Skip to Content

VIKTIGT ATT SJÄLV TA REDA PÅ FAKTA. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill tillsammans med syriska och irakiska flyktingar i Libanon. Foto: Nya Tider

NyT i Libanon: Vikten av att jämföra mediebilden med verkligheten

PappersupplaganNya Tider v. 31

Att jämföra den svenska mediebilden med verkligheten är av högsta vikt. Vi har fått lära oss vad som är ”godhet” och vad som är ”ondska”. Numera vet ”alla” att Syriens president Bashar Assad är dålig för sitt folk, och att USA räddar land efter land med sin militära närvaro. Men blir det verkligen sanning bara för att västvärldens dominerande medier skriver så? Nya Tiders Sanna Hill åkte till Libanon och talade med syriska flyktingar, präster och soldater för att höra vad deras åsikt om västvärldens medierapportering är.

Publicerad: 4 augusti, 2017, 08:30

  • Svenska

Läs även

I slutet av juli åkte jag till Libanons huvudstad Beirut tillsammans med hjälparbetaren Hatune Dogan, den ortodoxa nunnan som grundade organisationen Hatune Foundation. Vi har tidigare åkt tillsammans till länder som Irak, Turkiet och Egypten – Hatune för att bistå de som har råkat mest illa ut av krig och fattigdom och jag för att rapportera. Att ta reda på saker själv är viktigt för mig, både som person och som reporter. Jag vill veta att det jag skriver backas upp av verkligheten, och jag vill gärna undersöka saker själv innan jag gör en bedömning.

Under min vistelse i Beirut tillbringade jag mycket tid med stadens ärkebiskop, som själv har träffat Syriens president Bashar Assad flera gånger. Eftersom en majoritet av Syriens invånare är muslimer, ville jag veta hur en kristen företrädare ser på landets regering. Hur är det att leva som kristen i Syrien? I svensk, och i västerländsk media över lag, fick vi redan för fem år sedan lära oss att Syrien behövde ”demokratiseras”. Landet behövde bli av med sin impopulära president, och vi behövde alla stötta de frihetskämpande rebellerna.

Intressant nog fick jag en helt annan bild av situationen när jag talade med syriska flyktingar, präster och andra kristna företrädare. ”Vi ber varje dag att Assad ska vinna”, berättade ärkebiskopen av Beirut för mig. En tandläkare från Damaskus menade att det skulle vara ”totalt förödande” om den så kallade rebellsidan skulle vinna, och många höll med. Då skulle den kristna minoriteten få det oerhört svårt att leva och verka i Syrien.

Nya Tider har ofta skrivit om västvärldens direkta och indirekta stöd till terrorgrupper i Mellanöstern. Trots att vi alltid är mycket noggranna med våra källor och kan backa upp våra artiklar med fakta, kallas vi ofta för ”konspirationsteoretiker” av skribenter från gammelmedia. När jag berättade för en syrisk präst från Aleppo att medier med en dominerande ställning i Sverige uteslutande rapporterar om Assad som en impopulär tyrann blev han uppriktigt förvånad. Ärkebiskopen berättade att innan kriget så var det inga syriska flyktingar som sökte skydd i Libanon från Assad. Först nu, när USA vill avsätta Assad, måste syrierna fly. För de kristna är Assad ”den bästa presidenten i världen”, sade en flykting som tillfälligt bor i en kyrka några timmar utanför Beirut.

I detta nummer publicerar vi en intervju med Aleppo-prästen Josef, som har verkat som präst i Syrien i 50 år. Hans verklighet speglar inte alls den bild gammelmedia vill förmedla. Det är viktigt att hans röst kommer fram, och jag är glad att Nya Tider kan vara den tidning som lyfter fram röster ur verkligheten.

Hjälparbetaren Hatune Dogan, som jag reste till Libanon med, är känd för att våga lyfta fram kontroversiella frågor. Hon kritiserar ofta Europas politiker för att ”släppa in sina egna mördare”, och säger att vår invandringspolitik är förödande för Europa. Hatune, som själv är född i Turkiet, vänder sig starkt emot ett turkiskt EU-medlemskap och anser att Ryssland har gjort mycket gott för civilbefolkningen i Mellanöstern. Det är uppfriskande med människor som vågar gå sin egen väg, och som vågar yttra obekväma åsikter i ett Europa som är så fast i de politiskt korrekta tankebanorna att de gått vilse i verkligheten.

 

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Martin Schulz – Berlin är inte Bryssel

KRÖNIKADen tyske socialdemokraten Martin Schulz var som talman i Europaparlamentet en tydlig profil inom EU, men misslyckades sedan som ledare för SPD i den tyska inrikespolitiken och lämnar ett sargat parti efter sig.

Dramatik i tysk politik

KRÖNIKAI delstatsvalen 2016 och 2017 gick det för det mesta dåligt för SPD (Socialdemokratische Partei Deutschlands), och man bytte i mars 2017 därför ut Sigmar Gabriel mot Martin Schulz. Han valdes med 100 procent av rösterna, vilket inte har hänt förut i SPD:s historia.

Ett samhälle på väg utför

KRÖNIKASå gott som dagligen läser och hör vi om människor som blivit trakasserade och hotade. Till detta kommer våldtäkter och dödsskjutningar. Det är inte konstigt att många människor inte känner igen sitt samhälle.

Kan vi stoppa våldsspiralen?

KRÖNIKADet dramatiska och dödliga våldet har ökat från år till år och det tycks inte finnas någon ände på eländet. Polisen arbetar intensivt med att komma åt beväpningen i kriminella miljöer. Detta kan försvåra för dem som vill använda skjutvapen mot sina kriminella konkurrenter eller fienden. Det ändrar dock inte det sociala undantagstillstånd som råder i dessa dysfunktionella miljöer.

Har Sebastian Kurz lösningen på migrationsfrågan?

KRÖNIKADen österrikiska tidningen Der Standard (med vänsterliberal lutning) hade den 2 februari i år en lång intervju med Österrikes kansler Sebastian Kurz, ÖVP (kristdemokratiska Österrikes folkparti). Då frågade man ut honom om EU-frågor, migration och annat med anledning av att Österrike skall vara ordförandeland för EU ett halvår framåt från och med den 1 juli i år.

Ansvarstagande?

KRÖNIKAHenrik Paetau, filosofie magister och rektor emeritus med erfarenhet av undervisning på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet, skriver här om sina upplevelser från skolan.

En batikhäxas vanvett

KRÖNIKAVanligen försöker jag upprätthålla en viss språklig nivå och undvika nedsättande uttryck, men "äldre svensk kvinna med specialintresse för yngre afghanska män" blir i längden något otympligt, och ordet "batikhäxa" gör att alla direkt förstår vad som avses. Typen har funnits sedan de själva var unga, men tillgången på just afghanska män har av någon anledning fått dem att blomma ut starkare än någonsin.

#metoo – déjà vu

KRÖNIKA

Gå till arkivet