Skip to Content

Olle Felten, Nya Tiders ekonomiskribent

PappersupplaganNya Tider v. 43

Den tidigare riksdagsmannen Olle Felten har redan synts några gånger i Nya Tider, men nu kan vi med glädje välkomna honom som en återkommande analytiker med fokus på ekonomi och finanser.

Publicerad: 25 oktober, 2018, 10:25

  • Svenska

Läs även

I detta nummer gör han en djupdykning om kontanternas avskaffande och hur mycket bankerna profiterar på kortbetalningar. Övergången till elektronisk valuta och att bankerna tillåts låna ut mångdubbelt mer än vad de har täckning för, undergräver rent av Riksbankens ensamrätt att skapa pengar, påpekar han.

Felten vet vad han talar om. Han har inte bara ett långt intresse för finanspolitik och ekonomi, utan har suttit som ledamot i Riksbanksfullmäktige, som utser Riksbankens direktionsledamöter och fastställer dess arbetsordningoch med mera. Vidare har han under samma period varit ledamot i Riksdagens Skatteutskott samt ersättare i Konstitutionsutskottet och Näringsutskottet.

Olle Felten, fd. ledamot i Riksbanksfullmäktige. Foto: Riksbanken

Sedan 2004 bor Olle Felten i Norrköping. Han är gift och har tre vuxna barn. Han har en bred yrkeserfarenhet som säljare, administratör, projektledare, försäljningschef och produktchef på bland annat Luxor datorer och Ericsson Information Systems. Därefter blev han småföretagare i databranschen.

Politiskt har han varit aktiv sedan 15-årsåldern, bland annat som kommunpolitiker för Moderaterna i Vadstena från mitten av 1990-talet till 2004. År 2012 gick han med i Sverigedemokraterna, men lämnade SD i mars 2018 och löste medlemskap i Alternativ för Sverige.

Hans intresseområden är skatte­systemet, som han anser helt bör göras om genom förenklingar och sänkt skatt på arbete. Han ser även en stor effektiviseringspotential i offentlig förvaltning i stort, inte minst inom den statliga förvaltningen. Vi behöver inte ha 252 statliga förvaltningsmyndigheter, anser han, utan menar att vi kan klara oss med betydligt färre.

Ett annat område är så kallad Finansiell Stabilitet, vars syfte är att säkerställa att det finansiella systemet kan upprätthålla sina tre grundläggande funktioner: förmedling av betalningar, omvandling av sparande till finansiering, samt riskhantering, det vill säga att utveckla och vidta åtgärder som bidrar till systemets motståndskraft mot störningar som hotar dessa funktioner.

Inom SD har han varit drivande i att bygga grunden för en modern samlad skattepolitik för partiet, samt lagt grunden till ett program för finansiell stabilitet som ett eget politikområde, vilket inget parti har.

Med detta arbete som grund, kommer Olle Felten att för Nya Tiders läsare förklara de många gånger komplexa och svårtolkade förhållanden som råder inom nationalekonomin på de aktuella områdena.
Avsikten är att bidra till och aktivt påverka debatten om ett nytt skattesystem, som de flesta i dag är ense om att det finns ett behov av. Bland annat kommer han att titta närmare på de förslag från både vänster och höger som handlar om att beskatta tillgångar, det vill säga dubbelbeskattning av redan skattade resurser.

Andra intressanta infallsvinklar på det ekonomiska området är de internationella sambanden. EU:s aggressiva skatteambitioner riskerar att få allvarliga konsekvenser om de inte stoppas i sin linda, menar han. Närmast i tiden ligger dock att rapportera om och analysera det politiska spelet runt statsbudgeten och vad budgeten får för konsekvenser för Sverige.

Olle Felten kommer att medverka regelbundet med både rapportering och analyser.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Beväpnade multikoptrar – framtidens vapen: USA:s flygvapen har stora planer för ”flygbilen” Hexa– Brittisk general: Beväpnade robotar och drönare kommer utgöra en fjärdedel av militären på 2030-talet

UTRIKESUSA:s flygvapen kommer snart att börja testa ”flygbilen” Hexa för att utröna hur den kan användas militärt. Det sägs finnas stora planer för denna nya typ av flygfarkost, både uttalade och mer hemliga. Nya Tider tittar här närmare på dess svagheter och styrkor samt vad den kan komma att innebära för en ny amerikansk militärdoktrin. Vi tittar också på det större perspektivet, hur den passar in i dolda agendor och i en skrämmande framtid där beväpnade och möjligen autonoma drönare kommer vara våra nya soldater och kanske också poliser.

