarjournalisten Bechir Rabani tillsammans med en kameraman knackade på hemma hos Thomas Mattsson och reportern Diamant Salihu fick omfattande uppmärksamhet. Bechir och dessutom Nya Tiders Sanna Hill, som hade följt med för att fota vad som hände, blev föremål för massmedias drev i två månaders tid. Videon diskuterades även i SVT:s Opinion Live. Bechir Rabani menar att all uppmärksamhet, trots epitet och regelrätta lögner, har varit positiv.

– Debatten kom upp till ytan och det behövdes. Folk såg snabbt att det inte handlade om någon ”hatvideo”. Jag hotade ingen och det var så klart inte heller min avsikt att ”tysta någon”, som jag beskyllts för. Tvärtom ville jag att Mattsson skulle få förklara sig för svenska folket, berätta hur han ser på pressetik. I det stora hela så vann folket. David mot Goliat fick ett lyckligt slut. Folket har börjat vakna och det känns mer och mer för varje dag. I slutändan är det folket som har makten och det är folket, inte någon självvald elit, som ska styra hur landet ska formas. Det gäller bara att folket förstår detta, säger Bechir.

Bechir brinner för att svenskarna ska ena sig istället för att vara splittrade och ta avstånd från varandra av rädsla för att massmedia ska stämpla dem som ”rasister” eller liknande epitet. I dag tar alla avstånd från alla, menar han, även om han nu ser en trend där det har blivit något positivt och beundransvärt att stå upp för varandra och för det man tycker. Avståndstaganden ser man överallt, menar Bechir. Det är partier som tar avstånd, en privatperson tar avstånd från en annan. Vi blir så upptagna med att övertyga massmedia och omvärlden vad vi inte är att vi helt tappar fokus på det viktiga: att göra Sverige och andra nationer trygga igen.

– Jag vill leva i ett samhälle där alla kan sitta bredvid varandra på ett fik och stå för sina åsikter, men samtidigt vara öppna för samtal och kunna prata med varandra utan rädsla för att stämplas eller stigmatiseras. Så utvecklas vi. Det är exakt detta som vi måste tillbaka till. Inte att ta avstånd från varandra för att vi inte tycker identiskt om allt. Tiden rinner ut och Sverige kommer att krossas från insidan. Vårt tjafs gör halva jobbet åt makteliten.

Bechirs föräldrar kommer ursprungligen från Palestina, men flydde till Syrien. Nu ser Bechir hur samma politiker som bombade hans folks länder försöker få det en gång så trygga Sverige att gå samma öde till mötes. Det är politiker med en global agenda att tjäna så mycket pengar som möjligt på att ”söndra och härska”, och Bechir hade gärna sett att svenskarna skulle kämpa för sitt land på samma sätt som många av hans folkfränder kämpar för sina.

Hur har Bechir då blivit bemött efter att Expressen hängde ut honom med namn och bild och kallade hans video för ”hatvideo”? Bechir säger att responsen har varit överväldigande. Folk har hört av sig, lyckliga att någon äntligen vågade stå upp mot systemmedia.
– Det visar vilket behov svenskarna har av lite hederligt mod. Att visa att det faktiskt inte är så farligt att göra det rätta.

Expressen försökte göra livet surt för Bechir genom att ringa till hans arbetsgivare för att förklara att Bechir har ”fel värdegrund”. Bechirs arbetsplats var ett boende för nyanlända migranter, vilket Expressen försökte använda mot honom.
– Jag fick betald ledighet i en månad och ännu har inget slutgiltigt beslut fattats, men jag har alltid skött jobbet utmärkt och är mer än populär hos de jag arbetar med. Om jag skulle sparkas för videon jag spelade in skulle det bli många upprörda känslor på arbetsplatsen, säger Bechir.

Bechir arbetar i skrivande stund med filminspelningar med svenska kvinnor som har råkat ut för det mångkulturella Sveriges baksidor. I en av videorna talar en ung kvinna ut om den gruppvåldtäkt hon råkade ut för när hon var 16. Eftersom det var invandrare som våldtog henne vågade hon inte peka ut dem av rädsla för att bli stämplad som rasist.


