Skip to Content

Anders Westerbergs Typiskt svenskt! är en enda lång attack på svenska män, eller ”Svennar” som han kallar oss. Källförteckning saknas i boken. Samtliga foton på boken: Stefan Pettersson/Nya Tider
Kultur

Nyanlända lär sig att förakta ”Svennar” på SFI

Vad får nyanlända invandrare lära sig om Sverige och svenskarna inom ramen för den obligatoriska Svenska för invandrare (SFI)? Vilka incitament skapar man för att underlätta integrationen och viljan att anpassa sig till det svenska samhället? Nya Tider har läst boken Typiskt svenskt! som är en kursbok för SFI.

Publicerad: 8 september, 2015, 08:01

  • Svenska

Politiker oavsett partifärg har lyft fram hur viktig en fungerande integration är för att invandrare ska bli en värdefull resurs i samhället och berika Sverige. En del invandrare anländer till Sverige med fördomar och ett starkt förakt, bland annat grundat på rykten om svenskars sexuella lössläppthet och dumhet. På vilket sätt motarbetar man detta förakt och skapar en vilja till integration?

Nya Tider har beställt boken Typiskt svenskt! av Anders Westerberg, utgiven av LL-förlaget 2013 (LL står för lättläst). Den har under sommaren uppmärksammats av alternativa medier då den ger en nidbild av Sverige och svenskarna.

Svenskar är töntiga.
Svenskar är ”extrema typer”.
Svenskar är fega.
Svenskar är asociala.
Svenskar är ”blyga inför främlingar”.
Svenskar är godtrogna.
Svenskar är ”losers”.
Svenskar bryr sig inte om sina föräldrar när de blivit gamla.
Svenskar har konstiga matvanor.
Svenskar är ett enkelt folk.
Svenskar dyrkar endast IKEA.

Så håller det på, hela boken igenom. Vi kunde inte hitta ett enda positivt omdöme om svenskar. I korta textavsnitt avhandlar Westerberg Sverige och svenskarna, som han kallar för ”Svennar”. Hans texter illustreras av spefulla teckningar av svenskar. Under rubriken ”Krig och konflikt” konstateras att Sverige är det land i världen som haft fred allra längst. Enligt Anders Westerberg beror det på att svenskar är fega.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

stefan.pettersson@alternamedia.se

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Läs hela mässnumret här

SD Malmö: Låt vuxna barnbedragare betala tillbaka bidragen

Sverigedemokraterna i Malmö vill att ”ensamkommande flyktingbarn” som ljugit om sin ålder ska polisanmälas och bli återbetalningsskyldiga för de bidrag de felaktigt fått ut. Tidigare har Moderaterna och Centern i Mariestad drivit igenom detta i sin kommun. Företrädare i SD vill nu att frågan ska väckas på fler orter.

Tio hemskickade afghaner ”massdeportation” enligt Aftonbladet

Efter att tio personer, som avslöjats med att ha ljugit om sin ålder och sina asylskäl, blivit nekade asyl twittrade vänstertidningen Aftonbladet att det var en ”massdeportering”.

Svenska ambassader lockar invandrare till Sverige med höga bidrag

En gemensam kampanj för Sveriges ambassader har mött omfattande kritik, bland annat av PM Nilsson i Dagens Industri. På ambassadernas hemsidor publiceras just nu en informationskampanj på temat ”arbeta i Sverige” översatt till en rad olika språk. Enligt nättidningen Nyheter Idag är det statliga Svenska institutet som ligger bakom kampanjen.

Twittrade om trollfabriken #jagärhär, då förlorade Bilyana sin universitetspost

REPORTAGEBilyana Martinovski var affilierad docent på Stockholms universitet. Som privatperson har hon twittrat om övergrepp mot kvinnor och barn, medialögner, censur, Donald Trump med mera. Men så twittrade hon om ”demokratiterroristerna” i #jagärhär ‒ och fick plötsligt ett brev från institutionens chef Uno Fors. Hon får inte vara förknippad med universitetet längre.

Privatpersoner kan dras inför rätta för upphovsrättsbrott – utan att veta om det

Efter ett uppmärksammat domslut där Wikimedia, en svensk sida som samlade bilder på offentliga konstverk i en sökbar databas, dömts av Patent och marknadsdomstolen att betala skadestånd till organisationen Bildupphovsrätt, har det även uppmärksammats att det är olagligt för privatpersoner att ta bilder av Sveriges offentliga konstverk och sedan sprida dessa online, till exempel på egna bloggar eller sociala medier.

8 av 10 som skall utvisas avviker

Över tre fjärdedelar, 78 procent, av utvisningsärendena som polisen skulle genomföra mellan maj och augusti i år på uppdrag av Migrationsverket rör personer som håller sig undan de planerade avvisningarna. Ytterst få utvisningar lyckas med andra ord genomföras.

Muslimsk kravbok på den svenska sjukvården

INRIKESMyndigheten för stöd till trossamfund har låtit finansiera en bok om muslimska privilegier inom vården. Boken är framtagen tillsammans med muslimska samfund och har bekostats av myndigheten. Nya Tider intervjuar direktören för myndigheten om skriften.

Gå till arkivet