Skip to Content

INRIKES

”Oskyldiga ungdomar” från Lamottes livesändning åtalade för grova brott

I en livesändning med Joakim Lamotte vittnade lokalbefolkningen i Staffanstorp om otrygghet i centrum och pekade ut ett ungdomsgäng. Men anklagelserna avfärdades som "rasism". Nu åtalas ungdomsgänget för grova brott.

Publicerad: 23 april, 2019, 08:52

  • Svenska

Läs även

Joakim Lamotte besökte Staffanstorp förra året och genomförde en livesändning i video med anledning av rapporterad otrygghet på orten. Under sändningen pratade Lamotte med lokalbor och det var flera som vittnade om grova trakasserier av ungdomsgäng. Ett flertal som deltog i sändningen sade sig inte vara trygga att besöka centrum på kvällstid.

Två ungdomar från ett ökänt ungdomsgäng deltog även i livesändningen, och berättade att de var helt oskyldiga och att de bara brukade hänga i centrum under kvällstid och inte trakassera andra. En äldre man konfronterade då en av killarna och ifrågasatte varför gänget kastade glåpord och gav sig på hans hund när han rastade den.

Otryggheten som upplevdes av majoriteten av invånarna dementerades dock av nattvandrare (inte bundna till det lokala ”Nattvandring i Staffanstorp”) som tog ungdomarna i försvar och påstod att de som kände otrygghet på grund av gänget var rasister och nazister.

Men nu har det visat sig att två ungdomar från sändningen är häktade och just nu har en rättegång avslutats där de åtalas för grovt människorov och stöld i Staffanstorps rådhus till ett värde av cirka 300 000 kronor. Mannen som de kidnappade kördes runt i en bil i timmar, samtidigt som han under tio timmars tid pressades på pengar under både kniv- och pistolhot. Gänget tvingade även mannen att ringa sin mor och be om pengar för att bli släppt.

Det andra brottet som de står åtalade för är det uppmärksammade inbrottet i rådhuset i Staffanstorp, då gänget ska ha stulit ett stort antal datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Det de inte visste var att lokalen var kameraövervakad. Polisen har inte lyckats att identifiera alla gärningsmännen för inbrottet, så det finns fortfarande okända gärningsmän som går fria.

Från den omfattande förundersökningen på 292 sidor angående människorov går det bland annat att läsa att målsägandes moder kontaktade polisen då hon mottagit ett samtal från sin son där han säger att han har blivit bortförd och att de kräver 40 000 kronor i lösensumma för att släppa honom – annars skulle de döda honom. Polisen såg allvarligt på anmälan och skickade genast en patrull till Eslöv bestående av en insatsstyrka samt gisslanförhandlare.

Det framgår även av det gedigna förundersökningsprotokollet att målsägaren som blev kidnappad hade blivit tvingad att tvätta 500 000 kronor genom Swish.

Jonas Persson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Nu föreslår regeringen slopad straffrabatt – elva år efter SD

POLITIK Den 21 juli höll migrations- och justitieminister Morgan Johansson från Socialdemokraterna en digital pressträff för att föreslå slopad straffrabatt för ungdomar mellan 18-20 år som begår grova brott som mord och rån.

SSU-politikern som petats efter öl med SD:are: ”Samtalsklimatet i Sverige mår mycket dåligt”

INRIKESDen petade SSU-politikern Alexander Paulsson från Karlstad säger till Nya Tider att man måste kunna sätta sig ner med en politisk motståndare och föra ett civiliserat samtal. Förra veckan skrev vi om att hans nominering till SSU:s förbundsstyrelse dragits tillbaka sedan han setts samtala med en företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund över en öl. Men han skulle ”definitivt” kunna göra om det, säger han idag.

Spanien föreslår dystopisk lag – vill kunna beslagta egendom och tvinga till tvångsarbete ”vid kris”

SPANIENSpaniens regering vill införa en lag som skulle ge den långtgående, rent av dystopiska, möjligheter till kontroll över invånarna i händelse av ”krissituation”. I ett förslag på tillägg till Spaniens nationella säkerhetslag skulle regeringen kunna tvinga alla vuxna till tvångsarbete och staten skulle kunna beslagta all form av privat egendom. Allt enligt lärdomar man dragit från coronapandemin, enligt politikerna.

Svenskhatande polis får uppbackning av sin närmaste chef

INRIKESNadim Ghazale, kommunpolis i Borås, men även aktiv på sociala medier, har under den senaste veckan uppmärksammats sedan han i sitt sommarprat i Sveriges Radio påstått att vita svenska män är priviligierade, varpå många började granska hans tidigare inlägg på framför allt Twitter. Trots de hätska inläggen och hans uttalanden i radion får han uppbackning av sin närmaste chef. I ett samtal med Nya Tider tvingas chefen ändå medge att man måste hålla se hur situationen fortskrider och hur poliser ska agera på sociala medieplattformar.

SCB-rapport: 100  000 invand­rare varje år fram till 2070-talet

REPORTAGEDen minskade invandringen till Sverige till följd av coronapandemin är högst temporär, och förväntas återgå till 2000-talets genomsnittsnivå på hela 100 000 invandrare varje år – i minst 50 år till. Detta enligt en framskrivning av Sveriges framtida befolkning som SCB gjort. Nya Tider har djupdykt i rapporten, och kan avslöja att myndigheten effektivt försöker dölja folkutbytet genom kreativ demografisk statistik. ”Andelen födda utomlands ökar något”, skriver SCB, men när Nya Tider granskar påståendet medger SCB att de inte fört någon statistik över andelen med utländsk bakgrund. Istället räknas alla personer födda i Sverige som en enda homogen grupp, oavsett var deras föräldrar kommer ifrån.

Statens investeringar i trafikinfrastruktur överskred budgeten med 58 miljarder på 4 år

ANALYSI en ny granskningsrapport från Riksrevisionen redovisas en skrämmande bild av bristande ekonomisk kontroll av Trafikverkets större investeringsprojekt. Granskningen visar att man i planeringsfasen av ett projekt har systematiska kostnadsökningar med i genomsnitt 39 procent. Kostnadsökningarna uppgår till hela 58 miljarder kronor för mellan 2014 och 2018. Budgeten för statens infrastrukturinvesteringar var 87 miljarder kronor för samma period. Trafikverket får kritik för bristande kalkyler och information om kostnadsökningarna, och regeringen för att inte ompröva beslut.

Bonnier köper Skånska Dagbladet

INRIKESBonnierimperiet fortsätter sin expansion i medievärlden, trots att man tidigare kritiserats för att i det närmaste ha monopol på den svenska tidningsmarknaden. Senaste i raden av uppköp har nu skett i Skåne, där Bonnier köper upp Skånska Dagbladet och Norra Skåne tillsammans med Gota media. Bonnier äger sedan tidigare Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

SSU-politiker petas efter att ha druckit öl med sverigedemokrat

INRIKESDen socialdemokratiske ungdomspolitiker som uppmärksammats efter att ha druckit en öl med en sverigedemokrat i början av juli petas nu av det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Gå till arkivet

Send this to a friend