Skip to Content

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk.
LEDARE

Nya Tider tvingar hycklarna att kasta masken

PappersupplaganNya Tider v. 41

Nya Tiders närvaro på Bokmässan blev vida omdebatterad. Under lång tid har vänsterliberala debattörer kunnat slå sig för bröstet om hur mycket de stödjer yttrandefrihet, men med Nya Tider sattes de på prov. Merparten tvingades då erkänna att de bara är för yttrandefrihet när det gäller åsikter som de själva delar.

Publicerad: 11 oktober, 2017, 21:49

  • Svenska

Medierapporteringen inför årets Bokmässa handlade till överväldigande del om Nya Tiders närvaro. Så var det även i panelsamtalen som anordnades inne på mässan.

Förra året lyckades vi få höga företrädare för media att slutligen erkänna att det förekommer mörkläggning av obekväma fakta och att oönskade åsikter tystas. Det är en stor bedrift och sände chockvågor genom hela etablissemanget, så att självaste Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, fick gå ut offentligt för att få ordning i leden.

I år var det tydligt att Nya Tider fortsätter att beröra en öm punkt och har drivit in en kil i etablissemanget, som berömt sig själva för hur toleranta och yttrandefrihetsälskande de är. Det var lätt för dem att göra det under de år som detta ställningstagande inte utmanades. Systemmedierna filtrerade effektivt bort varje röst och varje rapport om en verklighet utanför åsiktskorridoren, så kulturvänstern kunde låtsas som att de inte fanns. Men att man inte kände till verkligheten kan ingen på allvar påstå, det var ett aktivt val att inte se den. Med Nya Tider brakade verkligheten in i deras finrum – Bokmässan.

Nu fick man plötsligt bekänna färg. Vissa vill stå fast vid yttrandefriheten, andra kastar masken och visar att det bara var snack. Som jag konstaterade i min krönika på SVT Opinion Live inför Bokmässan så är inte yttrandefriheten bara en paragraf. Det är en inställning och praktisk handling. De som hävdar att Bokmässan inte behöver acceptera Nya Tider eftersom ingen lag tvingar dem till det, visar bara att de egentligen inte är för yttrandefrihet. Det är lagen som tvingar dem att acceptera andras åsikter och om lagen inte fanns så skulle de gå ännu längre i sina krav på censur.

Det hedrar Bokmässan att man stått upp för de principer kring vilka mässan en gång grundades, trots omfattande påtryckningar från rabiata vänsterliberaler. Nu ska väl erkännas att Bokmässan tack vare kontroverserna fått oerhört med gratisreklam i medierna. Antalet besökare ökade också förra året, första gången Nya Tider var med. Att vissa inom kulturvänstern nu försöker hävda att det är deras bojkott som orsakat årets låga besökssiffror och tycker att Bokmässan borde använda det som anledning till att porta Nya Tider nästa år, verkar ha missat att Göteborgs centrum i praktiken var avstängt under stora delar av lördagen. Tidningarna uppmanade göteborgarna att stanna hemma, kollektivtrafiken fungerade inte och själva mässan var belägrad av vänsterextremister i timmar utan att någon kunde ta sig in eller ut.

Under mässan gick jag förbi Biblioteks­torget, där det just pågick en debatt. Eller kollegial diskussion ska man nog kalla det, när alla deltagare i grunden har samma åsikt. En kvinna på podiet var väldigt förvånad över samhällsutvecklingen och sade något i stil med: ”Vi är så vana vid att man sätter sig ned och diskuterar kring frågor, att man för ett civiliserat samtal. Men nu finns det människor som inte vill diskutera, de är onåbara för argument och vill inte delta i samtalet.”

Man häpnar. Det kommer alltså från människor som i decennier aktivt tystat avvikande röster, som brännmärkt åsikter som man ansett inte passat in och som bedrivit häxjakt på medborgare som trots det vågade agitera för andra synsätt.

Ta Karl-Olov Arnstberg som exempel. Han är professor och en erkänd expert på minoriteter i Sverige, främst den romska. Han anlitades för statliga utredningar och fick i uppdrag att studera Rinkebys sociala arbete bland romer. Detta ända tills hans forskning fick honom att göra en analys som inte uppskattades: att det kanske inte bara är majoritetens fel att integrationen inte fungerar, att romerna själva möjligen har en del i detta. Efter det fick han inga fler uppdrag från dåvarande Invandrarverket, han slutade anlitas som talare om romer. Att bli publicerad i media mycket svårt. Bara att få in en annons i Dagens Nyheter – självklart betald – var nästan omöjligt och ledde till omfattande rabalder.

Och då är Arnstberg ändå professor och måste sägas ha utgjort en del av etablissemanget. Hur är det då inte för ”vanliga” medborgare som vill föra fram en åsikt som går på tvärs med den politiska korrektheten?

Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelin talar vid Nya Tiders monter under årets Bokmässa. Foto: Nya Tider

 

Det är uppenbart att damen på Bibliotekstorget inte förstått något av vad som sker omkring henne, lika lite som Angela Merkel i Tyskland förstår varför hennes parti CDU fick ett så uselt stöd i valet nyligen. Man är inte förmögen att greppa orsakerna. Man förstår inte varför det bildas folkliga rörelser runt om i Europa som kräver förändring och vägrar att låta sig tystas längre. Man erkänner inte att de någonsin varit tystade.

I några debatter konstaterades det visserligen att tiderna förändrats, men man får det till att toleransen för ”högerextremister” ökat. Göran Greider hänförde detta till ekonomiska förändringar: arbetsgivarna har fått mer makt på arbetstagarnas bekostnad.

