Förbereder inför G7-mötet. I år hålls mötet i Taormina på Sicilien. Foto: Nya Tider

Nya Tider på plats inför G7-mötet på Sicilien

Här i Taormina på Siciliens östkust råder lugnet före stormen. Nya Tiders Perra Winberg, som innan staden spärrades av besökte stadens gator, möttes av mer eller mindre folktomma kvarter. Sedan i går kväll är alla uppfarter till den högt belägna bergsstaden bevakade av tungt beväpnad militär och polis. I Medelhavet ute vid kusten patrullerar båtar från Guardia di Finanza, Carabinieri och säkerhetsföretaget Leonardo. Det vimlar av hundratals polisbilar och helikoptrar och att säga att det vibrerar av spänning i omgivningarna är ingen överdrift.

Det tunga ledargarnityret från världens rikaste länder ska träffas här i Taormina i två dagar, den 27-28 maj, för att diskutera det italienska G7-ordförandeskapets tema som under 2017 är ”Att lägga grunden för förnyat förtroende”.
Ordförandeskapet framhåller att regeringarna bör införa strategier för att uppfylla medborgarnas förväntningar. Arbetsprogrammet bygger på tre så kallade pelare:

  •  medborgarnas säkerhet
  • ekonomisk, miljömässig och social hållbarhet och minskad ojämlikhet
  •  innovation, färdigheter och arbetskraft under den nya produktionsrevolutionens tidevarv

G7 sammanför ledare från Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland, USA och EU.

Emmanuel Macron, Shinzo Abe, Paolo Gentiloni, Justin Trudeau, Theresa May, Angela Merkel och Donald Trump är på väg till Taormina i detta nu. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker företräder EU.

År 1977 deltog representanter för dåvarande Europeiska gemenskapen för första gången i toppmötet, som hölls i London. Ursprungligen var EU:s roll begränsad till de områden där unionen hade exklusiv behörighet, men med tiden har EU:s roll utvidgats. EU har successivt inkluderats i alla politiska diskussioner på toppmötets dagordning och har sedan toppmötet i Ottawa 1981 deltagit i samtliga arbetssessioner. EU har således alla de skyldigheter som följer av medlemskapet. Kommunikén från toppmötet är politiskt bindande för alla medlemmar i G7.
Ordförandeskapet roterar framgent enligt följande: Kanada 2018, Frankrike 2019 och USA 2020.

Säkerheten inför G7-mötet är rigorös. Foto: Nya Tider

 

Taorminas borgmästare, Eligio Giardina, sade nyligen till tidningen La Repubblica att han nästan blivit galen på kuppen då säkerheten under mötet behandlats ur alla möjliga och omöjliga aspekter. Den amerikanska säkerhetstjänsten har inspekterat vägarna i och runt Taormina i flera veckor nu. Italienska myndigheter berättar att efter amerikanernas kontroller verkar det som om president Trump inte kommer att övernatta på Hotel Timeo, där han för närvarande är inbokad. Där bor förövrigt också Angela Merkel och Shinzo Abe.  Den amerikanske presidenten kommer inte heller att bo på det femstjärniga hotellet, San Domenico, där mötena kommer att hållas. Det är därför sannolikt att han kommer att övernatta på den amerikanska flygbasen Sigonella strax söder om Catania och transporteras till mötet med helikopter.

Ur säkerhetssynpunkt känns Taormina som ett fantastiskt bra val. Vägnätet är rena berg och dalbanan och det måste anses som nästintill omöjligt att ta sig upp till stadskärnan via några andra vägar än de som nu är avspärrade. De är dessutom inte särskilt många. Taormina har blivit en fästning. Det är sannolikt att tro att både våldsamma protesterande huliganer samt terrorister av allehanda slag insett det fruktlösa i att försöka sig på någon form av aktivitet i anslutning  till mötet.

Idylliskt uppflugen på ett stenigt högland över havet har Taormina varit ett av de mest populära turistmålen på Sicilien i många hundra år. Staden myllrar av vackert restaurerade medeltida byggnader, fantastisk utsikt runt varje gathörn och ett labyrintliknande nätverk av slingrande vägar, stigar och gränder kantade av affärer, barer och restauranger.

