Skip to Content

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk.
LEDARE

Nya Tider tvingar hycklarna att kasta masken

PappersupplaganNya Tider v. 41

Nya Tiders närvaro på Bokmässan blev vida omdebatterad. Under lång tid har vänsterliberala debattörer kunnat slå sig för bröstet om hur mycket de stödjer yttrandefrihet, men med Nya Tider sattes de på prov. Merparten tvingades då erkänna att de bara är för yttrandefrihet när det gäller åsikter som de själva delar.

Publicerad: 11 oktober, 2017, 21:49

  • Svenska

Läs även

Medierapporteringen inför årets Bokmässa handlade till överväldigande del om Nya Tiders närvaro. Så var det även i panelsamtalen som anordnades inne på mässan.

Förra året lyckades vi få höga företrädare för media att slutligen erkänna att det förekommer mörkläggning av obekväma fakta och att oönskade åsikter tystas. Det är en stor bedrift och sände chockvågor genom hela etablissemanget, så att självaste Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, fick gå ut offentligt för att få ordning i leden.

I år var det tydligt att Nya Tider fortsätter att beröra en öm punkt och har drivit in en kil i etablissemanget, som berömt sig själva för hur toleranta och yttrandefrihetsälskande de är. Det var lätt för dem att göra det under de år som detta ställningstagande inte utmanades. Systemmedierna filtrerade effektivt bort varje röst och varje rapport om en verklighet utanför åsiktskorridoren, så kulturvänstern kunde låtsas som att de inte fanns. Men att man inte kände till verkligheten kan ingen på allvar påstå, det var ett aktivt val att inte se den. Med Nya Tider brakade verkligheten in i deras finrum – Bokmässan.

Nu fick man plötsligt bekänna färg. Vissa vill stå fast vid yttrandefriheten, andra kastar masken och visar att det bara var snack. Som jag konstaterade i min krönika på SVT Opinion Live inför Bokmässan så är inte yttrandefriheten bara en paragraf. Det är en inställning och praktisk handling. De som hävdar att Bokmässan inte behöver acceptera Nya Tider eftersom ingen lag tvingar dem till det, visar bara att de egentligen inte är för yttrandefrihet. Det är lagen som tvingar dem att acceptera andras åsikter och om lagen inte fanns så skulle de gå ännu längre i sina krav på censur.

Det hedrar Bokmässan att man stått upp för de principer kring vilka mässan en gång grundades, trots omfattande påtryckningar från rabiata vänsterliberaler. Nu ska väl erkännas att Bokmässan tack vare kontroverserna fått oerhört med gratisreklam i medierna. Antalet besökare ökade också förra året, första gången Nya Tider var med. Att vissa inom kulturvänstern nu försöker hävda att det är deras bojkott som orsakat årets låga besökssiffror och tycker att Bokmässan borde använda det som anledning till att porta Nya Tider nästa år, verkar ha missat att Göteborgs centrum i praktiken var avstängt under stora delar av lördagen. Tidningarna uppmanade göteborgarna att stanna hemma, kollektivtrafiken fungerade inte och själva mässan var belägrad av vänsterextremister i timmar utan att någon kunde ta sig in eller ut.

Under mässan gick jag förbi Biblioteks­torget, där det just pågick en debatt. Eller kollegial diskussion ska man nog kalla det, när alla deltagare i grunden har samma åsikt. En kvinna på podiet var väldigt förvånad över samhällsutvecklingen och sade något i stil med: ”Vi är så vana vid att man sätter sig ned och diskuterar kring frågor, att man för ett civiliserat samtal. Men nu finns det människor som inte vill diskutera, de är onåbara för argument och vill inte delta i samtalet.”

Man häpnar. Det kommer alltså från människor som i decennier aktivt tystat avvikande röster, som brännmärkt åsikter som man ansett inte passat in och som bedrivit häxjakt på medborgare som trots det vågade agitera för andra synsätt.

Ta Karl-Olov Arnstberg som exempel. Han är professor och en erkänd expert på minoriteter i Sverige, främst den romska. Han anlitades för statliga utredningar och fick i uppdrag att studera Rinkebys sociala arbete bland romer. Detta ända tills hans forskning fick honom att göra en analys som inte uppskattades: att det kanske inte bara är majoritetens fel att integrationen inte fungerar, att romerna själva möjligen har en del i detta. Efter det fick han inga fler uppdrag från dåvarande Invandrarverket, han slutade anlitas som talare om romer. Att bli publicerad i media mycket svårt. Bara att få in en annons i Dagens Nyheter – självklart betald – var nästan omöjligt och ledde till omfattande rabalder.

Och då är Arnstberg ändå professor och måste sägas ha utgjort en del av etablissemanget. Hur är det då inte för ”vanliga” medborgare som vill föra fram en åsikt som går på tvärs med den politiska korrektheten?

Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelin talar vid Nya Tiders monter under årets Bokmässa. Foto: Nya Tider

 

Det är uppenbart att damen på Bibliotekstorget inte förstått något av vad som sker omkring henne, lika lite som Angela Merkel i Tyskland förstår varför hennes parti CDU fick ett så uselt stöd i valet nyligen. Man är inte förmögen att greppa orsakerna. Man förstår inte varför det bildas folkliga rörelser runt om i Europa som kräver förändring och vägrar att låta sig tystas längre. Man erkänner inte att de någonsin varit tystade.

I några debatter konstaterades det visserligen att tiderna förändrats, men man får det till att toleransen för ”högerextremister” ökat. Göran Greider hänförde detta till ekonomiska förändringar: arbetsgivarna har fått mer makt på arbetstagarnas bekostnad.

Men då är man ute på fel spår. Det var faktiskt mycket friare förr. Jag pratade själv med en besökare i montern, som gav ett utmärkt exempel. När han var ung var hans bästa vän en kommunist, medan han själv var högerman. Man respekterade varandra och kom i princip fram till att man vill samma sak, men hade olika vägar att nå dit. Detta skulle vara omöjligt i dag, då samhällsklimatet blivit så hätskt genom alla avståndstaganden och brännmärkning som media ägnar sig åt. Etablissemanget slår blint omkring sig i ett allt vanmäktigare raseri.

Det är fantastiskt att Nya Tider kunnat vara den katalysator som fått hycklarna att bekänna färg. Vi har lyckats skapa en debatt och självrannsakan inom kulturvänstern, som skakats om i grunden. Och vi gör det genom att helt enkelt rapportera som det är, utan politiskt korrekta skygglappar.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Parsifal

    Incidenten med kvinnan på podiet vid Bibliotekstorget är både skrämmande och avslöjande på en gång. Dels visar det vilken förvrängd verklighetsbild som varit möjlig att bygga upp i den kulturmarxistiska häxkittel som Sverige varit under decennier. Dels så visar det att aktörerna i denna slutna krets, eller andliga fängelse som jag brukar kalla den, ofta är helt blinda för den åsiktsrepression som emanerat därifrån under så lång tid.

  • Markus Ferm Engfelt

    Det forvanar mig inte längre länge har jag förstått det att dom haft sådan makt!

Arrangören bakom Free Tommy-demon: “Systemmedia ljuger för folket”

Nya Tider var på plats i London den 14 juli för att bevaka demonstrationen som gick under parollen "Free Tommy Robinson". Vi har talat med arrangören och med den svenske riksdagsledamoten Kent Ekeroth om varför han ansåg det vara viktigt att åka till London.

Valet kan bli en vändpunkt – men vägen därifrån är lång

KRÖNIKAValet 2018 är visserligen oerhört viktigt, men den som tror att allt blir bra i Sverige om bara valresultatet blir enligt önskemål är tyvärr precis lika naiv som våra politiker varit under flyktingkrisen. Att återbygga Sverige starkt kommer att ta tid, politik är ett maratonlopp.

”IQ-målet”: Fakta är kränkande enligt åklagare

INRIKESI Nya Tider v. 24/2018 skrev vi om ett märkligt mål som avgjorts i Attunda tingsrätt, där en 44-årig man dömts för ”hets mot folkgrupp” efter att ha skrivit att svarta har ”lägre IQ och högre testosteronnivåer” − ett påstående som är sant enligt en enig forskarvärld. Vi följde upp ärendet och fick fortsatt märkliga svar från de jurister som agerat medlöpare.

Nya sexlagen har trätt i kraft

SAMLEVNADDen 1 juli började den nya sexlagen att gälla. Därmed kan en man bland annat dömas för ”oaktsam våldtäkt” om han inte inhämtat uttryckligt samtycke från den kvinna han har sex med.

Tvärstopp när svensk prövar sjukvårdens gräddfil: ”Bara för araber”

INRIKESSjukvårdens telefonrådgivning på nummer 1177 är gratis och öppen till klockan 22. Problemet är bara de enorma köerna. Men araber och somalier har särskilda nummer där man får svar direkt. När Nya Tiders reporter prövar att ringa om sitt sjuka barn svarar den svenskspråkiga personalen att deras tid inte får upptas av svenskarnas frågor och hänvisar tillbaka till de långa köerna.

Keltiska influenser i vår kultur

KULTURVi har just firat midsommar, en hyllning till årets längsta dag – åtminstone enligt den gamla ordningen då midsommar var den längsta dagen på året och inföll på lite olika veckodagar. Sedan har vi som med det mesta rationaliserat och lagt det på en lördag. Vi tror nog att midsommar är en ursvensk, forntida tradition. På sätt och vis är det så, men även kelterna, liksom våra förfäder, uppmärksammade detta som en fruktbarhetens högtid.

Hundratals åtalade efter mobilförbudet i bil

TRAFIK

Midsommar i Leksand

KULTURVar finns det som ska vara världens största midsommarfirande om inte i Dalarna, Sverige? I Gropen i Leksand har man varje år den största majstångsresningen, och tiotusentals människor samlas för att fira.

Gå till arkivet