Skip to Content

Bild vänster: Jonas Gardell, en av kulturvänsterns frontfigurer, säger att kulturminister Amanda Lind saknar kunskap om kulturfrågor och kräver hennes omedelbara avgång. Kravet kommer efter ökade problem för kulturbranschen på grund av, som man menar, ologiska regler kring Coronarelaterade stödpaket. Foto: Wikipedia Bild höger: Professor Lars Calmfors menar i en tv-intervju att coronastöden riskerar att skapa ett oönskat bidragsberoende bland företagen. Bild: Lars Calmfors hemsida
ANALYS

Ologiska stöd och inkonsekventa regler upprör både småföretagare och kultureliten

PappersupplaganNya Tider v. 33

Flera av de införda coronastöden har varit tidsbegränsade och har nu löpt ut, trots att problemen kvarstår. Andra stöd har varit riktade till större företag, och många enskilda näringsidkare har blivit utan viktiga stöd. Både kultursektorn och idrottsrörelsen har börjat knorra rejält över bristen på konsekvens i de införda restriktionerna, som bidrar till minskad aktivitet och ökade ekonomiska problem. Samtidigt pekar nationalekonomer på risk för problem med ökat bidragsberoende.

Publicerad: 15 augusti, 2020, 19:06

  • Svenska

Läs även

Trubbiga regler skapar problem

Regeringens coronaåtgärder har olika grader av kortsiktighet, av ekonomiska skäl. Företagarorganisationer och andra har därför kritiserat regeringen för att omställningsstödet på grund av coronapandemin begränsas till sådana effekter som uppkommit mellan 1 feb­ruari och sista mars. Många företag har sett ökande förluster långt därefter och effekterna av olika restriktioner som införts fortsätter ännu att skapa stora hål i företagens omsättning i flera branscher. På andra områden är situationen den omvända, med kraftigt ökad omsättning, till exempel byggvaruhandeln där många företag haft sin bästa omsättning någonsin. Olika stöd har därför kommit att kritiseras ur olika synvinklar, men kanske mest för att de inte har anpassats till olika förutsättningar för olika företagsgrupper.

Professorn i nationalekonomi, Lars Calmfors, pekar på en annan sida av problemet. Han sade i en intervju i SVT:s Rapport den 5 augusti att vi löper en allvarlig risk för att låsa fast olika verksamheter i ett bidragsberoende, om vi fortsätter med alltför vidlyftiga och kravlösa bidragssystem.

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Olle Felten

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • burnedout

    “Ologiska stöd och inkonsekventa regler”. Det är inte bara inkompetens och korrupt nepotism som leder till vad rubriken anger. En avsiktlig nedbrytning av den organisatoriska samhällsstrukturen är en lika stor anledning. Och med avsiktlig menar jag en pâgâende subversiv verksamhet efter en internationell agenda som har verkat för detta i generationer. Landet och “samhällskittet” ska upplösas.

Fotbollssparkade polis i huvudet – dömdes till 18 månader

INRIKESEtt vanligt rutinärende slutade med att två poliser blev misshandlade. Den ena polisen kunde ha fått men för livet. Nya Tider har tittat närmare på ett fall som knappt fått någon uppmärksamhet i media.

Halmstads kommun ger gymnasielagsafghaner gräddfil till fasta jobb

INRIKESDen 1 oktober inför Halmstads kommun en ny anställningsrutin med syftet att ge afghaner som har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen förtur till fast jobb inom kommunen. Syftet är att de inte skall utvisas. När Nya Tider når Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, säger hon att det skulle vara ”förfärligt” om de unga afghanska männen skulle tvingas iväg efter avslutade studier, trots att de inte har några skyddsskäl.

Allmänna arvsfonden – miljardrullning utan kontroll

ANALYSAllmänna Arvsfonden har sedan 1928 ansvaret för att hantera kvarlåtenskapen från avlidna utan legala arvingar eller giltiga testamenten. Pengarna samlas in och förvaltas av Kommarkollegiet och fördelas till olika projekt av Arvfondsdelegationen. Arvfondsdelegationen gör sin egen uppföljning utan krav på öppen extern revision, som svenska myndigheter normalt är underkastade. Resultatet är en verksamhet som sprider avlidnas tillgångar på ett sätt som gör att många säkert vrider sig i graven.

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Gå till arkivet

Send this to a friend