Skip to Content

Olle Felten, Nya Tiders ekonomiskribent

PappersupplaganNya Tider v. 43

Den tidigare riksdagsmannen Olle Felten har redan synts några gånger i Nya Tider, men nu kan vi med glädje välkomna honom som en återkommande analytiker med fokus på ekonomi och finanser.

Publicerad: 25 oktober, 2018, 10:25

  • Svenska

Läs även

I detta nummer gör han en djupdykning om kontanternas avskaffande och hur mycket bankerna profiterar på kortbetalningar. Övergången till elektronisk valuta och att bankerna tillåts låna ut mångdubbelt mer än vad de har täckning för, undergräver rent av Riksbankens ensamrätt att skapa pengar, påpekar han.

Felten vet vad han talar om. Han har inte bara ett långt intresse för finanspolitik och ekonomi, utan har suttit som ledamot i Riksbanksfullmäktige, som utser Riksbankens direktionsledamöter och fastställer dess arbetsordningoch med mera. Vidare har han under samma period varit ledamot i Riksdagens Skatteutskott samt ersättare i Konstitutionsutskottet och Näringsutskottet.

Olle Felten, fd. ledamot i Riksbanksfullmäktige. Foto: Riksbanken

Sedan 2004 bor Olle Felten i Norrköping. Han är gift och har tre vuxna barn. Han har en bred yrkeserfarenhet som säljare, administratör, projektledare, försäljningschef och produktchef på bland annat Luxor datorer och Ericsson Information Systems. Därefter blev han småföretagare i databranschen.

Politiskt har han varit aktiv sedan 15-årsåldern, bland annat som kommunpolitiker för Moderaterna i Vadstena från mitten av 1990-talet till 2004. År 2012 gick han med i Sverigedemokraterna, men lämnade SD i mars 2018 och löste medlemskap i Alternativ för Sverige.

Hans intresseområden är skatte­systemet, som han anser helt bör göras om genom förenklingar och sänkt skatt på arbete. Han ser även en stor effektiviseringspotential i offentlig förvaltning i stort, inte minst inom den statliga förvaltningen. Vi behöver inte ha 252 statliga förvaltningsmyndigheter, anser han, utan menar att vi kan klara oss med betydligt färre.

Ett annat område är så kallad Finansiell Stabilitet, vars syfte är att säkerställa att det finansiella systemet kan upprätthålla sina tre grundläggande funktioner: förmedling av betalningar, omvandling av sparande till finansiering, samt riskhantering, det vill säga att utveckla och vidta åtgärder som bidrar till systemets motståndskraft mot störningar som hotar dessa funktioner.

Inom SD har han varit drivande i att bygga grunden för en modern samlad skattepolitik för partiet, samt lagt grunden till ett program för finansiell stabilitet som ett eget politikområde, vilket inget parti har.

Med detta arbete som grund, kommer Olle Felten att för Nya Tiders läsare förklara de många gånger komplexa och svårtolkade förhållanden som råder inom nationalekonomin på de aktuella områdena.
Avsikten är att bidra till och aktivt påverka debatten om ett nytt skattesystem, som de flesta i dag är ense om att det finns ett behov av. Bland annat kommer han att titta närmare på de förslag från både vänster och höger som handlar om att beskatta tillgångar, det vill säga dubbelbeskattning av redan skattade resurser.

Andra intressanta infallsvinklar på det ekonomiska området är de internationella sambanden. EU:s aggressiva skatteambitioner riskerar att få allvarliga konsekvenser om de inte stoppas i sin linda, menar han. Närmast i tiden ligger dock att rapportera om och analysera det politiska spelet runt statsbudgeten och vad budgeten får för konsekvenser för Sverige.

Olle Felten kommer att medverka regelbundet med både rapportering och analyser.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Martin Sv

    Ja, Riksbanken skapar ju inte de pengar som står på folks o företags bankkonton. Ej heller statens. Det gör privatbankerna. De “riktiga” pengarna på RIX utgör ju inte mer än 2-3% av hela penningmängden.. o de kan inte vanligt folk använda oavsett. Om man inte tar ut sedlar o mynt. Annars använder vi bara privatbankernas skapade skulder som pengar.

