Skip to Content

”Inget vet”, menar vice rikspolischefen Mats Löfving när han av Sveriges Radio får frågan om varför Sverige ligger i topp vad gäller dödsskjutningar. Men är det verkligen så svårt att förstå? Foto på tre maskerade män med automatkarbin som strax ska mörda två och skada åtta personer i Biskopsgården, Göteborg, i mars 2015. Foto: Polisen
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

”Oförklarligt” varför just Sverige är våldsdrabbat?

PappersupplaganNya Tider v. 38

I veckans nummer berättar vi om vice rikspolischefen Mats Löfving som äntligen berättar sanningen om de kriminella klanerna. Trots de ovanligt tydliga uttalandena vill statsministern fortfarande inte koppla den eskalerande kriminaliteten till invandring från specifika länder, men inte ens vice rikspolischefen verkar vilja inse hur det ligger till och menar att de många dödsskjutningarna i Sverige inte går att förklara.

Publicerad: 16 september, 2020, 15:46

  • Svenska

Läs även

Enligt vice rikspolischefen rör det sig om ”minst” 40 klaner som kommit till Sverige för att bygga upp en maffialiknande verksamhet. När statsministern får frågan om detta ett par dagar senare så säger han ”Vi vet inte hur många de är”, och uppvisar då antingen total okunskap eller misstro mot polisens kompetens.
Statsministern säger vidare att han inte kan göra någon koppling mellan etnicitet och brott, trots att forskning visar att det är grupper från specifika länder som bygger upp sin kriminalitet inom släkten.

Vi intervjuar i detta nummer författaren Per Brinkemo som specialiserat sig på att studera somaliska klaner. Han menar att det är naturligt för grupper från fallerade stater att organisera sig i starka släkter, även om det inte automatiskt betyder att de inriktar sig på kriminalitet. De som gör det, gör det dock som en klanverksamhet.

Men statsministern kan väl säga ”vi har varit naiva” om sig själv hur många gånger som helst.

Anmärkningsvärt är att också vice rikspolischefen inte vill se någon koppling, utan säger bara ”vi vet inte varför” om de rekordmånga dödsskjutningarna i Sverige.

– Vi har tittat ut i Europa och vi hittar inget motsvarande land. Vi ligger absolut i topp. Det pågår en massa forskning i det, hittills är det ingen som kunnat haft en riktigt evidensbaserad förklaring till varför det är så. Det går inte att förklara, säger han till SR.

Men det finns ju även ett annat område som Sverige har rekord i, och det är invandringen från dysfunktionella länder där man skjuter varandra på gatorna. Är det verkligen så svårt att se ett samband? Man behöver inte ”vänta på forskningen”, för BRÅ och universiteten kommer aldrig att komma med en förklaring som är politiskt inkorrekt, hur uppenbar den än är.

Klantänket påverkar hela samhället, inte bara genom brott. När det som kom att bli Sveriges dyraste rättegång, som kostade skattebetalarna i runda slängar 200 miljoner kronor, hölls i Södertälje år 2011, talade media bara om ”Södertäljenätverket”. De närmare 20 män som var åtalade för flera mord, människorov och utpressning var dock alla på ett eller annat sätt knutna till en syriansk släkt.

I media uttalade sig företrädare för polisen och politiken med stor oro om att det kriminella nätverket hade förgreningar i domstolsväsendet, i politiken, bland kommunhusets tjänstemän och andra vitala delar av samhället. Men förstår man att det handlar om en släkt är det inte alls konstigt. Allt som gynnar släkten anses vara bra, och det spelar ingen roll om förtjänsterna kommer från brott eller laglig verksamhet. Tvärtom stödjer dessa olika delar varandra, där politiker kan verka för regler som gynnar släktens affärer, och så vidare. Det är bara olika grenar på samma träd.

I det individualistiska Sverige förstår man inte detta tänkesätt, trots att det är helt dominerande i stora delar av världen, i synnerhet de länder som asylinvandringen i dag kommer ifrån. Individen är där helt underställd klanen, och till exempel äktenskap bygger inte på kärlek utan strategiska avväganden, vilket också Brinkemo väl redogör för.

Detta är systemhotande, vilket polisen också är tydlig med. Men det undergräver också hela det demokratiska samhällsskicket. Då menar jag inte bara ofoget med somaliska klanröster som lyfte in Miljöpartiet i ett annat kommunfullmäktige i senaste valet, utan att demokrati bara kan fungera i ett samhälle med fria individer under eget ansvar.

