<em>The Guardian</em> tog nyligen upp det islamiska kalifatet IS oljeförsäljning via bland annat Nato-landet Turkiet, som Nya Tider skrev om för flera veckor sedan.

Nya Tider – konspirationsneurotisk tidskrift?

ledareSom våra trogna läsare kanske minns, förlänades Nya Tider epitetet ”konspirationsneurotisk” av vänsterjournalisten Po Tidholm i en debattartikel i DN i april. Det är ganska festligt, tycker vi. Andra oppositionella medier får dras med trista och vanliga epitet som ”främlingsfientliga”, ”högerextrema” eller ”populistiska”, men vi är den enda ”konspirationsneurotiska” tidskriften på svenska. Googla på ordet så får du se.

Det händer faktiskt att våra artiklar orsakar ett och annat höjt ögonbryn från våra egna läsare när vi rapporterar om saker som västmedia förtiger. Dessa välmenande personer vill helt enkelt inte tro att det är fullt så illa beställt med de stora medierna som vi, genom vårt arbete med oberoende journalistik, tvingats inse att det faktiskt är. ”Om den här händelsen verkligen inträffat så hade ju åtminstone några västmedier tagit upp saken”, resonerar man. Och ifall världen fungerat som den borde, hade de haft rätt.

Det är obehagligt att inse hur likriktade de stora västmedierna är, och frustrerande att inte förstå varför. I vilken grad likriktningen beror på verkliga konspirationer – att massmediernas ägare, politiker, underrättelsetjänster eller andra aktörer styr bakom kulisserna – och i vilken grad det beror på vanlig mänsklig anpasslighet, feghet och flockbeteende, är faktiskt ett hett diskussionsämne även inom Nya Tiders redaktion.

Även om vi sällan kan redogöra i detalj för hur och varför den massmediala likriktningen uppkommer, är den likväl ett faktum. I många fall kan det förklaras med fenomenet politisk korrekthet – den så kallade ”värdegrund” som samtliga större svenska medier ställer sig bakom. Alla ”gammelmedier” har ungefär samma åsikter om invandring, homosexualitet och andra politiskt korrekta hjärtefrågor – och det har också nästan alla medier i andra västländer, även om det i flertalet av dem finns betydelsefulla undantag vilket saknas i Sverige.

Problemet går emellertid djupare än bara till den politiska korrekthetens hjärtefrågor.

Vecka 39 förra året kunde Nya Tider, som första svenska papperstidning, berätta om hur den svenska journalistkåren samfällt hade underlåtit att rapportera om trovärdiga vittnesmål som tydde på att gasattacken i Syrien hade utförts av rebellerna, inte av regeringstrupperna. Vi intervjuade flera av de stora tidningarnas journalister, men ingen kunde ge något vettigt svar på varför de inte tagit upp dessa vittnesmål medan de däremot hade publicerat nyheter som var negativa för Assad-regeringen till och med när källorna var extremt otillförlitliga.

I Nya Tider vecka 34 detta år kunde vi berätta om hur terrorkalifatet IS smugglar ut olja via bland annat Nato-landet Turkiet och att våra källor i regionen hävdar att en del av denna olja underligt nog köps upp av västeuropeiska länder.

”Kom ihåg var du läste det först”, som det brukar heta. Två veckor senare sade nämligen EU:s ambassadör i Irak, Jana Hybásková, samma sak som vi skrivit vid ett möte med EU-parlamentets utrikeskommitté. Sedan dess har dessa ytterst allvarliga anklagelser tagits upp av enstaka större tidningar som The Guardian och Washington Post – som därmed alltså sällat sig till oss konspirationsneurotiker. Det har också tagits upp av medier som PressTV, RT och Israel National News. Fortfarande är det dock nästan tyst om saken i västmedia, och knäpptyst i svenska medier.

Denna ”konspiratoriska” tystnad när det gäller vissa utrikeshändelser kan inte förklaras med politisk korrekthet i gängse bemärkelse. Att tiga om vittnesmål om massmord på syriska civilister är inte vad man brukar kalla PK. Det är inte heller PK att tiga om att en EU-ambassadör säger att EU-länder köpt olja av en blodtörstig terroriströrelse. Och enligt gängse förståelse av begreppet borde det snarast vara politiskt inkorrekt att inte belysa den ukrainska statens krigsförbrytelser mot den ryska minoritetsbefolkningen – delvis utförda av politiskt besvärliga ”frivilligförband” där medlemmar har fotograferats med hakkors på hjälmarna.

”Gammelmedias” tystnad får till på köpet det garanterat oönskade resultatet att Nya Tider, som utkommer veckovis och därför sällan hinner först med mindre kontroversiella nyheter (och som dessutom är ”konspirationsneurotisk”, ”högerpopulistisk” och vad det nu mer är vi kallats av de stora tidningsdrakarna) har hunnit före dessa drakar med en rad nyheter som de rimligtvis borde ha varit långt före med om man ser till skillnaden i resurser. Enligt deras egen verklighetsbeskrivning måste det rimligtvis vara ytterst genant att Nya Tider var första svenska tidning att göra reportage från flyktinglägren i Ryssland, att det var vi som lyfte fram bevisen för ett rent massmord på syriska civilister, och att det var vi som först skrev om IS oljeförsäljning till Västeuropa.

