Skip to Content

Foto: pressbild/Elisabeth Ohlson Wallin
RECENSION

Om att använda den äkta konsten i ett nytt syfte: Elisabeth Ohlson Wallins id:TRANS

Digital utgåva

För tjugo år sedan gjorde fotografen och HBTQ-aktivisten Elisabeth Ohlson Wallin sitt genombrott i samband med utställningen Ecce Homo – ett verk som splittrade kristna och applåderades av vänsteretablissemanget. Nu är Ohlson Wallin aktuell med en ny utställning id:TRANS. Nya Tiders Sophie Kielbowska har besökt utställningen i Dalarnas museum i Falun.

Publicerad: 4 maj, 2018, 23:29

  • Svenska

Läs även

Tjugo år efter den omskrivna Ecce Homo-utställningen i Uppsala domkyrka presenterar fotografen Elisabeth Ohlson Wallin (EOW) en ny bildserie under titeln id:TRANS, med undertiteln Från kung Kristina till idag. Med andra ord en anspelning på drottning Kristina (1626–1689) och hennes anknytning till Falun, där Dalarnas museum ligger ett stenkast från Kristine kyrka som färdigställdes år 1655. Det är känt att drottningen besökte kopparstaden vid fem tillfällen och kyrkan är uppkallad efter henne.

Starka religiösa kopplingar

I likhet Ecce Homo har också denna utställning – som pågår till den 13 maj – starka religiösa kopplingar, men på ett mer intrikat och sofistikerat sätt än den berömda expositionen i Uppsala.

Triptyk. Foto: Nya Tider

Konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin disponerar flera stora salar, således blir exponeringen av hennes bilder mycket luftig och övertygande. En och annan bild inramas av tunga, med guldfärg bemålade ramar med en tydlig anspelning på barockens stil och smak. Förklaringen ligger i att EOW fotografiskt kopierar flera kända oljemålningar, i syfte att på sitt sätt framföra ett eget budskap. Besökarens blick fastnar på en bild med en man (det vill säga en kvinna som genomgått ett könsbyte) i ett rött skynke kring höften hållande ett barn i sitt knä, egentligen föreställande en liten ängel. Den sittande mannen flankeras av två nakna gestalter med var sitt svärd. Helheten har till avsikt att bilda en triptyk, en tredelad altartavla.

Triptyk, detalj. Foto: Nya Tider

Förlagan till denna komposition finner vi i den belgiska staden Brügge, i Hospitaalmuseum.  Konstnären tillhörande den flamländska skolan heter Hans Memling (1433–1494) och är berömd för skönheten och harmonin i sina madonnabilder. Hans triptyk från 1479 visar madonnan i röd mantel med Jesusbarnet i knät. Sidobilderna föreställer Johannes Döparen och aposteln Johannes, den fjärde evangelisten.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Sophie Kielbowska

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

  • Dacke

    Det vore betydligt intressantare om Elisabeth Ohlson Wallin satte ihop en liknade utställning om profeten Muhammed, som hon gjorde för 20 år sedan om Jesus (Ecce Homo)? Nej! Det vågar inte E.O.W. då hela den muslimska världen skulle visa sin vrede. Att slå in öppna dörrar har blivit synonymt med denna “konstnär” och nu är det “transingarna” som skall ut i hetluften. Kan tänka mig att Svenska kyrkan med ärkebiskop Antje Jackelén välkomnar denna utställning, som hon gjorde med Ecce Homo.
    Den dag någon svensk konstnär vågar sig på en liknade utställning om Muhammed har det min respekt?

Johan Axel Sandström: Sed – Musik till vardag och blot

MUSIKI Sverige är vistraditionen i hög grad samtidsfixerad i någon mån. Därför är det inte så ofta som man springer på artister som valt ett renodlat kulturellt fokus. Ett spännande undantag är artisten Johan Axel Sandström, som nu gjort sitt album Sed – Musik till vardag och blot (2013) tillgängligt på Spotify. Skivans tema cirklar runt Nordens forna andlighet och visar både på konstnärlig integritet och stor musikalisk begåvning.

