Skip to Content

Nöjd författare. Stefan Torssells bok M/S Estonia trycktes i 3 000 exemplar som gick åt fort. Bland annat köpte Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek in åtskilliga hundra exemplar. Nu har förlaget AlternaMedia gjort ett tilläggstryck. Foto: Nya Tider
KULTUR

Nytryck! Stefan Torssells uppskattade bok om M/S Estonia

Boken M/S Estonia – Svenska statens haveri har sålt slut men beställningarna fortsätter att strömma in. Förlaget har därför beslutat att göra ett tilltryck. Vi passar på att ställa några frågor till författaren Stefan Torssell, som nu reser land och rike runt för att föreläsa om boken och den mörkläggning den tragiska katastrofen omgärdats av i 25 års tid.

Publicerad: 21 mars, 2017, 10:19

  • Svenska

Läs även

En av de första frågor som samhällsdebattören Stefan Torssell började engagera sig i var förlisningen av Estonia. Som byrådirektör på Sjöfartsverket kunde han följa utvecklingen från första parkett. Han ingick länge i riksdagens Estoniagrupp och har på egen hand gjort efterforskningar som ger en unik inblick i historien bakom Estoniakatastrofen och Carl Bildts mindre kända roll. Hans bok M/S Estonia granskar inte bara haveriförloppet och den händelsekedja som ledde fram till tragedin, utan kastar även nytt ljus över den omfattande mörkläggning som myndigheterna iscensatte från dag ett.

Boken har sålt i 3 000 exemplar och varit slut i laget, men nu har vi precis mottagit ett nytryck på ytterligare ett tusen böcker. Vad har du fått för reaktioner på boken hittills?

– Läsaromdömena är överväldigande. Många anser att det är den viktigaste boken som skrivits de senaste tio åren, andra att det är den bästa bok de någonsin har läst. Alla rekommenderar boken. Många lånar ut boken till andra därför att de vill att deras vänner och bekanta också ska läsa boken.
Några omdömen jag fått: ”En bok alla måste läsa”, ”Den är mer spännande än de mest renommerade deckarna”, ”Ett gediget och mycket omfattande researcharbete”, ”Skaffa Boken! Läs!”, ”Som en thriller”, ”Sträckläste”, ”Tack Stefan Torssell och förlaget för boken” och liknande.

Är det några förändringar som gjorts i nytrycket?

– Nästan inget. Förutom två korrekturändringar har vi gjort en ändring från svensk till estnisk tid så att det blir logiskt att följa, och sedan har vi lagt till förläggarens namn i personförteckningen, då han nämns i boken.

Även Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB), en av Sveriges största bokklubbar, tog in boken och gjorde reklam för den i sin medlemstidning Pennan & Svärdet. Den sålde i åtskilliga hundra exemplar den vägen. Har det varit extra stort intresse från dessa kretsar?

– Jag har erhållit brev, mejl och telefonsamtal från människor i branschen, såväl högt uppsatta militärer som yrkesfolk inom sjöfarten, sjöräddningen och rättsväsendet. Alla har bekräftat bokens innehåll. En del som är bundna av tystnadsplikt har enbart tackat för boken som på ett korrekt sätt skildrat händelseförloppet.
En del små detaljer kring försöken att bärga den militärlast som fanns ombord har författaren fått reda på, men inte vad det var för militärlast. Det är fortfarande okänt.

Du åker runt en del och håller föredrag om boken. Hur ser det ut på dessa föredrag och är det många som vill köpa boken?

– I genomsnitt blir det mer än ett föredrag i månaden. De som har lyssnat på ett tidigare föredrag rekommenderar ofta andra föreningar att kontakta författaren, det är så informationen sprids. Åhörarna blir häpna och frågestunderna är alltid livliga med en god stämning. Självklart är det många som passar på att köpa på plats.

Har du fått några reaktioner från anhöriga, överlevande, från Estland eller från det tyska varvet?

– Estniska radion gjorde en tolv minuter lång intervju med mig i december 2016 angående boken. Svensk TV, radio och svenska tidningar tiger. Inte en enda recension i riksmedierna. När boken uppmärksammas utomlands så kommer de svenska kulturjournalisterna att få mycket svårt att förklara sig. De håller tummarna för att inga fler ska läsa boken, men för var dag får boken en större spridning och det är bara en tidsfråga innan den blir översatt till andra språk.

Boken kan köpas här

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Ales stenar – en svensk världs­attraktion från bronsåldern

INRIKESRECENSION: Amatörforskaren Bob G Linds undersökningar av Ales stenar visar att stensättningen mycket sannolikt är äldre och har haft en annan funktion än vad som hävdats. De arkeologiska och astronomiska bevisen tyder på att detta fornminne snarare är en solkalender och solur från bronsåldern och inte en skeppssättning från järnåldern. I boken Ales stenar – en världsattraktion från bronsåldern jämför Lind de astronomiska kunskaperna hos bronsålderns skandinaver med de antika egyptiernas.

Civilisationernas kamp 1627

RECENSIONDet är välkänt att nordiska sjöfarare under vikinga­tiden gav sig ut på handels- och plundringståg, i­bland så långt bort som till Särkland, det vill säga saracenernas land, de arabiska länderna. Mindre känt är att nordafrikanska, muslimska sjörövare under århundraden gjorde Medelhavet otryggt och ända in på 1800-talet genomförde räder mot Europas kustområden i syfte att plundra och förslava. Vem vet i dag att inte ens ett så avlägset land som Island förskonades från denna sorts våld?

Ernst-Hugo Järegård – en udda figur i finkulturens salonger

KULTUREn Armanibesatt klädsnobb som skildrade mänsklig­hetens skuggsidor på alla samhällsnivåer. För många är Ernst-Hugo Järegård en av Sveriges största skådespelare och han fick också en brokig karriär kantad av kalkonfilmer, Dramatenuppsättningar och skräckskildringar. Men trots att han älskade att stå i centrum plågades han av ångest och sömnsvårigheter.

Yvigt om Sverige från en utlandssvensk

RECENSIONYlva Binder var länge utlandssvensk, och kan därför relatera till både hur Sverige har förändrats från hur hon minns det, men även jämföra med andra länder. Hennes Good Morning Sweden är skriven på engelska och man kan därför utgå ifrån att hon vill beskriva sitt arma land för en internationell publik, men samtidigt känns många problembeskrivningar främst relevanta för någon som bor i Sverige.

Den sista måltiden som blev en början, Om nattvarden, dess symboler och betydelse

PÅSKENNattvarden, som även är känd som den sista måltiden, instiftades av Jesus från Nasaret kvällen innan han fängslades och sedan dess har denna symbolrika rit varit en central del inom den kristna tron. Sättet nattvarden firas på varierar dock bland dagens kristna.

Vikingakvinnorna som reste

INRIKESMånga vikingakvinnor följde sina män på resor. De slog sig ner på olika platser och bildade familjer. De flesta är anonyma, men det finns några som omnämns vid namn. Både i den isländska sagodiktningen och i runristningar.

Thor Modéen – den tragiske komikern

KULTURTa en sup och var som en människa. Det tyckte den bullrige komikern som bötfälldes av ordningsmakten och inlett sin karriär med att få sparken efter att ha lagt häftstift på sin chefs stol. Thor Modéen levde fort och dog ung, innan den rock’n’roll-myten ens dykt upp.

ROME – Parlez-Vous HATE?

KULTUR

Gå till arkivet

Send this to a friend