Skip to Content

VIKTIGT ATT SJÄLV TA REDA PÅ FAKTA. Nya Tiders viceredaktör Sanna Hill tillsammans med syriska och irakiska flyktingar i Libanon. Foto: Nya Tider

NyT i Libanon: Vikten av att jämföra mediebilden med verkligheten

PappersupplaganNya Tider v. 31

Att jämföra den svenska mediebilden med verkligheten är av högsta vikt. Vi har fått lära oss vad som är ”godhet” och vad som är ”ondska”. Numera vet ”alla” att Syriens president Bashar Assad är dålig för sitt folk, och att USA räddar land efter land med sin militära närvaro. Men blir det verkligen sanning bara för att västvärldens dominerande medier skriver så? Nya Tiders Sanna Hill åkte till Libanon och talade med syriska flyktingar, präster och soldater för att höra vad deras åsikt om västvärldens medierapportering är.

Publicerad: 4 augusti, 2017, 08:30

  • Svenska

Läs även

I slutet av juli åkte jag till Libanons huvudstad Beirut tillsammans med hjälparbetaren Hatune Dogan, den ortodoxa nunnan som grundade organisationen Hatune Foundation. Vi har tidigare åkt tillsammans till länder som Irak, Turkiet och Egypten – Hatune för att bistå de som har råkat mest illa ut av krig och fattigdom och jag för att rapportera. Att ta reda på saker själv är viktigt för mig, både som person och som reporter. Jag vill veta att det jag skriver backas upp av verkligheten, och jag vill gärna undersöka saker själv innan jag gör en bedömning.

Under min vistelse i Beirut tillbringade jag mycket tid med stadens ärkebiskop, som själv har träffat Syriens president Bashar Assad flera gånger. Eftersom en majoritet av Syriens invånare är muslimer, ville jag veta hur en kristen företrädare ser på landets regering. Hur är det att leva som kristen i Syrien? I svensk, och i västerländsk media över lag, fick vi redan för fem år sedan lära oss att Syrien behövde ”demokratiseras”. Landet behövde bli av med sin impopulära president, och vi behövde alla stötta de frihetskämpande rebellerna.

Intressant nog fick jag en helt annan bild av situationen när jag talade med syriska flyktingar, präster och andra kristna företrädare. ”Vi ber varje dag att Assad ska vinna”, berättade ärkebiskopen av Beirut för mig. En tandläkare från Damaskus menade att det skulle vara ”totalt förödande” om den så kallade rebellsidan skulle vinna, och många höll med. Då skulle den kristna minoriteten få det oerhört svårt att leva och verka i Syrien.

Nya Tider har ofta skrivit om västvärldens direkta och indirekta stöd till terrorgrupper i Mellanöstern. Trots att vi alltid är mycket noggranna med våra källor och kan backa upp våra artiklar med fakta, kallas vi ofta för ”konspirationsteoretiker” av skribenter från gammelmedia. När jag berättade för en syrisk präst från Aleppo att medier med en dominerande ställning i Sverige uteslutande rapporterar om Assad som en impopulär tyrann blev han uppriktigt förvånad. Ärkebiskopen berättade att innan kriget så var det inga syriska flyktingar som sökte skydd i Libanon från Assad. Först nu, när USA vill avsätta Assad, måste syrierna fly. För de kristna är Assad ”den bästa presidenten i världen”, sade en flykting som tillfälligt bor i en kyrka några timmar utanför Beirut.

I detta nummer publicerar vi en intervju med Aleppo-prästen Josef, som har verkat som präst i Syrien i 50 år. Hans verklighet speglar inte alls den bild gammelmedia vill förmedla. Det är viktigt att hans röst kommer fram, och jag är glad att Nya Tider kan vara den tidning som lyfter fram röster ur verkligheten.

