Skip to Content

Ibn Rushds utbildningsprojekt mot islamofobi genomförs på uppdrag av Myndigheten för stöd till trossamfund, SST. Foto: Ibn Rushd
OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG

Om ”främlingsfientlighet” och andra konstiga begrepp

PappersupplaganNya Tider v. 23

Ordet ”främlingsfientlighet” används flitigt, men vad betyder det egentligen? Finns det ens någon logik i den ordsammanslagningen? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, gör tankeexperiment med ordet i olika situationer och reder ut begreppen.

Publicerad: 3 juni, 2020, 14:51

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Tack för en på pricken krönika! Kanske en tidsfråga innan vi måste deklarera etnisk identitet innan msm ö.h.t. tar upp en kommentar i sina medier? Eller så får man börja med att be om ursäkt för att man är vit, som många gjort den senaste tiden? Det har varit stora demonstrationer vid Sergels torg med anledning av George Floyds död. Som alla vet vid det här laget var det en vit polis som dödade Floyd. Hade det blivit samma uppståndelse om det var en svart polis som gjorde det? Eller om en svart polis satte knäet i nacken på en vit person? Nej! Knappast nu var det en vit polis och offret var en svart person och det är en himmelsvid skillnad? Vi talar om “allas lika värde” som ständigt rapas upp i vårt avlånga land, men det gäller förstås inte etniska svenskar. Hur många av de alla som demonstrerade vi Sergels torg ställde upp bakom Tommie Lindh efter mordet på honom? Ingen! Eftersom han inte hade den “värdegrund” för att respekteras i vårt samhälle? En muslim högg ner och dödade en mor och son på IKEA i Västerås och samtidigt dödade en svensk en muslim i Trollhättan. Stefan Löfven tvekade inte en sekund och tog regeringsplanet till …Trollhättan? Svensken har inte bara blivit en försörjningsslav till bidragssamhället, utan även i högsta grad en åsiktsslav som bör hålla sig i periferin om de går utanför den gängse uppfattningen om “allas lika värde” och “värdegrund”?

  • plexgear

   Polisen i USA dödar ca 1000 personer varje år vid ingripanden! Utbildningen till polis är närmast rudimentär om man jämför med europeisk standard! USA är ett våldssamhälle både inrikes och utrikespolitiskt och det är väl detta man borde debattera inte ett enskilt fall! Men som vanligt så finns det krafter som vill styra utvecklingen efter deras egen agenda och då passar det att lyfta fram ett misslyckat ingripande från en polisstyrka som är dåligt utbildad och som närmast kan beskrivas befinna sig i frontlinjen på ett inbördeskrig. Det är dags att ta bladet från munnen på politiker i USA och EU och börja tala klarspråk…Vad är det som händer i USA egentligen?

   • Dacke

    Eller i Sverige?

    • plexgear

     Ja, och resten av EU där det också förekommer stora BLM-demonstrationer…Vem organiserar och betalar de professionella uppviglarna som går i främsta ledet? Soros och hans kumpaner?

Sverige: Myternas förlovade land

KRÖNIKANågon i en viss position inom det offentliga Sverige tycker till om någonting. Journalisterna tar tacksamt emot vad vederbörande givit uttryck för såsom varande en världssanning. Ingen ifrågasätter uttalandet och efter en tid så har myten grundmurats.

Vår förlorade yttrandefrihet – 50 nyanser av brunt

OPINION: ARNE WEINZYttrandefriheten utgör grundbulten för fri samhällsdebatt och är nödvändig för att demokratin ska kunna fungera. I Sverige har den dock satts på undantag genom en journalistkår som trycker ner frågvisa medborgare så att politikerna går fria från kritik. Det hävdar veckans debattör, författaren och företagsledaren Arne Weinz, som också menar att om brunsmetningen från media inte räcker för att tysta medborgarna, så hotas man i stället med fängelse eller utsätts för våldsdåd.

Nya Tider på Bokmässan 2016. Foto: Nya Tider

Nya Tider breddar åsiktskorridoren

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETHur kunde Nya Tider, som på den tiden trots allt bara hade några tusen prenumeranter, få så omfattande rikspublicitet inför Bokmässan, dessutom i flera år i följd? Varför är moderater och kristdemokrater så otroligt rädda för Sverigedemokraterna? Svaret är att de i själva verket är rädda för vad deras egna journalist- respektive politikerkollegor ska tycka om dem.

BLM är på fel spår

KRÖNIKAÄr det inte ett fundamentalt fel i Black Lives Matterrörelsen, då man fokuserar på hudfärgen? Är det att dessa människor är svarta, som är problemet? Borde man kanske hellre ha en strategi som leder bort från att åtskilja på grund av hudfärg över huvud taget?

Kallt i både norr och söder

KRÖNIKADagligen varnas vi för hotande global uppvärmning. Enligt EU:s klimatprogram Copernicus var årets september varmast sedan mätningarna började 1979.

När en demokrati kraschar

OPINION: TOMMY ULMNÄSMånga av Västeuropas länder präglas av våld i invandrartäta förorter, men Sverige sticker ut med mer dödligt våld per capita än något av dessa. Polisen pratar om minst 40 invandrade klaner som styr den undre världen. Veckans debattör, pensionerade kommundirektören Tommy Ulmnäs, menar att vi nu ser resultatet av Sveriges slapphänta bemötande av unga kriminella.

Skamlösa lögnaren Oisín Cantwell på kloaken Aftonbladet spottar på mördad 19-åring

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet är inte ofta man möter en fräckhet så skamlös att den bokstavligt tar andan ur en. Men Oisín Cantwell, kolumnist på Aftonbladet, lyckas verkligen med sin artikel den 6 oktober om mordet på Tommie Lindh.

Mycket kol i jordens inre

KRÖNIKARådande klimatdebatt utmålar kol och koldioxid som stora hot mot jordens liv och klimat. Det är en märklig syn, eftersom kol tvärtom är förutsättningen för allt liv på jorden. Det är också en historielös syn.

Gå till arkivet

Send this to a friend