I augusti 2016 skev den danske professor emeritus i psykologi Helmuth Nyborg en artikel i Jyllands-Posten om invandringens påverkan på det danska samhället. Han hänvisar till forskning och skriver:

”Den förklarar varför demokrati bara kan uppstå i nordliga länder, som har en genomsnittlig IQ över 90 och en hög grad av altruism, vilket möjliggör utveckling av en solid socioekonomisk infrastruktur.”

Om samhället i stället består av olika klaner och släkter som är lojala till den egna gruppen oavsett vad, så kommer demokratin att degenerera till en dragkamp mellan olika särintressen. Då kan man säga adjö till ett öppet demokratiskt samhälle.

För att bekämpa detta måste man förstå att alla inte är som svenskar och andra västerlänningar. Men här tar i stället vice rikspolischefen Mats Löfving ett steg i en mycket farlig riktning. Hans förslag är att polisen ska få avlyssna alla, utan brottsmisstanke. Här har vi ytterligare ett exempel på att man skapar ett konstgjort problem, i detta fall genom import av kriminella släkter, och sedan utökar kontrollen över alla medborgare.

Av erfarenhet vet vi att de kriminella knappast låter sig stoppas av detta, utan det blir återigen vanliga medborgare som kommer att skärskådas och dömas för diverse småbrott och förseelser som polisen på detta sätt upptäcker. Inte minst kommer detta att användas för att trakassera oppositionella, som påpekar problemen.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Konspirationsteoretiker betyder sanningssökare

KRÖNIKA

Plötsliga och förljugna reaktioner på våldet

DEBATTEtt antal kvinnomord under kort tid har väckt svenska mediers intresse, vilket har följts av politikernas intresse av att synas. Veckans debattör, journalisten Tobias Svensson, menar att politikernas plötsliga förfäran inför detta våld ekar något tomt, eftersom vi inte ser samma starka reaktioner vid annat våld i Sverige. Nu utmålas dessutom hela gruppen män som skyldiga, en paradoxal metod som vanligen används för att styra bort diskussionen från icke-svenskars överrepresentation. I denna våg av kvinnomord var fyra av fem icke-svenskar, vilket kan förklara varför användandet av ”män” och ”mäns våld mot kvinnor” blev starkare och än mer desperat än vanligt.

Jämlikhet i skolan uppnås inte genom att avskaffa ”rasistisk” matematik

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVirginia har beslutat att avskaffa högre kurser i matematik – för att bekämpa rasism. Precis som kommunisterna uppnådde ekonomisk jämlikhet genom att göra alla lika fattiga, vill vänsterliberalerna uppnå raslig jämlikhet genom att göra alla lika obildade.

Aborträttens demografiska konsekvens

OPINION: KARL H SANDINSamtidigt som 1,5 miljoner svenska barn sedan 1974 aldrig fick födas på grund av abort, har över en miljon invandrare, främst från Mellanöstern och Afrika, anlänt till vårt land bara under de senaste åren sedan migrantkrisen 2015. Veckans debattör, Karl H Sandin, pekar på att svenskt barnafödande nu också motarbetas med rent bisarra argument, som att barn från tredje världen har mer rätt till planeten än svenska barn.

Överdrivna klimathot skrämmer i onödan – den stora faran är kallare klimat

KRÖNIKATällberg Forums grundare Bo Ekman varnar i DN 20 april för att haven kan stiga upp till sex meter om isar i Arktis och på Grönland skulle smälta. Han menar att mer koldioxid skulle värma atmosfären så att havs- och landisar smälter.

Youtube får yttrandefrihetspris – som man själv sponsrar

LEDARE

GP-skribenter utanför åsiktskorridoren – ifrågasätter corona-statsmakten

KRÖNIKABjörn Werner på GP gör liknelser mellan Corona-Sverige och DDR – invånarna är medlöpare som tycker att inskränkningar av medborgliga friheter kan tolereras eftersom staten ger materiell välfärd, de har jobb, bostad och kan köpa saker. ”Vi kan aldrig ta för givet att statsmakten garanterat kommer att återbörda våra friheter”. Permanenta skador på demokratin blir arvet, enligt GP:s kulturchef.

Varför försöker Bidens regering få Ukraina att anfalla Ryssland?

KRÖNIKA

Gå till arkivet

Send this to a friend