Om 60-talsvänstern och spirande kärlek, Ingvar Forsbergs Berättelsen om Huset – En tidsroman

Anders och Annika är ett osannolikt par. Anders är revolutionär socialist som med stor iver deltar i studentrevolten 1968. Annika är den eftertänksamma som sätter gudstron främst. Ingvar Forsbergs roman Berättelsen om Huset – En tidsroman är inte bara en kärlekshistoria. De intensiva diskussionerna blir till religiös-filosofisk betraktelse om andlighet och själens odödlighet.

”Jag har skrivit en romantisk roman, som med sitt omväxlande innehåll bara skenbart är utsplittrad i tusen delar. Jag vågar påstå att den har ett andligt budskap.” Med dessa ord avslutar Ingvar Forsberg inledningen till Berättelsen om Huset.

Berättelsen om huset – en tidsroman. Av: Ingvar Forsberg Förlag: Instant Book Utgiven: 2008 Sidor: 157

I Berättelsen om Huset möts socialism och andlighet, revolution och en tro på själen. Läsaren får följa den idealistiske socialisten och dagdrivaren Anders och hans motpol som är den mer jordnära, unga studenten Annika. Dessa två individer möts i 1960-talets Stockholm, under vänsterrörelsens tid. Anders stödjer vänsterns demonstrationer och protester medan Annika är mer kritiskt inställd till rörelsen, men trots det uppstår kärlek mellan dem.

Berättelsen om detta par föregås av en inledning i vilken Forsberg med stor inlevelse och detaljrikedom skildrar ett våningshus i Stockholm som byggts i slutet av 1800-talet. Där växte han upp, men det huset är numera borta. Det är huset som fått ge boken dess namn, även om inledningen till stor del är fristående från resten av berättelsen.

Vänstern, andligheten och laddade dialoger

Den ateistiska vänstern och den gudomliga andligheten möts i denna berättelse genom de två huvudpersonernas dialoger. Anders vurmar för socialismen, revolutionen och världspolitiken medan Annika menar att det bästa en människa kan ha är en gudstro. Dessa två motsatta ståndpunkter bidrar inte bara till att öka spänningarna mellan huvudkaraktärerna, utan gör även dialogerna mycket laddade, intensiva och levande.

Det är mötet mellan dessa kontraster som gör dialogerna till det bästa med hela boken. Genom dem förs nämligen inte bara själva berättelsen framåt utan det är huvudsakligen genom dessa som läsaren, steg för steg, verkligen får lära känna Anders och Annika. Deras inre, deras tankar, känslor, drömmar och ståndpunkter avslöjas i de livliga samtalen om socialismen, borgerligheten och andligheten de två älskande ofta har när de träffas, istället för att direkt beskrivas av författaren.

Detta är också vad som gör berättelsen om Anders och Annika till en mycket unik kärlekshistoria då det som får dem att hålla ihop och inte gå skilda vägar är deras gemensamma intresse för just diskussioner. Det gör berättelsen om dem till något djupare och mer komplext än en mer vanlig ”man möter kvinna och tycke uppstår”-historia.

Romanens röda tråd är dock andligheten. Vänstern är visserligen närvarande i större delen av berättelsen som en motpol, men är inte dess huvudsakliga fokus. Funderingarna om människans plats i världen, religion, det gudomliga och frågan om liv efter döden samt meningen med livet är vad som genomsyrar romanen från början till slut.
En annan stor behållning är språket som gör berättelsen lätt för läsaren att följa. Det är bra flyt i texten och boken är lättläst samtidigt som den är ett engagerande och tankeväckande verk.

