Skip to Content

Olle Felten, Nya Tiders ekonomiskribent

PappersupplaganNya Tider v. 43

Den tidigare riksdagsmannen Olle Felten har redan synts några gånger i Nya Tider, men nu kan vi med glädje välkomna honom som en återkommande analytiker med fokus på ekonomi och finanser.

Publicerad: 25 oktober, 2018, 10:25

  • Svenska

Läs även

I detta nummer gör han en djupdykning om kontanternas avskaffande och hur mycket bankerna profiterar på kortbetalningar. Övergången till elektronisk valuta och att bankerna tillåts låna ut mångdubbelt mer än vad de har täckning för, undergräver rent av Riksbankens ensamrätt att skapa pengar, påpekar han.

Felten vet vad han talar om. Han har inte bara ett långt intresse för finanspolitik och ekonomi, utan har suttit som ledamot i Riksbanksfullmäktige, som utser Riksbankens direktionsledamöter och fastställer dess arbetsordningoch med mera. Vidare har han under samma period varit ledamot i Riksdagens Skatteutskott samt ersättare i Konstitutionsutskottet och Näringsutskottet.

Olle Felten, fd. ledamot i Riksbanksfullmäktige. Foto: Riksbanken

Sedan 2004 bor Olle Felten i Norrköping. Han är gift och har tre vuxna barn. Han har en bred yrkeserfarenhet som säljare, administratör, projektledare, försäljningschef och produktchef på bland annat Luxor datorer och Ericsson Information Systems. Därefter blev han småföretagare i databranschen.

Politiskt har han varit aktiv sedan 15-årsåldern, bland annat som kommunpolitiker för Moderaterna i Vadstena från mitten av 1990-talet till 2004. År 2012 gick han med i Sverigedemokraterna, men lämnade SD i mars 2018 och löste medlemskap i Alternativ för Sverige.

Hans intresseområden är skatte­systemet, som han anser helt bör göras om genom förenklingar och sänkt skatt på arbete. Han ser även en stor effektiviseringspotential i offentlig förvaltning i stort, inte minst inom den statliga förvaltningen. Vi behöver inte ha 252 statliga förvaltningsmyndigheter, anser han, utan menar att vi kan klara oss med betydligt färre.

Ett annat område är så kallad Finansiell Stabilitet, vars syfte är att säkerställa att det finansiella systemet kan upprätthålla sina tre grundläggande funktioner: förmedling av betalningar, omvandling av sparande till finansiering, samt riskhantering, det vill säga att utveckla och vidta åtgärder som bidrar till systemets motståndskraft mot störningar som hotar dessa funktioner.

Inom SD har han varit drivande i att bygga grunden för en modern samlad skattepolitik för partiet, samt lagt grunden till ett program för finansiell stabilitet som ett eget politikområde, vilket inget parti har.

Med detta arbete som grund, kommer Olle Felten att för Nya Tiders läsare förklara de många gånger komplexa och svårtolkade förhållanden som råder inom nationalekonomin på de aktuella områdena.
Avsikten är att bidra till och aktivt påverka debatten om ett nytt skattesystem, som de flesta i dag är ense om att det finns ett behov av. Bland annat kommer han att titta närmare på de förslag från både vänster och höger som handlar om att beskatta tillgångar, det vill säga dubbelbeskattning av redan skattade resurser.

Andra intressanta infallsvinklar på det ekonomiska området är de internationella sambanden. EU:s aggressiva skatteambitioner riskerar att få allvarliga konsekvenser om de inte stoppas i sin linda, menar han. Närmast i tiden ligger dock att rapportera om och analysera det politiska spelet runt statsbudgeten och vad budgeten får för konsekvenser för Sverige.

