Skip to Content

Riksdagsmannen Mikael Jansson (AfS) träffar parlamentets talman Hammouda Sabbagh för att bland annat diskutera återvandring. Foto: Nya Tider

Nya Tider på plats i ett befriat Syrien: AfS i Syrien för att diskutera återvandring

PappersupplaganNya Tider v. 36

Syrien är säkert med undantag för en ännu icke befriad provins, och flyktingar behövs för att hjälpa till att bygga upp landet. Det beskedet fick Mikael Jansson, riksdagsledamot och kandidat för AfS, när han i förra veckan reste till Syrien. Nya Tider deltog i den officiella delegationen och intervjuade höga politiska företrädare, religiösa ledare och återvändande flyktingar.

Publicerad: 5 september, 2018, 15:36

  • Svenska

Läs även

Mikael Jansson från Alternativ för Sverige (AfS), riksdagsledamot och medlem i försvarsutskottet, besökte i förra veckan Syrien. AfS har profilerat sig som återvandringspartiet, och i Syrien diskuterade man precis detta med parlamentariker och religiösa ledare.

Svaret han fick var att landet nu är säkert. Terroristerna som hållit stora bostadsområden med tiotusentals civila som gisslan är besegrade överallt utom i provinsen Idlib i nordväst, där en stor syrisk offensiv är nära förestående.

– De vill att så många som möjligt återvänder nu, för man behöver all hjälp man kan få för att bygga upp landet igen, säger Jansson till Nya Tider.

Parlamentets vice talman Najdat Anzour, riksdagsmannen Mikael Jansson och parlamentets talman Hammouda Sabbagh. Foto: Nya Tider

Parlamentets vice talman Najdat Anzour, riksdagsmannen Mikael Jansson och parlamentets talman Hammouda Sabbagh. Foto: Nya Tider

 

Flyktingar från Libanon och Jordanien har redan börjat återvända, men främst är det de som flytt inom landet som nu försöker se om just deras hus klarat sig undan förödelsen och återgå till livet så som det var före kriget. Regeringen har lagt stora resurser på att få tillbaka fungerande el, vatten och sanitet i krigsdrabbade områden och byggnader repareras för fullt.

Fördöms av utrikesministern

Efter att Mikael Jansson återkommit till Sverige från det officiella besöket ”avslöjade” Expressen att Jansson ”i hemlighet” besökt Syrien. Bland annat hade man intervjuat utrikesministern Margot Wallström (S):

– Det är olämpligt och omdömeslöst, sade hon, och beskyllde president Bashar Assad för ”hundratusentals människors död”.
När Nya Tider når Jansson står han på sig:

– Det är viktigt att se själv vad som händer i Syrien, eftersom man inte kan lita på media i väst. De är bara ett eko av Washington, säger han.
Vice statsminister Isabella Lövin (MP) säger till Dagens Nyheter att det är en ”fruktansvärd idé” att diskutera återvandring och är chockerad över hur snabbt frågan om återvandring lyfts i svensk politik.

Det är svårt att föreställa sig att Damaskus var under beskjutning från terroristerna för bara några månader sedan. I åratal damp granaterna ned bland bostadshusen. Foto: Nya Tider

Det är svårt att föreställa sig att Damaskus var under beskjutning från terroristerna för bara några månader sedan. I åratal damp granaterna ned bland bostadshusen. Foto: Nya Tider

 

– De frågor jag lyfte i Syrien borde den svenska regeringen ha tagit tag i för länge sedan. Vill man med sanktionernas hjälp stoppa återuppbyggnaden av Syrien? Är syftet att fördröja återvandringen, och varför i så fall? undrar Jansson.

Angående president Assad säger han:

– Det är klart att det inte är en demokrati så som vi har i Sverige, men västerländsk demokrati kanske inte passar alla folk och kulturer. Titta bara på vad som hände när USA försökte demokratisera Irak eller Libyen, för att inte tala om Afghanistan. Om de hade lyckats bomba bort Assad, vem ska man förhandla med då? Hur många fler hade dött då?

Han sammanfattar att uppmärksamheten kring hans resa är positiv på så sätt att det får igång debatten i stället för att alla bara återger Washingtons ståndpunkt.