Blommor inom vår kultur

KULTURNu nalkas sommaren sitt slut och hösten står för dörren, men kvar har vi våra minnen av sköna soliga sommardagar, med ljuvligt fågelkvitter och vackra väldoftande blommor, vissa anspråkslösa och andra mer utmärkande och färgstarka. Blommor har i alla tider haft stor betydelse för människan. Ett liv utan blommor skulle vara svårt att föreställa sig. Att prata om kultur men inte nämna våra blommors inflytande över våra liv skulle inte vara rätt.

Berättelser om Sveriges förfall och absurditeter

BOKRECENSIONKaterina Janouch gjorde sig först ett namn som sexolog, men är sedan några år en välkänd systemkritiker. Det är som sådan hon i boken Flykten från folkhemmet, en tredje del i hennes serie om det samtida Sverige, gör nedslag i ett land som frenetiskt raserar sin egen välfärd och vill byta ut den befolkning som skapat ett en gång framgångsrikt land.

Kal­lakrigsnostalgi

KULTURDet kal­la kriget utkämpades cirka 1947-1991. Det var på många sätt en icke-händelse för Sveriges del. Vi var indragna i kal­la kriget men inga slag utkämpades, inga stupade. Det skedde på andra håll, där stormakterna stred via ombud. För oss var det en fråga om att vara beredd på krig, att ha en försvarsmakt redo för insats om det värsta hände – om fienden invaderade oss. Men detta hände aldrig. Trots det kan kal­la kriget vara värt att studera. Som i denna svenska bok.

Människans älskade trädgårdar

KULTURVi öppnar den grönmålade grinden och stiger in i en ljuvlig täppa. Bredvid ingången stoltserar en av de bästa skyddsväxter man kan tänka sig, Isopen, med klara blå blommor. Trädgården är en skyddad plats. En värld av dofter, färger, friskhet, där bin och humlor surrar. Färggranna fjärilar kretsar kring blommor av alla slag. En trädgård blir gärna ett smultronställe. En plats dit vi återvänder eftersom vi mår bra av att vara där. Vi får känna oss som en del av något större. En plats där himmel och jord möts. Följ med på en vandring genom trädgårdens historia. Vi börjar med att lyssna till samtalet mellan en kung och hans rådgivare.

Profilerna berättar: Därför behövs Alternativa bok- och mediemässan

ALTERNATIVA BOKMÄSSANDatumet för den Alternativa bok- och mediemässan i Stockholm har flyttats till den 26 september, då arrangörerna Education4future hoppas att förbudet mot folksamlingar ska vara upphävt. Då ska ett antal författare, opinionsbildare och aktörer inom alternativa medier samlas under temat ”Journalistik och yttrandefrihet” för att träffa varand­ra och möta besökare. Flera av de inbjudna talarna och paneldeltagarna menar att den traditionella Bokmässan i Göteborg har blivit en intolerant vänsterbastion, och välkomnar detta initiativ som en möjlighet att fortfarande tala fritt och träffa and­ra med samma engagemang. Nya Tider har talat med sex av deltagarna om hur de ser på mässan och den roll som den kan fylla.

Välkommen till Östersjöns pärla!

INRIKESVill man uppleva något utöver det vanliga kan man åka till Bornholm, menar Alf Ronnby som rekommenderar en resa till ön för dem som fortfarande har semester kvar. Ökulturer är speciella och Bornholm, som också kal­las bland annat Östersjöns pärla kan erbjuda det mesta av danskt ”ö-gemyt” med korsvirkeshus, danska krogar, vita stränder, branta klippor och fiskehamnar.

En samtida hjältesaga

KULTURBOKRECENSION: I en tid av mediokra, internetfixerade företag framstår Elon Musk och hans företag som mer fantasieggande. Ty han bygger elbilar och rymdraketer. Han är en för det tidiga 2000-talet ganska unik man, en visionär som därtill kan skapa bärkraftiga företag av sina visioner. Lennart Svensson har läst en biografi om Musk.

Gå till arkivet

Send this to a friend