Skip to Content

I RINKEBY och Tensta i västra Stockholm har andelen coronasmittade varit särskilt hög. Bland annat bristande information på invand­rarspråk har nämnts som en tänkbar orsak, men exempel från övriga Europa visar att de boendes inställning till det omgivande samhället sannolikt också är en faktor. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Ohörsamhet en faktor bakom smittspridning i etniska enklaver

PappersupplaganNya Tider v. 18

I flera europeiska länder är spridningen av coronaviruset särskilt intensiv i förorter som domineras av utomeuropeiska invand­rare. Förklaringar har ofta handlat om social utsatthet och trångboddhet, men sannolikt spelar också kulturella faktorer in, liksom en likgiltighet inför det omgivande samhället och trots mot dess myndigheter. På vissa platser har rena upplopp förekommit i sådana områden och på asylförläggningar.

Publicerad: 29 april, 2020, 13:45

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • LookMoo

  Inom Islam är den s.k hångel-hälsningen (kram, Kram, slick, slick och puss puss) vanlig. Speciellt inom klanerna. På 1-3 år sikt blir alla i Sverige smittade men invandrare får pga hånglandet en högra infektions-dos.

  Vilket tillsammans med rökning och trångboddhet ökar på dödstalen.

 • Dacke

  Det ser ut att vara en överrepresentation hos somalier i Covid-19? Kan det tänkas att det finns ett samband emellan stor arbetslöshet hos denna grupp? Antar att somalierna dagligen tillbringar många timmar på sina olika föreningar i Rinkeby, Tensta, Akalla o.s.v? Undrar om inte andelen smittade somalier hade varit betydligt lägre om de arbetat? Antar att många v-sympatisörer sätter kaffet i vrångstrupen och kallar min fråga för ren rasism? Jag kan inget annat göra, än att läsa statistiken för arbetslösa somalier? Därav min fråga?

  • Varmlandstok

   Jag hörde någon i TV som talade om en sjukdom , som de kallade för sverigesjukan.
   Den beror på brist av D-vitamin, som bildas i huden vid solsken.
   Somaliernas klädvanor tillsammans med deras mörka hud gör dom extra känsliga för det problemet.
   Nu kommer solen tillbaka, och vi svenskar kanske kan bli av med Coronan för tillfället, men för somalierna kvarstår nog mottagligheten för farsoten.

  • RollingHand

   Stor arbetslöshet och mycket utbredd analfabetism är orsaker..
   I dessa kretsar läser man inte något – man överför information via “muntlig tradition” (läs: ryktesspridning..)

 • Swatch

  Här ser vi, det ordnar sig…

Soros ger 52 miljoner dollar för att påverka USA-valet

USAFinansmiljardären George Soros, 89, skänker rekordsumman 52 miljoner dollar, motsvarande nästan en halv miljard svenska kronor, till verksamheter knutna till Demokratiska partiet inför presidentvalet. Samtidigt stöder Soros även kampanjer för poströstning, något som anses gynna Demokraterna och som republikaner fruktar kommer att leda till omfattande valfusk, samt kampanjer för att få fler icke-vita väljare till valurnorna vilket även det gynnar Demokraterna.

Anders Tegnell i internt mejl – undrar hur flockimmunitet fungerar

INRIKESI ett internt mejl mellan statsepidemiologen Anders Tegnell och hans numera pensionerade föregångare Johan Giesecke ställer Tegnell ett par extremt grundläggande frågor om hur flockimmunitet fungerar. Konversationen väcker stor uppmärksamhet hos andra experter som inte kan förstå hur Tegnell tycks sakna flera för sitt yrke totalt grundläggande kunskaper.

Centralbankschef kräver ”riktigt hård” nedstängning – Trump vill lätta upp

USAFederal Reserves ledamot Neel Kashkari vill att USA inför ”en riktigt hård nedstängning” i fyra till sex veckor. Detta för att ”rädda ekonomin”. President Donald Trump gick redan följande dag ut med beskedet att en nedstängning ”gör mer skada än nytta”. Amerikanska företag och samhället har drabbats hårt med över 14 miljoner nya arbetslösa sedan epidemins utbrott.

Lukasjenko återvald till Vitrysslands president – vägval Bryssel eller Moskva väntar

UTRIKESDen 9 augusti hölls det presidentval i Vitryssland (Belarus). Enligt officiella siffror från landets valkommission har Aleksandr Lukasjenko återvalts med 81 procent av rösterna bakom sig. Så kallade människorättsorganisationer i väst samt oppositionen i Vitryssland betraktar dock valet som riggat.

När verkligheten knackar på

KRÖNIKA

Medias narrativ om George Floyds död imploderar efter att polisens film läckt

UTRIKESBilder av George Floyds gripande har läckt till en brittisk dagstidning och fick mer än 2 miljoner visningar på YouTube på bara en dag – och de flesta av kommentarerna fördömer mediernas lögner om det påstådda polisvåldet mot en svart man.

Svarta amerikaner vill att polisen upprätthåller en lokal närvaro

UTRIKESEn ny undersökning från det amerikanska opinionsinstitutet Gallup visar att på frågan om de vill att polisen skall spendera mer tid, samma tid eller mindre tid än de för närvarande gör i deras område, vill de flesta svarta amerikaner – 61 procent – att polisens närvaro förblir densamma. Detta kan jämföras med att 67 procent av alla myndiga amerikaner föredrar status quo, med 71 procent för vita amerikaner.

EU-motståndet ökar – 150 000 svenskar har svängt

EUROPEISKA UNIONENDet svenska EU-motståndet har de senaste åren varit på en historiskt låg nivå, men nu ökar det återigen. Detta enligt Statistiska centralbyrån (SCB) som i juni presenterade sin stora EU-undersökning. Jämfört med samma tidpunkt för ett år sedan ökar EU-motståndet med omkring två procentenheter. Fortfarande är dock en majoritet av svenskarna, 57 procent, för EU-medlemskapet. Nya Tider har talat med Johan Eklund, chef för enheten för demokratistatistik på SCB, som säger att det kan vara ett trendbrott.

Gå till arkivet

Send this to a friend