Under fredagen kommer G7-delegaterna och deras entourage att bevista någon form av event i Teatro Greco, den grekiska amfiteatern. Med en av scenvärldens mäktigaste bakgrunder, vulkanen Etna.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Covidvaccinskandalen: Brittisk parlamentsledamot kallar polis till möte efter att ”mycket oroande och allvarliga nya bevis” framkommit

Covidvaccinskandalen: Brittisk parlamentsledamot kallar polis till möte efter att ”mycket oroande och allvarliga nya bevis” framkommit

🟠 Kort efteråt fick han höra att ”han snart kommer att dö …” Den brittiske parlamentsledamoten Andrew Bridgen har skrivit ett öppet brev till Sir Mark Rowley, polischef för Metropolitan Police, och bett om ett brådskande möte med honom och hans utredare för att diskutera ”allvarliga frågeställningar” som framkommit angående covid-19-pandemin och massvaccinationsprogrammet. Nya Tider har tagit del av brevet och återger det i delar här. Anledningen till begäran om ett möte handlar bland annat om att det framkommit att Storbritanniens premiärministern Rishi Sunak privat investerat mångmiljardbelopp i vaccintillverkaren Moderna, som den brittiska regeringen sedan givit olika fördelar samt skrivit lukrativa kontrakt med. Detta samtidigt som alla larm om vaccinskador och överdödlighet ignorerats. Sedan Bridgen började skärskåda överdödligheten och vaccinskadorna har han utsatts för en sällan skådad hatkampanj från etablissemanget och dess media, där han motarbetas och smutskastas på alla sätt samt mobbas och till och med hotas till livet.

Läs även:

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

NATO baserar kärnvapen­kapabelt bombflyg i Luleå

🟠 Stf. Flygvapenchefen: Nu tar vi nästa steg i vårt samarbete med USA. Historia skrevs i juni då två amerikanska B-1B Lancer strategiska bombflygplan, med kapacitet att bära kärnvapen, för första gången någonsin landade i Sverige. Det skedde inom ramen för den andra flygövningen som genomfördes i norra Sverige bara den senaste månaden. Nya Tider avslöjar flera okända aspekter om B-1B Lancer, inte minst hur det egentligen ligger till med dess kärnvapenkapacitet, samt gör en analys om varför USA och NATO är så intresserade av Sverige och ett flygfält i Norrbotten.

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

En av våra största poeter jubilerade

🟠 KULTUR Trots att 200-årsminnet av en våra mesta lästa och uppskattade poeter, Erik Johan Stagnelius, inföll förra året, har det rönt begränsad uppmärksamhet. Det är synd, då det är en av det svenska språkets skickligaste och mest omedelbart tillgängliga diktare. Den som tränger djupare i hans liv och verk ställs dock inför en rad mysterier och problem – ja, i vissa avseenden är han också den svenska lyrikens gåtfullaste och mest gäckande gestalt.

Hur konsten att förutsäga solförmörkelser blev en exakt vetenskap

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ingen vaken person har kunnat missa att USA nyligen hade en spektakulär solförmörkelse, något som har fått stor medial uppmärksamhet innan, under och efter. Tidsschemat för den totala förmörkelsen den 8 april 2024 var beräknad till sekunden, detta tusentals år efter att skrämda människor först började försöka förutse dessa kosmiska händelser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Bergens och gruvornas fru

🟠 HISTORIA I svenska berg och gruvor fanns, enligt folktron, ett nyckfullt väsen som var känt som gruvrået eller bergfrun. Detta väsen var vanligen kvinnligt. Hon kunde vara hjälpsam mot gruvarbetarna, men det hände även att hon ställde till med besvär genom att begära att de skulle låta bli att bryta malm i någon gruva. Ibland kunde hon gå så långt som att ta deras liv.

Fallet Kaspar Hauser

🟠 HISTORIA Kaspar Hauser har varit en gåta sedan han plötsligt dök upp på Nürnbergs gator med två mystiska brev i handen den 26 maj 1828. Ingen vet vilka hans föräldrar var. Man vet inte heller vem det var som höll honom inspärrad under hans första sexton år i livet. Han knivhöggs under mystiska omständigheter 14 december 1833 och avled tre dagar senare.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.