Hjälparbetaren Hatune Dogan, som jag reste till Libanon med, är känd för att våga lyfta fram kontroversiella frågor. Hon kritiserar ofta Europas politiker för att ”släppa in sina egna mördare”, och säger att vår invandringspolitik är förödande för Europa. Hatune, som själv är född i Turkiet, vänder sig starkt emot ett turkiskt EU-medlemskap och anser att Ryssland har gjort mycket gott för civilbefolkningen i Mellanöstern. Det är uppfriskande med människor som vågar gå sin egen väg, och som vågar yttra obekväma åsikter i ett Europa som är så fast i de politiskt korrekta tankebanorna att de gått vilse i verkligheten.

 

Sanna Hill

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Avlegitimeringen av nationalister

”Ett spöke går runt Europa… Alla det gamla Europas makter har förbundit sig till en helig hetsjakt mot detta spöke…” Detta är de berömda orden som i ett manifest av Karl Marx beskriver den kommunistiska rörelsens framfart på 1800-talet. De illustrerar även hur historien upprepar sig; hur människan tar till motstånd mot förtryck, men framför allt vad konsekvensen kan bli av detta.

Tiderna växlar på Bokmässan

DEBATTBokmässan var annorlunda 2017 än under andra år. Vid den avslutande presskonferensen efter denna den 33:e Bokmässan berättade dess vd Maria Källsson att omsättningen varit mindre, särskilt under lördagens stormiga demonstrationer i centrala Göteborg. Bokmässan hade också ändrat karaktär, och vi får se om det är en trend som håller i sig.

Putin stigmatiserad

RYSSLANDOliver Stones intervju med Rysslands president Vladimir Putin har väckt uppståndelse hos kulturetablissemanget, trots att frågorna är kritiska och Stone inte drar sig för att ta upp kontroversiella frågor. Tecken på en sjuklig rysskräck, enligt docent Alf Ronnby.

De ”naiva goda” bättre än de som gör rätt utifrån ”grumlig agenda”?

LEDAREDet är underhållande att se tjafset mellan olika människor som tillhör eller tills nyligen tillhört etablissemanget. I detta nummer berättar vi hur en tweet från författaren Katerina Janouch fått vänsterpolitikern Rossana Dinamarca att rasa, men det som är riktigt absurt är hur Ann Heberlein försöker plocka poäng på att attackera sin före detta väninna Janouch.

Så föddes Folkets demonstration

DEBATTUnder två år har människor regelbundet demonstrerat med plakat som ”Vi kräver demokrati” och ”Avgå Eliasson”. Demonstrationens grundare och organisatör Johan Widén berättar om tankarna bakom protesterna, hur IKEA-mordet fick bägaren att rinna över, och hur Folkets demonstration utvecklats till i dag, då han tagit beslutet att fortsätta arbetet under andra former.

Terrordåd – toppen på ett isberg

LEDARETerrordåd skakar om vår vardag – Spanien, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Finland. Det är en kalldusch för många, ett obehagligt uppvaknande för hur politikerna omvandlat våra trygga samhällen till veritabla dödsfällor. I bakgrunden sker dock något som får långt större konsekvenser för våra befolkningar, våra länder och vårt sätt att leva.

Den lilla folkliga protesten och mediernas mobilisering

KRÖNIKAJag blev glad av att se gårdagens lilla manifestation på Medborgarplatsen, inte minst för att den såg ut att huvudsakligen bestå av vad vi kan kalla "vanliga människor", även om medier och asylaktivister, som vanligt hand i hand, ändå vill tala om "rasister" och "nazister". Vi är sedan år tillbaka förvisso vana vid att fel hållning i invandringsfrågan direkt kopplas till rasism, men i detta fall är det särskilt missvisande.

En man, ett gevär, en röst

LEDAREDenna paroll från 1901, då den allmänna värnplikten infördes, bygger på att vi gemensamt försvarar och bygger samhället. I dag verkar dock politikerna mer vara rädda för sitt eget folk än för någon yttre fiende.

Gå till arkivet