Skip to Content

BORGEBY GÅRDSHOTELL köptes av Lomma kommun för 16,5 miljoner kronor, för att slippa betala ännu dyrare hotellräkningar för nyanlända. Foto: Hemnet
INRIKES

Nyanlända får förtur till lediga bostäder

PappersupplaganNya Tider v. 43

Enligt en analys från myndigheten Boverket ger de flesta kommuner i landet en särskild förtur till bostäder för nyanlända. I botten ligger den nya lagen som gör det omöjligt för kommuner att vägra tilldelning av nyanlända med hänvisning till att bostäder saknas. Samma lag gör också att exempelvis Lomma har tvingats att placera nyanlända på hotell och sedermera spendera miljoner för att införskaffa egna boenden.

Publicerad: 22 oktober, 2018, 13:56

 • Svenska

Läs även

I Boverkets sammanställning framgår att 174 av landets 290 kommuner låter vissa grupper få en gräddfil i bostadskön, och det gällde framför allt nyanlända asylinvandrare. Enligt tidskriften Hem & Hyra beror denna särbehandling på en lag som regeringen drev igenom för två år sedan och som skulle stoppa kommuner från att säga nej till nyanlända med hänvisning till att bostäder saknas.

I detta sammanhang uppmanade Boverket landets hyresvärdar att låta människor ”i särskilt stort behov” gå före i bostadskön. Ett exempel var kommunala Ekerö bostäder, som lät veta att så gott som samtliga lediga bostäder skulle komma att gå till nyanlända, i stället för till exempel svenska ungdomar som ville bilda familj.

En annan kommun som har tvingats till drastiska – och kostsamma – åtgärder för att kunna härbärgera nyanlända är Lomma. För att kunna placera de nyanlända som man i år tilldelats planerar kommunen nu att köpa Borgeby gårdshotell för 16,5 miljoner kronor, med plats för ett fyrtiotal personer.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Sara Thorsson

  Det blir mer av detta när Rööf blir globalistisk statsminister. Då är det kört, en gång för alla.

  • Peter Dalin

   Trilaterala Annie

 • Sara Thorsson

  Youtube ”The Ugly Truth About Diversity | Katie Hopkins and Stefan Molyneux”

  • xmaverickx

   YT TruthMediaFilmsProd. ”SHOAH’D: Another REAL truth channel taken out- Johnny Gat” Han kritiserade judarna, däribland Stefan Molyneux.
   Den här kommentaren blir väl också ” taken out”.

 • Dacke

  De nyanlända ”flyktingarna” har inte bara en gräddfil till nya bostäder, de har även en ”gräddfil” i att slippa försök till att skaffa ett jobb. Förresten var tog det ”kompetensregn” vägen, som skulle fylla den brist på kvalificerad arbetskraft som kommunerna suktdade efter? Jo, idag dras kommunerna med stora skulder för att betala hyrorna till de som fått förtur till bostäder. Dessutom så ståtar kommunerna med astronomiska utgifter i olika bidrag till det stora ”kompetensregn” som skulle få kommunen på fötter? Naturligtvis får svenne återigen ta upp den vid det här laget slitna plånboken – som vanligt.

 • Sara Thorsson

  Den vanligaste betydelsen av folkbegreppet är en sammanfattande benämning på de människor som bor i eller härstammar från samma land eller stat.
  Så om någon talar illa om en svensk bör han givetvis bli dömd för hets mot folkgrupp.
  Enligt 16 kap 8 § brottsbalken.
  Å andra sidan torde denna lag bryta mot den grundlagsskyddade yttrandefrihetslagen.
  I USA innehar 9 domare utav den Högsta Domstolen ämbetet att skydda konstitutionen mot sådana här rättsövergrepp som har skett i Sverige.
  Man frångår helt enkelt grundlagen som är ett fundament för svensk rättskipning. ERGO: Sverige har därmed blivit ett rättsosäkert land.

 • Sara Thorsson

  Fortsätter vansinnet finns det endast en väg att gå för Sverige – Direkt demokrati
  Swexit

  • ab

   vi hade ju val nyligen.
   83% röstade ja till folkutbyte.

 • ab

  jag ser fram emot en samhällskollaps. jag ser fram emot ett muslimskt sverige.
  jag ser fram emot hemlösa svenskar som tigger och ber om smulor av det nya herrefolket.
  jag ser fram emot att se unga svenska tjejer ivrigt sälja sex till de nya herrefolket.
  jag ser fram emot att se svenskar misshandlas rånas och mördas av det nya herrefolket.
  för detta är helt självförvållat. svenskarna tigger om det.

 • Gunnar Kjelldahl

  Rubriken är felaktig. I Boverkets rapport står det att det är 109 kommuner som svarat att de ger nyanlända någon form av förtur. Det är i och för sig ganska många, men det är inte per definition ”de flesta”.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend