Skip to Content

Vávra Suk, chefredaktör. Foto: Nya Tider

Olympiska kommitténs märkliga prioriteringar

De Olympiska spelen var tänkta att främja fred i världen genom sport, så att rivalitet mellan länder kanaliserades på ett fredligt sätt. Denna tanke undermineras nu genom beslutet att förbjuda de ryska atleterna att tävla under sin nations flagga. I tider av ökade spänningar hotas de Olympiska spelens själva grundval, just när de behövs som mest.

Publicerad: 27 juli, 2021, 15:13

  • Svenska

De Olympiska spelen har alltid grundats i principen om jämlik och opartisk attityd till atleterna – representanter för alla världens länder. En av grundtankarna med spelen var redan från första början att förhindra krig och politiska spänningar, och i stället förena alla världens nationer som ingår i Internationella olympiska kommittén (IOC). Man hoppades kunna verka för världsfreden genom att ge alla atleter möjlighet att mötas under sina nationers flaggor för fredlig tävlan. Nu verkar vi förlora denna tanke.

Vi har sett försök att kasta ut vissa länder från de Olympiska spelen tidigare. Det har alltid slutet med en djup kris för den olympiska rörelsen själv. Dessa försök resulterade i bojkott, hämndaktioner och försök att organisera alternativa spel.

De brott mot dopingreglerna som ryska sportutövare och deras tränare gjort sig skyldiga till ska självklart fördömas. Det skadar hela tanken med jämlik tävlan där den bäste förväntas vinna. Principen ska dock vara som överallt annars i juridiken; individuella brott ska resultera i individuella straff. Doping har aldrig tidigare straffats kollektivt, med att utesluta ett helt land från de Olympiska spelen.

Det är uppenbart att spelen nu används i politiska syften. Om IOC verkligen varit bekymrade över att alla atleter inte deltar på lika villkor, så hade man agerat mot de män som i förklädnad deltar i kvinnliga sporter. Här kan man verkligen tala om skeva villkor, där männen kan slå det ena kvinnliga rekordet efter det andra.

I stället har nu IOC förbjudit de ryska deltagarna att tävla under sin nations flagga och nationalsång. Det ryska samhället har så klart reagerat kraftfullt mot detta, inklusive en del kända personligheter. De ser tvånget att tävla under vit flagg som en förolämpning mot hela nationen, ett slag i ansiktet på inte bara politikerna, utan på folket. Ryssar älskar sport precis som andra nationers folk. Man är stolt över sina atleters framgångar. Nu har det ryska samhället reagerat bland annat i sociala medier med hashtagen #wewillROCyou. ROC, Ryska olympiska kommittén, är det namn man tillåtit på den ryska delegationen. Meddelandena riktas till IOC, världssamfundet och andra nationers atleter.

Det finns idag starka slitningar mellan Väst och Ryssland, vissa kallar det ett nytt kallt krig. Nu är det extra viktigt att Olympiska spelen fullgör sin ursprungliga tanke, att verkar för avspänning och ett närmande nationer emellan. I stället har IOC gjort precis tvärtom och skapat en helt onödig konfliktyta. Man har sått misstro bland det ryska folket mot internationella organisationer och gjort klyftan mot Väst större. Om tanken var att få den ryska befolkningen mindre positiv till sin statsledning, så har man uppnått precis motsatsen. Ryssarna vänder sig nu bort från Väst och ser de ryska politikerna som den enda makt som står upp för dem och deras intressen.

Att män i kvinnokläder tillåts tävla mot kvinnor i flera av de olympiska grenarna är tydligen helt i sin ordning. Däremot ska hela det ryska folket straffas för vissa atleters regelbrott. Det kan inte uppfattas på annat sätt än att det är politiskt motiverat.

I stället för att verka för avspänning och bygga fredliga relationer, har IOC – och de krafter som är pådrivande i bakgrunden – spätt på misstron i de internationella relationerna och använt de Olympiska spelen som förevändning för ännu ett informationskrig.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Frankrike i en ny verklighet – utrikespolitiskt och inrikespolitiskt

KRÖNIKADen diplomatiska och militära konflikten mellan Frankrike och dess Nato-allierade (USA/Storbritannien) samt Australien ses i Femte republiken som ett exceptionellt förräderi. Frankrike hade ett kontrakt för leverans av 12 dieselubåtar till ett värde av 35 miljarder euro (enligt vissa källor upp till 50 miljarder euro) till Australien. Kontraktet bröts och ordern gick till amerikanska och engelska leverantörer av atomdrivna ubåtar. Den nya amerikanska ambassadören är inte välkommen till Paris och Frankrike kallade med omedelbar verkan hem sina ambassadörer från Washington och Canberra.

USA – frihetens högborg…?

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET”Land of the free, home of the brave”. Inte så mycket längre. I detta nummer djupdyker vi i flera olika aspekter av det amerikanska samhället, som i snabb takt avvecklar medborgerliga friheter, med jakten på inhemsk terrorism och folkhälsans bästa som förevändning.

Demokratiska partiet har utfärdat en dödsdom mot det vita Amerika

OPINION: Paul Craig RobertsUSA borde inte längre kal­las för Amerikas förenta stater, utan Amerikas delade stater. Mellan delstater styrda av Demokraterna respektive Republikanerna går en avgrundsdjup klyfta, och det blir inte bättre av att president Joe Biden kal­lar Trump-anhängare för ”inhemska terrorister” och sätter dem i fängelse. Supermakten håller i snabb takt på att rasera sig själv inifrån, något som kommer att sända chockvågor genom hela västvärlden, varnar veckans debattör Paul Craig Roberts.

Ilskan växer i Europa och världen – den är berättigad och inte en dag för tidig

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETVarje vecka demonstrerar miljontals människor och i helgen reste sig australiensarna i Melbourne mot tyranniet där. Bara i Frankrike demonstrerar man varje lördag i mer än 200 städer. Protesterna reflekterar den snabbt växande ilskan, då alltfler vaknar upp till den obehagliga sanningen – vi har blivit förda bakom ljuset – det var aldrig vår hälsa eller trygghet det handlade om, utan ett fult trick att ta ifrån oss våra friheter. Vi rapporterar ofta om motståndet, men denna vecka fick det inte plats, trots att demonstrationerna fortsatt pågår för fullt världen över.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Gå till arkivet

Send this to a friend