Motsatta läger

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGMotsättningar i samhället har i olika tider gått efter olika skilje­linjer, och det är sällan som båda sidor varit överens om vilka dessa skiljelinjer varit. Idag är uppdelningen mellan vänster och höger meningslös, menar debattören professor Karl-Olov Arnstberg, och tittar i stället på andra förklaringsmodeller. Vad är det som splittrar vårt samhälle, skär genom politiken och till och med sargar våra familjeband?

Jodå, det går utmärkt att ha en helvit redaktion

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETMan kan inte ha en helvit redaktion, utropar tidskriften Journalisten på framsidan till sitt senaste nummer. Nya Tider har faktakollat påståendet och kan konstatera att det är fejknyheter – det går visst att ha en helvit redaktion, vilket såväl Nya Tider som Aftonbladet kan intyga – liksom Journalisten själv.

Miljöpartiet: Vita kvinnor ska flytta på sig

INRIKESMiljöpartiets språkrör Märta Stenevi menar att svenska kvinnor måste lämna sina positioner för att utlandsfödda kvinnor i stället ska inta dessa. Nya Tider får dock inga svar från hennes pressekreterare på hur Miljöpartiet och dess språkrör tänker sig att detta ska gå till eller varför man anser det rättvist att kvinnor som uppnått en position med makt nu ska lämna den.

SVT hyllar Hallengren – trots att Åkesson har högre förtroende

INRIKESI början av april presenterades två olika förtroendemätningar för svenska politiker, den ena avseende partiledare och den andra avseende regeringens ministrar. SVT:s hantering av de två undersökningarna väcker frågor om det finns en politisk agenda där fakta fulvinklas för att framställa folkets förtroende för regeringen som högre än det i själva verket är.

Sveriges Televisions strålande tolkning av påskens traditioner och påskharen

KRÖNIKAI påskaftonens digitala sändning presenterade SVT en egen ny tolkning av påskens huvudgestalter. Det blev en hare eller kanin. Det skall tilläggas att inom bildtolkning i religionshistoria görs väldigt liten åtskillnad mellan en hare och en kanin. Den av SVT framförda presentationen förvånade dock och kanske till och med sårade många kristna. Det uppenbara och pinsamma är framför allt de många faktafelen.

Icke-vita tillverkare ska gynnas med ny hyllmärkning – Del av globalistisk agenda där World Economic Forum återigen figurerar i bakgrunden

UTRIKES En stor livsmedelskedja i USA ansluter till Woke-rörelsen, som rullar över den falnande supermakten som en ostoppbar ångvält, och märker nu sina varor som ”svartägda”, ”latinoägda”, ”HBTQ-ägda” och så vidare. Man vill uppmuntra kunderna att köpa dessa på bekostnad av ”vitägda” företag. Nya Tider granskar hur det kommer sig att idéer med mycket lite stöd utanför en liten grupp högljudda miljardärer och vänsteraktivister kan ha sådan enorm framgång i det en gång så konservativa USA och västvärlden i övrigt. Vid granskningen finner vi ett globalistiskt nätverk av mäktiga storföretag, där World Economic Forum (WEF) är spindel i nätet, som ska leda omdaningen av hela den globala arbetsmarknaden och ”utrota rasismen” en gång för alla.

Tvärvändningar i retoriken

OPINION: JAN TULLBERGDet är märkligt hur snabbt det kan svänga angående vilka ord och uttryck som är politiskt korrekta och inte. I ena ögonblicket menar statsministern att kriminalitet inte har med invandring att göra, i nästa är invandrade kriminella klaner ett stort problem. Systemmedia anpassar sig som en kameleont efter hur vinden blåser, men allt är bara kosmetika. Någon verklig förändring i politiken syns inte, menar veckans debattör, docent Jan Tullberg, oavsett hur många gånger statsministern säger ”vi har varit naiva”. För att förändringen ska bli politisk och inte bara retorisk, måste många beslutsfattare bytas ut.

Gå till arkivet

Send this to a friend