Frågan om huset

I inledningen skriver Forsberg mycket om minnen av svunna tider och olika människor han känt samt saknaden av huset han växte upp i som en utgångspunkt. Minnen och att sakna någon präglar även berättelsen om Anders och Annika, i synnerhet när historien berättas ur Anders perspektiv. Vad som formar just Anders är nämligen hans minnen av, och saknad efter, människor som stått honom nära, men även tankarna på dem som inte längre lever. Han är en man som väldigt ofta står med ena foten i nuet och den andra i det förflutna och det formar honom i hög grad. Det viktiga är således kanske inte själva huset, utan snarare känslorna av saknad och de minnen som det kan förknippas med. Berättelsen om Huset kan på så sätt bli en mer relevant titel om boken läses som en berättelse om människans förhållande till det förflutna.

Huset kan även ha en symbol för kroppen såväl som själen och personligheten och utgör en viktig del av drömsymboliken. Enligt psykoanalysens grundare Sigmund Freud (1856-1939) är huset en symbol för kvinnan, i synnerhet modern. Huset i boken kan då möjligen, symboliskt sett, vara antingen Anders eller Annika eller, då de är varandras motsatser och representerar två olika sidor av mänskligheten, dem båda. Sett ur den här vinkeln har Forsbergs roman helt rätt titel, men dessa är dock endast två tolkningsmöjligheter av en djup, nyanserad berättelse som kan läsas på mer än ett sätt.

Berättelsen om Huset ger, enligt Forsberg själv, ett ”skenbart” intryck av att vara en splittrad snarare än enhetlig berättelse. Detta intryck är mycket riktigt skenbart då handlingen aldrig viker från den röda tråden. De välskrivna karaktärerna såväl som de laddade, livfulla dialogerna är oförglömliga, kärlekshistorien är unik och den nyanserade, djupa berättelsen fängslar och engagerar från början till slut.

Dela artikeln

Materialet är upphovsrättsskyddat. Du har tillstånd att citera fritt ur artiklarna förutsatt att källa (www.nyatider.se) anges. Foton får inte återanvändas utan Nya Tiders tillstånd.

Relaterat

En bättre förståelse för vänstern

En bättre förståelse för vänstern

🟠 RECENSION Anton Stigermark är en känd skribent i den alternativa högermiljön. Nu har han samlat sina bästa texter i en urvalsvolym. De välskrivna texterna ger sammantaget högerläsaren en bättre bild av fienden, den moderna vänstern, och gör den rustad för en kvalificerad debatt.

Woke: dårhuset som samhällsmodell

Woke: dårhuset som samhällsmodell

🟠 BOKRECENSION Joanna Williams är brittisk författare och journalist, samt direktör för tankesmedjan Cieo. Hon har tidigare skrivit om feminism och om fördumningen av universiteten, och i den nya boken Så vann woke gör hon en kritisk analys av wokerörelsen, med fokus på denna i sitt eget hemland och i USA. Stilen är välformulerad, saklig och resonerande, men genom den lugna akademiska ytan lyser ett starkt engagemang mot denna den senaste av kulturradikalismens skapelser.

Läs även:

Knyaz Rikards rekonstruktion av Solvagnen från Trundholm. Foto: Knyaz Rikard, montage av Å. Blomdahl med Trundholmsbygden i bakgrunden

Solvagnen från Trundholm återskapad

🟠 KONST Skulptören Knyaz Rikard Högberg har skapat en ny bronsstaty med inspiration från bronsåldern. Han har nu återskapat Trundholmsvagnen eller Solvagnen som den också kal­­las. Vagnen räknas som ett av Danmarks finaste fornfynd. Knyaz Rikard menar att hästen ursprungligen var målad röd och dekorerad med färska blomkransar – en förebild till ”dalahästen”.

Bayeuxtapeten. Förundrade män pekar på en stjärna (stella) som förebådar en olycka för Harald II av England (Harold). År 1066 ägde slaget vid Hastings rum där Vilhelm Erövraren besegrade Harald. Foto: Société Ouest-France/ Jean-Yves Desfoux

Kristna traditioner – att bevara, förklara och försvara

🟠 JULEN Redan kring förra årets luciafirande uppstod en mängd diskussioner och tolkningar av denna så fina och stämningsfulla tradition som inleder tiden inför julhelgen. En politisering med åberopande av inte så sällan falska historiefakta ledde till märkliga tolkningar. Däremot råder det en medialt kliniskt ren tystnad kring julhelgens kristna ursprung – man kal­­lar till och med julen för ”vinterfest”.

