Skip to Content

I RINKEBY och Tensta i västra Stockholm har andelen coronasmittade varit särskilt hög. Bland annat bristande information på invand­rarspråk har nämnts som en tänkbar orsak, men exempel från övriga Europa visar att de boendes inställning till det omgivande samhället sannolikt också är en faktor. Foto: Nya Tider
UTRIKES

Ohörsamhet en faktor bakom smittspridning i etniska enklaver

PappersupplaganNya Tider v. 18

I flera europeiska länder är spridningen av coronaviruset särskilt intensiv i förorter som domineras av utomeuropeiska invand­rare. Förklaringar har ofta handlat om social utsatthet och trångboddhet, men sannolikt spelar också kulturella faktorer in, liksom en likgiltighet inför det omgivande samhället och trots mot dess myndigheter. På vissa platser har rena upplopp förekommit i sådana områden och på asylförläggningar.

Publicerad: 29 april, 2020, 13:45

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Tobias Svensson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • LookMoo

  Inom Islam är den s.k hångel-hälsningen (kram, Kram, slick, slick och puss puss) vanlig. Speciellt inom klanerna. På 1-3 år sikt blir alla i Sverige smittade men invandrare får pga hånglandet en högra infektions-dos.

  Vilket tillsammans med rökning och trångboddhet ökar på dödstalen.

 • Dacke

  Det ser ut att vara en överrepresentation hos somalier i Covid-19? Kan det tänkas att det finns ett samband emellan stor arbetslöshet hos denna grupp? Antar att somalierna dagligen tillbringar många timmar på sina olika föreningar i Rinkeby, Tensta, Akalla o.s.v? Undrar om inte andelen smittade somalier hade varit betydligt lägre om de arbetat? Antar att många v-sympatisörer sätter kaffet i vrångstrupen och kallar min fråga för ren rasism? Jag kan inget annat göra, än att läsa statistiken för arbetslösa somalier? Därav min fråga?

  • Varmlandstok

   Jag hörde någon i TV som talade om en sjukdom , som de kallade för sverigesjukan.
   Den beror på brist av D-vitamin, som bildas i huden vid solsken.
   Somaliernas klädvanor tillsammans med deras mörka hud gör dom extra känsliga för det problemet.
   Nu kommer solen tillbaka, och vi svenskar kanske kan bli av med Coronan för tillfället, men för somalierna kvarstår nog mottagligheten för farsoten.

  • RollingHand

   Stor arbetslöshet och mycket utbredd analfabetism är orsaker..
   I dessa kretsar läser man inte något – man överför information via ”muntlig tradition” (läs: ryktesspridning..)

 • Swatch

  Här ser vi, det ordnar sig…

Ungern och Polen fattar ett betongbeslut

UTRIKES”Detta är ett betongbeslut och kommer inte att ändras!” klargjorde Ungerns premiärministern Victor Orbán när Polens regeringschef Mateusz Mazowiecki under två dagar, den 25-26 november, gästade Budapest. Måndagen den 30 november besökte Victor Orbán Warszawa. Beslutet gäller ländernas suveränitet vid utnämningar av högsta domare till ländernas beslutande rättssystem. När man inom EU kopplade ihop denna ohörsamhet med budgetfrågor blockerade Polen och Ungern hela processen.

EU vill förbjuda jakt på 10 procent av Sveriges yta

EUROPEISKA UNIONENEU-kommissionen föreslår att jakt ska förbjudas på en stor del av Sveriges yta. Detta enligt unionens strategi för biologisk mångfald, där minst 10 procent av EU:s yta skulle omfattas av så kal­lat ”strikt skydd”. Denna skyddsnivå ser även ut att upphäva den svenska allemans­rätten, då endast ”strikt kontrollerad turism” ska tillåtas. Svenska Jägareförbundet är starkt kritiska till förslaget och skriver att det är ”anmärkningsvärt att jakt – som är ett hållbart brukande – likställs med gruvdrift”. Nya Tider har talat med Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm, som säger att det är tydligt att EU söker allt fler befogenheter inom jaktpolitiken.

EU angriper allemansrätten

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAllemansrätten brukar kallas för något av det svenskaste vi har. ”Alla ska ha tillgång till naturen enligt allemansrätten”, fastslår till och med en av Sveriges grundlagar, regeringsformen. Nu vill EU-kommissionen att endast ”strikt kontrollerad turism” ska få förekomma på minst 10 procent av Sveriges yta, en åtgärd återigen motiverad med Agenda 2030.

Brittiska armén förklarar krig mot vaccinmotståndare – skall övervakas och bekämpas

UTRIKESEnligt tidningen Sunday Times så har den brittiska armén valt att gå i ”krig” mot motståndare till de stundande massvaccineringarna som planeras. Det är den 77:e brigaden, den så kallade DCSU, eller ”Defence Cultural Specialist Unit” som skall övervaka och motverka ”nätpropaganda mot vacciner”.

Israels lönnmord riskerar starta krig

UTRIKESI fredags mördades Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi i en avancerad attack mot en bilkonvoj. Mohsen var en iransk fysiker som ansågs vara ”fadern” till det iranska kärnenergiprogrammet, vilket av Israel hävdas vara ett försök till att skapa kärnvapen. Nu riktar Iran allvarliga hot mot Israel, som av militära experter pekas ut som den troligaste staten skyldig till mordet. Om Iran gör allvar av hoten är risken stor att regionen dras in i ett storkrig – ett krig som Israel sannolikt vill kunna få igång medan Trump ännu är vid makten.

Kyle Rittenhouse frisläppt i väntan på rättegång

USAKyle Rittenhouse, 17-åringen som sköt tre så kal­la­de antifascister i Kenosha, Wisconsin, den 25 augusti, har släppts mot borgen. Hans försvarsadvokater samlade ihop de två miljoner dollar som hade satts som borgenssumma. Rittenhouse står fortfarande anklagad för mord och dråp, men kommer att vara fri i väntan på rättegång.

Spanska regeringen tömmer migrantläger på Kanarieöarna

UTRIKESDe provisoriska anläggningarna i Arguineguín på Gran Canaria är tomma för första gången sedan augusti, men smugglare fortsätter att skicka människor på farliga sjöresor till arkipelagen

”Ingrid och Maria” frikänns från hets mot folkgrupp

INRIKESDen 23 november friades de båda samhällskritiska journalisterna Ingrid Carlqvist och Maria Celander från hets mot folkgrupp. Åtalet gällde en debattartikel om risken med muslimer som arbetar på apotek, publicerad på deras hemsida i juli förra året. Till Nya Tider säger Carlqvist att hon egentligen inte befarade en fällande dom, men att frikännandet är oerhört viktigt för den svenska yttrandefriheten.

Gå till arkivet

Send this to a friend