Skip to Content

BORGEBY GÅRDSHOTELL köptes av Lomma kommun för 16,5 miljoner kronor, för att slippa betala ännu dyrare hotellräkningar för nyanlända. Foto: Hemnet
INRIKES

Nyanlända får förtur till lediga bostäder

PappersupplaganNya Tider v. 43

Enligt en analys från myndigheten Boverket ger de flesta kommuner i landet en särskild förtur till bostäder för nyanlända. I botten ligger den nya lagen som gör det omöjligt för kommuner att vägra tilldelning av nyanlända med hänvisning till att bostäder saknas. Samma lag gör också att exempelvis Lomma har tvingats att placera nyanlända på hotell och sedermera spendera miljoner för att införskaffa egna boenden.

Publicerad: 22 oktober, 2018, 13:56

 • Svenska

Läs även

I Boverkets sammanställning framgår att 174 av landets 290 kommuner låter vissa grupper få en gräddfil i bostadskön, och det gällde framför allt nyanlända asylinvandrare. Enligt tidskriften Hem & Hyra beror denna särbehandling på en lag som regeringen drev igenom för två år sedan och som skulle stoppa kommuner från att säga nej till nyanlända med hänvisning till att bostäder saknas.

I detta sammanhang uppmanade Boverket landets hyresvärdar att låta människor ”i särskilt stort behov” gå före i bostadskön. Ett exempel var kommunala Ekerö bostäder, som lät veta att så gott som samtliga lediga bostäder skulle komma att gå till nyanlända, i stället för till exempel svenska ungdomar som ville bilda familj.

En annan kommun som har tvingats till drastiska – och kostsamma – åtgärder för att kunna härbärgera nyanlända är Lomma. För att kunna placera de nyanlända som man i år tilldelats planerar kommunen nu att köpa Borgeby gårdshotell för 16,5 miljoner kronor, med plats för ett fyrtiotal personer.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sara Thorsson

  Det blir mer av detta när Rööf blir globalistisk statsminister. Då är det kört, en gång för alla.

  • Peter Dalin

   Trilaterala Annie

 • Sara Thorsson

  Youtube “The Ugly Truth About Diversity | Katie Hopkins and Stefan Molyneux”

  • xmaverickx

   YT TruthMediaFilmsProd. “SHOAH’D: Another REAL truth channel taken out- Johnny Gat” Han kritiserade judarna, däribland Stefan Molyneux.
   Den här kommentaren blir väl också ” taken out”.

 • Dacke

  De nyanlända “flyktingarna” har inte bara en gräddfil till nya bostäder, de har även en “gräddfil” i att slippa försök till att skaffa ett jobb. Förresten var tog det “kompetensregn” vägen, som skulle fylla den brist på kvalificerad arbetskraft som kommunerna suktdade efter? Jo, idag dras kommunerna med stora skulder för att betala hyrorna till de som fått förtur till bostäder. Dessutom så ståtar kommunerna med astronomiska utgifter i olika bidrag till det stora “kompetensregn” som skulle få kommunen på fötter? Naturligtvis får svenne återigen ta upp den vid det här laget slitna plånboken – som vanligt.

 • Sara Thorsson

  Den vanligaste betydelsen av folkbegreppet är en sammanfattande benämning på de människor som bor i eller härstammar från samma land eller stat.
  Så om någon talar illa om en svensk bör han givetvis bli dömd för hets mot folkgrupp.
  Enligt 16 kap 8 § brottsbalken.
  Å andra sidan torde denna lag bryta mot den grundlagsskyddade yttrandefrihetslagen.
  I USA innehar 9 domare utav den Högsta Domstolen ämbetet att skydda konstitutionen mot sådana här rättsövergrepp som har skett i Sverige.
  Man frångår helt enkelt grundlagen som är ett fundament för svensk rättskipning. ERGO: Sverige har därmed blivit ett rättsosäkert land.

 • Sara Thorsson

  Fortsätter vansinnet finns det endast en väg att gå för Sverige – Direkt demokrati
  Swexit

  • ab

   vi hade ju val nyligen.
   83% röstade ja till folkutbyte.

 • ab

  jag ser fram emot en samhällskollaps. jag ser fram emot ett muslimskt sverige.
  jag ser fram emot hemlösa svenskar som tigger och ber om smulor av det nya herrefolket.
  jag ser fram emot att se unga svenska tjejer ivrigt sälja sex till de nya herrefolket.
  jag ser fram emot att se svenskar misshandlas rånas och mördas av det nya herrefolket.
  för detta är helt självförvållat. svenskarna tigger om det.