Men då är man ute på fel spår. Det var faktiskt mycket friare förr. Jag pratade själv med en besökare i montern, som gav ett utmärkt exempel. När han var ung var hans bästa vän en kommunist, medan han själv var högerman. Man respekterade varandra och kom i princip fram till att man vill samma sak, men hade olika vägar att nå dit. Detta skulle vara omöjligt i dag, då samhällsklimatet blivit så hätskt genom alla avståndstaganden och brännmärkning som media ägnar sig åt. Etablissemanget slår blint omkring sig i ett allt vanmäktigare raseri.

Det är fantastiskt att Nya Tider kunnat vara den katalysator som fått hycklarna att bekänna färg. Vi har lyckats skapa en debatt och självrannsakan inom kulturvänstern, som skakats om i grunden. Och vi gör det genom att helt enkelt rapportera som det är, utan politiskt korrekta skygglappar.

Vávra Suk

vavra.suk@nyatider.nu

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Parsifal

    Incidenten med kvinnan på podiet vid Bibliotekstorget är både skrämmande och avslöjande på en gång. Dels visar det vilken förvrängd verklighetsbild som varit möjlig att bygga upp i den kulturmarxistiska häxkittel som Sverige varit under decennier. Dels så visar det att aktörerna i denna slutna krets, eller andliga fängelse som jag brukar kalla den, ofta är helt blinda för den åsiktsrepression som emanerat därifrån under så lång tid.

  • Markus Ferm Engfelt

    Det forvanar mig inte längre länge har jag förstått det att dom haft sådan makt!

Rabani infiltrerade vänstern: ”Föraktet mot polisen märktes lång väg”

INTERVJUStenkastning mot civilpersoner och hotfull stämning. Medborgarjournalisten Bechir Rabani, som uppmärksammades stort i media när han med filmkamera åkte hem till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson för att ställa frågor om medias journalistiska metoder, infiltrerade vänster­extremisternas motdemonstration i Göteborg den 30 september. Utrustad med kamera stod han i frontlinjen bland vänsteraktivisterna, och i en intervju med Nya Tider säger Rabani att medias bevakning av motdemonstrationen var under all kritik.

Festlig höstmarknad på Gunnes vikingagård

KULTURMysigt, vackert, underhållande och mycket lärorikt. Att besöka en riktig vikingamarknad är en upplevelse för hela familjen och för alla sinnen. För många av utställarna blir det historieåterskapande levernet och hantverkandet som en livsstil. Nya Tider har besökt den vikingatida höstmarknaden på Gunnes gård och bekantat sig med en värld fjärran från plast och moderniteter.

Debatt om alternativhögern fick överraskande mothugg

INRIKESMedlemmar ut svensk alternativhöger dök oväntat upp i publiken när KulturhusetStadsteatern i Stockholm anordnade en paneldebatt om politisk satir och alternativhögerns populärkulturella uttryck – utan att bjuda in någon representant från rörelsen själv.

Turkiet köper ryskt luftvärn

UTRIKESDet har länge varit känt att Natolandet Turkiet vill köpa det avancerade luftförsvarssystemet S-400 från Ryssland. Experter tvivlade dock på att det verkligen skulle bli av. I september bekräftade Ankara att handpenning betalats och affären som förargar inte minst Washington förvånar nu många. Nya Tider tittar här närmare på omständigheterna kring det anmärkningsvärda köpet och vad det innebär.

Kyrkan efter valet: Tydlig men virrig distansering från Sverigedemokraterna

KRÖNIKADistanseringen och avståndstagandet från Sverigedemokraterna var tydlig på kyrkans presskonferens, men argumenteringen när man tog avstånd var förvirrad och oklar. Påståenden och ogenomtänkta ställningstaganden visar att kyrkans ledning står inför stora och viktiga etiska problem som man kommer att tvingas ta ställning till framöver. Det skriver veckans debattör, Axel W Karlsson, själv präst och ledamot av Kyrkomötet 2010-2017.

Lyckad bokmässa för Nya Tider trots mediedrev

BOKMÄSSAN 2017Sedan Bokmässan 2016 har det skrivits spaltmeter om Nya Tiders deltagande på mässan. När tidningen återigen ansökte om att ställa ut detta år startade drevet på nytt, och under flera månader har det kommit artiklar om Nya Tiders vara eller inte vara nästan dagligen. Trots mediehets blev det en lyckad och trevlig mässhelg för Nya Tider. Inför mässan lät tidningen trycka upp extra många exemplar av ett specialnummer som delades ut och gick att hämta i montern, vilket tusentals besökare gjorde. I montern talade såväl svenska som internationella gäster. Under lördagen höll den populära författarduon Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelin tal och signerade böcker.

Över 100 000 skrev under för att terroristförklara Soros

UTRIKESEtt upprop för att terroristförklara finansmogulen George Soros och beslagta hans tillgångar nådde i början av september 100 000 underskrifter och ska därmed få ett officiellt svar från Vita huset. Men vem är han egentligen, och varför är han så hatad av så många människor över hela världen?

”Vi sätter press och motverkar galen- skaperna”

UTRIKESMartin Sellner är en av initiativtagarna till projektet ”Defend Europe”. Vi fick ett samtal med honom ombord på skeppet C-Star, som i flera veckor befunnit sig i Medelhavet med det uttalade syftet att störa den illegala migranttrafiken och avslöja olika ”hjälporganisationer” när de deltar i den kriminella människohandeln.

Gå till arkivet