Skip to Content

INRIKES

”Oskyldiga ungdomar” från Lamottes livesändning åtalade för grova brott

I en livesändning med Joakim Lamotte vittnade lokalbefolkningen i Staffanstorp om otrygghet i centrum och pekade ut ett ungdomsgäng. Men anklagelserna avfärdades som "rasism". Nu åtalas ungdomsgänget för grova brott.

Publicerad: 23 april, 2019, 08:52

  • Svenska

Läs även

Joakim Lamotte besökte Staffanstorp förra året och genomförde en livesändning i video med anledning av rapporterad otrygghet på orten. Under sändningen pratade Lamotte med lokalbor och det var flera som vittnade om grova trakasserier av ungdomsgäng. Ett flertal som deltog i sändningen sade sig inte vara trygga att besöka centrum på kvällstid.

Två ungdomar från ett ökänt ungdomsgäng deltog även i livesändningen, och berättade att de var helt oskyldiga och att de bara brukade hänga i centrum under kvällstid och inte trakassera andra. En äldre man konfronterade då en av killarna och ifrågasatte varför gänget kastade glåpord och gav sig på hans hund när han rastade den.

Otryggheten som upplevdes av majoriteten av invånarna dementerades dock av nattvandrare (inte bundna till det lokala ”Nattvandring i Staffanstorp”) som tog ungdomarna i försvar och påstod att de som kände otrygghet på grund av gänget var rasister och nazister.

Men nu har det visat sig att två ungdomar från sändningen är häktade och just nu har en rättegång avslutats där de åtalas för grovt människorov och stöld i Staffanstorps rådhus till ett värde av cirka 300 000 kronor. Mannen som de kidnappade kördes runt i en bil i timmar, samtidigt som han under tio timmars tid pressades på pengar under både kniv- och pistolhot. Gänget tvingade även mannen att ringa sin mor och be om pengar för att bli släppt.

Det andra brottet som de står åtalade för är det uppmärksammade inbrottet i rådhuset i Staffanstorp, då gänget ska ha stulit ett stort antal datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Det de inte visste var att lokalen var kameraövervakad. Polisen har inte lyckats att identifiera alla gärningsmännen för inbrottet, så det finns fortfarande okända gärningsmän som går fria.

Från den omfattande förundersökningen på 292 sidor angående människorov går det bland annat att läsa att målsägandes moder kontaktade polisen då hon mottagit ett samtal från sin son där han säger att han har blivit bortförd och att de kräver 40 000 kronor i lösensumma för att släppa honom – annars skulle de döda honom. Polisen såg allvarligt på anmälan och skickade genast en patrull till Eslöv bestående av en insatsstyrka samt gisslanförhandlare.

Det framgår även av det gedigna förundersökningsprotokollet att målsägaren som blev kidnappad hade blivit tvingad att tvätta 500 000 kronor genom Swish.

Jonas Persson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Elpriserna skenar – leveransproblem gör sommarelen lika dyr som under vintern

ANALYSElpriserna har rusat till för årstiden extrema nivåer, i huvudsak för elkunderna i mellersta och södra Sverige. I norra Sverige ligger elpriset på betydligt mera beskedliga nivåer. Skillnaden uppgår vissa dagar till flera hundra procent. Bakom situationen ligger en ogenomtänkt energipolitik i stort, där avvecklingen av kärnkraft är en huvudingrediens. Men också brister i utbyggnaden av kraftnätet, särskilt i södra Sverige, för att kunna omfördela el mellan olika delar av landet, spelar in.

Svensk sjukvård hårt drabbad – 200 000 operationer ställs in

INRIKESEn stor del av de som smittats med coronaviruset SARS-CoV-2 i Sverige är vårdpersonal, hela 10 300 i mitten av maj, rapporterade Folkhälsomyndigheten. Även om en stor majoritet av dessa endast fått lindriga symptom har det ändå inneburit ett stort personalbortfall från sjukvården. En effekt av detta är att Sveriges så kallade ”vårdskuld” – det vill säga antalet patienter i vårdkö – ökat kraftigt. Över 200 000 operationer kommer enligt Sveriges läkarförbund att ställas in under året.

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Gå till arkivet

Send this to a friend