Skip to Content

Tyska regeringen samlas för möte vid bayerska Zugspitze (t.h.) för överläggningar. Samtidigt anas en spricka i synen på utvisningar. Frågan har blivit aktuell efter att tumult utbrutit vid ett asylboende. Foto: stillbilder ZDF
TYSKLAND

Nya tyska koalitionsregeringen splittrad om avvisningar

Digital utgåva

Under måndagen den 7 maj samlades de tre tyska regeringspartierna CDU, SPD och CSU i avskildhet för att staka ut vägen för den kommande regeringsperioden. Just denna konferens fick oväntat en inflammerad lagtolkning att ta ställning till, nämligen utvisningsbesluten och polisens roll vid verkställandet.

Publicerad: 8 maj, 2018, 14:04

 • Svenska

Läs även

Den 7 maj sammanträdde de tre tyska regeringspartierna i en semesterort vid foten av Zugspitze, Tysklands högsta berg, på gränsen till Österrike. Det är en tradition att antingen politiska partier eller som i det här fallet en koalitionsregering i avskildhet, utan att störas av utomstående, behandlar viktiga frågor rörande landets gemensamma politik. Ofta kallar man i Tyskland sådana konferenser för die Klausur. Namnet syftar just på avskildhet eller delar av ett kloster där utomstående inte har tillträde. Det fördrag som koalitionspartierna CDU, SPD och CSU efter en lång regeringsbildningsprocess enades om, måste kompletteras och anpassas till aktuella spörsmål och händelser.

Redan dagen innan måndagens toppmöte blev det dock stormigt värre bland de tyska koalitionspartierna. Det skriftliga fördraget på 174 sidor är uppenbarligen otillräckligt när oväntade situationer hastigt dyker upp.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sophie Farmer

  Om Sverige ska förbli ett föregångsland gällande mänskliga rättigheter, åsiktsfrihet och individualism så måste PK åsikter sprängas sönder likt en hiroshimabomb. Dags att ta debatten! Inte förbjuda “dissidenter” att få komma in i landet som sossarna nu föreslår. Det låter verkligen sjukt.

 • Sophie Farmer

  Svensken har blivit en amöba. Ett ryggradslöst djur. Invandrare säger (som jag känner) att de måste rösta på SD för svensken vågar inte. Sanslöst.

 • Sophie Farmer

  Jag fattar inte att inte vi har blivit så fega när gängkriminalitet styr, gängvåldtäkter, ensamma kvinnor som går från krogen blir överfallna, ta debatten! Varför är det för farligt att diskutera och LÖSA det? Min tillit till staten är slut.

 • Sophie Farmer

  Man kan ALDRIG lösa en situation om man inte diskuterar den. Är det inte därför vi betalar er politiker för att lösa det?

 • Sophie Farmer

  Vem är egentligen mest värd? Tre kvinnor som kommer bli en skattebetalande kvinna i 50 år eller en invandrande våldtäktsman i 50 års åldern? Ekonomiskt självfallet de förstnämnda. Men förstörs deras liv utav en sådan så förblir de en kostnad under otaliga år. Tyvärr måste man tala ekonomi och inte empati.

 • Sophie Farmer

  Gör en Cost-Benefitkalkyl gällande utvisning så är valet lätt!

 • Sophie Farmer

  Faktiskt dags att lägga en motion om detta.

Total seger i sydvästra Syrien

UTRIKESSyriska arméns snabba seger mot rebeller och terrorister i södra Syrien var en diplomatisk och militär uppvisning med få, om några, historiska paralleller. I samma takt som områden befriades så erövrades och beslagtogs mängder med vapen som påvisar det utländska stödets enorma omfattning. Det hemliga niopunktsavtalet från toppmötet mellan USA:s och Rysslands presidenter i Helsingfors den 16 juli har nu börjar implementeras. En av de synbara konsekvenserna är att FN:s observatörer och rysk militärpolis nu patrullerar buffert­zonen mellan de av Israel ockuperade Golanhöjderna och resten av Syrien.

Tidigare yazidisk slavflicka flydde till Tyskland — mötte IS-terroristen som hållit henne fången och nu blivit asylsökare

En yazidisk flicka som tillfångatagits av IS och som sökt asyl i Tyskland efter att hon blivit fri från den muslimska terrororganisationen har flyttat tillbaka till Irak. Detta efter att ha blivit konfronterad av sin tidigare fångvaktare och slavägare, en man som köpt henne för 100 dollar i Irak.

Identitär seger i Österrike: Patriotisk aktivism är laglig

UTRIKESRättsprocessen mot 17 medlemmar av Identitäre Bewegung Österreichs (IBÖ) avslutades den 26 juli i staden Graz med att samtliga friades från misstankar om att ingå i en brottslig organisation.

Stor uppståndelse i Steiermark – President Vladimir Putin kommer till Österrike

Den ryske presidentens pressekreterare Dmitrij Pesjkov bekräftade i onsdags, att president Vladimir Putin kommer att närvara vid den österrikiska utrikesministerns Karin Kneissls bröllop, lördagen den 18 augusti. Eller som en annan tjänsteman vid Kremls administration, Juri Usjakov, uttryckte det: ”Vi kommer förbi och gratulerar”. En privat inbjudan har överlämnats vid president Putins korta besök i Wien i juni i år.

Vem tog livet av François Fillon?

Så lät titeln på en omskakande fransk dokumentär visad flera gånger under de senaste veckorna, dessutom på bästa sändningstid. Dokumentären försöker kasta ljus över de händelser som föregick Frankrikes presidentval 2017.

Fiskeriminister avgår efter iransk kärleksaffär

Ännu en norsk politisk skandal. Fiskeriministern Per Sandberg (FrP) avgick efter att ha rest med sin unga älskarinna till Iran. Han hade brutit mot flera säkerhetsrutiner och varken hans eget departement eller statsministern hade informerats.

”Snyftartikel-afghanen” åtalas för våldtäkt

INRIKESÅklagarkammaren i Luleå väcker åtal mot den 22-årige afghan som tidigare figurerat i ett snyftreportage i Norrländska Socialdemokraten. Han häktades den 11 juli misstänkt för att ha våldtagit en kvinna som hittades ”livlös” vid piren på Östermalm i Luleå.

Ambitiöst idrottsevenemang i Asaba blev en organisatorisk flopp

UTRIKESFörväntningarna var höga inför de afrikanska idrottsmästerskapen i Asaba, Nigeria. Nästan samtliga av kontinentens länder fanns representerade i tävlingen som sågs som en möjlighet för Nigeria att visa förmågan att genomföra arrangemang i världsklass. Det blev i stället ett pinsamt fiasko.

Gå till arkivet