Skip to Content

Exempelbild. Foto: Pixabay
LIVSSTIL

Nya trenden: ”Digital fasta”

Digital utgåva

Allt fler upptäcker att de blivit beroende av sin mobiltelefon och att ständigt kolla sina mejl och respons på sina inlägg. Nu har en ny trend dykt upp: ”digital fasta”, som innebär att man slutar använda mobilen helt under en avvänjningsperiod, för att därefter använda den mindre.

Publicerad: 5 juni, 2018, 20:39

  • Svenska

Läs även

Förändrat livsstilen totalt

Även om mobiler var en teknisk revolution var det inte mycket som förändrades i vår livsstil när vi kunde börja bära telefonerna med oss. Det vara mer en praktisk funktion. En total förändring av hela vår livsstil – hur vi somnar, ser på tv, äter, umgås – kom dock med de så kallade smarta telefonerna, med stora skärmar, appar och ständig internetuppkoppling.

Oavsett om vi äter middag på en fin restaurang, ligger på stranden en solig dag eller ser en spännande film på bio, tenderar mobilen att finnas i handen eller på bordet jämte tallriken. Och fingrarna söker sig ideligen dit för att se om det kommit något nytt mejl, någon ny status-uppdatering, respons på ett inlägg. För många är det idag bara några sekunders mellanrum när de ”kollar mobilen”. Det har kallats för ett folkhälsoproblem och många kallar sitt beteende för ett beroende. Ett vanligare fenomen har därför blivit så kallad ”digital fasta”, som innebär att man helt enkelt lägger undan plattor och mobiltelefoner på en bestämd tid.

Ett annat tecken på människors vilja att bryta sitt mönster är att elektronikkedjor börjat återlansera de äldre mobilmodellerna som exempelvis Nokia3310 men med modern teknik. Det går alltså att mejla, Skypa och liknande. Men utan stor skärm och appar riskerar användaren inte att hamna i slösurfandet.

Blev piggare och mer fokuserad

Nationalekonomen och forskaren Jonas Lagerström är en av dem som prövat att lägga undan mobiltelefonen under ett år. Han berättade om sina planer i bland annat Expressen förra året och har nyligen, ett år senare, gjort en intervju med finska YLE om resultatet.

Han berättar att det ständiga sneglandet på mobilen gjorde honom improduktiv och rastlös.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Satelliter visar mer grönska

KLIMATDe senaste 20 åren har Jorden blivit betydligt grönare. Det visar den amerikanska rymdstyrelsen NASA:s satellitstudier. Sedan år 2000 har den totala ytan med gröna löv ökat med 5 procent till 5,2 miljoner kvadratkilometer – nästan som hela Europa utom Ryssland.

NASA varnar för asteroidhot

RYMDEN

NASA fotar solsystemets mest avlägsna objekt

VETENSKAPÅr 2006 skickade NASA upp sin rymdsond New Horizon. Målet var Pluto, den yttersta kända planeten i solsystemet, samt den mängd mindre objekt som befinner sig ännu längre bort, i det så kal­lade Kuiperbältet.

Kina landar på månens baksida

VETENSKAPEn kinesisk rymdfarkost har blivit den första att landa på månens baksida och markerar därmed ett historiskt ögonblick för mänsklig utforskning av rymden. Den framgångsrika landningen hyllas som en enorm teknisk prestation och ses som ett viktigt steg mot Kinas vidare ambitioner i rymden.

Isländskt DNA visar på tudelat ursprung

VETENSKAPIsland koloniserades av nordbor så sent som på slutet av det första millenniet, men trots det har islänningarna utvecklat en karaktäristisk och unik särart genmässigt, beroende på att populationen har varit så pass liten och isolerad. Nya forskningsrön som publicerats i vetenskapstidskriftens Science visar nu att det finns ett stort inslag av nordiska gener hos de nuvarande islänningarna – men även mycket gaeliskt DNA.

IQ-trenden bruten: Dalande intelligens i västvärlden

VETENSKAPFrån att stadigt ha ökat under hela 1900-talet menar nu forskare i Norge att den genomsnittliga IQ:n i deras land minskar. Men resultatet är inte unikt. Ett stort antal studier i västvärlden pekar på samma sak: vi blir allt dummare. Utvecklingen kan få stora konsekvenser, såväl ekonomiskt som socialt. Forskarna pekar på allt från gifter, förändrad livsstil och invandring från tredje världen som möjliga orsaker till nedgången.

Paris Motor Show

Motormässan i Paris är världens största räknat i antalet besökare och hålls vartannat år i oktober. Vartannat år hålls den istället i Frankfurt, där den är världens största motormässa till ytan räknat. Sedan i år har mässan inriktningen på bilar, motorcyklar, transport och teknik. Nya Tider har varit på plats.

Globala protester mot utbyggnad av 5G-nät

TEKNIKUtbyggnaden av nästa stora fas av mobila telekommunikationsstandarder, 5G, stöter nu på motstånd. I den amerikanska staden Mill Valley är boende så oroliga att mobilstrålning ska påverka deras hälsa negativt, att stadsledningen stoppat utplacerandet av basstationer i bostadsområden.

Gå till arkivet

Send this to a friend