Skip to Content

Bild vänster: Jonas Gardell, en av kulturvänsterns frontfigurer, säger att kulturminister Amanda Lind saknar kunskap om kulturfrågor och kräver hennes omedelbara avgång. Kravet kommer efter ökade problem för kulturbranschen på grund av, som man menar, ologiska regler kring Coronarelaterade stödpaket. Foto: Wikipedia Bild höger: Professor Lars Calmfors menar i en tv-intervju att coronastöden riskerar att skapa ett oönskat bidragsberoende bland företagen. Bild: Lars Calmfors hemsida
ANALYS

Ologiska stöd och inkonsekventa regler upprör både småföretagare och kultureliten

PappersupplaganNya Tider v. 33

Flera av de införda coronastöden har varit tidsbegränsade och har nu löpt ut, trots att problemen kvarstår. Andra stöd har varit riktade till större företag, och många enskilda näringsidkare har blivit utan viktiga stöd. Både kultursektorn och idrottsrörelsen har börjat knorra rejält över bristen på konsekvens i de införda restriktionerna, som bidrar till minskad aktivitet och ökade ekonomiska problem. Samtidigt pekar nationalekonomer på risk för problem med ökat bidragsberoende.

Publicerad: 15 augusti, 2020, 19:06

  • Svenska

Läs även

Trubbiga regler skapar problem

Regeringens coronaåtgärder har olika grader av kortsiktighet, av ekonomiska skäl. Företagarorganisationer och andra har därför kritiserat regeringen för att omställningsstödet på grund av coronapandemin begränsas till sådana effekter som uppkommit mellan 1 feb­ruari och sista mars. Många företag har sett ökande förluster långt därefter och effekterna av olika restriktioner som införts fortsätter ännu att skapa stora hål i företagens omsättning i flera branscher. På andra områden är situationen den omvända, med kraftigt ökad omsättning, till exempel byggvaruhandeln där många företag haft sin bästa omsättning någonsin. Olika stöd har därför kommit att kritiseras ur olika synvinklar, men kanske mest för att de inte har anpassats till olika förutsättningar för olika företagsgrupper.

Professorn i nationalekonomi, Lars Calmfors, pekar på en annan sida av problemet. Han sade i en intervju i SVT:s Rapport den 5 augusti att vi löper en allvarlig risk för att låsa fast olika verksamheter i ett bidragsberoende, om vi fortsätter med alltför vidlyftiga och kravlösa bidragssystem.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Lyckad konstkupp

INRIKESPå måndagsmorgonen den 22 februari möttes fackföreningsbyråkraterna av ett nytt monument utanför LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm. Där står nu en kopparglänsande skulptur föreställande Joakim Lamotte med en dammsugare och med munstycksröret som ett vapen över axeln. På sockeln finns en logga: KÄRNKRAFT.se

Bar kristet kors – förlorade sitt arbete på stående fot

INRIKESGeorge Tannouri råkade i mitten av januari ut för en händelse som enligt honom själv är ett tydligt exempel på hur kristna diskrimineras på svenska arbetsplatser, samtidigt som till exempel muslimer ges fria tyglar. I ett allmänt utrymme på lagret där han jobbade blev han tillsagd att ta av sig det kristna kors som han bar under t-shirten, eftersom det ansågs vara en säkerhetsrisk. Eftersom han vägrade ta av sig det fick han sparken på stående fot.

!STOPPA RESTRIKTIONERNA! – Ny medborgarrättsgrupp bildad på Facebook

INRIKESEn medborgarrättsgrupp med målet att stoppa de svenska coronarestriktionerna har sett dagens ljus. Sedan gruppen !STOPPA RESTRIKTIONERNA! startade onsdagen den 17 februari har den vuxit snabbt i medlemsantal och når nu med marginal över 4 000 medlemmar. Enligt gruppens grundare, Mattias Falkenström, är målet att växa ännu mer för att om det behövs bilda en förening som verkar för att Sverige inte blir ett land med tvång och fortsatta restriktioner som en följd av coronakrisen.

Vansinnesfärd på E4:an – ”Likgiltighet inför andra människors liv”

INRIKESDomen för skadegörelse av Karl XII-tavlan är inte första gången Lövkvist döms. Den 12 oktober 2020, under tiden han arbetade på Nexiko, dömdes han för grov vårdslöshet i trafik och ringa narkotikabrott.

Vänsterextremist döms för vandalisering av Karl XII-tavla – anställd av Filip och Fredrik för SVT-produktion

REPORTAGEI december 2019 greps Terry Lövkvist, 30, på bar gärning på Nationalmuseum, när han tryckte ett vänsterextremt klistermärke från AFA på en av de mest ikoniska tavlorna i svensk konsthistoria: ”Karl XII:s likfärd”. Lövkvist var berusad och hade även kniv på sig. Nu döms han för skadegörelse och brott mot kniv­lagen

Ny stor vetenskaplig studie bekräftar – invandrare bakom majoriteten av våldtäkter i Sverige

INRIKESEn nypublicerad vetenskaplig studie visar att första och andra generationen av invandrare utgör majoriteten av våldtäktsmännen i Sverige, hela 59.3 procent. Nära hälften, 47.8 procent av våldtäktsmännen är dessutom första generationens invandrare och de vanligaste ursprungsområdena är Mellanöstern, Nordafrika och Afrika.

Nordamerika drabbat av ovanlig kyla – Elnätet kollapsade, nästan 10 miljoner strömlösa

USANordamerika drabbas återigen av en snö- och isstorm som kom att påverka samtliga länder och 30 delstater i USA. Köldrekord sattes på löpande band och den södra delstaten Texas fick uppleva -19 grader Celsius. Det var så kallt att vädersatelliter förblindades av kylan. Minst 70 personer har dött bara i USA som en följd av extremvädret. Nästan 10 miljoner nordamerikaner blev strömlösa när elen inte räckte till för det plötsliga behovet av uppvärmning.

Gå till arkivet

Send this to a friend