Skip to Content

Nya Tiders chefredaktör Vávra Suk.
LEDARE

Nya Tider tvingar hycklarna att kasta masken

PappersupplaganNya Tider v. 41

Nya Tiders närvaro på Bokmässan blev vida omdebatterad. Under lång tid har vänsterliberala debattörer kunnat slå sig för bröstet om hur mycket de stödjer yttrandefrihet, men med Nya Tider sattes de på prov. Merparten tvingades då erkänna att de bara är för yttrandefrihet när det gäller åsikter som de själva delar.

Publicerad: 11 oktober, 2017, 21:49

  • Svenska

Läs även

Medierapporteringen inför årets Bokmässa handlade till överväldigande del om Nya Tiders närvaro. Så var det även i panelsamtalen som anordnades inne på mässan.

Förra året lyckades vi få höga företrädare för media att slutligen erkänna att det förekommer mörkläggning av obekväma fakta och att oönskade åsikter tystas. Det är en stor bedrift och sände chockvågor genom hela etablissemanget, så att självaste Peter Wolodarski, chefredaktör på Dagens Nyheter, fick gå ut offentligt för att få ordning i leden.

I år var det tydligt att Nya Tider fortsätter att beröra en öm punkt och har drivit in en kil i etablissemanget, som berömt sig själva för hur toleranta och yttrandefrihetsälskande de är. Det var lätt för dem att göra det under de år som detta ställningstagande inte utmanades. Systemmedierna filtrerade effektivt bort varje röst och varje rapport om en verklighet utanför åsiktskorridoren, så kulturvänstern kunde låtsas som att de inte fanns. Men att man inte kände till verkligheten kan ingen på allvar påstå, det var ett aktivt val att inte se den. Med Nya Tider brakade verkligheten in i deras finrum – Bokmässan.

Nu fick man plötsligt bekänna färg. Vissa vill stå fast vid yttrandefriheten, andra kastar masken och visar att det bara var snack. Som jag konstaterade i min krönika på SVT Opinion Live inför Bokmässan så är inte yttrandefriheten bara en paragraf. Det är en inställning och praktisk handling. De som hävdar att Bokmässan inte behöver acceptera Nya Tider eftersom ingen lag tvingar dem till det, visar bara att de egentligen inte är för yttrandefrihet. Det är lagen som tvingar dem att acceptera andras åsikter och om lagen inte fanns så skulle de gå ännu längre i sina krav på censur.

Det hedrar Bokmässan att man stått upp för de principer kring vilka mässan en gång grundades, trots omfattande påtryckningar från rabiata vänsterliberaler. Nu ska väl erkännas att Bokmässan tack vare kontroverserna fått oerhört med gratisreklam i medierna. Antalet besökare ökade också förra året, första gången Nya Tider var med. Att vissa inom kulturvänstern nu försöker hävda att det är deras bojkott som orsakat årets låga besökssiffror och tycker att Bokmässan borde använda det som anledning till att porta Nya Tider nästa år, verkar ha missat att Göteborgs centrum i praktiken var avstängt under stora delar av lördagen. Tidningarna uppmanade göteborgarna att stanna hemma, kollektivtrafiken fungerade inte och själva mässan var belägrad av vänsterextremister i timmar utan att någon kunde ta sig in eller ut.

Under mässan gick jag förbi Biblioteks­torget, där det just pågick en debatt. Eller kollegial diskussion ska man nog kalla det, när alla deltagare i grunden har samma åsikt. En kvinna på podiet var väldigt förvånad över samhällsutvecklingen och sade något i stil med: ”Vi är så vana vid att man sätter sig ned och diskuterar kring frågor, att man för ett civiliserat samtal. Men nu finns det människor som inte vill diskutera, de är onåbara för argument och vill inte delta i samtalet.”

Man häpnar. Det kommer alltså från människor som i decennier aktivt tystat avvikande röster, som brännmärkt åsikter som man ansett inte passat in och som bedrivit häxjakt på medborgare som trots det vågade agitera för andra synsätt.

