Skip to Content

Djur behandlas illa. Åsnor, hundar, hästar och andra djur far illa i Spanien, skriver Alf Ronnby. Foto: PACMA
Debatt

Otrolig brutalitet mot djur i Spanien

Tjurfäktningar är bara toppen på isberget, menar debattör Alf Ronnby, som på nära håll bevittnat inställningen som många i Spanien har mot hästar, hundar och andra till människan annars så tillgivna vänner. Det finns dock ett växande motstånd mot djurmisshandeln och nyligen protesterade cirka 100 000 spanjorer mot tjurfäktningar.

Publicerad: 21 oktober, 2015, 08:21

  • Svenska

Läs även

Det är – som vanligt – en solig morgon här i Spanien. Jag cyklar, som så ofta, längs kanalen i Villamartin. Där passerar jag en liten bondgård, som ännu inte drabbats av exploatering och bebyggelse. Där finns hästar, getter och höns. Varje morgon släpps hästarna ut i en hage. För det mesta går de självmant dit. Men den här morgonen får den ena, vita, hästen ett ryck. Den sätter av i full galopp ut över fälten, så dammet yr. Bondmoran väsnas och skriker åt hästen att komma tillbaka. Och efter några varv över fälten, då den hunnit skrämma iväg en annan kvinna, kommer den snällt tillbaka. Då får den pisk och leds in i stallet igen. Efter detta får den här hästen inte komma ut i hagen igen. En månad går, två månader. Den står hela dagen i stallet och tittar ut genom stalldörren. Den har fått ett livstidsstraff för en plötslig olydnad för att få rasta av sig lite.

Nu tänker nog läsaren att detta var en knasig bondmora, men jag har sett flera exempel på att vissa spanjorer inte behandlar sina djur särskilt väl. Framförallt har jag sett hur hundar blir piskade och slagna eller vårdslöst hanterade av unga pojkar, som tycks sakna förståelse för att även hundar kan lida. Eftersom jag hört flera historier om misshandlade djur i Spanien och med tanke på de kontroversiella tjurfäktningarna, som många av oss nordbor tycker är rena barbariet, har jag börjat intressera mig för detta fenomen med misshandlade djur i Spanien.

Det finns flera djurrättsorganisationer i Spanien, till exempel Contra el Maltrato Animal, La Bienvenida Protectora, Sociedad Protectora de Animales y Medioambiente och Amigos de Animales Abandonados som arbetar för att få bort djurplågeriet. Under våren, den 25 mars, hade djurvänner hållit protester i 31 städer runt om i Spanien mot djurmisshandel och en halv miljon spanjorer har skrivit på protestlistor mot brutaliteten mot djur.

Den 15 september gick tjurlöpet Toro de la Vega av stapeln i staden Tordesillas i norra Spanien, det kanske mest kontroversiella i landet. Det är en festival från medeltiden som sker i avsikt att hylla Jungfru Maria (sic!) och som går ut på att en tjur släpps lös och blir jagad av hundratals lansiärer genom stadens gator och ut på en öppen plats, där den sticks ihjäl. Teoretiskt har tjuren en chans att få ”pardon” om den mot all förmodan lyckas fly, men det sker ytterst sällan och förmodligen är den ändå så skadad av alla lansstick att den inte överlever. Den som slutligen utdelar det dödande sticket får ”äran” att bära tjurens testiklar, öron och svans under segerceremonin i staden. Dessa barbarier är betydligt vanligare än tjurfäktningarna på arenor.

Demonstration mot tjurfäktningar med cirka 100 000 deltagare i Madrid den 12 september 2015. Foto: PACMA

Demonstration mot tjurfäktningar med cirka 100 000 deltagare i Madrid den 12 september 2015. Foto: PACMA

Om skribenten

Alf Ronnby är fil dr i sociologi och docent i socialt arbete, med särskild inriktning på social mobilisering, lokalt utvecklingsarbete och community organizing. Har varit redaktör för boken Etik och idéhistoria i socialt arbete, där han själv bidragit med fem kapitel, som en mindre bok med titeln Etik i vår tid. Totalt har han skrivit 18 fackböcker och fem romaner.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Nedgång och återfödelse

OPINIONÖsterrikiska FPÖ led en historisk förlust vid det nationella valet den 29 september. Andreas Mölzer, partiets före detta chefsideolog och tidigare ledamot i Europaparlamentet, förklarar i en exklusiv kommentar till Nya Tider hur FPÖ ska bära sig åt för att förnyas.

Nu får det vara nog!

Brottslingar som begått de vidrigaste rån och våldtäkter får kantänka inte utvisas! Och när detta någon enstaka gång inträffar är de välkomna tillbaka om fem eller tio år. Varför i herrans namn? Det kan ju inte finnas någon vettig förklaring till att på nytt välkomna oefterrättliga förbrytare som man lyckats bli kvitt. Det är väl inte utvisningar enligt ishockeyreglerna som skall tillämpas? Riksdagens viktigaste uppgift är att stifta lagar. Sätt i gång och sluta hitta på undanflykter!

Bokmässan – en döende koloss

OPINION: KATERINA JANOUCHNej, jag åkte inte till Bokmässan i Göteborg i år. Jag är absolut inte ”portad” på mässan, som någon försökt göra gällande, och jag hade kunnat delta om jag hade velat. Men lusten att besöka landets största litterära event har de senaste åren krympt i takt med att Bokmässan blivit alltmer av ett politiskt ställningstagande för det vänsterliberala etablissemanget. Framför allt för att mässan blivit ett sorgligt flaggskepp för strypt svensk yttrandefrihet, och därmed grovt polariserande i ett samhälle som redan är splittrat och som bara går sönder alltmer. Det skriver veckans debattör Katerina Janouch.

Bokmässan ska inte vara en plats fredad från kritiska frågor

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders reporter blev avhyst från årets bokmässa i Göteborg med anledning av att han ställt obekväma frågor till olika makthavare. Det visar på tillståndet för demokratin och yttrandefriheten i Sverige, men Nya Tider tänker se till att Bokmässan inte ska få bli en plats där makthavare och systemtrogna medier kan gömma sig för frågor.

Ödesstrid om EU:s demografiska framtid

OPINION: BILL RAVOTTI

Samma brott olika påföljder

DEBATT

Skolflickornas revolt

DEBATTSkolstrejkerna för klimatet med Greta Thunberg som galjonsfigur har spridit sig över världen. Det är förvisso ett känslomässigt och rentav pseudoreligiöst fenomen, men vad kan man förvänta sig? Ungdomarna får ju veta från förskolan att ”vetenskapen har fastslagit” att allt går åt pipan om ”vi” inte gör ”något”. Det är snarast märkligt att det dröjt så länge. Vi bör ta dem på allvar, skriver Åke Blomdahl, konstnär och återkommande skribent i Nya Tider.

Underhållande att vara journalist när verkligheten förnekas

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETAtt vara systemkritisk journalist kan vara riktigt givande ibland, särskilt som verkligheten har hunnit ikapp makthavarna. De kan inte längre slingra sig och deras undanflykter blir allt mer löjeväckande. Oppositionella medier som Nya Tider har en stor uppgift i att konfrontera politiker och systemmedia, som nu låtsas som att de plötsligt kommit till insikt, med hur de aktivt motarbetat sanningen. Vi ska även påminna om de modiga människor som gått i bräschen och riskerat både rykte och karriär.

Gå till arkivet

Send this to a friend