Nyhetsdygnet

Senaste numret

Nya Tider är den enda tidningen som bemöter systempressens lögner i deras eget format: på papper. Sedan grundandet 2012 granskar Nya Tider den politiska korrektheten och berättar hur verkligheten ser ut bakom systemmedias tillrättalagda version. Tidningen utkommer med en nätutgåva två gånger i veckan och ett magasin varannan vecka.
Vávra Suk
Chefredaktör

Klarsynthet och intelligens obekvämt för makthavarna i Sverige

🟠 RECENSION Tommy Ulmnäs har med sin tredje bok, som utkom 2021, byggt vidare på temat om Sveriges förfall som land. Han går igenom område efter område och beskriver hur Sverige gradvis – med uppsåt från korrupta politiker – malts sönder inom alla samhällsområden. Han analyserar problemområdena och ger i boken sin förklaring till varför det ser ut som det gör i landet och är förundrad över att inte fler ser orsak och verkan och efterlyser konsekvensanalyser.

Thierry Baudet: Därför behövs en fundamental opposition

🟠 Enligt Forum voor Democraties partiledare Thierry Baudet har partiet intagit en roll som ”fundamental opposition”. Detta genom att inte godkänna själva premisserna i de frågor som de andra partierna debatterar med varandra. Han tar upp invandringen, covid, klimatet, jordbruket, Ukraina och EU som konkreta exempel. ”I alla dessa frågor har vi en mycket mer fundamental inställning. Det är därför vårt parti är i en marginaliserad position, därför att det är den röda linjen som du inte får passera”, säger han till Nya Tider. Nu vill han ge fler rörelser den ”intellektuella ammunition” som krävs för att kunna argumentera för en radikalt annorlunda linje.

“Bönderna är rädda för Arla”

🟠 Nu går en av Sveriges största mjölkgårdar i konkurs. En av Sveriges största mjölkgårdar läggs ned efter en konflikt med Arla, och den drabbade bonden är inte ensam. Nya Tider har talat med drabbade (infälld bild) och med Claes Jonsson, ordförande för Sveriges Mjölkbönder (stor bilden). Alla vittnar om en ”tystnadskultur” där Arla har vänt sig emot sina egna för att uppfylla politiskt korrekta krav och där Arlas medlemmar inte vågar uttala sig, vare sig internt eller offentligt.

Realismens ytterlighet

🟠 Naturalismen i litteraturen Medan realismens författare skildrade verkligheten så som den såg ut, utan försköningar och omskrivningar, hade naturalisterna ytterligare en avsikt. Precis som realisterna skildrade de också verkligheten människor kan leva i, men de gick längre i sina beskrivningar och tog även steget in i den mänskliga naturen.

Pasch och rokokon

🟠 HISTORIA Vid övergången från barocken till rokokon i Sverige på 1700-talet kom den svenske konstnären Lorens Pasch den äldre att spela en betydande roll. Han förde denna konstnärsstil med sig efter att ha inspirerats av den franska rokokon under en vistelse i England.

Satsa på ett eget örtapotek i år!

🟠 Nu har vi vintern bakom oss och våren har redan deklarerat sin ankomst. Redan lyser de små snödropparna bland löv och snö. Det är nu det frusna börjar få liv igen. Snart kan vi se de första små nässelskotten titta fram. Och nu kan vi börja så våra frön, visserligen inomhus än så länge, men bara känslan av att det är på gång är fantastisk. Man blir glad bara av att titta på de färgsprakande fröpåsarna.

Logga in på ditt konto

Genom att fortsätta surfa vidare på hemsidan godkänner du vår integritetspolicy.