Skip to Content

Tyska regeringen samlas för möte vid bayerska Zugspitze (t.h.) för överläggningar. Samtidigt anas en spricka i synen på utvisningar. Frågan har blivit aktuell efter att tumult utbrutit vid ett asylboende. Foto: stillbilder ZDF
TYSKLAND

Nya tyska koalitionsregeringen splittrad om avvisningar

Digital utgåva

Under måndagen den 7 maj samlades de tre tyska regeringspartierna CDU, SPD och CSU i avskildhet för att staka ut vägen för den kommande regeringsperioden. Just denna konferens fick oväntat en inflammerad lagtolkning att ta ställning till, nämligen utvisningsbesluten och polisens roll vid verkställandet.

Publicerad: 8 maj, 2018, 14:04

 • Svenska

Läs även

Den 7 maj sammanträdde de tre tyska regeringspartierna i en semesterort vid foten av Zugspitze, Tysklands högsta berg, på gränsen till Österrike. Det är en tradition att antingen politiska partier eller som i det här fallet en koalitionsregering i avskildhet, utan att störas av utomstående, behandlar viktiga frågor rörande landets gemensamma politik. Ofta kallar man i Tyskland sådana konferenser för die Klausur. Namnet syftar just på avskildhet eller delar av ett kloster där utomstående inte har tillträde. Det fördrag som koalitionspartierna CDU, SPD och CSU efter en lång regeringsbildningsprocess enades om, måste kompletteras och anpassas till aktuella spörsmål och händelser.

Redan dagen innan måndagens toppmöte blev det dock stormigt värre bland de tyska koalitionspartierna. Det skriftliga fördraget på 174 sidor är uppenbarligen otillräckligt när oväntade situationer hastigt dyker upp.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sophie Farmer

  Om Sverige ska förbli ett föregångsland gällande mänskliga rättigheter, åsiktsfrihet och individualism så måste PK åsikter sprängas sönder likt en hiroshimabomb. Dags att ta debatten! Inte förbjuda “dissidenter” att få komma in i landet som sossarna nu föreslår. Det låter verkligen sjukt.

 • Sophie Farmer

  Svensken har blivit en amöba. Ett ryggradslöst djur. Invandrare säger (som jag känner) att de måste rösta på SD för svensken vågar inte. Sanslöst.

 • Sophie Farmer

  Jag fattar inte att inte vi har blivit så fega när gängkriminalitet styr, gängvåldtäkter, ensamma kvinnor som går från krogen blir överfallna, ta debatten! Varför är det för farligt att diskutera och LÖSA det? Min tillit till staten är slut.

 • Sophie Farmer

  Man kan ALDRIG lösa en situation om man inte diskuterar den. Är det inte därför vi betalar er politiker för att lösa det?

 • Sophie Farmer

  Vem är egentligen mest värd? Tre kvinnor som kommer bli en skattebetalande kvinna i 50 år eller en invandrande våldtäktsman i 50 års åldern? Ekonomiskt självfallet de förstnämnda. Men förstörs deras liv utav en sådan så förblir de en kostnad under otaliga år. Tyvärr måste man tala ekonomi och inte empati.

 • Sophie Farmer

  Gör en Cost-Benefitkalkyl gällande utvisning så är valet lätt!

 • Sophie Farmer

  Faktiskt dags att lägga en motion om detta.

Amerikanska pojkscouter blir könsneutrala

Den anrika amerikanska ”Boy Scouts” har beslutat att stryka ordet ”boy” ur sitt namn och alltså öppna upp för även flickor. Detta sedan man för ett par år sedan öppnat upp för homosexuella medlemmar, därefter homosexuella ledare och förra året även transsexuella som känner sig som pojkar.

Israelisk massaker på civila i Gaza

USA, som tidigare erkänt Jerusalem som Israels huvudstad, flyttade sin ambassad dit dagen före palestiniernas årliga minnesdag av fördrivningen från Israel. Washingtons agerande möttes av omvärldens fördömanden och bittra palestinska protester, där de största ägde rum i Gazaremsan. Israel besvarade dessa genom en massaker där 60 människor dödades och över 2 700 skadades på en enda dag. Återigen till omvärldens verbala fördömanden, men med åtgärder från endast ett fåtal länder. Ambassadflytten och dess blodiga följder riskerar att allvarligt förvärra den redan mycket dåliga säkerhetssituationen i regionen.

Italien: ”Abbiamo governo” – ”Vi har en regering”

ITALIENI måndags blev det klart att Italien får en ny koalitionsregering cirka två månader efter parlamentsvalet. Det är det EU-kritiska antietablissemangspartiet Femstjärnerörelsen och patriotiska La Lega som kommer att utgöra grunden för det nya styret. Till posten som premiärminister utses däremot en partilös akademiker.

Facklor och kors för Europas räddning: stor manifestation i Polen

POLENEn katolsk ungdomsförening höll nyligen en stor manifestation och vallfärd till den polska pilgrimsorten Czestochowa. Bland facklor och kors syntes banderoller med slagord om att försvara Europa mot dekadens, värdenihilism och muslimsk aggression.

Angela Merkels andra möte med Vladimir Putin på två veckor

SOTJIAngela Merkel besökte under fredagen den 18 maj Rysslands president Vladimir Putin i hans residens i Sotji. Detta är det andra officiella mötet mellan de två ländernas ledare på två veckor. Bedömare anser att Merkels besök är ett tecken på att de frostiga relationerna mellan Ryssland och EU därmed kan vara på väg att tinas upp - i alla fall vad gäller enskilda medlemsländer.

Rysslands nationella mål under de närmaste 6 åren

RYSSLANDDen ryske presidenten Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev presenterade nyligen riktlinjer för de kommande 6 åren. Bland annat presenterades mål för ökad medellivslängd och halverad fattigdom.

Efter asylsökarnas attack – nu föreslår tyska politiker internering

TYSKLANDFlera tyska politiker, däribland landets inrikesminister Horst Seehofer, kräver nu att Tyskland upprättar så kallade ”centrala asylboenden”; stora och avskilda inrättningar där asylsökande ska vistas medan deras ärende prövas. Det är en praktisk lösning som hindrar att exempelvis avvisade håller sig undan, men lika mycket är det ett paradigmskifte i hur Tyskland förändrat synen på vad ”asylrätt” egentligen har för syfte.

Kommunalval i Nordtyskland bekräftar trenderna

INRIKESKommunvalet i Schleswig-Holstein, den delstat som ligger närmast Sverige både geografiskt och kulturellt, bekräftar aktuella trender i tysk politik. Partiet Alternativ för Tyskland, som ställde upp för första gången i delstatens kommunalval, blev den stora vinnaren och ökade med över 5 procentenheter. Socialdemokraterna gick kraftigt tillbaka och landade på 23,3 procent. Störst blev kristdemokraterna med 35,1 procent, men även de har backat.

Gå till arkivet