Skip to Content

Ibn Rushds utbildningsprojekt mot islamofobi genomförs på uppdrag av Myndigheten för stöd till trossamfund, SST. Foto: Ibn Rushd
OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERG

Om ”främlingsfientlighet” och andra konstiga begrepp

PappersupplaganNya Tider v. 23

Ordet ”främlingsfientlighet” används flitigt, men vad betyder det egentligen? Finns det ens någon logik i den ordsammanslagningen? Veckans debattör, professor Karl-Olov Arnstberg, gör tankeexperiment med ordet i olika situationer och reder ut begreppen.

Publicerad: 3 juni, 2020, 14:51

 • Svenska

Läs även

Artikeln fortsätter

Hela artikeln finns i pappersupplagan. Är du prenumerant kan du även logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

Karl-Olov Arnstberg

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Tack för en på pricken krönika! Kanske en tidsfråga innan vi måste deklarera etnisk identitet innan msm ö.h.t. tar upp en kommentar i sina medier? Eller så får man börja med att be om ursäkt för att man är vit, som många gjort den senaste tiden? Det har varit stora demonstrationer vid Sergels torg med anledning av George Floyds död. Som alla vet vid det här laget var det en vit polis som dödade Floyd. Hade det blivit samma uppståndelse om det var en svart polis som gjorde det? Eller om en svart polis satte knäet i nacken på en vit person? Nej! Knappast nu var det en vit polis och offret var en svart person och det är en himmelsvid skillnad? Vi talar om ”allas lika värde” som ständigt rapas upp i vårt avlånga land, men det gäller förstås inte etniska svenskar. Hur många av de alla som demonstrerade vi Sergels torg ställde upp bakom Tommie Lindh efter mordet på honom? Ingen! Eftersom han inte hade den ”värdegrund” för att respekteras i vårt samhälle? En muslim högg ner och dödade en mor och son på IKEA i Västerås och samtidigt dödade en svensk en muslim i Trollhättan. Stefan Löfven tvekade inte en sekund och tog regeringsplanet till …Trollhättan? Svensken har inte bara blivit en försörjningsslav till bidragssamhället, utan även i högsta grad en åsiktsslav som bör hålla sig i periferin om de går utanför den gängse uppfattningen om ”allas lika värde” och ”värdegrund”?

  • plexgear

   Polisen i USA dödar ca 1000 personer varje år vid ingripanden! Utbildningen till polis är närmast rudimentär om man jämför med europeisk standard! USA är ett våldssamhälle både inrikes och utrikespolitiskt och det är väl detta man borde debattera inte ett enskilt fall! Men som vanligt så finns det krafter som vill styra utvecklingen efter deras egen agenda och då passar det att lyfta fram ett misslyckat ingripande från en polisstyrka som är dåligt utbildad och som närmast kan beskrivas befinna sig i frontlinjen på ett inbördeskrig. Det är dags att ta bladet från munnen på politiker i USA och EU och börja tala klarspråk…Vad är det som händer i USA egentligen?

   • Dacke

    Eller i Sverige?

    • plexgear

     Ja, och resten av EU där det också förekommer stora BLM-demonstrationer…Vem organiserar och betalar de professionella uppviglarna som går i främsta ledet? Soros och hans kumpaner?

Österrikes tidigare vicekansler: ”Vill återskapa frihetens sanna värden”

INTERVJU: Heinz-Christian StracheHeinz-Christian Strache, Österrikes tidigare vicekansler och under lång tid partiledare för Frihetspartiet (FPÖ), berättar om sina framtida planer i en exklusiv intervju. Hans nya parti kommer att börja med att ställa upp i lokalvalen i Wien som skulle ha hållits tidigare i år men skjutits upp.

Svenska kyrkan, förkunnelsen och rättssäkerheten

KRÖNIKASom Nya Tider rapporterat på nyhetsplats har Karin Arvidsson, präst inom Evangeliska Fosterlandsstiftelsen, avsatts av Domkapitlet i Luleå, och därefter återfått prästämbetet genom ett beslut i Svenska kyrkans Överklagandenämnd. Fallet innehåller flera anmärkningsvärda och förvånande inslag som gjort att frågor ställts om var Svenska kyrkan står i dag och vart kyrkan är på väg.

Avsentimentalise­rings­verket

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGKarl-Olov Arnstberg är professor emeritus i etnologi. Han har skrivit en lång rad akademiska verk och rapporter inom sitt ämne, liksom på senare tid debattböcker som delvis också handlar om etnologi, det vill säga studier av människor som kulturvarelser i grupp. Han har med etnologin som grund tagit sikte på fenomen i dagens samhälle, och veckans opinionstext är inget undantag.

Ryska folkomröstningen: Nya Tider på plats

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 1 juli röstade det ryska folket igenom förändringar i landets konstitution, vilket vi berättar mer om på sidan 9 i detta nummer. Det var ett intressant val, både på grund av de rigorösa åtgärderna för att minska smittspridning samt för att omröstningen fått så mycket kritik i västmedia.

Demokrati utan motstånd

INRIKES”Även de bästa demokratier förstår att när ett större krig närmar sig måste demokratin sättas på paus. Jag har en känsla av att klimatförändringen är en fråga som är lika allvarlig som ett krig. Det kan vara nödvändigt att sätta demokratin på paus.” – James Lovelock, biokemist

Jag saknar mitt gamla Sverige

KRÖNIKAJag är 80 år och känner som om jag levt i två olika länder. Först i ett lite tråkigt, men välordnat lagomland med gott rykte i omvärlden. Sedan i något som liknar en krigszon och sett som avskräckande exempel i omvärlden. Men tråkigheten kompenserades av en enorm kärlek till fosterlandet, dess långa historia och förfäders oerhörda slit för att ge mig en bättre framtid.

Utan kulturarbetare är högern chanslös

OPINION: KARL MIKAEL LARSONSvenska staten strör hundratals miljoner över kulturbranschen. Flera gånger varje år. Bara för att rätt kultur ska produceras, publiceras och iscensättas. Ingen bransch är lika politiserad. Veckans debattör Karl Mikael Larson (fd Fredrik) synar kulturbranschen.

Skuggan Stefan Löfven

KRÖNIKATrots att jag i min kommande bok Sverige 2084 kan visa på ett antal mycket tveksamma ageranden av en ung Tage Erlander skulle jag vilja kalla honom Sveriges siste landsfader. Den finaste titel en svensk kan få. Den ende som i dag kommer i närheten är väl vår kung, monarken som Stefan Löfven vill avsätta.

Gå till arkivet

Send this to a friend