 • Gunnar Kjelldahl

  Rubriken är felaktig. I Boverkets rapport står det att det är 109 kommuner som svarat att de ger nyanlända någon form av förtur. Det är i och för sig ganska många, men det är inte per definition “de flesta”.

Allt färre skånska kommuner firar Lucia – men Staffanstorp går mot strömmen

INRIKESDet blir allt färre kommuner i Skåne som har ett traditionellt Luciatåg med framröstad Lucia. En av kommunerna som i år slopade det traditionella svenska Luciafirandet är Hörby, trots att kommunen är SD-ledd. Däremot var en annan kommun, Staffanstorp, minst lika tydlig i sitt ställningstagande, fast i motsatt riktning. Där säger den kulturpolitiskt ansvariga nämndordföranden att det är viktigt att gemensamt värna de svenska kulturtraditionerna.

Stefan Torssell vill se en oberoende, internationell utredning om M/S Estonia

KULTURDet har med dryga två månaders marginal gått 25 år sedan Estoniakatastrofen, och någon slutgiltig förklaring till hur förlisningen kunde ske finns ännu inte. Nu vill Estlands regering utreda händelseförloppet på nytt. Debattören och författaren Stefan Torssell, som givit ut en bok om förlisningen, är positiv till initiativet, men menar att också en oberoende, internationell utredning måste tillsättas.

Hovrätt friar ensamkommande för våldtäkt

Göta hovrätt friar en så kallad ensamkommande från Afghanistan för den våldtäkt han enligt åklagaren begått på Sveriges nationaldag den 6 juni. En oenig hovrätt ger Örebro tingsrätt bakläxa och menar att bevisningen inte räcker för en fällande dom.

Penningpolitiken spetsas till – räntan kan höjas till 0 procent

ANALYSDen 18 december har Riksbankens direktion sitt nästa penningpolitiska möte. Sannolikt avslutas då det ganska oortodoxa och outredda vågspelet med negativ reporänta i Sverige. Många finansstrateger på de svenska storbankerna uttalade sig tämligen tvärsäkert om att vi inte skulle få någon höjning av räntan i år, efter det förra penningpolitiska mötet i september, då Riksbanken behöll minusräntan på -0,25 procent. På senare tid har dock tonläget ändrats påtagligt och allt fler börjar svänga i retoriken inför det beslut som kommer nästa vecka.

Pojke HMF-åtalad för Spotifylista

INRIKESEn pojke åtalas för hets mot folkgrupp på grund av en Spotifylista med namnet ”Vit makt, n*gerslakt”. Listan namngav han 2018, då han var 15 år gammal. Det är första gången som någon åtalas på grund av en titel på en musiklista på streaming­tjänsten. Spotify, som inte säger sig censurera sin tjänst även om visst material skulle kunna uppfattas som stötande, har trots det genom åren raderat många artister och podcasts på just de grunderna.

Hultqvist: Folket ska lita på statsmakten – vill ha ny myndighet för psykologiskt försvar

INRIKESFörsvarsminister Peter Hultqvist (S) vill att Sverige inför en ny myndighet för psykologiskt försvar för att skydda sig från aktivitet i sociala medier och förkunna för medborgarna ”vad som gäller”. Det säger han i en intervju med SR Ekot.

Stockholms domprost stöttar böneutrop i norrländsk landsortskyrka – gillar även islamister på Facebook

INRIKESLördagen den 7 december hölls en interreligiös konsert i en kyrka i Korpilombolo i Norrbotten. Konserten innehöll bland annat muslimska böneutrop, något som den lokale prästen såg som en viktig värdemarkör i kyrkans mångfaldsarbete. Konserten fick dessutom moralisk uppbackning av Stockholms domprost Hans Ulfvebrand, som efter granskning från Nya Tider visar sig gilla den islamistiska organisationen Svenska muslimer för fred och rättvisa, ledd av den kvinnofientlige islamisten tillika före detta miljöpartisten Yasri Khan.

Inget veto mot förslagen chock­höjning av Sveriges EU-avgift

INRIKESNär EU beslutar om unionens långtidsbudget för 2021-2027 förväntas en radikal höjning av Sveriges EU-avgift. Förslaget är att Sveriges EU-avgift ökar med omkring 15 miljarder, vilket är en höjning med 40 procent. Den nya rekordstora EU-avgiften förväntas vara omkring 55 miljarder kronor per år.

Gå till arkivet

Send this to a friend