Skip to Content

Djur behandlas illa. Åsnor, hundar, hästar och andra djur far illa i Spanien, skriver Alf Ronnby. Foto: PACMA
Debatt

Otrolig brutalitet mot djur i Spanien

Tjurfäktningar är bara toppen på isberget, menar debattör Alf Ronnby, som på nära håll bevittnat inställningen som många i Spanien har mot hästar, hundar och andra till människan annars så tillgivna vänner. Det finns dock ett växande motstånd mot djurmisshandeln och nyligen protesterade cirka 100 000 spanjorer mot tjurfäktningar.

Publicerad: 21 oktober, 2015, 08:21

  • Svenska

Läs även

Det är – som vanligt – en solig morgon här i Spanien. Jag cyklar, som så ofta, längs kanalen i Villamartin. Där passerar jag en liten bondgård, som ännu inte drabbats av exploatering och bebyggelse. Där finns hästar, getter och höns. Varje morgon släpps hästarna ut i en hage. För det mesta går de självmant dit. Men den här morgonen får den ena, vita, hästen ett ryck. Den sätter av i full galopp ut över fälten, så dammet yr. Bondmoran väsnas och skriker åt hästen att komma tillbaka. Och efter några varv över fälten, då den hunnit skrämma iväg en annan kvinna, kommer den snällt tillbaka. Då får den pisk och leds in i stallet igen. Efter detta får den här hästen inte komma ut i hagen igen. En månad går, två månader. Den står hela dagen i stallet och tittar ut genom stalldörren. Den har fått ett livstidsstraff för en plötslig olydnad för att få rasta av sig lite.

Nu tänker nog läsaren att detta var en knasig bondmora, men jag har sett flera exempel på att vissa spanjorer inte behandlar sina djur särskilt väl. Framförallt har jag sett hur hundar blir piskade och slagna eller vårdslöst hanterade av unga pojkar, som tycks sakna förståelse för att även hundar kan lida. Eftersom jag hört flera historier om misshandlade djur i Spanien och med tanke på de kontroversiella tjurfäktningarna, som många av oss nordbor tycker är rena barbariet, har jag börjat intressera mig för detta fenomen med misshandlade djur i Spanien.

Det finns flera djurrättsorganisationer i Spanien, till exempel Contra el Maltrato Animal, La Bienvenida Protectora, Sociedad Protectora de Animales y Medioambiente och Amigos de Animales Abandonados som arbetar för att få bort djurplågeriet. Under våren, den 25 mars, hade djurvänner hållit protester i 31 städer runt om i Spanien mot djurmisshandel och en halv miljon spanjorer har skrivit på protestlistor mot brutaliteten mot djur.

Den 15 september gick tjurlöpet Toro de la Vega av stapeln i staden Tordesillas i norra Spanien, det kanske mest kontroversiella i landet. Det är en festival från medeltiden som sker i avsikt att hylla Jungfru Maria (sic!) och som går ut på att en tjur släpps lös och blir jagad av hundratals lansiärer genom stadens gator och ut på en öppen plats, där den sticks ihjäl. Teoretiskt har tjuren en chans att få ”pardon” om den mot all förmodan lyckas fly, men det sker ytterst sällan och förmodligen är den ändå så skadad av alla lansstick att den inte överlever. Den som slutligen utdelar det dödande sticket får ”äran” att bära tjurens testiklar, öron och svans under segerceremonin i staden. Dessa barbarier är betydligt vanligare än tjurfäktningarna på arenor.

Demonstration mot tjurfäktningar med cirka 100 000 deltagare i Madrid den 12 september 2015. Foto: PACMA

Demonstration mot tjurfäktningar med cirka 100 000 deltagare i Madrid den 12 september 2015. Foto: PACMA

Om skribenten

Alf Ronnby är fil dr i sociologi och docent i socialt arbete, med särskild inriktning på social mobilisering, lokalt utvecklingsarbete och community organizing. Har varit redaktör för boken Etik och idéhistoria i socialt arbete, där han själv bidragit med fem kapitel, som en mindre bok med titeln Etik i vår tid. Totalt har han skrivit 18 fackböcker och fem romaner.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Kvinnor kan inte ensamma ”ta natten tillbaka”

LEDAREFredagen den 13 augusti tågade feminister och transpersoner i Göteborg för att ”ta natten till­baka” från våldsamma män. Inga män var välkomna i tåget. Det är förstås ren dumhet – för att ta tillbaka natten från elaka män behövs goda män.

Varför ingen acceptabel utbildning anpassad till en ”mopedbil”?

KRÖNIKA

Paris undergång är också Europas

OPINION: MAGNUS STENLUNDDagens Industri hade den 3 september en artikel om att Paris ska ta bort ytterligare 60 000 parkeringsplatser och sänka hastigheten till 30 kilometer i timmen i hela centrum. Åtgärden är paketerad som att staden ”tar nya krafttag för att förbättra luftkvaliteten”, men det är bara en i raden av vansinniga åtgärder som gör livet omöjligt för vanliga pendlare. Dessutom skapar det mer köer och därmed mer luftföroreningar. Det skriver veckans debattör, civilekonom Magnus Stenlund.

Visst finns det kapacitet för återvandring!

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDet var en massiv insats från ett flertal myndigheter som aktiverades för att på bara några få dagar slussa över tusen personer till Sverige. Regelverket ändrades över en natt för att möjliggöra transporten. Men går det åt ena hållet måste det väl gå åt andra hållet?

Så ljuger politikerna om att invandringen är lönsam

OPINION: KARL-OLOV ARNSTBERGPolitikerna, understödda av de politiskt korrekta redaktionerna på Sveriges största medier, fortsätter att ljuga för svenska folket och sig själva om hur lönsam invandringen är. Ja, till och med nödvändig för att rädda välfärden. Professor Karl-Olov Arnstberg beskriver i veckans debattartikel hur politikerna anlitar propagandister snarare än forskare för att kunna fortsätta bygga sitt luftslott, samtidigt som välfärden raseras och allt fler kommuner närmar sig konkursens brant.

Reportern Jesper Johansson frias

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETDen 2 september meddelade Stockholms tingsrätt att man friar Jesper Johansson, som stått åtalad för våldsamt motstånd i samband med att han rapporterade från polisens insats vid en demonstration mot coronarestriktioner den 1 maj i år.

Världen är verkligen upp och ner

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETVi som följer nyheter hinner knappt med längre. Det är så mycket och så otroligt märkliga saker som händer varje dag numera. Det som tidigare skulle utgjort en huvudnyhet i tidningen förbigås knappt med en axelryckning numera, när allt mer bisarra saker inträffar runt omkring oss.

Så kan vi ta tillbaka Svenska kyrkan

OPINION: Axel W KarlssonAlternativ för Sverige ställer upp i kyrkovalet i Svenska kyrkan den 19 september, bland annat under slagordet ”Ta tillbaka kyrkan!” Det kan behöva en förklaring. Vad är kyrkans stora problem idag, och hur kan kyrkan förändras till det bättre i framtiden? I veckans opinionsartikel förklarar partiets toppkandidat, prästen Axel W Karlsson, hur kyrkan måste förändras – från de politiska sär­intressenas kyrka, till en folkkyrka på kristen och patriotisk grund. ”Det land som ett folk har fått, dess språk och kultur är Guds gåvor till folket som skall vårda det framför allt annat”, skriver Karlsson.

Gå till arkivet

Send this to a friend