Skip to Content

Nöjd författare. Stefan Torssells bok M/S Estonia trycktes i 3 000 exemplar som gick åt fort. Bland annat köpte Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek in åtskilliga hundra exemplar. Nu har förlaget AlternaMedia gjort ett tilläggstryck. Foto: Nya Tider
KULTUR

Nytryck! Stefan Torssells uppskattade bok om M/S Estonia

Boken M/S Estonia – Svenska statens haveri har sålt slut men beställningarna fortsätter att strömma in. Förlaget har därför beslutat att göra ett tilltryck. Vi passar på att ställa några frågor till författaren Stefan Torssell, som nu reser land och rike runt för att föreläsa om boken och den mörkläggning den tragiska katastrofen omgärdats av i 25 års tid.

Publicerad: 21 mars, 2017, 10:19

 • Svenska

Läs även

En av de första frågor som samhällsdebattören Stefan Torssell började engagera sig i var förlisningen av Estonia. Som byrådirektör på Sjöfartsverket kunde han följa utvecklingen från första parkett. Han ingick länge i riksdagens Estoniagrupp och har på egen hand gjort efterforskningar som ger en unik inblick i historien bakom Estoniakatastrofen och Carl Bildts mindre kända roll. Hans bok M/S Estonia granskar inte bara haveriförloppet och den händelsekedja som ledde fram till tragedin, utan kastar även nytt ljus över den omfattande mörkläggning som myndigheterna iscensatte från dag ett.

Boken har sålt i 3 000 exemplar och varit slut i laget, men nu har vi precis mottagit ett nytryck på ytterligare ett tusen böcker. Vad har du fått för reaktioner på boken hittills?

– Läsaromdömena är överväldigande. Många anser att det är den viktigaste boken som skrivits de senaste tio åren, andra att det är den bästa bok de någonsin har läst. Alla rekommenderar boken. Många lånar ut boken till andra därför att de vill att deras vänner och bekanta också ska läsa boken.
Några omdömen jag fått: ”En bok alla måste läsa”, ”Den är mer spännande än de mest renommerade deckarna”, ”Ett gediget och mycket omfattande researcharbete”, ”Skaffa Boken! Läs!”, ”Som en thriller”, ”Sträckläste”, ”Tack Stefan Torssell och förlaget för boken” och liknande.

Är det några förändringar som gjorts i nytrycket?

– Nästan inget. Förutom två korrekturändringar har vi gjort en ändring från svensk till estnisk tid så att det blir logiskt att följa, och sedan har vi lagt till förläggarens namn i personförteckningen, då han nämns i boken.

Även Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB), en av Sveriges största bokklubbar, tog in boken och gjorde reklam för den i sin medlemstidning Pennan & Svärdet. Den sålde i åtskilliga hundra exemplar den vägen. Har det varit extra stort intresse från dessa kretsar?

– Jag har erhållit brev, mejl och telefonsamtal från människor i branschen, såväl högt uppsatta militärer som yrkesfolk inom sjöfarten, sjöräddningen och rättsväsendet. Alla har bekräftat bokens innehåll. En del som är bundna av tystnadsplikt har enbart tackat för boken som på ett korrekt sätt skildrat händelseförloppet.
En del små detaljer kring försöken att bärga den militärlast som fanns ombord har författaren fått reda på, men inte vad det var för militärlast. Det är fortfarande okänt.

Du åker runt en del och håller föredrag om boken. Hur ser det ut på dessa föredrag och är det många som vill köpa boken?

– I genomsnitt blir det mer än ett föredrag i månaden. De som har lyssnat på ett tidigare föredrag rekommenderar ofta andra föreningar att kontakta författaren, det är så informationen sprids. Åhörarna blir häpna och frågestunderna är alltid livliga med en god stämning. Självklart är det många som passar på att köpa på plats.

Har du fått några reaktioner från anhöriga, överlevande, från Estland eller från det tyska varvet?

– Estniska radion gjorde en tolv minuter lång intervju med mig i december 2016 angående boken. Svensk TV, radio och svenska tidningar tiger. Inte en enda recension i riksmedierna. När boken uppmärksammas utomlands så kommer de svenska kulturjournalisterna att få mycket svårt att förklara sig. De håller tummarna för att inga fler ska läsa boken, men för var dag får boken en större spridning och det är bara en tidsfråga innan den blir översatt till andra språk.