Det är uppenbarligen andra krafter än politisk korrekthet som frambringar det tysta samförståndet att inte publicera dessa nyheter. Exakt vilka krafter detta är kan vi oftast inte redogöra för i detalj, och huruvida det i varje enskilt fall är en konspiration (det vill säga ett uttalat samförstånd bakom kulisserna, snarare än feghet, anpasslighet eller andra brister hos journalistkåren) är ofta svårt att avgöra med säkerhet.

Vi kan bara ge våra läsare de pusselbitar som gammelmedia väljer att undanhålla, och låta er dra era egna slutsatser.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Covidvaccinskandalen: Brittisk parlamentsledamot kallar polis till möte efter att ”mycket oroande och allvarliga nya bevis” framkommit

Covidvaccinskandalen: Brittisk parlamentsledamot kallar polis till möte efter att ”mycket oroande och allvarliga nya bevis” framkommit

🟠 Kort efteråt fick han höra att ”han snart kommer att dö …” Den brittiske parlamentsledamoten Andrew Bridgen har skrivit ett öppet brev till Sir Mark Rowley, polischef för Metropolitan Police, och bett om ett brådskande möte med honom och hans utredare för att diskutera ”allvarliga frågeställningar” som framkommit angående covid-19-pandemin och massvaccinationsprogrammet. Nya Tider har tagit del av brevet och återger det i delar här. Anledningen till begäran om ett möte handlar bland annat om att det framkommit att Storbritanniens premiärministern Rishi Sunak privat investerat mångmiljardbelopp i vaccintillverkaren Moderna, som den brittiska regeringen sedan givit olika fördelar samt skrivit lukrativa kontrakt med. Detta samtidigt som alla larm om vaccinskador och överdödlighet ignorerats. Sedan Bridgen började skärskåda överdödligheten och vaccinskadorna har han utsatts för en sällan skådad hatkampanj från etablissemanget och dess media, där han motarbetas och smutskastas på alla sätt samt mobbas och till och med hotas till livet.

Läs även:

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

Afrikan utvisas efter 30 års kriminalitet

🟠 KRÖNIKA Sedan Tidöregeringen kom till makten hörs ibland klagan om att alla politiker är likadana och att det inte spelar någon roll vilken politisk färg de har. Det blir ingen skillnad med Kristersson som statsminister – han är samma skrot och korn som Andersson. Men det stämmer inte. Det finns stora skillnader mellan Tidöregeringen och tidigare röda, rödgröna och till och med blåa. Det märks inte minst på fallet Kitutu.

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

”Förintelseförnekelse” blir olagligt – blir det förbjudet att ”förneka klimatet” näst?

🟠 OPINION: ÅKE BLOMDAHL Politiska debattörer både till höger och vänster har skäl att vara oroade över att yttrandefriheten steg för steg kringskärs och begränsas i vårt land och i Europeiska unionen. I många europeiska länder är det sedan länge förbjudet att diskutera vissa historiska fakta om bland annat folkmord och krigsbrott begångna under första och andra världskriget. Lagstiftarna har menat att syftet är att förhindra hat, hot och våld mot vissa särskilt utsatta folkgrupper, inte att kväva yttrandefriheten. I praktiken har det dock lett till att akademiska historiker och seriösa journalister bötfällts och dömts till fängelse efter att ha undersökt sakrosankta påståenden i den officiella historieskrivningen. Nu sänker sig av allt att döma detta mörker även i Sverige och inga politiska partier har opponerat sig.

Sverige nu medlem i Nato – 200 års neutralitet och alliansfrihet är över

Sverige nu medlem i Nato – 200 års neutralitet och alliansfrihet är över

🟠 UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDET En historisk tillbakablick visar att allianser – inte neutralitet – ökar risken för krig. Det finns flera uttalanden från de segerrusiga politikerna efter Natointrädet som borde leda till eftertanke. Varför finns det plötsligt pengar till försvaret nu, när Sverige sägs vara tryggare än någonsin? Varför är det viktigt att rusta upp just nu, när ”Ryssland är kraftigt försvagat”? Det låter inte som tongångar från någon som strävar efter fred.

Navalnys hjältegloria har ramlat av

Navalnys hjältegloria har ramlat av

🟠 KRÖNIKA Aleksej Navalny, i Väst utmålad som den store konkurrenten till Rysslands president Vladimir Putin, är död. Han avled i ryskt fängelse, något man hävdar beror på blodpropp i hjärnan. Sverige var snabbast med att kritisera Ryssland för dödsfallet, då statsministern redan en dryg timme efter att nyheten började spridas i Ryssland skrev på X att ”Putin personligen bär ansvaret”. Men vem var Navalny och var det fördelaktigt för Putin att han skulle dö just nu? Debattörerna Margareta Lundström och Christer Nilsson ger sin syn på saken.

Vart tog Reiner Fuellmich vägen?

Vart tog Reiner Fuellmich vägen?

🟠 KRÖNIKA Reiner Fuellmich blev känd som juristen som skulle stämma de ansvariga för olagliga nedstängningar, ovetenskapliga restriktioner och medicinskt tvång under coronahysterin. Han var inte vem som helst – tidigare lyckades han framgångsrikt stämma Volkswagen och Deutsche Bank. Förra hösten hamnade dock glorian på sned när han blev åtalad för att ha förskingrat donerade pengar, och sedan har det varit tyst. Debattör Magnus Stenlund resonerar i denna krönika om vad som kan ha hänt.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.