Skip to Content

Olle Felten, Nya Tiders ekonomiskribent

PappersupplaganNya Tider v. 43

Den tidigare riksdagsmannen Olle Felten har redan synts några gånger i Nya Tider, men nu kan vi med glädje välkomna honom som en återkommande analytiker med fokus på ekonomi och finanser.

Publicerad: 25 oktober, 2018, 10:25

  • Svenska

Läs även

I detta nummer gör han en djupdykning om kontanternas avskaffande och hur mycket bankerna profiterar på kortbetalningar. Övergången till elektronisk valuta och att bankerna tillåts låna ut mångdubbelt mer än vad de har täckning för, undergräver rent av Riksbankens ensamrätt att skapa pengar, påpekar han.

Felten vet vad han talar om. Han har inte bara ett långt intresse för finanspolitik och ekonomi, utan har suttit som ledamot i Riksbanksfullmäktige, som utser Riksbankens direktionsledamöter och fastställer dess arbetsordningoch med mera. Vidare har han under samma period varit ledamot i Riksdagens Skatteutskott samt ersättare i Konstitutionsutskottet och Näringsutskottet.

Olle Felten, fd. ledamot i Riksbanksfullmäktige. Foto: Riksbanken

Sedan 2004 bor Olle Felten i Norrköping. Han är gift och har tre vuxna barn. Han har en bred yrkeserfarenhet som säljare, administratör, projektledare, försäljningschef och produktchef på bland annat Luxor datorer och Ericsson Information Systems. Därefter blev han småföretagare i databranschen.

Politiskt har han varit aktiv sedan 15-årsåldern, bland annat som kommunpolitiker för Moderaterna i Vadstena från mitten av 1990-talet till 2004. År 2012 gick han med i Sverigedemokraterna, men lämnade SD i mars 2018 och löste medlemskap i Alternativ för Sverige.

Hans intresseområden är skatte­systemet, som han anser helt bör göras om genom förenklingar och sänkt skatt på arbete. Han ser även en stor effektiviseringspotential i offentlig förvaltning i stort, inte minst inom den statliga förvaltningen. Vi behöver inte ha 252 statliga förvaltningsmyndigheter, anser han, utan menar att vi kan klara oss med betydligt färre.

Ett annat område är så kallad Finansiell Stabilitet, vars syfte är att säkerställa att det finansiella systemet kan upprätthålla sina tre grundläggande funktioner: förmedling av betalningar, omvandling av sparande till finansiering, samt riskhantering, det vill säga att utveckla och vidta åtgärder som bidrar till systemets motståndskraft mot störningar som hotar dessa funktioner.

Inom SD har han varit drivande i att bygga grunden för en modern samlad skattepolitik för partiet, samt lagt grunden till ett program för finansiell stabilitet som ett eget politikområde, vilket inget parti har.

Med detta arbete som grund, kommer Olle Felten att för Nya Tiders läsare förklara de många gånger komplexa och svårtolkade förhållanden som råder inom nationalekonomin på de aktuella områdena.
Avsikten är att bidra till och aktivt påverka debatten om ett nytt skattesystem, som de flesta i dag är ense om att det finns ett behov av. Bland annat kommer han att titta närmare på de förslag från både vänster och höger som handlar om att beskatta tillgångar, det vill säga dubbelbeskattning av redan skattade resurser.

Andra intressanta infallsvinklar på det ekonomiska området är de internationella sambanden. EU:s aggressiva skatteambitioner riskerar att få allvarliga konsekvenser om de inte stoppas i sin linda, menar han. Närmast i tiden ligger dock att rapportera om och analysera det politiska spelet runt statsbudgeten och vad budgeten får för konsekvenser för Sverige.

Olle Felten kommer att medverka regelbundet med både rapportering och analyser.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Martin Sv

    Ja, Riksbanken skapar ju inte de pengar som står på folks o företags bankkonton. Ej heller statens. Det gör privatbankerna. De “riktiga” pengarna på RIX utgör ju inte mer än 2-3% av hela penningmängden.. o de kan inte vanligt folk använda oavsett. Om man inte tar ut sedlar o mynt. Annars använder vi bara privatbankernas skapade skulder som pengar.

Venezuela: Rikstäckande strömavbrott följs av misstänkt sabotagevåg

UTRIKESStrömavbrottet är en del av flera missöden som drabbat det krisdrabbade landet. Alltfler misstänker att det rör sig om en omfattande sabotage­våg. Detta är tämligen okänt utanför Venezuela, då västmedia enbart fokuserat på strömavbrottet som Washington och oppositionen påstår är den ”inkompetenta regimens” fel. Inte bara har kraftverk och transformatorstationer överbelastats och förstörts, utan gasledningar har exploderat, raffinaderier börjat brinna och vatten förorenats av misstänkt sabotage mot vattenreningsverk och rörsystem.

Gå på tur i fjäll-topparnas land

NATURI Norge är det mycket populärt att gå på tur. Det är inte bara Kari och Ola Norman som älskar fjällvärlden. Denna fascinerande natur finns längs hela långa Norge. Ett av de populäraste områdena är nog Jotunheimen i Opplands fylke i Syd­norge, 38 mil från Oslo.

”Populismen” växer inför EU-valet

INRIKESDen marknadsliberala tankesmedjan Timbro lanserade för ett par år sedan ett index för att mäta inflytandet från ”auktoritära populistiska” partier i olika europeiska länder. Enligt den senaste mätningen, som offentliggjordes i mitten av feb­ruari, röstade en av fyra européer eller 26,8 procent på ett ”auktoritärt populistparti” när de sist röstade i ett nationellt val. Dessa antietablissemangspartier är nu dubbelt så starka som de liberala och i stort jämnstarka med de socialdemokratiska partierna i Europa.

Demokratin i EU är helt otillräcklig

OPINION: DAN AHLMARK

Euron sänkte den ekonomiska utvecklingen i euroområdet

EKONOMII en ny rapport från oberoende forskning visas hur införandet av euron har bidragit till en sämre välståndsutveckling i huvuddelen av de åtta undersökta länderna. Bara Tyskland och Nederländerna har en påtagligt positiv effekt av euron. Italien har dragit den största nitlotten, med en BNP-förlust på mer än 4 300 miljarder euro sedan landet införde euro som valuta, 1999.

Lilla Greta och den stora världen

Den tonåriga Greta Thunbergs strejkaktioner som protestyttring i klimatfrågan har knappast undgått någons uppmärksamhet. Resor, tal och möten med politiker och kända personer blev vardagen för en tonåring från Sverige. Det är en ynnest för en 16-årig skolflicka att få kändisstatus enkom på grund av civil olydnad. Men hur ser man på Gretas aktiviteter i andra länder, exempelvis Tyskland?

Kommun på villovägar

OPINION: ROLF HILLEGREN

Nya Tider granskar påståenden om Venezuela: Legitimitet och skuldfrågan

UTRIKESNya Tider tittar i denna artikel närmare på Venezuelas ekonomiska historia och varför landet hamnade i kris samt vem och vad som bär skulden. Valoegentligheter och rent fusk har framhållits när västmakterna kal­lar Maduro-administrationen illegitim. De enda som stöder Maduro uppges vara kommunist- eller skurkstater. Vi tittar här närmare på dessa anklagelser och på hur det går till att rösta i Venezuela. Återigen dyker en verklighet upp som är väsensskild från västmedias rapportering.

Gå till arkivet