Boken kan köpas här

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Tangeros

  Den boken är vård att läsa, när man har läst tidigare om Estonia skrivet av dig Stefan Torsell på ett utomordentligt bra sätt som förståeligt med ett väl detaljerat händelseförlopp.

 • ”En del som är bundna av tystnadsplikt…” Hur lång sträcker sig tysnadplikt? Gäller tystnadsplikt vad som helst? Även vid pedofili?
  Bra bok förövrigt. Tack Stefan.

 • lasse1

  Sverige gav bort, mer eller mindre hela artillerisystemet; Fälthaubits, FH 77B till framförallt Estland vid just denna tidpunkt…
  Vi själva har numera, bara några fåtal artilleripjäser kvar inom försvaret – men detta är som bekant en annan historia.
  Baltstaterna tillsammans, lär ha fått c:a 200 toppmoderna artilleripjäser som gåva av svenska staten, då nedrustningen av försvaret började ta fart under 90 – talets början, efter Sovjetunionens upplösning.

  Vem vet? Kan vara detta som har bidragit till den fasansfulla olyckan….Ett stort hål i färjans nedre babordssida har också kunnat konstaterats, bl.a. genom tyska dykare på platsen…. En torped kanske?.. ”Nu får det vara slut på dessa resor…. kanske någon annan makt har sagt?”…M.a.o..Inte bara bogvisiret som har spökat?

  Först, så skulle man bärga fartyget till vilket pris som helst, men sen när den dåvarande regeringen fick klart för sig, att det kunde röra sig om något annat i fartygslasterna under rutterna till Tallin, så svalnade intresset markant?

Ett besök i den gamla snapphane-gården Sporrakulla

HISTORIAHär får vi följa med Alf Ronnby på en härlig utflyktstur en dag i maj. Färden går till Kullaskogen, som ligger i nordöstra Skåne. Djupt inne i Kullaskogen ligger en gammal snapphanegård som har klarat sig undan svenskarnas härjningar.

Vart är vi på väg?

KULTURDet är inte bara Kristian Luuk som undrar det i SVT-programmet På spåret. En stor del av jordens befolkning – miljarder människor – har satts mer eller mindre i karantän och vi undrar. Redan som barn ville vi vara fria, bygga vår egen koja. Många längtar bort från städernas asfalt och sjukdomshärdar. I flera länder har man tagit fasta på detta och erbjuder gratis mark för dem som vill starta eget i liten skala.

Intervju: ”Vi vill dra igång fler TV-program och göra reportage”

KULTURI november tändes den senaste stjärnan på alternativmediehimlen i och med lanseringen av Exakt24.se – en modern nyhets- och debattsajt med stort fokus på videoproduktioner, poddande och underhållning. Nya Tider har träffat två av Exakt24:s frontfigurer – chefredaktören Erik Almqvist och programledaren Markus Jonsson.

Shugaley: I händerna på islamistiska terrorister

RECENSIONCoronaviruspandemin har inte varit något hinder för att släppa en ny, spännande rysk film om det libyska kriget, tillgänglig online sedan början av april.

Landets tätaste naturreservat?

NATURLISTER: Listerlandet är en halvö sydost om Sölvesborg i Blekinge som är känd för sina många naturreservat, att få möta våren där är en verklig upplevelse. Alf Ronnby guidar oss genom reservaten och berättar om fantasieggande landskap, bronsåldersgravar, gärdgårdar och naturligtvis om vitsippor, blåsippor, backsippor och näktergalar – sådant som hör våren till.

Ett svenskt konservativt sinne

BOKRECENSIONI boken Svenska konservativa profiler återaktualiserar Simon O. Pettersson konservatismen som begrepp genom att diskutera ett antal konservativa portalgestalter från Sveriges historia.

Pentti Linkola – den kompromisslöse civilisationskritikern

KULTURDen finske filosofen, författaren, fiskaren och ornitologen Pentti Linkola avled den 5 mars, 87 år gammal i Sääksmäki i södra Finland. Åke Blomdahl reflekterar över en mycket originell och kontroversiell tänkares livsgärning.

Mot Blåkulla!, Om häxornas färder i påskens tid

KULTUR OCH TRADITIONEn utbredd föreställning inom den svenska folktron är att trollkunniga kvinnor flög iväg till berget Blåkulla under stilla veckan. Där festade de med hin håle och hans anhang, men folket kunde hålla häxorna borta med hjälp av påskeldar och smällare.

Gå till arkivet

Send this to a friend