  • Save_sweden_now

    Mycket bra och insiktsfull artikel av Olle Felten.

Så firas midsommar på andra sidan Östersjön

KRÖNIKANi kanske inte trodde det, men midsommar firas faktiskt också på andra sidan Östersjön och inte bara hos oss i Sverige. Okej, en del kände kanske till att midsommar även firas i Finland, men att det finns midsommarfirande i våra baltiska grannländer som både liknar och skiljer sig något från det svenska dito är det nog färre som vet. Därför, en vecka före midsommar, är det dags att bekanta sig kort med hur traditionerna ser ut just i Finland, Estland och Lettland under årets ljusaste dag och natt.

Ett nytt geopolitiskt landskap med Trump och Putin

OPINION: DAN AHLMARK”Länder har inte permanenta vänner utan bara permanenta intressen”, råder en utrikespolitisk maxim. Och nya intressen kan nu vara på väg att uppstå mellan Ryssland och USA, sedan Kina allt mer börjat exploatera den ryska Fjärran Östern. Denna ”mjuka invasion” kan möjliggöra för USA:s president Donald Trump att locka över Rysslands Vladimir Putin, speciellt som Trump på hemmaplan nu har friare händer sedan Mueller-utredningen fallit. Detta menar debattören Dan Ahlmark.

Eva Brunne i Sveriges Radio, mer muslim än kristen?

OPINION

BRÅ och Sarnecki försöker bortförklara invandrarvåldtäkter igen – media hakar på

INRIKESI en ny rapport hävdar Brottsförebyggande rådet (BRÅ) att invandring av folkgrupper som är extremt överrepresenterade som sexualbrottslingar inte orsakar någon ökning av sexualbrottsligheten i Sverige. Det är åtminstone så resultaten presenterats för allmänheten av den (ö)kände kriminologen Jerzy Sarnecki. Rapporten får emellertid hård kritik för sitt undermåliga utförande, samtidigt som Sarnecki får kritik till och med från BRÅ för sina slutsatser om innehållet.

Är inte BRÅ:s uppgift att förebygga brott?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETReportern Lara Logan blev strax efter att detta foto togs överfallen och utsatt för taharrush på Tahrirtorget i Kairo år 2011. Liknande scener utspelade sig i Köln (t.h.) på nyårsnatten till 2016, då många män från arabvärlden kommit till Europa. Ändå vägrar BRÅ att kartlägga kopplingen mellan etnicitet och sexualbrott. Foto: Reuters, Privat

Polisen kritiseras för att skönmåla utanförskapsområden i ny rapport

INRIKESPolisen släppte nyligen en rapport om de så kal­la­de utanförskapsområdena, där man tycker sig se en ”positiv trend”. Den frispråkige tidigare kriminalpolisen Anders Bergstedt menar dock att rapporten inte tar hänsyn till viktig statistik och att den ger en falsk bild.

Bilderbergmötet 2019: ”Välkommen till verkligheten”

INRIKESÅrets möte med den hemlighetsfulla Bilderberggruppen ägde rum i Montreux, Schweiz, i månadsskiftet maj-juni. Omkring 130 medlemmar av den internationella finansiella och politiska eliten deltog, som vanligt under sträng sekretess. Från Sverige deltog bland andra Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. – Välkommen till verkligheten, sade Kristersson när en medborgarjournalist anklagade honom för att tjäna Bilderberggruppen istället för allmänheten.

Flyktingkrisen är över

Flyktingkrisen är över och antalet asylsökande minskar, får vi höra varje gång vår statsminister Stefan Löfven talar om flyktingsituationen i Sverige. Statsministerns tillkännagivande grundar sig antagligen på Migrationsverkets senaste rapport, som säger att under år 2018 har endast 21 502 personer sökt asyl i Sverige, jämfört med krisåret 2015, då motsvarande siffra var 162 887.

Gå till arkivet

Send this to a friend