– Det allra viktigaste är att fler reser till Syrien och själva tar reda på hur det ser ut, säger han.

Sanna Hill i Syrien för att själv bilda sig en uppfattning om förödelsen och möjligheterna för flyktingar att återvända. Foto: Nya Tider

Sanna Hill i Syrien för att själv bilda sig en uppfattning om förödelsen och möjligheterna för flyktingar att återvända. Foto: Nya Tider

 

Nya Tider deltog i den officiella delegation från Sverige för att på plats se förhållandena, prata med befolkningen och se hur återuppbyggnaden har fungerat. Det som verkligen berört är civilbefolkningens envisa motstånd mot terrorn, då de vägrat att låta sig skrämmas till ett liv i skyddsrum och tysthet.

När terroristernas granater under kriget slog ned i bostadskvarteren i huvudstaden Damaskus visade befolkningen sitt trots genom att fortsätta dansa, sjunga och äta som vanligt, trots hotet.

En restaurangägare berättade för oss att en granat slog ned i närheten av hans festlokal. En nära vän till honom fick ett splitter rakt genom hjärtat och dog, men femton minuter senare var det fullt på dansgolvet igen. Folk ville inte att terrorn skulle få överhanden.

– Vi är ett till övervägande del muslimskt land, men om det är någon som ropar ”Allah Akbar” i dag så hoppar vi alla under borden, säger han.

Flyktingarna behövs i Syrien

Det viktigaste budskapet från både politiska företrädare och religiösa ledare var att flyktingarna behövs i sitt hemland för att hjälpa till att bygga upp det igen. En företrädare från Syriens utrikesdepartement berättade att unga män som inte gjort värnplikt har sex månader på sig att inställa sig för tjänstgöring. I övrigt ställs inga krav på återvändande, såvida de inte är efterlysta för krigsbrott och terrorism förstås.

Biskop Louka H. El-Khouri från ärkebiskopens sekretariat, Grekisk-ortodoxa kyrkan i Antiocha, tar emot den svenska delegationen. Foto: Nya Tider

Biskop Louka H. El-Khouri från ärkebiskopens sekretariat, Grekisk-ortodoxa kyrkan i Antiocha, tar emot den svenska delegationen. Foto: Nya Tider

 

Han ville dock betona att länder som deltagit i kriget mot Syrien, främst USA, Storbritannien och Frankrike, hade ett stort ansvar för flyktingarnas situation, och att man förväntade sig att de skulle bidra till återuppbyggnaden för att flyktingarna skulle få en dräglig situation att återvända till.

Biskopen Louka H. El-Khouri från ärkebiskopens sekretariat i Grekisk-ortodoxa kyrkan i Antiocha, Damaskus, riktade sig direkt till sina landsmän, kristna som muslimer:

– I dag är Syrien fritt från terrorism, till 96 procent fritt. Damaskus och dess förorter är fria från terrorism, de flesta av Syriens städer och regioner är fria från terrorism, så vi ber er, om ni älskar ert land, kom tillbaka! Den som inte har något land, har inget alls. Så tänk på ert land, kom tillbaka till fäderneslandet som tagit hand om er sedan barnsben och delta i återuppbyggnaden av det.

Trots att Syrien redan har ett avtal om återvändande med grannlandet Libanon, och flera höga företrädare som Mikael Jansson förde samtal med uttryckte intresse av att även komma överens med Sverige om återvändande, har Sveriges regering visat totalt ointresse för att knyta kontakter i frågan med Syrien. Migrationsverkets senaste bedömning av läget är så gammal som från den 2 februari. I en rättslig kommentar som grundar sig på information från Lifos, Migrationsverkets center för landinformation och landanalys, skrev Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer att säkerhetsläget i Syrien fortsatt är mycket allvarligt: ”Vi bedömer att alla syrier fortfarande har skyddsbehov och vi följer utvecklingen noggrant.”

Från vänster: Vávra Suk, redaktör Nya Tider, riksdagsledamot Mikael Jansson, biskop Louka H. El-Khouri, Sanna Hill, vice redaktör Nya Tider. Foto: Nya Tider

 

Libanon har i dag över en miljon syriska flyktingar, och man är hoppfull nu när återvändandet kommit igång. Det är fortfarande helt frivilligt att återvända, och libanesiska myndigheter är behjälpliga med information och att praktiskt organisera resan, men har ändå hamnat i konflikt med FN:s flyktingkommissariat UNHCR.

