Skip to Content

”Inget vet”, menar vice rikspolischefen Mats Löfving när han av Sveriges Radio får frågan om varför Sverige ligger i topp vad gäller dödsskjutningar. Men är det verkligen så svårt att förstå? Foto på tre maskerade män med automatkarbin som strax ska mörda två och skada åtta personer i Biskopsgården, Göteborg, i mars 2015. Foto: Polisen
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

”Oförklarligt” varför just Sverige är våldsdrabbat?

PappersupplaganNya Tider v. 38

I veckans nummer berättar vi om vice rikspolischefen Mats Löfving som äntligen berättar sanningen om de kriminella klanerna. Trots de ovanligt tydliga uttalandena vill statsministern fortfarande inte koppla den eskalerande kriminaliteten till invandring från specifika länder, men inte ens vice rikspolischefen verkar vilja inse hur det ligger till och menar att de många dödsskjutningarna i Sverige inte går att förklara.

Publicerad: 16 september, 2020, 15:46

  • Svenska

Läs även

Enligt vice rikspolischefen rör det sig om ”minst” 40 klaner som kommit till Sverige för att bygga upp en maffialiknande verksamhet. När statsministern får frågan om detta ett par dagar senare så säger han ”Vi vet inte hur många de är”, och uppvisar då antingen total okunskap eller misstro mot polisens kompetens.
Statsministern säger vidare att han inte kan göra någon koppling mellan etnicitet och brott, trots att forskning visar att det är grupper från specifika länder som bygger upp sin kriminalitet inom släkten.

Vi intervjuar i detta nummer författaren Per Brinkemo som specialiserat sig på att studera somaliska klaner. Han menar att det är naturligt för grupper från fallerade stater att organisera sig i starka släkter, även om det inte automatiskt betyder att de inriktar sig på kriminalitet. De som gör det, gör det dock som en klanverksamhet.

Men statsministern kan väl säga ”vi har varit naiva” om sig själv hur många gånger som helst.

Anmärkningsvärt är att också vice rikspolischefen inte vill se någon koppling, utan säger bara ”vi vet inte varför” om de rekordmånga dödsskjutningarna i Sverige.

– Vi har tittat ut i Europa och vi hittar inget motsvarande land. Vi ligger absolut i topp. Det pågår en massa forskning i det, hittills är det ingen som kunnat haft en riktigt evidensbaserad förklaring till varför det är så. Det går inte att förklara, säger han till SR.

Men det finns ju även ett annat område som Sverige har rekord i, och det är invandringen från dysfunktionella länder där man skjuter varandra på gatorna. Är det verkligen så svårt att se ett samband? Man behöver inte ”vänta på forskningen”, för BRÅ och universiteten kommer aldrig att komma med en förklaring som är politiskt inkorrekt, hur uppenbar den än är.

Klantänket påverkar hela samhället, inte bara genom brott. När det som kom att bli Sveriges dyraste rättegång, som kostade skattebetalarna i runda slängar 200 miljoner kronor, hölls i Södertälje år 2011, talade media bara om ”Södertäljenätverket”. De närmare 20 män som var åtalade för flera mord, människorov och utpressning var dock alla på ett eller annat sätt knutna till en syriansk släkt.

I media uttalade sig företrädare för polisen och politiken med stor oro om att det kriminella nätverket hade förgreningar i domstolsväsendet, i politiken, bland kommunhusets tjänstemän och andra vitala delar av samhället. Men förstår man att det handlar om en släkt är det inte alls konstigt. Allt som gynnar släkten anses vara bra, och det spelar ingen roll om förtjänsterna kommer från brott eller laglig verksamhet. Tvärtom stödjer dessa olika delar varandra, där politiker kan verka för regler som gynnar släktens affärer, och så vidare. Det är bara olika grenar på samma träd.

I det individualistiska Sverige förstår man inte detta tänkesätt, trots att det är helt dominerande i stora delar av världen, i synnerhet de länder som asylinvandringen i dag kommer ifrån. Individen är där helt underställd klanen, och till exempel äktenskap bygger inte på kärlek utan strategiska avväganden, vilket också Brinkemo väl redogör för.

Detta är systemhotande, vilket polisen också är tydlig med. Men det undergräver också hela det demokratiska samhällsskicket. Då menar jag inte bara ofoget med somaliska klanröster som lyfte in Miljöpartiet i ett annat kommunfullmäktige i senaste valet, utan att demokrati bara kan fungera i ett samhälle med fria individer under eget ansvar.

