Skip to Content

Anders Tegnell under dagens pressträff. Foto: Stillbild SVT
INRIKES

Över 4 000 döda i Covid-19

Digital utgåva

Antalet döda i Covid-19 i Sverige passerade idag 4 000 fall. Totalt har Folkhälsomyndigheten konstaterat 4 029 dödsfall, vilket är en ökning med 31 nya dödsfall sedan gårdagen. Samtidigt har 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats vilket innebär att det totala antalet bekräftade smittade nu nått 33 843 i Sverige.

Publicerad: 25 maj, 2020, 15:56

 • Svenska

Läs även

Under måndagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten informerades det om att Sverige nu passerat 4 000 dödsfall i Covid-19. Ökningen sedan gårdagen låg på 31 nya dödsfall. Samtidigt informerade man om att 384 nya fall av coronaviruset SARS-CoV-2 bekräftats. Det totala antalet smittade i Sverige är nu 33 843. Detta är dock bara de som sökt vård för sina symptom och blivit testade samt delar av vård- och omvårdnadspersonal som testas i högre utsträckning.

Den stora eftersläpningen i rapporteringen av dödsfall orsakade av Covid-19 på cirka 10 dagar kvarstår. En del av denna eftersläpning kan tydligt ses under veckans dagar, där starten av veckorna hamnar vid ett lägre antal döda och först runt onsdagen ser man därefter en avsevärd ökning som håller sig kvar fram tills helgerna.

– Vi har en eftersläpning av antalet avlidna, särskilt efter långhelger. Vi lär se en ansamling av fall helt klart. Vi har tyvärr gått över 4 000 avlidna totalt över den här perioden sade statsepidemiolog Anders Tegnell.

Fortfarande ett stort antal smittade

Det är dock fortfarande ett stort antal nya bekräftade fall av smittade som konstateras varje dag. Även om medelantalet sjunkit något över den senaste månaden är det en svag nedgång som ses hos allmänheten, samtidigt som allt fler av vård- och omsorgspersonal istället blir smittade.

Källa: FHM

 

Enligt de siffror som Folkhälsomyndigheten presenterar så smittas i genomsnitt ungefär 300 av Sveriges vård- och omsorgspersonal varje dag, vilket är nästan nog hälften av de dagliga nya bekräftade fallen. Det skall dock förtydligas att medan allmänheten endast testas vid så pass allvarliga symptom att personerna uppsöker sjukvård, så testas vård- och omsorgspersonal i mycket större omfattning. Detta, tillsammans med deras riskfyllda yrkesroller, leder till den överrepresentation som ses i statistiken.

Testningen når inte upp till målet

Regeringens ambition om att man skulle testa 100 000 personer per vecka från mitten av maj har man inte kunnat komma i närheten av trots flera försök. De senaste siffrorna som rapporterats in är att man nått upp till 32 000 tester per vecka.

– Även om det inte går så fort som vi hade velat ökar antalet provtagna varje vecka, vi är nu uppe i 32 000 per vecka, sade Anders Tegnell.

Det råder fortfarande flaskhalsar i provtagningen och testningen ute i regionerna, men man rapporterar en marginellt ökad kapacitet vecka från vecka. Några tester som privatpersoner kan ta för att känna sig säkra att återvända till arbete finns inte i närtid menar Anders Tegnell.

– Det första steget i den kedjan är: När är det relevant att testa? Man skall inte testa bara för testandets skull. Det kommer ligga långt fram innan du kan gå och köpa dig ett eget test. Just nu testar regionerna så många som behövs, sade Anders Tegnell på frågor om allmän testning.

Mindre belastning på intensivvårdsavdelningarna

De senaste siffrorna visar att det finns en tydlig nedåtgående trend av nya patienter som läggs in på intensivvård. Där tidigare toppar legat kring 75 nya inläggningar per dag i april har man nu mot slutet av maj nått avsevärt lägre nivåer runt 15 nya fall per dag.

– Vi har en ordentligt nedåtgående trend med personer som läggs in på intensivvård. Även om man nu slipper få in många nya fall är det fortfarande slitsamt på många nya ställen i landet. Totalt har nästan 2 000 personer vårdats på IVA för Covid-19 i Sverige.

Källa: FHM

 

Bilden av en minskad belastning för intensivvården kunde Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen, även hon förmedla:

– Vi kan hålla med i Folkhälsomyndighetens bild av en stabilt lågt sjunkande smittspridning, som också syns i de som vårdas på sjukhus. 575 patienter vårdas på intensivvården, 335 av dem har Covid-19. På sjukhus, utanför IVA, vårdas 1 404 patienter med Covid-19.

– Disponibla intensivvårdsplatser är ungefär 900. Det är 36 procents tillgänglig intensivvårdskapacitet. Det varierar över landet, från dag till dag.

Det innebär en avsevärd ökning av tillgången till intensivvårdsplatser i landet, vilka som värst var nere på 15 procents tillgänglighet i april.

Artikeln fortsätter

Denna artikel är en del av den elektroniska utgåvan av Nya Tider. Är du prenumerant kan du logga in för att fortsätta läsa.

Inte prenumerant? Teckna en prenumeration här.

Vi kan tyvärr inte erbjuda allt material gratis på hemsidan, bara smakprov som detta. Som prenumerant får Du inte bara tillgång till hela sidan och vår veckotidning, Du gör också en värdefull insats för alternativ press i Sverige, som står upp mot politiskt korrekt systemmedia.

[email protected]

Håll god ton och ett vårdat språk i kommentarerna. Olagligt innehåll är så klart förbjudet och kommer att resultera i avstängning från vårt kommentarsfält.

