Skip to Content

Förbereder inför G7-mötet. I år hålls mötet i Taormina på Sicilien. Foto: Nya Tider
SICILIEN

Nya Tider på plats inför G7-mötet på Sicilien

Här i Taormina på Siciliens östkust råder lugnet före stormen. Nya Tiders Perra Winberg, som innan staden spärrades av besökte stadens gator, möttes av mer eller mindre folktomma kvarter. Sedan i går kväll är alla uppfarter till den högt belägna bergsstaden bevakade av tungt beväpnad militär och polis. I Medelhavet ute vid kusten patrullerar båtar från Guardia di Finanza, Carabinieri och säkerhetsföretaget Leonardo. Det vimlar av hundratals polisbilar och helikoptrar och att säga att det vibrerar av spänning i omgivningarna är ingen överdrift.

Publicerad: 25 maj, 2017, 17:24

  • Svenska

Läs även

Det tunga ledargarnityret från världens rikaste länder ska träffas här i Taormina i två dagar, den 27-28 maj, för att diskutera det italienska G7-ordförandeskapets tema som under 2017 är ”Att lägga grunden för förnyat förtroende”.
Ordförandeskapet framhåller att regeringarna bör införa strategier för att uppfylla medborgarnas förväntningar. Arbetsprogrammet bygger på tre så kallade pelare:

  •  medborgarnas säkerhet
  • ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet och minskad ojämlikhet
  •  innovation, färdigheter och arbetskraft under den nya produktionsrevolutionens tidevarv

G7 sammanför ledare från Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland, USA och EU.

Emmanuel Macron, Shinzo Abe, Paolo Gentiloni, Justin Trudeau, Theresa May, Angela Merkel och Donald Trump är på väg till Taormina i detta nu. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker företräder EU.

År 1977 deltog representanter för dåvarande Europeiska gemenskapen för första gången i toppmötet, som hölls i London. Ursprungligen var EU:s roll begränsad till de områden där unionen hade exklusiv behörighet, men med tiden har EU:s roll utvidgats. EU har successivt inkluderats i alla politiska diskussioner på toppmötets dagordning och har sedan toppmötet i Ottawa 1981 deltagit i samtliga arbetssessioner. EU har således alla de skyldigheter som följer av medlemskapet. Kommunikén från toppmötet är politiskt bindande för alla medlemmar i G7.
Ordförandeskapet roterar framgent enligt följande: Kanada 2018, Frankrike 2019 och USA 2020.

Säkerheten inför G7-mötet är rigorös. Foto: Nya Tider

 

Taorminas borgmästare, Eligio Giardina, sade nyligen till tidningen La Repubblica att han nästan blivit galen på kuppen då säkerheten under mötet behandlats ur alla möjliga och omöjliga aspekter. Den amerikanska säkerhetstjänsten har inspekterat vägarna i och runt Taormina i flera veckor nu. Italienska myndigheter berättar att efter amerikanernas kontroller verkar det som om president Trump inte kommer att övernatta på Hotel Timeo, där han för närvarande är inbokad. Där bor förövrigt också Angela Merkel och Shinzo Abe.  Den amerikanske presidenten kommer inte heller att bo på det femstjärniga hotellet, San Domenico, där mötena kommer att hållas. Det är därför sannolikt att han kommer att övernatta på den amerikanska flygbasen Sigonella strax söder om Catania och transporteras till mötet med helikopter.

Ur säkerhetssynpunkt känns Taormina som ett fantastiskt bra val. Vägnätet är rena berg och dalbanan och det måste anses som nästintill omöjligt att ta sig upp till stadskärnan via några andra vägar än de som nu är avspärrade. De är dessutom inte särskilt många. Taormina har blivit en fästning. Det är sannolikt att tro att både våldsamma protesterande huliganer samt terrorister av allehanda slag insett det fruktlösa i att försöka sig på någon form av aktivitet i anslutning  till mötet.

