Skip to Content

Tyska regeringen samlas för möte vid bayerska Zugspitze (t.h.) för överläggningar. Samtidigt anas en spricka i synen på utvisningar. Frågan har blivit aktuell efter att tumult utbrutit vid ett asylboende. Foto: stillbilder ZDF
TYSKLAND

Nya tyska koalitionsregeringen splittrad om avvisningar

Digital utgåva

Under måndagen den 7 maj samlades de tre tyska regeringspartierna CDU, SPD och CSU i avskildhet för att staka ut vägen för den kommande regeringsperioden. Just denna konferens fick oväntat en inflammerad lagtolkning att ta ställning till, nämligen utvisningsbesluten och polisens roll vid verkställandet.

Publicerad: 8 maj, 2018, 14:04

 • Svenska

Läs även

Den 7 maj sammanträdde de tre tyska regeringspartierna i en semesterort vid foten av Zugspitze, Tysklands högsta berg, på gränsen till Österrike. Det är en tradition att antingen politiska partier eller som i det här fallet en koalitionsregering i avskildhet, utan att störas av utomstående, behandlar viktiga frågor rörande landets gemensamma politik. Ofta kallar man i Tyskland sådana konferenser för die Klausur. Namnet syftar just på avskildhet eller delar av ett kloster där utomstående inte har tillträde. Det fördrag som koalitionspartierna CDU, SPD och CSU efter en lång regeringsbildningsprocess enades om, måste kompletteras och anpassas till aktuella spörsmål och händelser.

Redan dagen innan måndagens toppmöte blev det dock stormigt värre bland de tyska koalitionspartierna. Det skriftliga fördraget på 174 sidor är uppenbarligen otillräckligt när oväntade situationer hastigt dyker upp.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sophie Farmer

  Om Sverige ska förbli ett föregångsland gällande mänskliga rättigheter, åsiktsfrihet och individualism så måste PK åsikter sprängas sönder likt en hiroshimabomb. Dags att ta debatten! Inte förbjuda “dissidenter” att få komma in i landet som sossarna nu föreslår. Det låter verkligen sjukt.

 • Sophie Farmer

  Svensken har blivit en amöba. Ett ryggradslöst djur. Invandrare säger (som jag känner) att de måste rösta på SD för svensken vågar inte. Sanslöst.

 • Sophie Farmer

  Jag fattar inte att inte vi har blivit så fega när gängkriminalitet styr, gängvåldtäkter, ensamma kvinnor som går från krogen blir överfallna, ta debatten! Varför är det för farligt att diskutera och LÖSA det? Min tillit till staten är slut.

 • Sophie Farmer

  Man kan ALDRIG lösa en situation om man inte diskuterar den. Är det inte därför vi betalar er politiker för att lösa det?

 • Sophie Farmer

  Vem är egentligen mest värd? Tre kvinnor som kommer bli en skattebetalande kvinna i 50 år eller en invandrande våldtäktsman i 50 års åldern? Ekonomiskt självfallet de förstnämnda. Men förstörs deras liv utav en sådan så förblir de en kostnad under otaliga år. Tyvärr måste man tala ekonomi och inte empati.

 • Sophie Farmer

  Gör en Cost-Benefitkalkyl gällande utvisning så är valet lätt!

 • Sophie Farmer

  Faktiskt dags att lägga en motion om detta.

Familjeforskare varnar: Problematiskt med enbarnsfamiljer

Det kan av flera skäl vara negativt att vara ensambarn, och även för föräldrarna kan det innebära en nackdel att bara få ett barn. Det menar den österrikiske familjeforskaren Wolfgang Mazal som har studerat forskningsresultat från olika asiatiska universitet.

Nordbor bäst i världen på navigering

Ett mobilspel utvecklat för att öka de vetenskapliga kunskaperna om demens visar oväntade resultat – nordbor är bättre än alla andra folk på jorden när det kommer till att navigera och lösa intellektuella problem associerade med detta.

Judisk arbetsgrupp lanseras i Alternativ för Tyskland

UTRIKESSöndagen den 7 oktober samlades ett tjugotal judiska trosbekännare i staden Wiesbaden, huvudstad i den sydtyska delstaten Hessen. Vid en presskonferens tillkännagavs bildandet av arbetsgruppen ”Judar i Alternativ för Tyskland” (JAfD) inom partiet Alternativ för Tyskland (AfD). Bildandet äger rum en vecka före det viktiga valet till delstatsparlamentet i Hessen (lantdagen).

Vänsterextremistisk stöddemonstration för arabisk gisslantagare i Köln

Tisdagen den 16 oktober samlades en grupp vänsterextremistiska demonstranter framför centralstationen i den tyska staden Köln för att demonstrera till stöd för den syriske arab som dagen innan hade skadat en 14-årig flicka med en Molotovcocktail och sedan tagit en kvinna som gisslan på ett intilliggande apotek. Vänsterextremisternas demonstration skedde dock inte utan mothugg, utan en grupp patriotiska motdemonstranter hade också samlats för att demonstrera mot våld från muslimska migranter.

Norsk partiledare liknas vid Judas – fäller regeringen i november?

Kristelig Folkepartis (KrF) partiledare Knut Arild Hareide, har brutit samarbetet med den borgliga regeringen och vill bilda ny regering med Arbeiderpartiet (Ap). Splittring i KrF och kupphot från alternativmedia kan dock rasera hans planer.

Rumänien folkomröstade om homoäktenskap

INRIKESHelgen den 6-7 oktober gick rumäner till valurnorna för att säga ja eller nej till en ändring i landets konstitution som skulle försvåra en legalisering av samkönade äktenskap. Förslaget stöddes av en överväldigande majoritet, men valdeltagandet var alltför lågt för att utslaget skulle godkännas.

Över 95 700 uppehållstillstånd beviljade hittills i år

INRIKESTrots att vissa skärpningar gjordes 2015, och trots att många debattörer och politiker utmålar Sverige som ett land med ”stängda gränser”, delas fortfarande tusentals uppehållstillstånd ut varje månad. Situationen kan också när som helst förändras, och volymerna åter växa, beroende på hur Sveriges och andra länders regeringar väljer att agera.

Trumps kandidat Kavanaugh invald i USA:s högsta domstol

UTRIKESUSA:s senat har godkänt Donald Trumps kandidat Brett Kavanaugh som domare i högsta domstolen. Beslutet anses ha stor betydelse eftersom den avgående domaren Anthony Kennedy varit tungan på vågen mellan konservativa och liberala domare. När Kavanaugh nu svärs in innebär det att domstolen får en stabil majoritet konservativa domare.

Gå till arkivet