Skip to Content

Chefredaktör Vávra Suk. Foto: Nya Tider
CHEFREDAKTÖREN HAR ORDET

”Otroligt jobbigt” för Bokmässans ansvariga

PappersupplaganNya Tider v. 41

Publicerad: 10 oktober, 2018, 15:17

 • Svenska

Läs även

Bokmässans ledning, både tidigare och nuvarande mässgeneraler, klagar över hur påfrestande perioden med Nya Tider som utställare var för dem. ”I den värsta fasen var det otroligt jobbigt”, beklagar sig dåvarande vd Maria Källsson i en intervju med nättidningen Svensk Bokhandel. ”Utmanande och tärande”, klagar den nya vd:n Frida Edman till Expressen, och berättar att det var väldigt påfrestande för mässans ledning, att de kände sig ansatta och blev slutkörda av uppståndelsen.

Maria Källsson kände sig personligen påhoppad: ”Utsattheten för mig som privatperson har varit väldigt stor”, sade hon när hon meddelade att hon lämnar uppdraget som mässgeneral.
Det var dock inte de som var mobbade. Det var inte de som var måltavla för all denna hets och smutskastning. Men på Nya Tider tar vi uppståndelsen med ro, vi backar inte för svårigheter och vet tvärtom att vi gör något bra när det politiskt korrekta etablissemanget fokuserar all sin ilska på oss.

Frida Edman, tyckte att det var ”otroligt jobbigt” med vänsterkritiken mot Nya Tider och bestämde att porta tidningen så fort hon tillträdde som mässgeneral efter förra årets Bokmässan. Hon är asylaktivist, organiserar Pride och är medlem i nätverket #jagärhär.
Foto: Privat

Att vi var på Bokmässan förra året blev till och med så obehagligt för de politiskt korrekta, att de valde att anordna en egen mässa där ingen skulle ställa jobbiga frågor eller ifrågasätta dem. Där de kunde ryggdunka varandra och låtsas att de står för yttrandefrihet.

I år vek sig Bokmässan för mobbarna och portade Nya Tider. Den ynkliga reträtten förklarar Frida Ekman så här:

”Det känns väldigt kraftfullt att vi alla står bakom beslutet att säga nej till Nya Tider.”

Det räcker dock inte. För säkerhets skull såg man till att Bokmässans tema för i år skulle vara ”Respekt”. Inte respekt för andras åsikter eller respekt för en fri debatt i samhället, förstås. För att utforma programmet för denna ”respekt” tog man hjälp av myndigheten Forum för levande historia och den kom att ta upp frågor som ”rasism,
metoo och HBTQ”.

Några som tycker annorlunda borde inte ens tillåtas i området kring mässan, menar Frida Ekman i en intervju med ETC: ”Vi har också tydligt sagt ifrån om att vi ser det som direkt olämpligt att tillåta demonstrationer i anslutning till Bokmässan.” Man förbjuder alltså en viktig röst i samhället, och sedan vill man inte att det ska kunna anordnas protester mot beslutet.

Med Nya Tider borta ur evenemanget försvann Bokmässan ur debatten igen. Kultursidorna i olika etablissemangstidningar gjorde vad de kunde för att göra reklam för mässan nu när Nya Tider inte skulle vara med, men årets mässa blev trots det inte den framgång man hoppats på. Siffror som bloggen Boktugg presenterar visar att Bokmässan aldrig haft så dåligt med besökare som detta år, förutom under förra årets kravaller med vänsterextremister som hotade att storma mässan och skrämde bort många av besökarna.

I år var det drygt 85 000 personer som besökte mässan, medan det var drygt 77 000 förra året och över 96 000 år 2016 då Nya Tider var med för första gången. År 2016 var också det år som antalet besökare hoppade uppåt en bit, efter att Bokmässan sett en dalande trend under flera år, då man sakta kommit under 100 000 besökare.

Det mest komiska på hela mässan, som alltså portat alla kritiska röster och där alla måste tycka lika för att få vara med, måste ha varit när man delade ut Bokmässans bildningsstipendium. Det var vänsterskribenten Stina Akilov som befanns värdig detta, och hör här på motiveringen:

”Viljan och modet att utmana etablerade och fastlagda politiska, kulturella, sociala, ekonomiska ordningar är outsinlig. Genom att aldrig vika för de svåra frågorna fortsätter sökandet efter människans vilja att berätta, lyssna, dela med sig och mötas.”

Kommentarer överflödiga.

Det är ett korthus som håller på att falla samman. Man stänger ute verkligheten och i den innersta kretsen berömmer man varandra och ger varandra fina priser. Samtidigt ökar repressionen mot medborgare som verkligen vågar uttrycka en avvikande åsikt.

Antalet människor som petas från sina jobb ökar hela tiden, bland annat har nu en präst som kandiderade för Alternativ för Sverige köpts ut av Svenska kyrkan. Det vittnar om en desperation, där ett allt starkare motstånd möts av allt mer repressiva åtgärder.

