Skip to Content

Olle Felten, Nya Tiders ekonomiskribent

PappersupplaganNya Tider v. 43

Den tidigare riksdagsmannen Olle Felten har redan synts några gånger i Nya Tider, men nu kan vi med glädje välkomna honom som en återkommande analytiker med fokus på ekonomi och finanser.

Publicerad: 25 oktober, 2018, 10:25

  • Svenska

Läs även

I detta nummer gör han en djupdykning om kontanternas avskaffande och hur mycket bankerna profiterar på kortbetalningar. Övergången till elektronisk valuta och att bankerna tillåts låna ut mångdubbelt mer än vad de har täckning för, undergräver rent av Riksbankens ensamrätt att skapa pengar, påpekar han.

Felten vet vad han talar om. Han har inte bara ett långt intresse för finanspolitik och ekonomi, utan har suttit som ledamot i Riksbanksfullmäktige, som utser Riksbankens direktionsledamöter och fastställer dess arbetsordningoch med mera. Vidare har han under samma period varit ledamot i Riksdagens Skatteutskott samt ersättare i Konstitutionsutskottet och Näringsutskottet.

Olle Felten, fd. ledamot i Riksbanksfullmäktige. Foto: Riksbanken

Sedan 2004 bor Olle Felten i Norrköping. Han är gift och har tre vuxna barn. Han har en bred yrkeserfarenhet som säljare, administratör, projektledare, försäljningschef och produktchef på bland annat Luxor datorer och Ericsson Information Systems. Därefter blev han småföretagare i databranschen.

Politiskt har han varit aktiv sedan 15-årsåldern, bland annat som kommunpolitiker för Moderaterna i Vadstena från mitten av 1990-talet till 2004. År 2012 gick han med i Sverigedemokraterna, men lämnade SD i mars 2018 och löste medlemskap i Alternativ för Sverige.

Hans intresseområden är skatte­systemet, som han anser helt bör göras om genom förenklingar och sänkt skatt på arbete. Han ser även en stor effektiviseringspotential i offentlig förvaltning i stort, inte minst inom den statliga förvaltningen. Vi behöver inte ha 252 statliga förvaltningsmyndigheter, anser han, utan menar att vi kan klara oss med betydligt färre.

Ett annat område är så kallad Finansiell Stabilitet, vars syfte är att säkerställa att det finansiella systemet kan upprätthålla sina tre grundläggande funktioner: förmedling av betalningar, omvandling av sparande till finansiering, samt riskhantering, det vill säga att utveckla och vidta åtgärder som bidrar till systemets motståndskraft mot störningar som hotar dessa funktioner.

Inom SD har han varit drivande i att bygga grunden för en modern samlad skattepolitik för partiet, samt lagt grunden till ett program för finansiell stabilitet som ett eget politikområde, vilket inget parti har.

Med detta arbete som grund, kommer Olle Felten att för Nya Tiders läsare förklara de många gånger komplexa och svårtolkade förhållanden som råder inom nationalekonomin på de aktuella områdena.
Avsikten är att bidra till och aktivt påverka debatten om ett nytt skattesystem, som de flesta i dag är ense om att det finns ett behov av. Bland annat kommer han att titta närmare på de förslag från både vänster och höger som handlar om att beskatta tillgångar, det vill säga dubbelbeskattning av redan skattade resurser.

Andra intressanta infallsvinklar på det ekonomiska området är de internationella sambanden. EU:s aggressiva skatteambitioner riskerar att få allvarliga konsekvenser om de inte stoppas i sin linda, menar han. Närmast i tiden ligger dock att rapportera om och analysera det politiska spelet runt statsbudgeten och vad budgeten får för konsekvenser för Sverige.

Olle Felten kommer att medverka regelbundet med både rapportering och analyser.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Martin Sv

    Ja, Riksbanken skapar ju inte de pengar som står på folks o företags bankkonton. Ej heller statens. Det gör privatbankerna. De “riktiga” pengarna på RIX utgör ju inte mer än 2-3% av hela penningmängden.. o de kan inte vanligt folk använda oavsett. Om man inte tar ut sedlar o mynt. Annars använder vi bara privatbankernas skapade skulder som pengar.

  • Save_sweden_now

    Mycket bra och insiktsfull artikel av Olle Felten.

Regeringens inbördeskrig

KRÖNIKA

Black Lives Matter – redskap för att införa socialism i USA

OPINION: DAN AHLMARKBlack Lives Matter har på ytan attraktiva och rent av självklara budskap om rättvisa och kritik mot polisens övervåld – ett övervåld som också andra grupper än svarta kritiserat. Rörelsens manifestationer, som ofta urartar i kravaller, har dock delat USA, då det blir allt mer uppenbart att BLM inte nöjer sig med mindre än att införa marxism i Förenta staterna. Den slutsatsen drar veckans debattör, författaren Dan Ahlmark.

Batterifordon ett villospår

KRÖNIKATung expert dömer ut batterier för eldrift.

AFA och DN sitter i samma båt … och sover i samma säng

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDagens Nyheter har fört en intensiv kampanj för att stoppa Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg. Trots alla lögner och personpåhopp har tidningen inte tagit in en enda replik eller genmäle från oss. Samtidigt har vänsterextremister i AFA försökt att med våld slå sig in på mässan för att angripa Nya Tiders monter. Nu blir kopplingen övertydlig – en av de mest hatiska DN-journalisterna delar säng med en drivande person inom AFA.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Följa flocken eller agera själv?

KRÖNIKA

Socialdemokrat dömd – brottades med vice regionpolischef

INRIKESNya Tider har tidigare rapporterat om den socialdemokratiske lokalpolitikern Hanna Altunkaynak som åtalades efter att ha satt sig till motvärn mot en polis som påtalade att han bröt mot trafikreglerna. Nu har S-politikern dömts i Örebro tingsrätt för våldsamt motstånd. Altunkaynak är ledamot i kommunfullmäktige i Örebro kommun.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Gå till arkivet

Send this to a friend