Skip to Content

Nöjd författare. Stefan Torssells bok M/S Estonia trycktes i 3 000 exemplar som gick åt fort. Bland annat köpte Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek in åtskilliga hundra exemplar. Nu har förlaget AlternaMedia gjort ett tilläggstryck. Foto: Nya Tider
KULTUR

Nytryck! Stefan Torssells uppskattade bok om M/S Estonia

Boken M/S Estonia – Svenska statens haveri har sålt slut men beställningarna fortsätter att strömma in. Förlaget har därför beslutat att göra ett tilltryck. Vi passar på att ställa några frågor till författaren Stefan Torssell, som nu reser land och rike runt för att föreläsa om boken och den mörkläggning den tragiska katastrofen omgärdats av i 25 års tid.

Publicerad: 21 mars, 2017, 10:19

  • Svenska

Läs även

En av de första frågor som samhällsdebattören Stefan Torssell började engagera sig i var förlisningen av Estonia. Som byrådirektör på Sjöfartsverket kunde han följa utvecklingen från första parkett. Han ingick länge i riksdagens Estoniagrupp och har på egen hand gjort efterforskningar som ger en unik inblick i historien bakom Estoniakatastrofen och Carl Bildts mindre kända roll. Hans bok M/S Estonia granskar inte bara haveriförloppet och den händelsekedja som ledde fram till tragedin, utan kastar även nytt ljus över den omfattande mörkläggning som myndigheterna iscensatte från dag ett.

Boken har sålt i 3 000 exemplar och varit slut i laget, men nu har vi precis mottagit ett nytryck på ytterligare ett tusen böcker. Vad har du fått för reaktioner på boken hittills?

– Läsaromdömena är överväldigande. Många anser att det är den viktigaste boken som skrivits de senaste tio åren, andra att det är den bästa bok de någonsin har läst. Alla rekommenderar boken. Många lånar ut boken till andra därför att de vill att deras vänner och bekanta också ska läsa boken.
Några omdömen jag fått: ”En bok alla måste läsa”, ”Den är mer spännande än de mest renommerade deckarna”, ”Ett gediget och mycket omfattande researcharbete”, ”Skaffa Boken! Läs!”, ”Som en thriller”, ”Sträckläste”, ”Tack Stefan Torssell och förlaget för boken” och liknande.

Är det några förändringar som gjorts i nytrycket?

– Nästan inget. Förutom två korrekturändringar har vi gjort en ändring från svensk till estnisk tid så att det blir logiskt att följa, och sedan har vi lagt till förläggarens namn i personförteckningen, då han nämns i boken.

Även Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB), en av Sveriges största bokklubbar, tog in boken och gjorde reklam för den i sin medlemstidning Pennan & Svärdet. Den sålde i åtskilliga hundra exemplar den vägen. Har det varit extra stort intresse från dessa kretsar?

– Jag har erhållit brev, mejl och telefonsamtal från människor i branschen, såväl högt uppsatta militärer som yrkesfolk inom sjöfarten, sjöräddningen och rättsväsendet. Alla har bekräftat bokens innehåll. En del som är bundna av tystnadsplikt har enbart tackat för boken som på ett korrekt sätt skildrat händelseförloppet.
En del små detaljer kring försöken att bärga den militärlast som fanns ombord har författaren fått reda på, men inte vad det var för militärlast. Det är fortfarande okänt.

Du åker runt en del och håller föredrag om boken. Hur ser det ut på dessa föredrag och är det många som vill köpa boken?

– I genomsnitt blir det mer än ett föredrag i månaden. De som har lyssnat på ett tidigare föredrag rekommenderar ofta andra föreningar att kontakta författaren, det är så informationen sprids. Åhörarna blir häpna och frågestunderna är alltid livliga med en god stämning. Självklart är det många som passar på att köpa på plats.

Har du fått några reaktioner från anhöriga, överlevande, från Estland eller från det tyska varvet?

