Skip to Content

Nöjd författare. Stefan Torssells bok M/S Estonia trycktes i 3 000 exemplar som gick åt fort. Bland annat köpte Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek in åtskilliga hundra exemplar. Nu har förlaget AlternaMedia gjort ett tilläggstryck. Foto: Nya Tider
KULTUR

Nytryck! Stefan Torssells uppskattade bok om M/S Estonia

Boken M/S Estonia – Svenska statens haveri har sålt slut men beställningarna fortsätter att strömma in. Förlaget har därför beslutat att göra ett tilltryck. Vi passar på att ställa några frågor till författaren Stefan Torssell, som nu reser land och rike runt för att föreläsa om boken och den mörkläggning den tragiska katastrofen omgärdats av i 25 års tid.

Publicerad: 21 mars, 2017, 10:19

 • Svenska

Läs även

En av de första frågor som samhällsdebattören Stefan Torssell började engagera sig i var förlisningen av Estonia. Som byrådirektör på Sjöfartsverket kunde han följa utvecklingen från första parkett. Han ingick länge i riksdagens Estoniagrupp och har på egen hand gjort efterforskningar som ger en unik inblick i historien bakom Estoniakatastrofen och Carl Bildts mindre kända roll. Hans bok M/S Estonia granskar inte bara haveriförloppet och den händelsekedja som ledde fram till tragedin, utan kastar även nytt ljus över den omfattande mörkläggning som myndigheterna iscensatte från dag ett.

Boken har sålt i 3 000 exemplar och varit slut i laget, men nu har vi precis mottagit ett nytryck på ytterligare ett tusen böcker. Vad har du fått för reaktioner på boken hittills?

– Läsaromdömena är överväldigande. Många anser att det är den viktigaste boken som skrivits de senaste tio åren, andra att det är den bästa bok de någonsin har läst. Alla rekommenderar boken. Många lånar ut boken till andra därför att de vill att deras vänner och bekanta också ska läsa boken.
Några omdömen jag fått: ”En bok alla måste läsa”, ”Den är mer spännande än de mest renommerade deckarna”, ”Ett gediget och mycket omfattande researcharbete”, ”Skaffa Boken! Läs!”, ”Som en thriller”, ”Sträckläste”, ”Tack Stefan Torssell och förlaget för boken” och liknande.

Är det några förändringar som gjorts i nytrycket?

– Nästan inget. Förutom två korrekturändringar har vi gjort en ändring från svensk till estnisk tid så att det blir logiskt att följa, och sedan har vi lagt till förläggarens namn i personförteckningen, då han nämns i boken.

Även Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek (SMB), en av Sveriges största bokklubbar, tog in boken och gjorde reklam för den i sin medlemstidning Pennan & Svärdet. Den sålde i åtskilliga hundra exemplar den vägen. Har det varit extra stort intresse från dessa kretsar?

– Jag har erhållit brev, mejl och telefonsamtal från människor i branschen, såväl högt uppsatta militärer som yrkesfolk inom sjöfarten, sjöräddningen och rättsväsendet. Alla har bekräftat bokens innehåll. En del som är bundna av tystnadsplikt har enbart tackat för boken som på ett korrekt sätt skildrat händelseförloppet.
En del små detaljer kring försöken att bärga den militärlast som fanns ombord har författaren fått reda på, men inte vad det var för militärlast. Det är fortfarande okänt.

Du åker runt en del och håller föredrag om boken. Hur ser det ut på dessa föredrag och är det många som vill köpa boken?

– I genomsnitt blir det mer än ett föredrag i månaden. De som har lyssnat på ett tidigare föredrag rekommenderar ofta andra föreningar att kontakta författaren, det är så informationen sprids. Åhörarna blir häpna och frågestunderna är alltid livliga med en god stämning. Självklart är det många som passar på att köpa på plats.

Har du fått några reaktioner från anhöriga, överlevande, från Estland eller från det tyska varvet?

– Estniska radion gjorde en tolv minuter lång intervju med mig i december 2016 angående boken. Svensk TV, radio och svenska tidningar tiger. Inte en enda recension i riksmedierna. När boken uppmärksammas utomlands så kommer de svenska kulturjournalisterna att få mycket svårt att förklara sig. De håller tummarna för att inga fler ska läsa boken, men för var dag får boken en större spridning och det är bara en tidsfråga innan den blir översatt till andra språk.

Boken kan köpas här

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Tangeros

  Den boken är vård att läsa, när man har läst tidigare om Estonia skrivet av dig Stefan Torsell på ett utomordentligt bra sätt som förståeligt med ett väl detaljerat händelseförlopp.

 • “En del som är bundna av tystnadsplikt…” Hur lång sträcker sig tysnadplikt? Gäller tystnadsplikt vad som helst? Även vid pedofili?
  Bra bok förövrigt. Tack Stefan.

