Skip to Content

Djur behandlas illa. Åsnor, hundar, hästar och andra djur far illa i Spanien, skriver Alf Ronnby. Foto: PACMA
Debatt

Otrolig brutalitet mot djur i Spanien

Tjurfäktningar är bara toppen på isberget, menar debattör Alf Ronnby, som på nära håll bevittnat inställningen som många i Spanien har mot hästar, hundar och andra till människan annars så tillgivna vänner. Det finns dock ett växande motstånd mot djurmisshandeln och nyligen protesterade cirka 100 000 spanjorer mot tjurfäktningar.

Publicerad: 21 oktober, 2015, 08:21

  • Svenska

Läs även

Det är – som vanligt – en solig morgon här i Spanien. Jag cyklar, som så ofta, längs kanalen i Villamartin. Där passerar jag en liten bondgård, som ännu inte drabbats av exploatering och bebyggelse. Där finns hästar, getter och höns. Varje morgon släpps hästarna ut i en hage. För det mesta går de självmant dit. Men den här morgonen får den ena, vita, hästen ett ryck. Den sätter av i full galopp ut över fälten, så dammet yr. Bondmoran väsnas och skriker åt hästen att komma tillbaka. Och efter några varv över fälten, då den hunnit skrämma iväg en annan kvinna, kommer den snällt tillbaka. Då får den pisk och leds in i stallet igen. Efter detta får den här hästen inte komma ut i hagen igen. En månad går, två månader. Den står hela dagen i stallet och tittar ut genom stalldörren. Den har fått ett livstidsstraff för en plötslig olydnad för att få rasta av sig lite.

Nu tänker nog läsaren att detta var en knasig bondmora, men jag har sett flera exempel på att vissa spanjorer inte behandlar sina djur särskilt väl. Framförallt har jag sett hur hundar blir piskade och slagna eller vårdslöst hanterade av unga pojkar, som tycks sakna förståelse för att även hundar kan lida. Eftersom jag hört flera historier om misshandlade djur i Spanien och med tanke på de kontroversiella tjurfäktningarna, som många av oss nordbor tycker är rena barbariet, har jag börjat intressera mig för detta fenomen med misshandlade djur i Spanien.

Det finns flera djurrättsorganisationer i Spanien, till exempel Contra el Maltrato Animal, La Bienvenida Protectora, Sociedad Protectora de Animales y Medioambiente och Amigos de Animales Abandonados som arbetar för att få bort djurplågeriet. Under våren, den 25 mars, hade djurvänner hållit protester i 31 städer runt om i Spanien mot djurmisshandel och en halv miljon spanjorer har skrivit på protestlistor mot brutaliteten mot djur.

Den 15 september gick tjurlöpet Toro de la Vega av stapeln i staden Tordesillas i norra Spanien, det kanske mest kontroversiella i landet. Det är en festival från medeltiden som sker i avsikt att hylla Jungfru Maria (sic!) och som går ut på att en tjur släpps lös och blir jagad av hundratals lansiärer genom stadens gator och ut på en öppen plats, där den sticks ihjäl. Teoretiskt har tjuren en chans att få ”pardon” om den mot all förmodan lyckas fly, men det sker ytterst sällan och förmodligen är den ändå så skadad av alla lansstick att den inte överlever. Den som slutligen utdelar det dödande sticket får ”äran” att bära tjurens testiklar, öron och svans under segerceremonin i staden. Dessa barbarier är betydligt vanligare än tjurfäktningarna på arenor.

Demonstration mot tjurfäktningar med cirka 100 000 deltagare i Madrid den 12 september 2015. Foto: PACMA

Demonstration mot tjurfäktningar med cirka 100 000 deltagare i Madrid den 12 september 2015. Foto: PACMA

Om skribenten

Alf Ronnby är fil dr i sociologi och docent i socialt arbete, med särskild inriktning på social mobilisering, lokalt utvecklingsarbete och community organizing. Har varit redaktör för boken Etik och idéhistoria i socialt arbete, där han själv bidragit med fem kapitel, som en mindre bok med titeln Etik i vår tid. Totalt har han skrivit 18 fackböcker och fem romaner.

Hela artikeln finns i pappersupplagan

Vi kan tyvärr inte visa hela artikeln på hemsidan. Vi är beroende av våra läsares prenumerationer för att kunna finansiera reportageresor som denna. Stöd oss gärna med en prenumeration för att vi ska kunna fortsätta granska makthavarna och resultatet av deras politik.

Börja prenumerera på Nya Tider!

Alf Ronnby

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Kommentarer inaktiverade.

Dags att sluta smutskasta kolloidalt silver

KRÖNIKA

Public service ska vara till för folket

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETNu är SVT och Sveriges Radio helt skattefinansierade, så nu om inte förr är det dags att journalisterna faktiskt börjar tjäna befolkningen och inte ser som sitt uppdrag att uppfostra och mästra sin publik.

Kritik är inte hat

OPINION: FREDRIK LARSONDen vi inte får lov att kritisera styr våra liv. Oavsett vem som skrivit citatet är det ett sant idiom. Den som känner sig kränkt blandar ofta ihop kritik med hat. Man hävdar att hat genomsyrar kritiserande part. Men oftast är det hat som genomsyrar idén de försvarar från kritik. Veckans debattör Fredrik Larson skriver om den märkliga tid vi lever i just nu.

Hur tar sig världen ur lockdown?

LEDAREI Sverige kan det vara svårt att föreställa sig hur det ser ut i resten av världen, men i princip alla andra länder har infört omfattande restriktioner. Hur hade de då tänkt sig komma ur dessa? Det verkar det inte finnas någon bra plan för.

Sverige – världens gossen Ruda

KRÖNIKA

Mediers cyniska försök att likvidera och marginalisera oliktänkande röster

OPINION: RUNAR SøGAARDTiden har kommit för att säga det som behöver sägas. Inte för att det är populärt utan för att ens samvete kräver det. Det menar veckans debattör, författaren och ledarskapskonsulten Runar Søgaard. När media snävar in på yttrandefriheten är det nödvändigt att slå vakt om den offentliga debatten och respekten för olika åsikter, menar han.

Solkraften räcker till en brödrost

KRÖNIKAMichael Moore sågar i sin nya film ”Planet of the Humans” klimatpolitiken jäms med fotknölarna och visar i filmen hur klimatsekten bedrar folk. Det börjar med en uthängning av Al Gore och hans avgörande roll för denna globala hjärntvätt. Det visar sig att Gore sålde sitt tv-bolag till Al Jazeera, som tjänar miljarder på att sälja fossilt bränsle över hela världen. Han lever lyxliv med eget jetplan och en jättevilla som drar mer el än 20 vanliga hushåll.

Åtgärderna farligare än Wuhanviruset – Sverige gör i det stora hela rätt

UTRIKESREDAKTÖREN HAR ORDETNya Tiders kritik mot Anders Tegnell var lika befogad som han var olämplig i rollen. Sveriges agerande att inte korrekt informera eller varna befolkningen och inte heller adekvat skydda de sjuka och sårbara var också under all kritik och har troligen kostat hundratals svenskar livet helt i onödan. Däremot tog Folkhälsomyndigheten rätt beslut i stort då de valde att inte stänga ner Sverige, som stora delar av omvärlden valt att göra med förödande konsekvenser som vi troligen bara sett början på.

Gå till arkivet

Send this to a friend