Trots att avtalet har stöd av Libanons regering och många andra partier och grupper, hotar UNHCR att skära av hjälpen till de flyktingar som lämnar Libanon, något som lett till att libanesiska myndigheter fryst UNHCR-personalens uppehållstillstånd i landet.

Varnar för jihadister bland flyktingarna

Både biskop El-Khouri och Syriens stormufti Ahmad Hassoun, som Nya Tider också fick möjlighet att intervjua, ville framföra en varning till svenska folket om att det bland flyktingarna finns många extremister som begått brott i Syrien.

Stormuftin påminde även om det internationellt uppmärksammade fallet med den jezidiska flickan i Tyskland, som stötte ihop med sin plågoande, som rövat bort henne och sålt henne i Syrien. När hon anmälde detta till de tyska myndigheterna fick hon beskedet att han är lika mycket flykting som hon.

– Är det demokrati? Och samtidigt bombar de Syrien och Jemen i demokratins namn.

Stormuftin av syrien, Ahmad Hassoun, varnar Sverige för att tillåta moskéer finansierade av Saudiarabien och Turkiet. De som vill leva efter den läran borde flytta till dessa länder, säger han. Foto: Nya Tider

 

Han sade att Sverige måste se upp med islamiska centra som upprättas i Sverige, och att han står till förfogande för att samarbeta med svenska myndigheter kring detta. Sverige bör inte tillåta islamiska centra som kontrolleras av Turkiet eller Saudiarabien, menar han.

– Om de vill leva enligt turkisk eller saudisk islam, bör de bo i dessa länder, inte i Sverige. I Sverige ska man leva efter svensk lag.

Han betonar ännu en gång att Sverige bör se upp med islamisterna:

– De arbetar på att hjärntvätta folk i Sverige. Var uppmärksamma på detta. Vi har själva fått lida mycket på grund av dem.

Syriens Stormufti Ahmad Badreddin Hassoun välkomnar Mikael Jansson. Han vill varna Europa för faran med att tillåta moskéer och tillhörande skolor som finansieras av Saudiarabien eller Turkiet. De som vill leva enligt dessa regler bör leva i de länderna, säger han. Foto: Nya Tider

Syriens Stormufti Ahmad Badreddin Hassoun välkomnar Mikael Jansson. Han vill varna Europa för faran med att tillåta moskéer och tillhörande skolor som finansieras av Saudiarabien eller Turkiet. De som vill leva enligt dessa regler bör leva i de länderna, säger han. Foto: Nya Tider

 

Många av dem som i dag reser till Europa är inte alls syrier, utan krigare som kommit till landet för att delta i kriget och skövlingen. Nu när regeringen befriat de flesta områden och pressar terroristerna, är det allt fler av dem som tar sig vidare till Europa och Sverige.

Budskapet från i princip alla företrädare vi träffar är att man gärna tar tillbaka sina landsmän, men att alla som påstår sig vara från Syrien inte alls är det. Många kommer från Afghanistan, Irak och andra länder. Krigsförbrytare bör ställas inför internationell domstol och dömas för sina brott.

Återuppbyggnad i befriade områden

Det cirkulerar olika uppgifter om hur farligt Syrien egentligen är och hur mycket som har blivit förstört. Nya Tider besökte därför flera bostadsområden i Damaskus utkanter för att på plats kunna dokumentera situationen.

Inne i Damaskus går livet sin gilla gång som vanligt. Det är svårt att föreställa sig att man var mitt uppe i brinnande krig bara för några månader sedan, men ett och annat utbränt hus skvallrar om granater som slog ned bland civila.

Vår guide berättar att hans syster dog av en granat som slog ned bredvid henne, just som hon lämnade Damaskus operahus. Döden kunde drabba vem som helst, var som helst, och det finns inte någon som inte mist en släkting eller vän.