Ta Karl-Olov Arnstberg som exempel. Han är professor och en erkänd expert på minoriteter i Sverige, främst den romska. Han anlitades för statliga utredningar och fick i uppdrag att studera Rinkebys sociala arbete bland romer. Detta ända tills hans forskning fick honom att göra en analys som inte uppskattades: att det kanske inte bara är majoritetens fel att integrationen inte fungerar, att romerna själva möjligen har en del i detta. Efter det fick han inga fler uppdrag från dåvarande Invandrarverket, han slutade anlitas som talare om romer. Att bli publicerad i media mycket svårt. Bara att få in en annons i Dagens Nyheter – självklart betald – var nästan omöjligt och ledde till omfattande rabalder.

Och då är Arnstberg ändå professor och måste sägas ha utgjort en del av etablissemanget. Hur är det då inte för ”vanliga” medborgare som vill föra fram en åsikt som går på tvärs med den politiska korrektheten?

Karl-Olov Arnstberg och Gunnar Sandelin talar vid Nya Tiders monter under årets Bokmässa. Foto: Nya Tider

 

Det är uppenbart att damen på Bibliotekstorget inte förstått något av vad som sker omkring henne, lika lite som Angela Merkel i Tyskland förstår varför hennes parti CDU fick ett så uselt stöd i valet nyligen. Man är inte förmögen att greppa orsakerna. Man förstår inte varför det bildas folkliga rörelser runt om i Europa som kräver förändring och vägrar att låta sig tystas längre. Man erkänner inte att de någonsin varit tystade.

I några debatter konstaterades det visserligen att tiderna förändrats, men man får det till att toleransen för ”högerextremister” ökat. Göran Greider hänförde detta till ekonomiska förändringar: arbetsgivarna har fått mer makt på arbetstagarnas bekostnad.

Men då är man ute på fel spår. Det var faktiskt mycket friare förr. Jag pratade själv med en besökare i montern, som gav ett utmärkt exempel. När han var ung var hans bästa vän en kommunist, medan han själv var högerman. Man respekterade varandra och kom i princip fram till att man vill samma sak, men hade olika vägar att nå dit. Detta skulle vara omöjligt i dag, då samhällsklimatet blivit så hätskt genom alla avståndstaganden och brännmärkning som media ägnar sig åt. Etablissemanget slår blint omkring sig i ett allt vanmäktigare raseri.

Det är fantastiskt att Nya Tider kunnat vara den katalysator som fått hycklarna att bekänna färg. Vi har lyckats skapa en debatt och självrannsakan inom kulturvänstern, som skakats om i grunden. Och vi gör det genom att helt enkelt rapportera som det är, utan politiskt korrekta skygglappar.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Parsifal

    Incidenten med kvinnan på podiet vid Bibliotekstorget är både skrämmande och avslöjande på en gång. Dels visar det vilken förvrängd verklighetsbild som varit möjlig att bygga upp i den kulturmarxistiska häxkittel som Sverige varit under decennier. Dels så visar det att aktörerna i denna slutna krets, eller andliga fängelse som jag brukar kalla den, ofta är helt blinda för den åsiktsrepression som emanerat därifrån under så lång tid.

  • Markus Ferm Engfelt

    Det forvanar mig inte längre länge har jag förstått det att dom haft sådan makt!

Niger godkänner beväpnade drönare

INRIKESEfter flera års påtryckningar från Washington böjer sig nu Nigers statsledning och accepterar beväpnade drönare i sitt luftrum. Många amerikaner befarar nu att supermakten är på väg att trassla in sig i ytterligare ett krig. USA bygger en ny drönarbas i Niger som ligger i anslutning till det viktigaste navet för den helt öppna rutten för människosmugglingen till Libyen och Europa. Samtidigt löper en dold migrationsström av terrorister från Mellanöstern till Afrika. Den ökande amerikanska militära närvaron i Afrika sker i skuggan av en hårdnande kamp med främst Kina om kontinentens råvaror.

