Skip to Content

Anders Westerbergs Typiskt svenskt! är en enda lång attack på svenska män, eller ”Svennar” som han kallar oss. Källförteckning saknas i boken. Samtliga foton på boken: Stefan Pettersson/Nya Tider
Kultur

Nyanlända lär sig att förakta ”Svennar” på SFI

Vad får nyanlända invandrare lära sig om Sverige och svenskarna inom ramen för den obligatoriska Svenska för invandrare (SFI)? Vilka incitament skapar man för att underlätta integrationen och viljan att anpassa sig till det svenska samhället? Nya Tider har läst boken Typiskt svenskt! som är en kursbok för SFI.

Publicerad: 8 september, 2015, 08:01

  • Svenska

Politiker oavsett partifärg har lyft fram hur viktig en fungerande integration är för att invandrare ska bli en värdefull resurs i samhället och berika Sverige. En del invandrare anländer till Sverige med fördomar och ett starkt förakt, bland annat grundat på rykten om svenskars sexuella lössläppthet och dumhet. På vilket sätt motarbetar man detta förakt och skapar en vilja till integration?

Nya Tider har beställt boken Typiskt svenskt! av Anders Westerberg, utgiven av LL-förlaget 2013 (LL står för lättläst). Den har under sommaren uppmärksammats av alternativa medier då den ger en nidbild av Sverige och svenskarna.

Svenskar är töntiga.
Svenskar är ”extrema typer”.
Svenskar är fega.
Svenskar är asociala.
Svenskar är ”blyga inför främlingar”.
Svenskar är godtrogna.
Svenskar är ”losers”.
Svenskar bryr sig inte om sina föräldrar när de blivit gamla.
Svenskar har konstiga matvanor.
Svenskar är ett enkelt folk.
Svenskar dyrkar endast IKEA.

Så håller det på, hela boken igenom. Vi kunde inte hitta ett enda positivt omdöme om svenskar. I korta textavsnitt avhandlar Westerberg Sverige och svenskarna, som han kallar för ”Svennar”. Hans texter illustreras av spefulla teckningar av svenskar. Under rubriken ”Krig och konflikt” konstateras att Sverige är det land i världen som haft fred allra längst. Enligt Anders Westerberg beror det på att svenskar är fega.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Vänsterprofilen Boris Benulic dömd till 3,5 års fängelse

INRIKESEfter en lång och kostsam rättsprocess har Boris Benulic dömts i överinstans till tre och ett halvt års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Frågan är nu om han lämnar landet? Nya Tider har satt sig in i fallet.

Förslag: Slopade fyskrav ska ge fler poliser

INRIKESDe fysiska kraven för att komma in på polisutbildningen har sänkts i flera omgångar, men ändå är det många sökande som inte klarar testerna. Nu föreslår polisen att även de som misslyckas ska få utbilda sig till poliser och göra fystestet när de studerat klart.

Polisanmälde saga med Pippi Långstrump

INRIKES

Oppositionellas bankkonton nedstängda i Sverige och Frankrike

Olika organisationer, partier, föreningar och företag har på senare tid fått sina bankkonton stängda i Sverige och i andra länder i vad som ter sig vara en organiserad kampanj för att försvåra för dessa politiska alternativ. Främst handlar det om kritiker av invandringspolitiken och EU:s federalisering.

Calle Jonsson dömd för misshandel

INRIKESCalle Jonsson blev rikskänd 2001 när han misstänktes för ett knivdåd i Grekland. Det blev en följetong som pågick i många år. Nu har 34-åringen dömts för misshandel för andra gången. Nya Tider var på plats under rättegången i Norrtälje tingsrätt.

Polisen hindras från att leta gruppvåldtäktsmän på HVB-boenden

I en pågående förundersökning om en gruppvåldtäkt begärde förundersökningsledaren ut uppgifter om vilka ungdomar som var skrivna på ett visst HVB-hem. Begäran avslogs av kommunen.

Tio gripna för organiserat tiggeri – omsatte miljonbelopp

Den 5 december slog polisen till mot det organiserade tiggeriet i södra Sverige. Ett kriminellt nätverk tros ha omsatt miljonbelopp som förts ut ur landet. Ett tiotal personer har gripits, misstänkta för bland annat människohandel. Samtidigt har ett trettiotal tiggare som antas vara offer i verksamheten omhändertagits.

”Pressetik” och gruppvåldtäkt: Nya Tider kräver svar

REPORTAGESystemmedierna pratar ofta om pressetik och använder den som argument för att mörka viktiga delar av verkligheten ‒ inte minst det faktum att gruppvåldtäkter är ett nästan renodlat invandrarbrott. Nya Tider har försökt få svar på hur de egentligen resonerar kring detta, men föga förvånande vägrar man att svara.

Gå till arkivet