I Darayya, söder om Damaskus, återgår livet långsamt till det normala. Myndigheterna har återställt el, vatten, avlopp och mobiltäckning. Bostäder repareras eller byggs upp på nytt, och kaféer, verkstäder och butiker har öppnat. Foto: Nya Tider

 

En förort som granatbeskjutningen kom ifrån var Darayya, söder om Damaskus. Området hade nästan 80 000 invånare innan kriget och liksom många andra platser i Syrien har det en lång historia. Här, på vägen till Damaskus, skulle enligt legenden aposteln Paulus ha mött Jesus i en uppenbarelse och blivit omvänd till kristendomen, någon gång på 30-talet e.Kr.

Darayya är en av de platser där oppositionen flammade upp som starkast i början av kriget, och var länge i rebellernas händer. Vi träffar major Fahd Alali som berättar att terroristerna hade krypskyttar uppe i minareterna, och sköt både civila och soldater. Det var grupper som Nusrafronten (syriska al-Qaida), Islamiska staten och grupper med olika skiftande namn.

Det dröjde länge innan man lyckades förhandla fram att civila släpptes ut från krigsområdet. Efter hårda strider, där uppemot två tusen av syriska arméns soldater stupade, gick islamisterna med på att låta sig evakueras till provinsen Idlib. Det visade sig då att hälften av de över två tusen krigarna som fanns kvar i Darayya var utlänningar, mest från Afghanistan, Tjetjenien och andra muslimska områden i öst.

När Nya Tider besöker Darayya är vissa kvarter jämnade med marken. Till de hus som inte är svårt skadade har dock många civila kunnat flytta tillbaka och vi besöker flera bilverkstäder, snickerier och butiker. Allt ger ett ganska provisoriskt intryck, men vatten, el och sanitet fungerar, och vi ser barn leka, familjer gå längs gatorna och som överallt annars – kaféer med gäster som röker vattenpipa.

Maaloula – själva symbolen för terrorn

Nya Tider besökte även den kristna enklaven Maaloula, med dess berömda kyrkor och kloster. Detta är en av ytterst få platser där befolkningen än i dag talar arameiska, det språk som Jesus talade. När Maaloula anfölls av terroristerna var det en chock för alla, då byn saknar militär betydelse. Däremot är det en av de viktigaste kristna platserna i världen, med en av världens första kristna kyrkor och många unika ikoner.

Maaloulas borgmästare Naji Wahbe berättade för oss att det var runt två tusen terrorister som anföll byn och att de sköt många civila. Nunnor rövades bort. Sedan gick terroristerna lös på kultur­arvet. En del av den uråldriga kyrkan sprängdes bort, ikoner stals och helgonbilder i väggarna hackades sönder.

– De bröt även sönder altaret i kyrkan för att de trodde att de skulle finnas en skatt under den, men de hittade inget, berättar en präst i kyrkan.

Maaloula, byn där man ännu talar Jesus språk arameiska. Medan de små husen befinner sig i dalen är klostren byggda i bergen runt omkring och den äldsta kyrkan längst upp på krönet. Därför var det också där terroristerna förskansade sig, med utblick över omgivningen. Foto: Nya Tider

 

Altaret är unikt på det sättet att det har en ränna för blod. Det beror på att kyrkan tidigare var ett Apollotempel med blodoffer, och när man gjorde om det till kyrka behöll man altaret.

Syriska armén förlorade över 200 man när de drev ut terroristerna, främst för att man inte kunde använda tunga vapen för att inte skada de unika helgedomarna. Många som inte förstår situationen förundrades över att det var libanesiska Hizbollah, en muslimsk armé, som deltog i befrielsen av Maaloula. Libanon är dock liksom Syrien religiöst tolerant och en av de sista fristäderna för kristna och andra minoriteter i Mellanöstern.

Maaloulas borgmästare Naji Wehbi (t.h.) och ledamot i fullmäktige Joseph Saadch vid entrén till Maaloula som skadades då en självmordsbombare sprängde en lastbil full med sprängmedel vid checkpointen och dödade minst 20 soldater. Foto: Nya Tider

Maaloulas borgmästare Naji Wehbi (t.h.) och ledamot i fullmäktige Joseph Saadch vid entrén till Maaloula som skadades då en självmordsbombare sprängde en lastbil full med sprängmedel vid checkpointen och dödade minst 20 soldater. Foto: Nya Tider

 

Varnar för wahhabiter

Maaloulas borgmästare berättade för oss att problemen började när vissa från Maaloula åkte till Saudiarabien som gästarbetare. De var visserligen muslimer, men hade levt med sina kristna grannar i generationer. När de kom tillbaka från Saudiarabien var de dock som förbytta, de hade hjärntvättats fullständigt. När terroristerna närmade sig förrådde de sina grannar.

Vi hör liknande historier från andra håll i Syrien. Det som verkar så märkligt är att landet genomgick en ekonomisk boom innan kriget. Ekonomin gick bra, man exporterade till alla grannländer, befolkningen hade fått det stadigt bättre. Överallt där vi åker ser vi mängder med halvfärdiga hus, vissa nästan klara att flytta in i. Påbörjade statliga storbyggen i form av sjukhus, hem för hemlösa barn och myndighetsbyggnader, som aldrig hann bli klara.

Darayya är en förort till Damaskus varifrån terroristerna sköt med granatkastare mot civilbefolkningen i huvudstaden. Foto: Nya Tider

Darayya är en förort till Damaskus varifrån terroristerna sköt med granatkastare mot civilbefolkningen i huvudstaden. Foto: Nya Tider

 

Tidigare fanns ett förbud mot utländsk finansiering av moskéer, men när Bashar Assad efterträdde sin far Hafez mildrade han reglerna. Genast sköt det upp massor av saudiskfinansierade moskéer överallt.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

EU:s superlån ska gynna ”de fattigaste” – men är Sverige så rikt som de påstår?

ANALYSEuropeiska rådet (ministerrådet) beslutade den 11 februari att inrätta den nya byråkrati som skall fördela den famösa så kal­la­de återhämtningsfondens huvuddel till medlemsländerna. Utbetalningen, varav 46 procent ges som bidrag och resten som lån, kommer att ske i två steg, med början i år och avslutas senast 2026. Fördelningen utgår från ländernas BNP-utveckling och skuldsättning samt en plan för hur man avser följa EU:s utvecklings­direktiv. Det finns dock många faktorer som EU undviker i bedömningen, vilket missgynnar Sverige.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Efter ny nödlagstiftning i Nederländerna: Utegångsförbudet kvar efter rättsligt kaos

UTRIKESFredagen den 19 februari fattade senaten i Nederländerna beslut om en nödlagstiftning med koppling till coronaläget, en lagstiftning som gör att det hårt kritiserade utegångsförbudet nattetid nu förlängs på obestämd tid. Den nederländska regeringens och senatens blixtaktion kom efter att två rättsliga instanser hade kommit till totalt olika slutsatser rörande utegångsförbudet.

Skola uppmanar elever att avskaffa vithet och bli vita förrädare

UTRIKESEn skola har uppmärksammats för att ha spritt antivit propaganda till eleverna i enlighet med en läroplan som delvis utarbetats av ”antirasistiska” organisationer. Bland annat skickades en undersökning ut med målet att mottagaren skulle gradera sin ”vithet” och att bli ”vita förrädare” för att kunna ”avskaffa vithet”.

Båda grupperna som ockuperade Kapitolium kopplas till FBI

USAUnder rättegångarna i kölvattnet av ockupationen av Kapitolium har det framkommit att båda de organisationer som utpekats som ansvariga för händelserna – Proud Boys och Oath Keepers – har ledare med kopplingar till den nationella säkerhetstjänsten FBI.

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Trump friad av riksrätten

USADonald Trump friades den 13 februari i riksrättsprocessen i senaten, där han stod anklagad för uppvigling efter att hans anhängare ockuperat Kapitolium den 6 januari. Hans försvarsadvokater kunde bevisa att han inte gjort sig skyldig till något som inte demokratiska politiker själva gör. Svenska medier har som vanligt varit kraftigt partiska i sin bevakning av processen.

Islamister skulle lära ut bombtillverkning – 30 dog i explosion

UTRIKESTrettio talibaner, en islamiströrelse i Afghanistan, skulle tillsammans med utländska islamister lära sig tillverka hemmagjorda bomber under en utbildning i bombtillverkning inuti en moské när en av bomberna detonerade – och dödade alla ”studenterna”.

Gå till arkivet

Send this to a friend