– Skammen och rädslan som media och alla ”antirasister” och politiker försöker pådyvla svenska kvinnor är förödande. Kvinnor vågar inte kritisera det ”nya samhället” av rädsla för att bli stämplade och stigmatiserade, säger Bechir, som för ett år sedan skapade Facebook-gruppen White Girls Also Matter, som snart har 10 000 medlemmar, varav många aktiva.

– Mitt råd till er alla är att visa att svenskarna inte är ett fegt folk. Sluta lägga all energi på att ta avstånd från varandra, så kan vi snart skapa en bättre tillvaro för oss alla.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Svenskarnas EU-motstånd ökar – för tredje mätningen i rad

INRIKESMotståndet mot Europeiska unionen fortsätter att öka. Detta enligt Statistiska Centralbyråns stora EU-sympatiundersökning, som utkom i november 2020.

Många republikaner stödjer stormningen av Kapitolium

USATrumpanhängare ockuperade USA:s parlament Kapitolium i Washington DC den 6 januari, medan andra ropade att dessa var Antifa och provokatörer. Nu använder hela det politiska etablissemanget, massmedia och IT-jättarna det hela som en förevändning för att dra åt tumskruvarna mot Trumps anhängare, och presidenten själv ska ställas inför riksrätt därför att han påstås ha uppviglat till händelsen genom att försöka bevisa att omfattande valfusk förekommit.

Neuropsykiatriska problem? Bli polis eller soldat!

INRIKESPolismyndigheten har blivit DO-anmälda för att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) inte får lov att bli poliser och rensas bort automatiskt. Nu utreder DO Polisen, Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten – resultatet kan komma att bli att människor med NPF kan börja arbeta inom polisen och försvaret.

Dan Eliasson lämnar MSB efter ”nödvändig” resa till gayklubb på Kanarieöarna

INRIKESAllt fler avslöjanden dyker nu upp i härvan kring Dan Eliassons julresa till Kanarieöarna. Eliasson, dåvarande generaldirektör för Myndigheten för Samhällskydd och Beredskap (MSB), var huvudansvarig för det sms som skickades ut inför julen, där svenskar uppmanades att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer, bland annat att endast genomföra ”nödvändiga resor”. Samtidigt försvarar han sin solsemesterresa till Kanarieöarna med att den var just ”nödvändig”. Nu hopar sig fler skandaler kring Eliassons semesterhärva.

Kommunfullmäktige drog in SD:s partistöd – förvaltningsrätten river upp beslutet

INRIKESI Uppvidinge i Småland beslutade kommunfullmäktige i november 2019 att dra in Sverigedemokraternas partistöd för år 2020. Detta med hänvisning till att ansökans underlag skulle vara bristfälligt. Alla andra partier beviljades dock partistöd.

Vårdpersonal vägrar vaccin

INRIKESI Skåne är det många av vårdpersonalen som vägrar att ta coronavacciner. I Burlövs kommun vill fyra av tio anställda inte ta vaccinet. I Helsingborg har tre av tio i vårdpersonalen på ett flertal äldreboenden gjort samma bedömning. Men de som står på sig riskerar omplacering.

Så begränsar pandemilagen dina demokratiska friheter

REPORTAGERedan samma dag som den nya pandemilagen infördes kom den att användas för att upplösa en demonstration utanför riksdagen. Den nya förordningen, Begränsningsförordningen, började gälla redan den 10 januari efter att ha antagits av riksdagen två dagar tidigare. Lagen ger regeringen rätt att införa långtgående inskränkningar i invånarnas friheter och rättigheter, och en rad restriktioner infördes omedelbart. Vissa menar dock att lagen strider mot såväl grundlagen som EU-lag. Nya Tider fanns på plats i riksdagen den 8 januari när lagen röstades igenom.

Inblick: De okända och oskyldiga fångarna i Sverige

REPORTAGEDet finns en särskild lag, med en tillhörande infrastruktur, vars syfte alla verkar ha enats om är att ”rädda liv”. Vad ingen däremot verkar kunna besvara är varför verksamheten ser ut som den gör, varför den är tvingande under så pass lång tid eller huruvida den över huvud taget faktiskt räddar några liv. Nya Tider har talat med en jurist, en administratör och en intagen – mannen längst ned i kedjan som suttit på fem av verksamhetens anläggningar.

Gå till arkivet

Send this to a friend