 • lasse1

  Sverige gav bort, mer eller mindre hela artillerisystemet; Fälthaubits, FH 77B till framförallt Estland vid just denna tidpunkt…
  Vi själva har numera, bara några fåtal artilleripjäser kvar inom försvaret – men detta är som bekant en annan historia.
  Baltstaterna tillsammans, lär ha fått c:a 200 toppmoderna artilleripjäser som gåva av svenska staten, då nedrustningen av försvaret började ta fart under 90 – talets början, efter Sovjetunionens upplösning.

  Vem vet? Kan vara detta som har bidragit till den fasansfulla olyckan….Ett stort hål i färjans nedre babordssida har också kunnat konstaterats, bl.a. genom tyska dykare på platsen…. En torped kanske?.. “Nu får det vara slut på dessa resor…. kanske någon annan makt har sagt?”…M.a.o..Inte bara bogvisiret som har spökat?

  Först, så skulle man bärga fartyget till vilket pris som helst, men sen när den dåvarande regeringen fick klart för sig, att det kunde röra sig om något annat i fartygslasterna under rutterna till Tallin, så svalnade intresset markant?

Kronprinsessan Margareta – Stockholm slotts solstråle

KULTURHon blev aldrig drottning av Sverige, men under sin tid som kronprinsessa gjorde Margareta av Connaught ett djupt intryck på svenska folket. Hon grundade en hockeyklubb för damer, var initiativtagaren bakom en stödförening för synskadade och engagerade sig i hjälporganisationer under första världskriget. När hon dog 1920, endast 38 år gammal, sörjde hela landet.

Hollywood predikar, men bestraffas av publiken

KULTUR2010-talet har sett en stor mängd amerikanska filmer där huvudsyftet inte verkar ha varit underhållning, utan övertydliga försök att uppfostra publiken i de ”progressiva” värderingar som nu ska vara vägledande i Västvärlden. Den goda nyheten är att sådana filmer ofta bestraffas av sviktande publiksiffror och därmed låga intäkter.

Smeden Leif: ”Viktigt att man för historiska kunskaper vidare”

KULTURLeif Sollier har arbetat som smed i större delen av sitt liv. Han ser det inte bara som ett jobb, utan är stolt över den kunskap han besitter som har förts vidare från generation till generation sedan urminnes tider. Han säger att det är viktigt att kunna sin historia, och att vi är utsatta som folk i denna digitala tidsålder eftersom mycket kunskap riskerar att gå förlorad om allt skulle braka samman. Särskilt intresserad är Leif av vikingatiden, och har bland annat byggt och smitt en detaljrik replik av ett vikingaskepp. Nya Tider besökte Leif i sitt hem strax utanför Stockholm.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Spengler i sidobelysning

KULTURVi känner alla till Oswald Spenglers storverk, Västerlandets undergång (1918-1922). En tegelsten som skisserar den historiska utvecklingen i hela världen utifrån vissa synvinklar, såsom att kulturerna utvecklas och fulländas separat. Någon övergripande ”civilisationens frammarsch” anses inte finnas. Och vår del av världen, Västvärlden eller den faustiska kulturen, tecknas såsom att den uppstått på medeltiden, blomstrat under barocken och nu går mot sitt slut. Visionen kan kritiseras på många punkter men Spengler har förvisso stilen att framställa allt detta medryckande. Och då kan man fråga sig: vilka tänkare påverkade honom i den vision han hade?

Hemmet på frammarsch

KULTUR OCH TRADITIONTänk att hemmet har blivit en så viktig plats i dessa coronatider. Vill man göra nytta för sina medmänniskor ska man stanna hemma. Det är länge sedan hemmet betydde så här mycket som det gör just nu. När man inte kan eller får bjuda hem släktingar och vänner drabbas de flesta människor av någon slags uppvaknande och börjar se på sitt hem med nya ögon.

Finns det numera en svensk intelligentia?

ANALYSFörr fanns en bildad klass, men Sverige gjorde sig medvetet av med den. Vad utgör då den ”intelligentia” vi har i dag, den som Karl-Olov Arnstberg nämner i sin debattartikel i Nya Tider v. 23/2020? Sophie Kielbowska redogör för hur det gick till när Sverige förlorade sin bildning och vad som blev resultatet.

Mellan dikt och fakta om u-båtskränkningar

DEBATTFörra året utkom boken Operation Notvarp, och debattören Curt Linderholm menar att den förvånar på grund av sina fantasier kring den stora ubåtsjakten i Hårsfjärden, Stockholms skärgård 1982. Författaren Mikael Nyman har, för att stadga upp sin tes, hänvisat till verkliga platser i Stockholms skärgård, verkliga sjunkbombsfällningar och minsprängningar samt då inblandade svenska amiraler och politiker. Linderholm pekar dock på att många påståenden och antydningar som görs i boken om vilken den kränkande makten var, för länge sedan motbevisats.

Gå till arkivet

Send this to a friend