Om du har blivit godkänd för att lägga upp kommentarer utan förhandsgranskning från tidningens sida är det du själv som är ansvarig för innehållet. Det innebär att Nya Tider kan tvingas att medverka vid brottsutredning vid ett eventuellt åtal.

För förhandsmodererade kommentarer ber vi om tålamod. Vi går löpande igenom kommentarer men det kan beroende på tid på dygnet dröja flera timmar innan vi hinner titta på den.

Vi förbehåller oss rätten att radera kommentarer som innebär förtal, är kränkande, innehåller grovt språk eller helt enkelt är irrelevanta.

 • Swatch

  När en general i Serbien ville med drastiska medel stoppa albanska muslimer – och avrättade 3000 av dem SKREK världen FOLKMORD; FOLKMORD och USA började bomba. Generalen släpades till Haag och dömdes.
  Nu när en PK nisse med manisk experimentlust tog livet av över 4000 kristna svenskar i sitt eget land tiger världen, ingen skriker om folkmord, ingen släpas till Haag.
  Jämlikhet inför lagen?

  • Feliks

   Det är lite faktafel. Han har mördat några muslimer också. Avsikten är antagligen att avrätta de sjuka och dra ner på vårdkostnader , då kostnader för invandring skenar iväg.

 • Martin S

  Vad kommer det sig egentligen att ni fortsätter rapportera dessa siffror när testen för cv19 är rena påhitt?
  https://www.youtube.com/watch?v=pLQ0pIpcuLE

Orbán tvingar affärsbankerna att efterskänka räntan på lån året ut

UTRIKESÄn en gång har Ungerns premiärminister tvingat privatbankerna att ta ansvar för samhället under kristider. Sedan mars och ända fram till årets slut slipper alla ungrare betala ränta på sina banklån, en åtgärd som få andra länder lyckats driva igenom mot de ovilliga bankerna. Enligt Orbán medför detta en stor ekonomisk lättnad för ungrare med lägre inkomster under coronakrisen.

Ifrågasatte Näthatsgranskaren – hämtades av polis

Kjell Böhlin är journalisten som granskar Näthatsgranskaren. Här berättar han om hur han blev polisanmäld för bl.a. förtal, oförhappandes hämtad till förhör av polis och senare DNA-topsad.

Arkitekturen – nästa stora kulturstrid i Sverige?

REPORTAGEModernister och vänsterpolitiker menar att försök till demokratisk styrning över offentlig arkitektur är att jämföra med Nazityskland. Och de klassiska stilar som europeiska arkitekter har förfinat under tre tusen år för med sig otäcka värden. Men när allt fler förespråkare av de klassiska skolorna nu höjer sina röster så står modernisterna inte längre oemotsagda. Bland andra Sverigedemokraterna driver aktivt på med egna förslag på klassiska byggnader. ”Prisbilden är alltid högst där det inte är modernistiskt, många tycker att äldre arkitektur är väldigt vacker”, förklarar Peter Wallmark, gruppledare för SD i Stockholm.

Somalier överföll och våldtog pojke

INRIKESEn 16-årig somalisk medborgare med långt brottsregister överföll och våldtog en 12-årig pojke som var ute på promenad. Efter att pojken blivit våldtagen av somaliern lyckades han få somaliern att släppa honom genom att ge våldtäktsmannen sin veckopeng. En knapp månad efter våldtäkten av pojken försökte somaliern våldta även en 11-årig pojke, men föräldrarna till barnet lyckades gripa somaliern. Somaliern kommer dock att kunna fortsätta sin brottsliga bana i Sverige.

Ett nytt skattesystem – AfS-förslag får stöd från Finanspolitiska rådet

ANALYSDiskussionen om ett nytt skattesystem, som skall förenkla och effektivisera skatterna, har pågått under ett antal år i Sverige. Det nuvarande systemet infördes på 1990-talet för att göra skatterna mer rättvisa, men efter mer än 500 ändringar sedan införandet har det vuxit ut till en hydra som ingen har kontroll över. Behovet av en rejäl reform finns alltså. När Alternativ för Sverige 2018 lanserade ”platt skatt” som idé, var det inte många som reagerade, men nu har Finanspolitiska rådet tagit upp idén.

Fornnordiska sagor – hisnande äventyr och burlesk humor

INTERVJULars Ulwencreutz har lett arbetet med att sammanställa och även översätta många av de fornnordiska sagorna till modern svenska – flera har aldrig publicerats på svenska tidigare. Resultatet blev ett imponerande verk i tre band, den första kompletta samlingen av dessa berättelser om hjältar och kungar, skatter och härnadståg. För Nya Tider berättar Lars att utan vår historia är vi ingenting, vi behöver vår kultur och vår historia. Och det är en fascinerande saga.

Mer än 70 000 smittade och 5 411 döda i Sverige

INRIKESCoronaviruset SARS-CoV-2 har nu smittat över 70 000 personer i Sverige enligt de senaste siffrorna från Folkhälsomyndigheten. Totalt har 5 411 personer avlidit till följd av Covid-19. Bland åtgärderna som man från myndighetshåll nu inför finns det en ny restauranglag som gör att kommuner kan stänga ner verksamheter där sällskap inte håller avstånd på minst en meter.

Biståndsmyndigheten Sida slipper Botkyrka-flytt

INRIKESDet blir ingen flytt av biståndsmyndigheten Sida från välbärgade Östermalm i Stockholms innerstad till mångkulturella Botkyrka söder om Stockholm. Det uppger bland annat Fastighetstidningen. Skälet sägs officiellt vara brist på ändamålsenliga lokaler, men Nya Tider kan även avslöja att en annan orsak sannolikt är viktigare, nämligen att en enkät från början av 2019 visade att myndigheten riskerade att förlora var fjärde anställd om flytten blev av.

Gå till arkivet

Send this to a friend