Skip to Content

Anders Westerbergs Typiskt svenskt! är en enda lång attack på svenska män, eller ”Svennar” som han kallar oss. Källförteckning saknas i boken. Samtliga foton på boken: Stefan Pettersson/Nya Tider
Kultur

Nyanlända lär sig att förakta ”Svennar” på SFI

Vad får nyanlända invandrare lära sig om Sverige och svenskarna inom ramen för den obligatoriska Svenska för invandrare (SFI)? Vilka incitament skapar man för att underlätta integrationen och viljan att anpassa sig till det svenska samhället? Nya Tider har läst boken Typiskt svenskt! som är en kursbok för SFI.

Publicerad: 8 september, 2015, 08:01

  • Svenska

Politiker oavsett partifärg har lyft fram hur viktig en fungerande integration är för att invandrare ska bli en värdefull resurs i samhället och berika Sverige. En del invandrare anländer till Sverige med fördomar och ett starkt förakt, bland annat grundat på rykten om svenskars sexuella lössläppthet och dumhet. På vilket sätt motarbetar man detta förakt och skapar en vilja till integration?

Nya Tider har beställt boken Typiskt svenskt! av Anders Westerberg, utgiven av LL-förlaget 2013 (LL står för lättläst). Den har under sommaren uppmärksammats av alternativa medier då den ger en nidbild av Sverige och svenskarna.

Svenskar är töntiga.
Svenskar är ”extrema typer”.
Svenskar är fega.
Svenskar är asociala.
Svenskar är ”blyga inför främlingar”.
Svenskar är godtrogna.
Svenskar är ”losers”.
Svenskar bryr sig inte om sina föräldrar när de blivit gamla.
Svenskar har konstiga matvanor.
Svenskar är ett enkelt folk.
Svenskar dyrkar endast IKEA.

Så håller det på, hela boken igenom. Vi kunde inte hitta ett enda positivt omdöme om svenskar. I korta textavsnitt avhandlar Westerberg Sverige och svenskarna, som han kallar för ”Svennar”. Hans texter illustreras av spefulla teckningar av svenskar. Under rubriken ”Krig och konflikt” konstateras att Sverige är det land i världen som haft fred allra längst. Enligt Anders Westerberg beror det på att svenskar är fega.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Intervju: Tandhygienisten Bernt Herlitz anmälde åldersfusk – fick betala 425 000 i rättegångskostnader

INTERVJUBernt Herlitz arbetade som tandhygienist och hade Region Gotland som arbetsgivare. När han fick klienter som stod registrerade som ensamkommande under 18 år kunde han av deras tandutveckling se att de egentligen var en bra bit äldre. Han fick av Migrationsverkets jurist rådet att rapportera dessa oegentligheter till verket, vars personal också uppmanat folk att tipsa om när vuxna blandas med barn i HVB-hem eller skolor. Det hela slutade med rättegångskostnader på 425 000 kronor.

Polis till GP: Halsbandsrånen beror på det varma vädret

SVERIGEAllt fler kvinnor, oftast äldre och inte sällan med rullator, har under sommaren rånats på sina halsband i Göteborg. Nu slår polisens presstalesman fast orsaken när han intervjuas av Göteborgs-Posten: Det är vädrets fel.

Stockholm Stad förbjuder ”stötande” reklam – betalar för bilder på bögsex och mens

KULTURStockholms Stadshus beslutade den 11 juni om att aktivt genomdriva etiska riktlinjer för utomhusreklam så att ”sexistisk” och ”rasistisk” reklam snabbt kan tas bort i det offentliga rummet. Detta för att resenärer i kollektivtrafiken inte ska utsättas för ”stötande” bilder. Samtidigt betalar man för konstverk som visar nakna gubbar och blödande kvinnor.

Norrmän köper fastigheter i Sverige

Utländska investerare köper upp svenska hyresfastigheter med säkra intäkter eftersom kommunen måste se till att invandrare och andra får bostäder. Men uppköpen sker även i övriga segment.

Medborgerlig Samling portas från Prideparaden

INRIKESPartiet Medborgerlig Samling förbjuds att delta i homosexfestivalen Pride i Stockholm. Detta trots att Ilan Sadé är den ende öppet homosexuelle partiledaren i Sverige. De lever ”inte till fullo” upp till Stockholm Prides ”värdegrund”, menar Stockholm Prides styrelse.

Helomvändning om Patriotsystemet – oppositionen svänger i frågan

INRIKESFrån att SD har varit det enda parti som ifrågasatt inköpen av det dyra och föråldrade luftvärnssystemet Patriot, har nu hela oppositionen utom Moderaterna svängt i frågan. Ärendet behandlas i Försvarsutskottet i början av augusti och det är nu mycket osäkert om köpet kommer att bli av.

Svenska tvillingar misshandlades av invandrare – deras familj blev trakasserade av antirasister efteråt

De 16-åriga svenska tvillingsystrarna angreps och misshandlades grovt av två invandrare. En av systrarna fick upp sin mobil efter händelsen och lyckades fånga gärningsmännen på film när de lämnade platsen.

Kent Ekeroth om riksdagslistan, vänskapskorruption och AfS

Gå till arkivet