Oberoende betraktare

Det fanns en tid då journalister av båda sidor i en konflikt betraktades som oberoende betraktare.

Man misshandlade inte journalister, man kidnappade dem inte, man mördade dem inte. Inte så att journalister inte råkade illa ut. De strök med när de befann sig vid fronten eller när de var på fel plats vid fel tillfälle. Men de stod på något sätt utanför. De senaste 10-20 åren har en förändring skett.

Orden ovan är Aftonbladet-journalisten Wolfgang Hanssons, skrivna efter mordet på Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner i Afghanistans huvudstad Kabul den 11 mars. Nio dagar senare sköts journalisten Sardar Ahmad, hans hustru och två av hans tre barn till döds på ett lyxhotell i Kabul då fyra unga talibaner trängde in i byggnaden.

Nils Horners död är djupt tragisk, och mordet på en hel familj är oförlåtligt. Sådana illdåd kan endast skyllas på mördarna själva.

Om man ska söka en förklaring till den allmänt försämrade attityden till journalister, som Wolfgang Hansson nämner, gör man dock klokt i att även granska journalistkårens eget ansvar. Från att ha haft höga ideal om opartiskhet och oberoende (även om dessa ibland bröts) har man omvandlats till en starkt politiserad yrkeskår vars journalistik speglar detta. Att vara arméreporter i uniform är säkert ett både hedervärt och spännande yrke, men när alltför många reportrar utan uniform börjar bete sig som propagandaministeriets utsända kan man förvisso beklaga, men knappast förvånas över, att journalister börjar behandlas som en krigförande part.

Mig veterligen finns det inget som tyder på att vare sig Nils Horner eller Sardar Ahmad gjort sig skyldiga till lögner, krigshets och grova vinklingar. Däremot tror jag att de fick betala priset för hela journalistkårens förfall och bristande yrkesetik.

Under förra året stämde majoriteten av den svenska journalistkåren in i krigshetsen mot Syrien. Istället för att opartiskt rapportera om båda sidors argument, mål, visioner och metoder, använde man groteskt orättvisa dubbla måttstockar. Man skrev artiklar baserade på uppenbart partiska källor, andra-och tredjehandskällor och i förekommande fall rena rykten så länge dessa var till nackdel för regeringen och president al-Assad – medan uppgifter från namngivna, välrenommerade och av allt att döma opartiska källor som antydde att rebellerna gjort sig skyldiga till massmord med stridsgas, avfärdades som “osäkra”.

Detta är bara ett exempel bland många. Alltför många journalister agerar istället propagandister, och alltför få törs säga ifrån. Allt detta gör att journalister i allt högre grad betraktas som både opålitliga lögnare, och som aktiva deltagare i konflikterna de bevakar. Detta kan i slutändan få allvarliga, rentav dödliga konsekvenser för andra journalister.

Naturligtvis kan journalister göra sig hatade hos somliga grupper, inte minst muslimska fanatiker, genom att berätta sanningen lika väl som genom att ljuga. Men det är en yrkesrisk som journalister i konfliktområden med rätta förväntas ta, precis som poliser får stå ut med att kriminella människor hatar dem för att kåren gör sitt jobb och griper brottslingar. Det är en helt annan sak när poliser gör sig och sina kollegor hatade genom att misshandla oskyldiga, plantera bevismaterial, ta emot mutor eller på annat sätt göra våld på yrkesetiken. Om sådana rötägg tillåts sätta agendan inom poliskåren, kommer även vanliga hederliga människor att börja hata poliser, medan brottslingarna kommer att hata dem ännu mer och av fel orsaker.

Inom den svenska poliskåren utgör rötäggen undantagen. Inom journalistkåren är det rötäggen som sätter agendan. Inte undra på att denna yrkeskår åtnjuter sämre förtroende än någon annan i Sverige, och att den bemöts med misstänksamhet utomlands.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Relaterat

Nya Tider de stora vinnarna

Nya Tider de stora vinnarna

🟠 Under flera veckors tid var Nya Tiders medverkan på Bokmässan ett av de mest diskuterade ämnena i svensk media – och är fortfarande. Dagens Nyheter, som Nya Tider granskar ingående i det nummer som delades ut gratis under Bokmässan, har bedrivit en hetskampanj mot tidningen och klistrat på de mest fula av epitet för att skrämma folk från att läsa våra nyheter. Dock fick drevet en motsatt effekt – intresset kring Nya Tider växte och vi fick nya läsare och prenumeranter som inte hade hört talas om tidningen innan. Det tackar vi för!

Läs även:

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

Natoanslutningen har gått på tvärs emot demokratin och folkets självbestämmande

🟠 DEBATT. All offentlig makt i Sverige utgår från folket. Så lyder definitionen av demokrati enligt den tyngsta av Sveriges grundlagar, Regeringsformen. Om det förhåller sig på detta sätt, ja då är allt frid och fröjd. Vald regeringen har därefter till uppgift att omsätta folkets vilja till politiskt ställningstagande och praktisk handling för att folkstyret, demokratin, ska anses fylla sin grundläggande funktion. Utgick makten från folkets val av politik efter valet 2018 eller fick folk­styret stryka på foten till förmån för etablissemangets lösning som ingen röstat för? Den frågan ställer sig veckans debattör, Curt Linderholm.

