SVT sänder nu den nya inspelningen av Das Boot. Foto: Stillbild Youtube

Nya tyska TV-serier säljer stort internationellt – nu sänder SVT nya Das Boot i åtta avsnitt

16 mars sänder Sveriges Television det första avsnittet i den nya serien ”Das Boot” från 2018. Den visades i Norge under senhösten och har redan setts av tittare i 100-talet länder. En annan tysk påkostad tv-serie är Babylon Berlin, en kriminalfiktion som brutalt avromantiserar Weimarrepublikens Berlin. Serierna har redan visats i Finland och Norge, medan Sveriges Television dröjt.

Den berömda tyska långfilmen ”Das Boot” från 1981 i regi av Wolfgang Petersen, slutade med att u-båten sänktes i den franska hamnen La Rochelle av ett allierat bombanfall. Den nya TV-serien med samma namn inleds vid samma tid, 1942, någon månad senare då nybyggda u-båtar och nyrekryterade besättningar sattes in i det alltmer farliga u-båtskriget på Atlanten. Tv-serien, liksom den gamla filmen, bygger på samma litterära förlagor (Das Boot och Die Festung av Lothar-Günther Buchheim). Hundratalet länder har sett serien som snabbt dragit in 1,13 miljoner Euro i nettovinst. Sky, Sonar och Bavaria Fiction bestämde sig i december för att spela in en andra säsong. Nu visas ”Das Boot”-serien i Sveriges Television som även köpt rättigheterna att (senare någon gång) sända ”Babylon Berlin”, en kanske ännu större världssuccé.

Det första avsnittet i serien ”Das Boot” inleds med att den unga Simone Strasser ankommer sin tjänstgöringsort vid kusten, den tyska ubåtsbasen i franska La Rochelle. Där har en ny och oerfaren besättning tilldelats en splitterny ubåt, U612, som skall ge sig ut på ett hemligt uppdrag. Olika personer inom den marina hierarkin presenteras, rejäla kontorsresurser visas på staben där Simone Strasser börjar sin tjänst och man får se hur omständigt det var att lasta u-båtar med torpeder. Samtidigt tjänar den lokala bordellen stålar som aldrig förr och de har till och med tyskt öl.

De allierade hade redan vid den tiden löst den hemliga krypteringen (känd som Enigma) och kriget brutaliserades alltmer. De tyska u-båtarna blev de jagade och sänktes i rask följd. I tv-serien börjar man inse farorna, men rivaliteten mellan officerarna, och äregirigheten hos de nya fartygsbefälen, sätter samarbetet ombord på u-båten U612 på prov. Inte minst bland befälen, Hoffmanns och Tennstedts, konflikter ombord i havets djup framstår som en psykologisk tuppfäktning.

Uppskattningsvis 75 procent, eller 39 000, av den tyska ubåtsflottans personal omkom under kriget. Foto: Stillbild Youtube

Precis som i den gamla filmen från 1981 skildras stridsscener där u-båten efter att framgångsrikt ha sänkt allierat tonnage själv blir jagad, och hur stressen, skräcken och dödsångesten griper tag i de godtrogna unga männen som kommer till insikt om att det inte är någon lek. Till skillnad från den gamla långfilmen har man den här gången gått den historiska verkligheten än närmare. En påtaglig skillnad är att besättningarna i verkligheten bestod av yngre män och en del tonåringar, vilket också skildras verklighetstroget i tv-serien.

Det finns också en parallellhistoria till u-båtsbesättningarnas äventyr och ledarkonflikter till havs. I land i La Rochelle finns andra huvudpersoner på marinens kontor och även civila som knyts mer och mer till den franska motståndsrörelsen och möten med spioner med Gestapo i hälarna. Varning för tortyr och våldtäktsscener i något avsnitt. En företrädare för rustningsindustrin finns närvarande på marinbasen, men som tyska filmkritiker skrev om serien, ”inte ett spår av nazister eller heilande fanatiker”. Kan det stämma med verkligheten, undrar man?

Artikeln fortsätter

Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

Gå inte på snacket om Europa – det är en fälla

Gå inte på snacket om Europa – det är en fälla

🟠 DEBATT Den senaste tiden har EU-pampar och deras småpåvar i de enskilda medlemsländerna, däribland Sverige, plötsligt talat om Europa som aldrig förr. ”ReArm Europe ska medföra 800 miljarder euro till försvar av Europa”, meddelade EU-kommissionens svenska representation. Ulf Kristersson talade om ”det europeiska försvaret”. Här finns stora faror att se upp för. Det menar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand i denna opinionsartikel.

Läs även:

Moderna Museet visar tysk expressionism

Moderna Museet visar tysk expressionism

🟠 KULTUR Utställningen har undertiteln ”Konstnärsgruppen Brücke och modernismens början”. Med ”expressionism” i konsthistoriska sammanhang brukar man mena konst som inte eftersträvar exakt verklighetsavbildning, utan som tillåter subjektiva inslag ur konstnärens fantasi.

Tid för botgöring

Tid för botgöring

🟠 KULTUR Den femte mars infaller askonsdagen det här året. Det är denna dag som den kristna fastan verkligen inleds. Inom kristendomen är fastetiden även en tid för botgörelse.

Mystikens kyrka

Mystikens kyrka

🟠 KULTUR Intresset för kristendomen ökar i Sverige, men det är inte bara Svenska kyrkan som lockar. Den romersk-katolska kyrkan, som är som en traditionell motpol till den politiskt korrekta Svenska kyrkan, har blomstrat i Sverige under de senaste tio åren. Till följd av denna utveckling är det värt att titta närmare på den mest missförstådda delen av katolicismen: mystiken.

Ett möte med tjädern

Ett möte med tjädern

🟠 KULTUR Den skulle kunna kallas för gammelskogens fågelkung. Det är en mäktig upplevelse att få se en tjädertupp och höra dess spel. Vill man se tjädern så bör man söka sig till glesa bergrika tallskogar.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Vad är distribuerade beräkningar?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Datorvärlden har gått från isolerade maskiner utan yttre kontakter, till sammankopplade i nätverk och vidare till att nästan kunnas se som en stor maskin med kombinerad beräkningsförmåga. Dagens datorer kan få mycket mer gjort när de delar arbetet med andra maskiner. Detta kallas för ”distribuerade beräkningar”, eller på engelska, distributed computing.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.