Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

”Otroligt jobbigt” för Bokmässans ansvariga

PappersupplaganNya Tider v. 41

Publicerad: 10 oktober, 2018, 15:17

  • Svenska

Läs även

Bokmässans ledning, både tidigare och nuvarande mässgeneraler, klagar över hur påfrestande perioden med Nya Tider som utställare var för dem. ”I den värsta fasen var det otroligt jobbigt”, beklagar sig dåvarande vd Maria Källsson i en intervju med nättidningen Svensk Bokhandel. ”Utmanande och tärande”, klagar den nya vd:n Frida Edman till Expressen, och berättar att det var väldigt påfrestande för mässans ledning, att de kände sig ansatta och blev slutkörda av uppståndelsen.

Maria Källsson kände sig personligen påhoppad: ”Utsattheten för mig som privatperson har varit väldigt stor”, sade hon när hon meddelade att hon lämnar uppdraget som mässgeneral.
Det var dock inte de som var mobbade. Det var inte de som var måltavla för all denna hets och smutskastning. Men på Nya Tider tar vi uppståndelsen med ro, vi backar inte för svårigheter och vet tvärtom att vi gör något bra när det politiskt korrekta etablissemanget fokuserar all sin ilska på oss.

Frida Edman, tyckte att det var ”otroligt jobbigt” med vänsterkritiken mot Nya Tider och bestämde att porta tidningen så fort hon tillträdde som mässgeneral efter förra årets Bokmässan. Hon är asylaktivist, organiserar Pride och är medlem i nätverket #jagärhär.
Foto: Privat

Att vi var på Bokmässan förra året blev till och med så obehagligt för de politiskt korrekta, att de valde att anordna en egen mässa där ingen skulle ställa jobbiga frågor eller ifrågasätta dem. Där de kunde ryggdunka varandra och låtsas att de står för yttrandefrihet.

I år vek sig Bokmässan för mobbarna och portade Nya Tider. Den ynkliga reträtten förklarar Frida Ekman så här:

”Det känns väldigt kraftfullt att vi alla står bakom beslutet att säga nej till Nya Tider.”

Det räcker dock inte. För säkerhets skull såg man till att Bokmässans tema för i år skulle vara ”Respekt”. Inte respekt för andras åsikter eller respekt för en fri debatt i samhället, förstås. För att utforma programmet för denna ”respekt” tog man hjälp av myndigheten Forum för levande historia och den kom att ta upp frågor som ”rasism,
metoo och HBTQ”.

Några som tycker annorlunda borde inte ens tillåtas i området kring mässan, menar Frida Ekman i en intervju med ETC: ”Vi har också tydligt sagt ifrån om att vi ser det som direkt olämpligt att tillåta demonstrationer i anslutning till Bokmässan.” Man förbjuder alltså en viktig röst i samhället, och sedan vill man inte att det ska kunna anordnas protester mot beslutet.

Med Nya Tider borta ur evenemanget försvann Bokmässan ur debatten igen. Kultursidorna i olika etablissemangstidningar gjorde vad de kunde för att göra reklam för mässan nu när Nya Tider inte skulle vara med, men årets mässa blev trots det inte den framgång man hoppats på. Siffror som bloggen Boktugg presenterar visar att Bokmässan aldrig haft så dåligt med besökare som detta år, förutom under förra årets kravaller med vänsterextremister som hotade att storma mässan och skrämde bort många av besökarna.

I år var det drygt 85 000 personer som besökte mässan, medan det var drygt 77 000 förra året och över 96 000 år 2016 då Nya Tider var med för första gången. År 2016 var också det år som antalet besökare hoppade uppåt en bit, efter att Bokmässan sett en dalande trend under flera år, då man sakta kommit under 100 000 besökare.

Det mest komiska på hela mässan, som alltså portat alla kritiska röster och där alla måste tycka lika för att få vara med, måste ha varit när man delade ut Bokmässans bildningsstipendium. Det var vänsterskribenten Stina Akilov som befanns värdig detta, och hör här på motiveringen:

”Viljan och modet att utmana etablerade och fastlagda politiska, kulturella, sociala, ekonomiska ordningar är outsinlig. Genom att aldrig vika för de svåra frågorna fortsätter sökandet efter människans vilja att berätta, lyssna, dela med sig och mötas.”

Kommentarer överflödiga.

Det är ett korthus som håller på att falla samman. Man stänger ute verkligheten och i den innersta kretsen berömmer man varandra och ger varandra fina priser. Samtidigt ökar repressionen mot medborgare som verkligen vågar uttrycka en avvikande åsikt.

Antalet människor som petas från sina jobb ökar hela tiden, bland annat har nu en präst som kandiderade för Alternativ för Sverige köpts ut av Svenska kyrkan. Det vittnar om en desperation, där ett allt starkare motstånd möts av allt mer repressiva åtgärder.

