Skip to Content

INRIKES

”Oskyldiga ungdomar” från Lamottes livesändning åtalade för grova brott

I en livesändning med Joakim Lamotte vittnade lokalbefolkningen i Staffanstorp om otrygghet i centrum och pekade ut ett ungdomsgäng. Men anklagelserna avfärdades som "rasism". Nu åtalas ungdomsgänget för grova brott.

Publicerad: 23 april, 2019, 08:52

  • Svenska

Läs även

Joakim Lamotte besökte Staffanstorp förra året och genomförde en livesändning i video med anledning av rapporterad otrygghet på orten. Under sändningen pratade Lamotte med lokalbor och det var flera som vittnade om grova trakasserier av ungdomsgäng. Ett flertal som deltog i sändningen sade sig inte vara trygga att besöka centrum på kvällstid.

Två ungdomar från ett ökänt ungdomsgäng deltog även i livesändningen, och berättade att de var helt oskyldiga och att de bara brukade hänga i centrum under kvällstid och inte trakassera andra. En äldre man konfronterade då en av killarna och ifrågasatte varför gänget kastade glåpord och gav sig på hans hund när han rastade den.

Otryggheten som upplevdes av majoriteten av invånarna dementerades dock av nattvandrare (inte bundna till det lokala ”Nattvandring i Staffanstorp”) som tog ungdomarna i försvar och påstod att de som kände otrygghet på grund av gänget var rasister och nazister.

Men nu har det visat sig att två ungdomar från sändningen är häktade och just nu har en rättegång avslutats där de åtalas för grovt människorov och stöld i Staffanstorps rådhus till ett värde av cirka 300 000 kronor. Mannen som de kidnappade kördes runt i en bil i timmar, samtidigt som han under tio timmars tid pressades på pengar under både kniv- och pistolhot. Gänget tvingade även mannen att ringa sin mor och be om pengar för att bli släppt.

Det andra brottet som de står åtalade för är det uppmärksammade inbrottet i rådhuset i Staffanstorp, då gänget ska ha stulit ett stort antal datorer, surfplattor och mobiltelefoner. Det de inte visste var att lokalen var kameraövervakad. Polisen har inte lyckats att identifiera alla gärningsmännen för inbrottet, så det finns fortfarande okända gärningsmän som går fria.

Från den omfattande förundersökningen på 292 sidor angående människorov går det bland annat att läsa att målsägandes moder kontaktade polisen då hon mottagit ett samtal från sin son där han säger att han har blivit bortförd och att de kräver 40 000 kronor i lösensumma för att släppa honom – annars skulle de döda honom. Polisen såg allvarligt på anmälan och skickade genast en patrull till Eslöv bestående av en insatsstyrka samt gisslanförhandlare.

Det framgår även av det gedigna förundersökningsprotokollet att målsägaren som blev kidnappad hade blivit tvingad att tvätta 500 000 kronor genom Swish.

Jonas Persson

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Apatiska – En bok viktigare än andra

AKTUELL BOKDet torde vara svårt att föreställa sig en ur humanitär synvinkel viktigare bok för svensk publik än Ola Sandstigs prestation De apatiska barnen – och samhället som svek. Boken gavs ut i september 2020. Den föregicks av en längre dokumentär artikel ”Ohörda rop” i Magasinet Filter hösten 2019 som förlänade Ola Sandstig journalistpriset Guldspaden av Föreningen Grävande Journalister.

Kampen om Uppsala slott

INRIKESDen 16 februari släpptes nyheten om att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Liberalerna i Uppsala kommunstyrelse har planer på en utbyggnad av Uppsala slott. Denna tillbyggnad, som är tänkt att vara byggd i modern, minimalistisk stil, har väckt upprörda känslor.

Staty av Joakim Lamotte vandaliserad

INRIKESDen 21 februari placerades en staty föreställande journalisten Joakim Lamotte med en dammsugare vid LO-borgen som ett inlägg i energidebatten. Den 2 mars saboterade någon installationen genom att förstöra statyn och stjäla delar av den. Sabotaget kom också att snabbt hyllas av en socialdemokratisk regionpolitiker.

Afghan som fått stanna i Sverige tack vare gymnasieamnesti bakom dådet

INRIKESEnligt bekräftade uppgifter är den misstänkte gärningsmannen vid det möjliga terrordådet i Vetlanda igår den 22-årige afghanske asylsökaren Tamim Sultani. Han kom till Sverige som ”ensamkommande flyktingbarn” och har lyckats hålla sig kvar i Sverige tack vare den så kallade gymnasieamnestin. Trots att det rör sig om en migrant som kommit till Sverige och stannat kvar här genom regeringens migrationspolitik menar Stefan Löfven att dådet inte har med migration att göra.

Muslimska studieförbundet Ibn Rushd tvingas återbetala miljonbelopp

INRIKESTio studieförbund tvingas nu betala tillbaka pengar till Folkbildningsrådet, en statlig förening som delar ut bidrag från skattepengar. Beslutet kommer efter en granskning som visat fusk och felaktigheter, skriver Folkbildningsrådet i ett pressmeddelande den 18 februari. De utelämnar dock information om vilka studieförbund det rör sig om, något som Nya Tider har tagit reda på. Ett av förbunden är muslimska Ibn Rushd.

Misstänkt terrordåd i Sverige: 7 knivhuggna – gärningsmannen skjuten av polis

INRIKESSju personer har förts till sjukhus efter att ha anfallits av en knivbeväpnad afghansk man i 22-årsåldern i Vetlanda. Polisen utreder nu dådet som ett möjligt terrorbrott.

Familjen Khavari: uppfyller alla fördomar om afghanska invandrare

REPORTAGENågot som uppmärksammats av invandringskritiska medier – men aldrig av systemmedierna – är hur väl familjen Khavari hittills har uppfyllt samtliga så kal­la­de fördomar om afghanska invandrare. Här följer en sammanfattning, utan anspråk på att den ska vara komplett.

Familjen Khavari stångas om bistånd från skattebetalarna – trots hushållsinkomst på 1,3 miljoner

REPORTAGEFatemeh Khavari blev rikskänd asylaktivist år 2017 genom sittstrejken för att stoppa utvisningar av afghaner utan flyktingskäl. Hennes mamma Jamila, som intervjuats av bland annat DN om sin dotters kamp, processar nu mot svenska myndigheter om att få bidragspengar – trots att hushållet hade 1,3 miljoner i skattepliktig inkomst 2019.

Gå till arkivet

Send this to a friend