I augusti 2016 skev den danske professor emeritus i psykologi Helmuth Nyborg en artikel i Jyllands-Posten om invandringens påverkan på det danska samhället. Han hänvisar till forskning och skriver:

”Den förklarar varför demokrati bara kan uppstå i nordliga länder, som har en genomsnittlig IQ över 90 och en hög grad av altruism, vilket möjliggör utveckling av en solid socioekonomisk infrastruktur.”

Om samhället i stället består av olika klaner och släkter som är lojala till den egna gruppen oavsett vad, så kommer demokratin att degenerera till en dragkamp mellan olika särintressen. Då kan man säga adjö till ett öppet demokratiskt samhälle.

För att bekämpa detta måste man förstå att alla inte är som svenskar och andra västerlänningar. Men här tar i stället vice rikspolischefen Mats Löfving ett steg i en mycket farlig riktning. Hans förslag är att polisen ska få avlyssna alla, utan brottsmisstanke. Här har vi ytterligare ett exempel på att man skapar ett konstgjort problem, i detta fall genom import av kriminella släkter, och sedan utökar kontrollen över alla medborgare.

Av erfarenhet vet vi att de kriminella knappast låter sig stoppas av detta, utan det blir återigen vanliga medborgare som kommer att skärskådas och dömas för diverse småbrott och förseelser som polisen på detta sätt upptäcker. Inte minst kommer detta att användas för att trakassera oppositionella, som påpekar problemen.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Framför mig ligger ett A4:a papper och vid sidan om det ligger en tjock bok? Det enstaka bladet är grov svensk brottsstatistik under 55 år. Boken som är placerad bredvid, är statistik från 1965 och 55 år framåt? Hur har det kunnat bli så här frågar sig svenne? Polisen förstatligades 1965 och sedan dess har det varit ett fritt fall vad gäller att lösa brott! För varje år slår brottsligheten nya rekord och det finns inget tak på den inom överskådlig framtid. Ett förslag är att Polisen blir kommunal igen, då det visat sig att en centralstyrd poliskår inte fungerar?

Batterifordon ett villospår

KRÖNIKATung expert dömer ut batterier för eldrift.

AFA och DN sitter i samma båt … och sover i samma säng

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDagens Nyheter har fört en intensiv kampanj för att stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Trots alla lögner och personpåhopp har tidningen inte tagit in en enda replik eller genmäle från oss. Samtidigt har vänsterextremister i AFA försökt att med våld slå sig in på mässan för att angripa Nya Tiders monter. Nu blir kopplingen övertydlig – en av de mest hatiska DN-journalisterna delar säng med en drivande person inom AFA.

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

Vetenskap, modell Expo

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGStiftelsen Expo finansieras av statliga Kulturrådet och en rad organisationer som vill köpa sig PK-poäng. Man framställer sig gärna som en pålitlig källa till fakta om ”rasism och främlingsfientlighet”, och citeras regelbundet i systemmedia så fort dessa ämnen berörs. Men hur ligger det till med Expos skenbara saklighet? Professor Karl-Olov Arnstberg prövar om Expos logik möter grundläggande vetenskapliga kriterier.

Beundrande idolporträtt

KRÖNIKAExpressens klimatreporter Karin Sörbring har höga tankar om miljöprofessorn Johan Rockström. Dem luftade hon i en beundrande intervju i söndags 13/9. Där kallades Rockström ”en av världens främsta miljö- och klimatforskare”.

Löfven vet inte vad han skrev under

KRÖNIKANär Stefan Löfven skrev under EU-avtalet om 8 000 miljarder i ”coronastöd” till vissa länder förstod han inte dokumentets egentliga innehåll. Det är otänkbart att han då skulle skrivit på.

Svenska kyrkan stoppar AfS från att kandidera

LEDAREKyrkostyrelsen stoppar Alternativ för Sverige (AfS) från att ställa upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan nästa år. Om detta beslut står fast innebär det att svenska demokratin kan dödförklaras på riktigt.

Tidigare milda vintrar

KRÖNIKADe som varnar om hotande global uppvärmning tar den gångna svenska vintern som exempel. Den var förvisso ganska mild söderöver. Men de nämner inget om all snö som föll i Norrland och på sina håll låg kvar långt in i juli.

Gå till arkivet

Send this to a friend