Detta är dock något som i praktiken gynnar motståndet. Jag har sagt det förut men det tål att upprepas. Precis som i Östeuropa, när fritänkande intellektuella blockerades från högre befattningar, innebär jakten på oppositionella i Sverige att dessa i stället får tid att engagera sig fullt ut i arbetet för en samhällsförändring.

Genom att etablissemanget ser till att dessa nekas jobb och får karriärvägar stängda, bygger man i praktiken upp en kompetent, driftig och hängiven opposition mot sig själva. I Nya Tider har vi på kort tid engagerat flera av dessa duktiga människor.

Medan alternativmedia växer, trots att man i princip saknar resurser och måste förlita sig på läsarnas stöd i form av prenumerationer och donationer, ser vi hur etablissemangets olika påkostade propagandasatsningar kraschar – en efter en.

I detta nummer berättar vi om vänsterprojektet Politism, som skulle bedriva ”åsiktsjournalistik” för fackföreningars pengar. Så få var intresserade av att bli itutade en massa av makthavarnas åsikter, att man nu lägger ned hela verksamheten.

Också Sveriges officiella twitterkonto @sweden har tystnat. Den 30 september skickade man ut sin sista tweet. Detta efter att man hamnat i strålkastarljuset på grund av flera skandaler som alternativmedia avslöjat.

Förra året blockerade man bland annat 14 000 twitterkonton från att interagera med @sweden, däribland flera etablerade journalister och Israels ambassadör. Efter att åsiktsregistreringen JO-anmälts raderade @sweden listan, något som i sig misstänks vara olagligt, då den är en offentlig handling som begärts ut.

Vi har tidigare berättat om att bland andra Juridikfronten lagt ned efter att Nya Tider granskat verksamheten, och även Näthatsgranskaren har tappat stöd sedan Nya Tider kunde avslöja personen som en djurplågare som höll sig undan rättvisan.

Trots alla försök att tysta oppositionen är det alltså makthavarnas egna påverkansprojekt som ett efter ett går i graven. Historien har visat att ett växande folkligt motstånd aldrig går att stoppa.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

Sekretessbelagd skola är ett hot mot demokratin

KRÖNIKA

Ungas psykiska ohälsa skylls på skolan och finanskrisen

DEBATTÅterigen försöker statliga forskare utse en politiskt korrekt orsak till den ökade psykiska ohälsan bland unga. Denna gång pekas betygsstress och finanskrisen ut, men underlaget håller inte nu heller. Precis som tidigare är deras egentliga syfte att begrava misstankarna om att införandet av förskola för alla barn har bidragit till ohälsan. Något som ingen velat undersöka, trots att det finns ett klart tidssamband.

Nu kommer kraven på ”ansvarstagande nyhetsförmedling” för att få statliga pengar

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETSkriv inte om problem med vacciner eller något klimatskeptiskt, då förlorar ni stödet. Det är innebörden av det nya förslaget för mediestöd som ska träda i kraft den 15 april. Detta riktar sig inte i första hand mot Nya Tider, som har ett annat typ av stöd; presstöd, men drabbar ett stort antal alternativmedier som för första gången förra året kunde ta del av statligt stöd.

Den familjeförstörande politiken

KRÖNIKA

Ogenomtänkt och farligt angrepp på ”allas lika värde”

KRÖNIKAAlf Ronnby publicerade en debattkrönika i Nya Tider förra sommaren, NyT v.25/2020, med överskriften ”Tydligt att människor inte har samma värde”. Den ledande tanken är att ”pratet om alla människors lika värde bara är tro, ideologi, önskemål och fagert tal. I det verkliga livet håller inte uppfattningen att alla människor har samma värde och bemöts därefter.”

Public Pravdas general-repetition inför valet 2022

OPINION: KATERINA JANOUCHStatsradion ”avslöjar” och svartmålar en sluten grupp som diskuterar regeringens arbete och dessutom ibland lyckas få sina synpunkter publicerade i medier utanför det egna landet – låter det som ett fritt land? Men här är det Sveriges Radio som gjort ett inslag med namnet ”Dold Facebookgrupp försöker påverka svenska intressen utomlands” där bland andra Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin. Veckans debattör Katerina Janouch menar att Public Service nu på allvar blivit Public Pravda efter sovjetisk förebild.

Låtsasdemokratin

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETJag har skrivit det flera gånger, men det förtjänar att upprepas: Våra styrande bryr sig knappt ens längre om att låtsas tro på demokrati, öppenhet och folkligt deltagande. Det illustreras av flera av våra artiklar i detta nummer. Ordet demokrati tar de bara till när någon kritiserar deras maktfullkomlighet, för då är kritiken ”ett hot mot demokratin”.

Appell till polis, militär och sjukvårdspersonal

KRÖNIKAAUR (Acción Humanista Revolucionaria / Human Revolution) är en rörelse från Sydamerika som konsekvent arbetar för människans frihet, helt bortom förlegade fixa idéer om vänster och höger. Förra året var de tidigt ute och upplyste om vad nedstängningar och införandet av drakoniska lagar över större delen av världen egentligen handlade om.

Gå till arkivet

Send this to a friend