Skip to Content

VIKTIGT ATT SJÄLV TA REDA PÅ FAKTA. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill tillsammans med syriska och irakiska flyktingar i Libanon. Foto: Nya Tider

NyT i Libanon: Vikten av att jämföra mediebilden med verkligheten

PappersupplaganNya Tider v. 31

Att jämföra den svenska mediebilden med verkligheten är av högsta vikt. Vi har fått lära oss vad som är ”godhet” och vad som är ”ondska”. Numera vet ”alla” att Syriens president Bashar Assad är dålig för sitt folk, och att USA räddar land efter land med sin militära närvaro. Men blir det verkligen sanning bara för att västvärldens dominerande medier skriver så? Nya Tiders Sanna Hill åkte till Libanon och talade med syriska flyktingar, präster och soldater för att höra vad deras åsikt om västvärldens medierapportering är.

Publicerad: 4 augusti, 2017, 08:30

  • Svenska

Läs även

I slutet av juli åkte jag till Libanons huvudstad Beirut tillsammans med hjälparbetaren Hatune Dogan, den ortodoxa nunnan som grundade organisationen Hatune Foundation. Vi har tidigare åkt tillsammans till länder som Irak, Turkiet och Egypten – Hatune för att bistå de som har råkat mest illa ut av krig och fattigdom och jag för att rapportera. Att ta reda på saker själv är viktigt för mig, både som person och som reporter. Jag vill veta att det jag skriver backas upp av verkligheten, och jag vill gärna undersöka saker själv innan jag gör en bedömning.

Under min vistelse i Beirut tillbringade jag mycket tid med stadens ärkebiskop, som själv har träffat Syriens president Bashar Assad flera gånger. Eftersom en majoritet av Syriens invånare är muslimer, ville jag veta hur en kristen företrädare ser på landets regering. Hur är det att leva som kristen i Syrien? I svensk, och i västerländsk media över lag, fick vi redan för fem år sedan lära oss att Syrien behövde ”demokratiseras”. Landet behövde bli av med sin impopulära president, och vi behövde alla stötta de frihetskämpande rebellerna.

Intressant nog fick jag en helt annan bild av situationen när jag talade med syriska flyktingar, präster och andra kristna företrädare. ”Vi ber varje dag att Assad ska vinna”, berättade ärkebiskopen av Beirut för mig. En tandläkare från Damaskus menade att det skulle vara ”totalt förödande” om den så kallade rebellsidan skulle vinna, och många höll med. Då skulle den kristna minoriteten få det oerhört svårt att leva och verka i Syrien.

Nya Tider har ofta skrivit om västvärldens direkta och indirekta stöd till terrorgrupper i Mellanöstern. Trots att vi alltid är mycket noggranna med våra källor och kan backa upp våra artiklar med fakta, kallas vi ofta för ”konspirationsteoretiker” av skribenter från gammelmedia. När jag berättade för en syrisk präst från Aleppo att medier med en dominerande ställning i Sverige uteslutande rapporterar om Assad som en impopulär tyrann blev han uppriktigt förvånad. Ärkebiskopen berättade att innan kriget så var det inga syriska flyktingar som sökte skydd i Libanon från Assad. Först nu, när USA vill avsätta Assad, måste syrierna fly. För de kristna är Assad ”den bästa presidenten i världen”, sade en flykting som tillfälligt bor i en kyrka några timmar utanför Beirut.

I detta nummer publicerar vi en intervju med Aleppo-prästen Josef, som har verkat som präst i Syrien i 50 år. Hans verklighet speglar inte alls den bild gammelmedia vill förmedla. Det är viktigt att hans röst kommer fram, och jag är glad att Nya Tider kan vara den tidning som lyfter fram röster ur verkligheten.

Hjälparbetaren Hatune Dogan, som jag reste till Libanon med, är känd för att våga lyfta fram kontroversiella frågor. Hon kritiserar ofta Europas politiker för att ”släppa in sina egna mördare”, och säger att vår invandringspolitik är förödande för Europa. Hatune, som själv är född i Turkiet, vänder sig starkt emot ett turkiskt EU-medlemskap och anser att Ryssland har gjort mycket gott för civilbefolkningen i Mellanöstern. Det är uppfriskande med människor som vågar gå sin egen väg, och som vågar yttra obekväma åsikter i ett Europa som är så fast i de politiskt korrekta tankebanorna att de gått vilse i verkligheten.

 

Sanna Hill

sanna.hill@alternamedia.se

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Den blinde som började se

LEDAREDen blinde miljöpartisten Jonas Serneholt, som slängts ut från sitt parti efter att ha kritiserat hur den somaliska invandrargruppen som kollektiv påverkat det svenska samhället, visar att även den mest inbitne invandringsförespråkaren kan få nog. Eller som han själv uttryckte det i samtal med Nya Tider: Även en blind kan börja se.

Feminismen är en draksådd

DEBATTVi har ”världens första feministiska regering”, vilket har gjort att samhället daltar med de marockanska rånarbarnen och polisen grillar korv med våldsverkare. Det är skillnad på manligt och kvinnligt tänkande, skriver veckans debattör, journalisten Gunnar Sandelin, och pekar på vad feminiseringen av det svenska samhället har ställt till med.

Respekt mellan kulturer måste vara ömsesidig

LEDAREDet politiskt korrekta etablissemanget, de som predikar mångkultur och rätten att vara olika, lever inte som de lär. Nu menar jag inte det uppenbara som så många andra påpekar i dag, att de styrande som vill att alla de mindre bemedlade ska bo i mångkulturen gärna avstår själva och stänger in sig i etniskt homogena enklaver där knappt någon invandrare satt sin fot.

Europas skam

DEBATTSamtidigt som östeuropeiska länder motsätter sig att migranter omfördelas till deras länder, gör västeuropeiska ledare allt för att driva på folkvandringen till Europa. Manuel Ochsenreiter, redaktör för tyska Zuerst!, menar att det är en skam att europeiska regeringar inte går samman för att stoppa denna utveckling redan vid Medelhavet.

Feminister som inför sharia

KRÖNIKAJag måste säga att jag blev lite road när den ansvarige ”destinationsutvecklaren” (vilken titel!) på Falkenbergs kommun, Kristjan Fannar, sade sig vara intresserad av idén med ”invandrarfri festival” – allt för att dölja att han faktiskt menade allvar med en mansfri festival. Han upprätthöll charaden till den grad att han lovade att ringa och kontakta mig, vi får se om han håller det.

Det obegripliga

DEBATTVeckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, läser en rapport om afghaner i Österrike och frågar sig om han måste lämna Sverige för att slippa bli hjärntvättad. Rapporten visar att migranter som luras, begår brott eller inte ser någon poäng i att assimilera sig, helt enkelt ser ned på oss – de är bara en förtrupp som ska ta över. I svensk media vill man inte veta av denna forskning.

Bara åtta procent av EU-medborgarna tycker att politikerna lyssnar

KRÖNIKAFrågan om vilken väg EU skall gå splittrar eliten, 40 procent vill ha Europas Förenta Stater, medan 47 procent är emot detta.

Europeisk media rannsakar sig själv

LEDAREFörtroendekris, misstro och beskyllningar om falska nyheter har fått de stora mediebolagen att rannsaka sin verksamhet. Detta samtidigt som kritiken når nya höjder och alternativ media får allt fler anhängare.

Gå till arkivet