– Estniska radion gjorde en tolv minuter lång intervju med mig i december 2016 angående boken. Svensk TV, radio och svenska tidningar tiger. Inte en enda recension i riksmedierna. När boken uppmärksammas utomlands så kommer de svenska kulturjournalisterna att få mycket svårt att förklara sig. De håller tummarna för att inga fler ska läsa boken, men för var dag får boken en större spridning och det är bara en tidsfråga innan den blir översatt till andra språk.

Boken kan köpas här

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ulf Lundell – den siste arbetarklasshjälten

KULTURUlf Lundell, 71, är en av Sveriges mest omtyckta och produktiva artister. SVT har nyligen visat en dokumentärfilm om den svenske ikonens liv. I denna krönika reflekterar Karl Mikael Larson över Lundells avtryck på den svenska kulturen.

Volvos dramatiska överlevnad

BOKRECENSIONSaab lades ned, men Volvo överlevde. Detta är känt för alla som hängt med i nyheterna de senaste åren. Detta är svensk bilindustri i ett nötskal, en avgörande aspekt av svensk industriell nutidshistoria. Gemensamt för båda märkena var att man måste söka utländska samarbetspartners samt gå upp i kvalitet, bli ”premiummärken”. Långt om länge lyckades, som vi nu vet, Volvo med det. Men det krävdes en kinesisk entreprenör för att det hela skulle ros i hamn. Nya Tider har läst två böcker om Volvo.

Pat Buchanan skissar hoten mot vår civilisation

BOKRECENSIONI boken Suicide of a Superpower: Will America Survive to 2025? sveper Buchanan med en klarsynt överblick över USA:s utveckling, Europas avsteg från de traditionella värderingarna och den övriga världens förändringar framför allt i fråga om demografi. Att boken kom ut för några år sedan har bara låtit tiden stärka Buchanans teorier om en degradation av den europeiska civilisationen.

Hur såg julfirandet ut på 1800-talet?

JULHISTORIAJULHISTORIA: I dag förknippar kanske inte så många julen med firandet av det nyfödda Jesusbarnet som kom till jorden för att frälsa mänskligheten. Högtiden har blivit mer av en familjefest med god mat, julklappar och Kalle Anka. Det sekulära samhället har mer och mer trängt undan firandet både av Jesu födelse och de lite mer vidskepliga traditioner som var vanliga förr, och som ofta dateras till långt innan det kristna julfirandet var påtänkt. Julen var oerhört viktig förr och man lade stor vikt vid de olika förberedelserna inför julfirandet.

Vikingatidens gudar lever kvar

KULTURVår historia är på något sätt närvarande i bakgrunden för dagens samhälle, kulturen och människorna. För det mesta tänker nog inte gemene man så mycket på det i vardagen. Det är först då frågan ställs om vårt kulturarv, som vi kanske reflekterar över varifrån vi kommer och vad vi har med oss på resan.

Ny bok: förslag för att vända Sveriges tragiska utveckling

BOKRECENSIONReceptbok för svenskt nytänkande tar den tidigare kommunchefen och juristen Tommy Ulmnäs steget vidare, från de samhällsproblem han identifierat i tidigare böcker, till att presentera lösningar på dem. Boken är mer av ett politiskt manifest, än ett antal råd om hur den enskilde medborgaren kan agera. I korta kapitel går Ulmnäs igenom de områden han vill omvandla i grunden, från journalistikens villkor till skolan, med målet att svensken ska återfå sin självständighet.

Legendarisk tidskrift hyllas

KULTURHäpna! Detta, inklusive utropstecken, var namnet på en svensk science fiction-tidskrift. Den utgavs 1954-1965 och hann utkomma i mer än hundra nummer. Den präglade en hel generation svenska sf-läsare och författare. Nu har det utgetts en antologi som samlar noveller från tidskriften samt presenterar den ur olika synvinklar.

Runar Søgaards liv bakom rubrikerna

KULTURI sin självbiografi ger den tidigare predikanten sin version av inte bara äktenskapet med sångerskan Carola Häggkvist, utan berättar även om andra händelser som genom åren har skapat rubriker. Boken ger också en bild av hur det är att vara föremål för mediernas uppmärksamhet i decennier, ett rampljus som inte alltid varit av godo.

Gå till arkivet

Send this to a friend