Idylliskt uppflugen på ett stenigt högland över havet har Taormina varit ett av de mest populära turistmålen på Sicilien i många hundra år. Staden myllrar av vackert restaurerade medeltida byggnader, fantastisk utsikt runt varje gathörn och ett labyrintliknande nätverk av slingrande vägar, stigar och gränder kantade av affärer, barer och restauranger.

Under fredagen kommer G7-delegaterna och deras entourage att bevista någon form av event i Teatro Greco, den grekiska amfiteatern. Med en av scenvärldens mäktigaste bakgrunder, vulkanen Etna.

Perra Winberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Aroniabär och fläderbär

ANALYSÄn är det inte för sent att plocka bär. Två riktigt nyttiga bär hittar vi i våra trädgårdar nu. Aroniabär är en uppstickare som visat sig vara ett riktigt superbär. Fläderbär har använts som en gammal och beprövad förkylningskur i århundraden, och har även visat sig vara behjälplig i att förebygga eller lindra influensa.

Elvis in Vegas av Richard Zoglin (2019)

BOKRECENSIONMånga Elvisfans såg fram emot den här boken. De flesta blev besvikna. Jodå, ikonens namn finns där i titeln, men någon ”Elvisbok” i strikt mening är det inte. Mer intressant för de som vill veta mer om Las Vegas utveckling som underhållningsstad. Stefan Pettersson har läst amerikanen Richard Zoglins bok (som är på engelska) om spelstaden i Nevadaöknen.

Efterspelet till tumultet vid Kapitolium: Nu förföljs systemkritiker öppet i USA

USAEfter ”stormningen” av Kapitolium den 6 januari, där anhängare till president Trump trängde in i byggnaden för att protestera mot valfusk och korruption, har USA:s myndigheter tagit i med hårdhandskarna mot regimkritiker, ivrigt påhejade av merparten av landets massmedier.

Biden vill tvinga amerikaner att vaccinera sig: ”Vårt tålamod är på upphällningen”

USAI ett tal den 10 september utmålade USA:s president Joe Biden ovaccinerade amerikaner som ett hot mot de vaccinerade och förkunnade att uppemot 100 miljoner amerikaner nu ska tvingas att ta sprutan, annars hotar han att straffa dem. Talet har kal­lats ”skrämmande” och har fått oppositionen att sluta sig samman för att bekämpa vad man menar är diktatoriska åtgärder.

Passionerat om jämtska

KULTURJämtskan är ett av Sveriges genuina folkmål och vissa menar att det mer är ett eget språk än en dialekt. Det finns runt 30 000 talare och kanske dubbelt så många förstår jämtska. En svårighet för jämtskans bruk och bevarande har länge varit att det saknats ett enhetligt skriftspråk. År 1995 författade Akademien för jamska en vägledning för hur man ska skriva, men den som verkligen gått till botten med skriftspråket är Håkan Roos, fil. mag. i nordiska språk, som nyligen gett ut en bok i ämnet. Frågan är i hur god jord den faller hos de jämtsktalande.

Ökad elförbrukning, obalanser och risk för avveckling av kärnkraften trycker upp elpriset

ANALYSRegeringen har under det senaste året satsat hårt på ett antal olika projekt som går ut på att öka elektrifieringen av allt från transporter till tunga industriella processer. Samtidigt inleds en storskalig satsning på elektrifiering av både gods- och persontransporter på väg. Expansionen av energislukande datorhallar kräver också enorma mängder el. Bara dessa tre sektorer kräver tillsammans tillskott på el motsvarande cirka 70-80 procent av nuvarande elkonsumtion i Sverige fram till 2030. Samtidigt agerar regeringen för att snabbavveckla kärnkraften, cirka 30 procent av Sveriges elproduktion.

Snabb överblick över dagens spelbonusar

Mycket har hänt sedan staten öppnade upp den svenska spelmarknaden, numera finns det en bra bit över hundra spelsidor med svensk licens med. Ett stort utbud är alltid välkommet, men det är också svårare att hitta den där sajten som passar en allra bäst. Ett enkelt sätt att underlätta jakten är att kika in på informationssidan Casinobonusar.nu.

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Gå till arkivet

Send this to a friend