Boerfolket – Sydafrikas stolta och starka urfolk, del 2

UTRIKESNär holländare och andra nordeuropéer anlände till Sydafrika på 1600-talet, ett hundra år innan kolonisationen av Nordamerika inleddes, fann de ett öde land, obefolkat så när som på små spridda grupper khoi- och san-folk, som levde på stenåldersvis. När guld och diamanter upptäcktes ville plötsligt dåtidens globala stormakt, det brittiska imperiet, komma åt den fristad som dessa ”upproriska” européer byggt upp i vildmarken. Men vilka var boerna, de som förr betraktades som hjältar? Nya Tider har läst vad samtidens litteratur hade att säga om boerna, samt intervjuat experter på boernas historia. Detta är den andra och sista delen om Sydafrikas boer.

När det oförutsedda händer

SERIE: ÖVERLEVNADÖverlevnad och beredskap har blivit ännu mer aktuellt sedan jag skrev min serie här i Nya Tider för ett par år sedan. Med tanke på att många läsare har efterfrågat en uppföljning, och att många nya läsare tillkommit, så är det dags för en ny överlevnadsserie. I detta nummer kommer en generell övergripande artikel där jag försöker ta upp de i min mening viktigaste förberedelserna för en krissituation, anpassat till våra svenska förhållanden.

”Pressetik” och gruppvåldtäkt: Nya Tider kräver svar

REPORTAGESystemmedierna pratar ofta om pressetik och använder den som argument för att mörka viktiga delar av verkligheten ‒ inte minst det faktum att gruppvåldtäkter är ett nästan renodlat invandrarbrott. Nya Tider har försökt få svar på hur de egentligen resonerar kring detta, men föga förvånande vägrar man att svara.

Medierna mörkar gruppvåldtäkten i Botkyrka

INRIKESVid Södertörns tingsrätt pågår en rättegång om en av Sveriges grövsta gruppvåldtäkter någonsin. Fem män står åtalade, men polisen tror att upp till 20 personer kan ha varit delaktiga. Systemmedierna är nästan tysta om händelsen, och samtliga förtiger gärningsmännens härkomst. När Nya Tider frågar varför får vi inga svar.

Raserandet av relationerna mellan USA och Ryssland

OPINION: PAUL CRAIG ROBERTSWashington har tagit kärnvapenkrig mot Ryssland från ett hypotetiskt scenario till ett verkligt hot mot mänsklighetens framtid. Det menar Paul Craig Roberts, biträdande finans­minister under Ronald Reagan. Han har varnat för konsekvenserna av att Washington hotar Rysslands säkerhet genom att bryta avtal efter avtal, genom att placera robotbaser vid Rysslands gränser, genom att iscensätta antiryska kupper i tidigare Sovjetprovinser, och genom kontinuerliga falska anklagelser mot Ryssland. Det finns ingenting mer obetänksamt och ansvarslöst än att få en kärnvapen­makt att frukta ett kärnvapenanfall från en annan, menar han.

Extra: Kinesiska specialstyrkor i Syrien

UTRIKESI slutet av november eskalerade rykten om kinesisk militär närvaro i Syrien. Detta berodde dels på flertalet rapporter i regional media om att Peking beslutat skicka två specialförband, dels på en händelse i nordöstra Syrien. Nya Tider presenterar här kort dessa uppgifter och en del ledtrådar.

Boerfolket – Sydafrikas stolta och starka urfolk

HISTORIANär holländare och andra nordeuropéer anlände till Sydafrika på 1600-talet, ett hundra år innan kolonisationen av Nordamerika inleddes, fann de ett öde land, obefolkat så när som på små spridda grupper khoi- och san-folk, som levde på stenåldersvis. När guld och diamanter upptäcktes ville plötsligt dåtidens globala stormakt, det brittiska imperiet, komma åt den fristad som dessa ”upproriska” européer byggt upp i vildmarken. Men vilka var boerna, de som förr betraktades som hjältar? Nya Tider har läst vad samtidens litteratur hade att säga om boerna, samt intervjuat experter på boernas historia.

Gå till arkivet