Detta är dock något som i praktiken gynnar motståndet. Jag har sagt det förut men det tål att upprepas. Precis som i Östeuropa, när fritänkande intellektuella blockerades från högre befattningar, innebär jakten på oppositionella i Sverige att dessa i stället får tid att engagera sig fullt ut i arbetet för en samhällsförändring.

Genom att etablissemanget ser till att dessa nekas jobb och får karriärvägar stängda, bygger man i praktiken upp en kompetent, driftig och hängiven opposition mot sig själva. I Nya Tider har vi på kort tid engagerat flera av dessa duktiga människor.

Medan alternativmedia växer, trots att man i princip saknar resurser och måste förlita sig på läsarnas stöd i form av prenumerationer och donationer, ser vi hur etablissemangets olika påkostade propagandasatsningar kraschar – en efter en.

I detta nummer berättar vi om vänsterprojektet Politism, som skulle bedriva ”åsiktsjournalistik” för fackföreningars pengar. Så få var intresserade av att bli itutade en massa av makthavarnas åsikter, att man nu lägger ned hela verksamheten.

Också Sveriges officiella twitterkonto @sweden har tystnat. Den 30 september skickade man ut sin sista tweet. Detta efter att man hamnat i strålkastarljuset på grund av flera skandaler som alternativmedia avslöjat.

Förra året blockerade man bland annat 14 000 twitterkonton från att interagera med @sweden, däribland flera etablerade journalister och Israels ambassadör. Efter att åsiktsregistreringen JO-anmälts raderade @sweden listan, något som i sig misstänks vara olagligt, då den är en offentlig handling som begärts ut.

Vi har tidigare berättat om att bland andra Juridikfronten lagt ned efter att Nya Tider granskat verksamheten, och även Näthatsgranskaren har tappat stöd sedan Nya Tider kunde avslöja personen som en djurplågare som höll sig undan rättvisan.

Trots alla försök att tysta oppositionen är det alltså makthavarnas egna påverkansprojekt som ett efter ett går i graven. Historien har visat att ett växande folkligt motstånd aldrig går att stoppa.

Vávra Suk

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Dacke

  Nålsögat krymper för vart år för att få ställa ut på Bokmässan. Nästa år är det bara den innersta kretsen runt Frida Ekman som tillåts ställa ut? Naturligtvis blir tillströmningen till Bokmässan därefter och ett ekonomiskt fiasko. Gissningsvis blir det också den sista Bokmässan, där Frida Ekman får rumstera?

 • andeklas

  Jag håller med dig i sak Vavra, men har liksom han som kallar sig “Arg Blatte” kommit fram till
  att bästa sättet för folket att gripa makten är genom Direktdemokraterna. Systemet med valda
  representanter är ändå hur som haver ett förlegat system. Direktdemokraterna som parti är dock inte
  slutstationen – slutstationen blir när hela Svenska Folket via internet röstar direkt in i Riksdagen 🙂

Propaganda i stället för dialog

KRÖNIKA

Hur var det egentligen kring Jan Guillou och spioneridomen?

KRÖNIKAI sin krönika i Nya Tiders nätupplaga presenterade Josef Csiba en händelse som skakade om inte bara Sveriges journalistkretsar, men framför allt det socialdemokratiska partiet. För många yngre läsare som missade viktiga historielektioner i modern politisk historia är detta förtydligande absolut nödvändigt.

Bananrepubliken Sverige

LEDAREDen svenska demokratin är ett skådespel. Det finns i dag inget annat sätt att beskriva det på. Det står helt klart sedan oppositionen gång på gång hindrats att nå ut till allmänheten enligt samma spelregler som maktens egna partier.

Pensionärerna kommer!

OPINION: DAN AHLMARKPensionärerna har glömts bort i ett samhälle som hela tiden lyfter fram unga karriärister med ett levebröd att riskera om de tänker allt för självständigt. Men pensionärerna är många – väldigt många till och med. Och arga – hur arga kan vi snart komma att bli varse om, menar forskaren och affärsutvecklaren Dan Ahlmark.

SD får för första gången reellt inflytande

CHEFREDAKTÖREN HAR ORDETFörsvarsberedningens rapport som presenterades i förra veckan är inte bara ett trendbrott vad gäller ambitionen att försvara Sverige, det är också första gången som Sverigedemokraterna ger ett avtryck i svensk politik och stakar ut riktningen för de andra partierna.

Lämna EU – stärk det nordiska samarbetet

DEBATTSveriges riksdag består av partier som vill vara kvar i EU. Landsbygdspartiet vill lämna EU och ge svenska medborgare makt över besluten som påverkar deras liv.

I statsfeminismens välde

OPINION

Nya Tider Play – en ny flank i mediakriget

LEDARE

Gå till arkivet