Skip to Content

INRIKES

”Oskyldiga ungdomar” från Lamottes livesändning åtalade för grova brott

I en livesändning med Joakim Lamotte vittnade lokalbefolkningen i Staffanstorp om otrygghet i centrum och pekade ut ett ungdomsgäng. Men anklagelserna avfärdades som "rasism". Nu åtalas ungdomsgänget för grova brott.

Publicerad: 23 april, 2019, 08:52

  • Svenska

Läs även

Joakim Lamotte besökte Staffanstorp förra året och genomförde en livesändning i video med anledning av rapporterad otrygghet på orten. Under sändningen pratade Lamotte med lokalbor och det var flera som vittnade om grova trakasserier av ungdomsgäng. Ett flertal som deltog i sändningen sade sig inte vara trygga att besöka centrum på kvällstid.

Två ungdomar från ett ökänt ungdomsgäng deltog även i livesändningen, och berättade att de var helt oskyldiga och att de bara brukade hänga i centrum under kvällstid och inte trakassera andra. En äldre man konfronterade då en av killarna och ifrågasatte varför gänget kastade glåpord och gav sig på hans hund när han rastade den.

Otryggheten som upplevdes av majoriteten av invånarna dementerades dock av nattvandrare (inte bundna till det lokala “Nattvandring i Staffanstorp”) som tog ungdomarna i försvar och påstod att de som kände otrygghet på grund av gänget var rasister och nazister.

Men nu har det visat sig att två ungdomar från sändningen är häktade och just nu har en rättegång avslutats där de åtalas för grovt människorov och stöld i Staffanstorps rådhus till ett värde av cirka 300 000 kronor. Mannen som de kidnappade kördes runt i en bil i timmar, samtidigt som han under tio timmars tid pressades på pengar under både kniv- och pistolhot. Gänget tvingade även mannen att ringa sin mor och be om pengar för att bli släppt.

Det andra brottet som de står åtalade för är det uppmärksammade inbrottet i rådhuset i Staffanstorp, då gänget ska ha stulit ett stort antal datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Det de inte visste var att lokalen var kameraövervakad. Polisen har inte lyckats att identifiera alla gärningsmännen för inbrottet, så det finns fortfarande okända gärningsmän som går fria.

Från den omfattande förundersökningen på 292 sidor angående människorov går det bland annat att läsa att målsägandes moder kontaktade polisen då hon mottagit ett samtal från sin son där han säger att han har blivit bortförd och att de kräver 40 000 kronor i lösensumma för att släppa honom – annars skulle de döda honom. Polisen såg allvarligt på anmälan och skickade genast en patrull till Eslöv bestående av en insatsstyrka samt gisslanförhandlare.

Det framgår även av det gedigna förundersökningsprotokollet att målsägaren som blev kidnappad hade blivit tvingad att tvätta 500 000 kronor genom Swish.

Jonas Persson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Fotbollssparkade polis i huvudet – dömdes till 18 månader

INRIKESEtt vanligt rutinärende slutade med att två poliser blev misshandlade. Den ena polisen kunde ha fått men för livet. Nya Tider har tittat närmare på ett fall som knappt fått någon uppmärksamhet i media.

Halmstads kommun ger gymnasielagsafghaner gräddfil till fasta jobb

INRIKESDen 1 oktober inför Halmstads kommun en ny anställningsrutin med syftet att ge afghaner som har fått uppehållstillstånd tack vare gymnasielagen förtur till fast jobb inom kommunen. Syftet är att de inte skall utvisas. När Nya Tider når Ann-Charlott Mankell, moderat ordförande i Hemvårdsnämnden, säger hon att det skulle vara ”förfärligt” om de unga afghanska männen skulle tvingas iväg efter avslutade studier, trots att de inte har några skyddsskäl.

Allmänna arvsfonden – miljardrullning utan kontroll

ANALYSAllmänna Arvsfonden har sedan 1928 ansvaret för att hantera kvarlåtenskapen från avlidna utan legala arvingar eller giltiga testamenten. Pengarna samlas in och förvaltas av Kommarkollegiet och fördelas till olika projekt av Arvfondsdelegationen. Arvfondsdelegationen gör sin egen uppföljning utan krav på öppen extern revision, som svenska myndigheter normalt är underkastade. Resultatet är en verksamhet som sprider avlidnas tillgångar på ett sätt som gör att många säkert vrider sig i graven.

12-årig flicka våldtagen

INRIKESEn 12-årig flicka blev våldtagen utomhus i Rågsved i Stockholm under tisdagskvällen. Hon skadades under den grova våldtäkten och tvingades uppsöka sjukhus för vård. Polisen har inte gripit någon misstänkt ännu.

DN:s Kristina Lindquist i säng med våldsvänstern

REPORTAGEDN-journalisten Kristina Lindquist var en av dem som högljuddast krävde att Nya Tider inte skulle få ställa ut på Bokmässan i Göteborg med hänvisning till ”värdegrunden”. Nu har sajten Avmaskerat avslöjat att Lindquist gift sig med den våldsbejakande vänsterextremisten Mats Runvall och skriver för DN från samma lägenhet varifrån Runvall säljer våldspropaganda.

Före detta SD-ledamot: ”Jag gav SVT öppet mål”

INRIKESMats Olsson från Östhammar satt tills helt nyligen som ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige. Ett invandringskritiskt mejl som han skickade direkt till SVT:s redaktion där han bland annat använde ordet ”negrer” ledde dock till att han av sitt eget parti ombads lämna sina politiska uppdrag. Han lämnade självmant partiet bara någon dag senare. Till Nya Tider säger Mats Olsson att han är ångerfull, men inte riktigt av den anledning systemmedia vill framställa det som, utan för att han använde ett radikalt språkbruk när han mejlade till SVT:s journalister.

Kraven efter att migranter bränt ned sitt läger i Moria: Ta dem till Sverige

INRIKESFlyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos brann ned den 10 september. Grekisk polis har gripit fem migranter, misstänkta för att ha anlagt branden. Trots detta ser det utstuderade bedrägeriet – att bränna ned sitt läger i hopp om att få transporteras till andra EU-länder – ut att lyckas. Flera europeiska länder har lovat att ta emot migranterna. Nu haglar krav mot Sveriges regering från invandringsliberala politiker, medier och akademiker om att migranterna ska transporteras till Sverige.

Språkrörskandidat erkänner: Måste våga se att vi har problem med islamism inom partiet

INRIKESMP:s språkrörskandidat Rebecka Le Moine menar att partiet behöver erkänna att det har funnits och finns problem med islamistisk infiltration samt att man behöver göra upp med hur man hanterat frågor om hedersförtryck. Det säger hon när Nya Tider wallraffar henne genom att låtsas vara en medlem.

Gå till arkivet

Send this to a friend