Olle Felten kommer att medverka regelbundet med både rapportering och analyser.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Martin Sv

    Ja, Riksbanken skapar ju inte de pengar som står på folks o företags bankkonton. Ej heller statens. Det gör privatbankerna. De “riktiga” pengarna på RIX utgör ju inte mer än 2-3% av hela penningmängden.. o de kan inte vanligt folk använda oavsett. Om man inte tar ut sedlar o mynt. Annars använder vi bara privatbankernas skapade skulder som pengar.

Anders Klarström slår hål på myter om SD:s historia

INTERVJUSverigedemokraternas förste partiledare Anders Klarström menar att systemmedias beskrivning av Sverigedemokraternas tidiga historia är full av lögner, en nidbild som dessutom blir värre varje gång myten återberättas. I denna exklusiva intervju redogör han också för hur han gick med i partiet, varför han slutade och varför man ska läsa hans nyligen utgivna självbiografi, Prima Victoria, vilket betyder ”Första segern” på latin.

Japan planerar landa sond på asteroid

VETENSKAPEfter tre års rymdfärd nådde den japanska rymdsonden Hayabusa 2 i juni förra året fram till sitt mål, asteroiden 162173 Ryugu. Sedan dess har sonden cirkulerat kring asteroiden för att hitta en lämplig landningsplats. Men asteroidens yta visade sig bestå av klippor och stenblock, och den japanska rymdorganisationen JAXA tvingades skjuta upp landningen som från början var planerad till oktober i fjol, men som nu schemalagts till februari. Två minilandare hoppar dock redan glatt runt på asteroidens yta.

Förvaltningskrisen slår igenom även hos A-kassorna

ANALYSDen svenska förvaltningskrisen, En stark förvaltningskultur har varit ett signum för den långa positiva utvecklingen av välfärdssamhället Sverige under 1900-talet. Många av dagens problem i det svenska samhället kan kopplas till en sviktande kvalitet och precision i våra myndigheters förvaltningskultur. I en serie artiklar belyser vi därför ett flertal exempel på denna utveckling. Samtidigt pekar vi på angelägna reformer för att komma tillrätta med problemen.

Brott och straff: Fråga juristen del 1

FRÅGA JURISTEN DEL 1Vi får många frågor om brott och straff från våra läsare. Vi har vidarebefordrat några av dessa till Rolf Hillegren, före detta åklagare som i flera år skrivit uppskattade krönikor i Nya Tider. Här kommer första delen, där Rolf svarar på era frågor.

Samma lag – olika påföljder

KRÖNIKA

Kina landar på månens baksida

VETENSKAPEn kinesisk rymdfarkost har blivit den första att landa på månens baksida och markerar därmed ett historiskt ögonblick för mänsklig utforskning av rymden. Den framgångsrika landningen hyllas som en enorm teknisk prestation och ses som ett viktigt steg mot Kinas vidare ambitioner i rymden.

Asylsökande vandaliserar boenden för miljonbelopp

INRIKESSvenska asylboenden vandaliseras av de boende över hela Sverige, vilket medför skador som kan uppgå till miljonbelopp för en enskild ägare. Till Nya Tider säger en av dessa företagare att Migrationsverket är den värsta kund han någonsin haft, en bild som delas av fler. Om det inte uttryckligen har reglerats i ett avtal, menar Migrationsverket att de inte har ansvar för avsiktlig skadegörelse, och vägrar ersätta. Den mest kände entreprenören i branschen, Bert Karlsson, säger att han har försökt få politiker att ta itu med Migrationsverket och dess beteende, men inte fått gehör från något parti.

Trump: Muren ska byggas

UTRIKESNär USA:s president Donald Trump höll ett ”Oval office address” (tal till nationen från ovala rummet) i början av januari kritiserade han sina motståndare i Kongressen som inte vill godkänna hans budget och hellre låter statsanställda gå utan lön än att anslå pengar till byggande av muren mot Mexiko. Trump kal­lade situationen vid gränsen ”en humanitär kris”, något som spätt på spekulationerna om att han vill utlysa nationellt kristillstånd och därmed rätten att bygga muren utan Kongressens godkännande.

Gå till arkivet