Du döda nya värld

Du döda nya värld

🟠 DOKUMENTÄR. I en spektakulära dokumentären Died Suddenly kommer flera yrkesmänniskor till tals som hanterat det som framstår som dödliga biverkningar av vaccinen mot covid-19. Filmen, som nu utsätts för omfattande censur av it-jättarna, aktualiserar frågan om vad en dokumentär egentligen är.

EU tvingar Sverige att införa Natura 2000- områden som hindrar lantbruk och turism

EU tvingar Sverige att införa Natura 2000- områden som hindrar lantbruk och turism

🟠 Länsstyrelserna tvingas att ”strunta i sedvanliga hänsyn” till andra samhällsintressen. EU anser att Sverige inte har tagit sitt ansvar för att uppfylla fågeldirektivets krav på att skydda tillräckligt stora områden av fågelrika kuststräckor genom införande av så kal­la­de Natura 2000-områden. Ett Natura 2000-område är inte okontroversiellt, då det riskerar att lägga en våt filt över många mänskliga aktiviteter och kan stoppa viktiga exploateringar.

Katastrofsiffror för Norges regeringspartier

Katastrofsiffror för Norges regeringspartier

🟠 UTRIKES Norska Senterpartiet har endast 4,7 procent av väljarstödet kvar i den sämsta mätningen någonsin. Inför valet 2021 var Senterpartiet ett drygt 20-procentsparti i flera mätningar, men i Stortingsvalet nådde de endast 13,5 procent. Med Senterledaren som finansminister straffas de hårdare än Arbeiderpartiet som har statministerposten.

Nyhetsdygnet

De senkomnas förundran

🟠 Bokrecension. Mustafa Panshiri och Jens Ganman har nu i flera år tillsammans och var för sig skrivit och debatterat om hur Sverige håller på att förändras. De förstår att det mångkulturella samhället inte fungerar, de tar upp gängkriminaliteten, och de provar att bryta mot gamla PK-normer om hur debatten ska föras. De känner sig för, bit för bit, kan man säga. Denna bok innehåller resereportage runtom i Sverige gjorda under 2022 och 2023, och de reser även till Frankrike och Finland. Men de har inte mycket att säga.

Peter Gøtzsche i härnadståg mot psykiatrin

🟠 Bokrecension. Den stridbare och frispråkige Peter Gøtzsche är specialistläkare i internmedicin och professor i klinisk försöksdesign och analys vid Köpenhamns universitet. Han har publicerat över 75 artiklar i fem stora vetenskapliga tidskrifter. Han har skrivit flera böcker där han inte håller igen på kritiken. Läkemedelsindustrin kal­lar han regelmässigt för kriminalindustrin.

Sugen på att äta i rymden?

🟠 VETENSKAP OCH TEKNIK Ett franskt start-upbolag, Zephalto, som grundades av flygingenjören Vincent Farret d'Astiès, kommer att låta sex personer lyfta 25 kilometer över jorden i en tryckkapsel fäst vid en ballong. Passagerarna kommer att serveras måltider tillagade av stjärnkockar (sic!) och franskt vin samtidigt som de betraktar jorden från ovan jorden

Så kan en fientlig AI teoretiskt utplåna mänskligheten

🟠 Artificiell intelligens förbättrar sig själv. Med en ofattbar intelligens och förmågor som vida överstiger våra egna kan en artificiell intelligens (AI) komma att bli en välsignelse för mänskligheten. Men allt fler experter varnar för att risken finns att vi tappar kontrollen och att en AI blir vår undergång. En sak som dock sällan utforskas när media belyser ämnet är hur en skadlig eller fientlig AI praktiskt skulle kunna agera.

Vindkraft till havs hotar Östersjö­tumlaren – riskerar utrotning

🟠 Samtidigt som vindkraften prisas som ”klimatvänlig”, riskerar konsekvenserna för djur och natur att bli ödesdigra. För Östersjöns enda val – tumlaren – är läget särskilt allvarligt. Populationen på 500 individer är sedan länge utrotningshotad, och nu varnar forskare för att de stora vindkraftsparkerna till havs ökar belastningen ytterligare. ”Undervattensbuller kan leda till både hörselskador och död. Tumlarna är helt beroende av att kunna använda sina klickljud för att navigera och hitta mat. När deras hörsel försämras eller försvinner helt riskerar de att svälta ihjäl”, varnar Magnus Danbolt, chef för naturvårdsenheten på Länsstyrelsen i Kalmar län. I denna del två av Nya Tiders reportageserie om havsbaserad vindkraft granskar vi dess förbisedda miljöeffekter.

Paschs säkra tändstickor

🟠 HISTORIA Tändstickan har en lång historia – de första nämns i en kinesisk källa från cirka 950 e.Kr. – och har i Europa utvecklats av olika uppfinnare. Det var dock den svenske kemisten Gustaf Erik Pasch som utvecklade säkerhetständstickorna och tog patent på denna uppfinning 1844.

Stig Dagerman och Tyskland

🟠 HISTORIA Tysk höst, som är skriven av Stig Dagerman, är en reportagebok av stort historiskt värde än idag. I den här reportageboken berättar Dagerman nämligen om vad han såg och fick veta av olika personer han mötte och talade med under ett besök i ett sönderbombat Tyskland hösten 1946.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Annonser

Hitta många olika casinon på casino-utan-svensk-licens.net
Vill du spela på ett casino utan licens? Spelacasino informerar dig om allt du behöver veta.
Jämför casinon utan licens med snabba uttag hos nätcasinoutanlicens.com.
Onlinecasinos.se hjälper dig att välja bäst online casino
uudetkasinot.com/ listar Finska casinon online

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.